Şimdi Ara

Sırbistan'a giden var mı? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
6 Misafir (1 Mobil) - 5 Masaüstü1 Mobil
5 sn
61
Cevap
1
Favori
2.207
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Ben gittim.Belki inanmayacaksınız ama bir sürü sırp var.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Aizen Sousuke

quote:

Orijinalden alıntı: Sırp Çetnik

quote:

Orijinalden alıntı: Babblebabble

@Sırp Çetnik

Bu aşırı milliyetçilik ve aşırı koruyuculuğun sebebi nedir? Kimliğinizi bulmakta sıkıntı mı çekiyorsunuz?

Kimliğimiz belli, neyin sıkıntısını çekeceğiz. Kusura bakmada laf atacağım diye çullanmayın boşuna, Türkiye'de Türk'üm diye geçinip, %95 i karmaşık her bir yerden gelme toplama insanların oluşturduğu gibi bir etnik yapı söz konusu değil en azından. Sadece kuzeyde macarlar vardır bizde bir de güneyden def edemediğimiz arnavutlar onun dışında zaten hepimiz aynı kanız.

Arnavutlardan neden nefret ediyorsun ?

Buna buradan cevap vermek istemiyorum, daha doğrusu bu forumda. Çünkü gereksiz birçok insan yüzünden tartışma çıkıyor. Balkanlardaki inan hiçbir toplum sevmez onları. Boşnaklarda dahil.

Bosna'da yaşıyorum.

• quote:

quote:

quote:

quote:

@Sırp Çetnik

Bu aşırı milliyetçilik ve aşırı koruyuculuğun sebebi nedir? Kimliğinizi bulmakta sıkıntı mı çekiyorsunuz?

Kimliğimiz belli, neyin sıkıntısını çekeceğiz. Kusura bakmada laf atacağım diye çullanmayın boşuna, Türkiye'de Türk'üm diye geçinip, %95 i karmaşık her bir yerden gelme toplama insanların oluşturduğu gibi bir etnik yapı söz konusu değil en azından. Sadece kuzeyde macarlar vardır bizde bir de güneyden def edemediğimiz arnavutlar onun dışında zaten hepimiz aynı kanız.

Buna buradan cevap vermek istemiyorum, daha doğrusu bu forumda. Çünkü gereksiz birçok insan yüzünden tartışma çıkıyor. Balkanlardaki inan hiçbir toplum sevmez onları. Boşnaklarda dahil.

Bosna'da yaşıyorum.

Pm attım

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Şu Sırpça'ya merak saldım 3-5 kelime biliyorum ayriyeten balkan dilleri biribirlerine çok benzediği için Slovence Hırvatça Boşnakça öğrenmek de kolay olur düşünüyorum. Zor bir dil midir sizce?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Neuchatel -- 1 Haziran 2014; 17:31:53 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Neuchatel

Şu Sırpça'ya merak saldım 3-5 kelime biliyorum ayriyeten balkan dilleri biribirlerine çok benzediği için Slovence Hırvatça Boşnakça öğrenmek de kolay olur düşünüyorum. Zor bir dil midir sizce?

Hırvatça, Boşnakça, Karadağca ve Sırpça adı altında bulunan bu 4 resmi dil esasında pratikte % 99.9 aynıdır. Tek farkı bölgesel birkaç kelime farklılığı, üslup ve lehçe farkı söz konusudur.

Sırpça ekavica (ekavijan) lehçesi ile konuşulur. Hırvatça, Boşnakça ve Karadağca ise, ijekavian lehçesi ile konuşulur.

Sırplar olarak, beyaz çiçek ekmeğe biz, '' bela zvezda'' deriz, Boşnak ve Karadağlılar ve Hırvatlar ise, ''Bijela Zvijezda'' derler. Sadece Hırvat dilinde, aylar ve birkaç gündelik kelime farklıdır. Toplasan 50 kelime ancak vardır. Biz uçağa Avion, deriz onlar Zrakoplov, biz Beli luk deriz sarmısağa onlar Çeşnjak derler, biz Paradajz deriz, domatese, onlar, Rajçitsa derler. Biz vremena deriz, zamana onlar, vrimena derler. Kısacası çok küçük lehçe farkı ve bazı gündelik toplam 50 ila 100 kelime arasında kelime farklılıkları vardır. Bir Sırp ile bir Hırvat %100 anlaşır ki, gördüğünüz üzere ben Hırvatça'yı bizim dilimizden ayıran bu basit gündelik kelimeleri dahi biliyorum. Yani öyle arada bir fark neredeyse yok.

Sırpça çok zor dillerden biridir dünyada, Rusça'da 5 hal eki, Almanca'da 3 , Türkçe'de 5 hal eki bulunurken Sırpça'da 7 tane hal eki vardır bir de yetmez dişilik, erillik durumu girer sözcüklere ancak Türkçe'ye benzer yanlarıda fazlasıyla vardır hem İngilizce gibi önden takılanır ve yardımcı fiil içerir hem de Türkçe gibi sondan ekleme alır. Ve aorist olarak bahsettiğimiz, doğrudan yardımcı fiilsiz eski Sırpça gramer yapısını bölgesel olarak kullanılır.

Nasıl ki, Otisao sam, Ben gittim.

Otisla si (kadın sen gittin)

Otisao si (erkek olarak sen gittin)

Ancak aorist işin içine girdiğinde dişil ve eril hal kalkar ve yardımcı fiil olarak kullandığım Sam ve Si ekleri de ortadan kalkar.

Yani, Otisao sam yerine ''odoh'' dediğim an, gittim demektir. Biri için ise, ''odo '' demek yeterli olacaktır. Sam ve si, ingilizcedeki I 'am ve He' is anlamında kullanılan yardımcı fiilerdir.

Basit bir örnek vermek istedim.

• Anladım hocam daha Almancayı tam sökemeyen biri olarak işim zor demek ki. Hvala lepo.

• quote:

Anladım hocam daha Almancayı tam sökemeyen biri olarak işim zor demek ki. Hvala lepo.

rica ederim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ragnar Lodbrok

quote:

quote:

@Sırp Çetnik

Birader kimi kimin yerinden def ediyorsunuz. Yok orası bizim yok burası bizim. Gelin bizim evde de hak iddia edin bari. Yıllar geçmiş kafa aynı kafa.

Tamam.

• quote:

quote:

Şu Sırpça'ya merak saldım 3-5 kelime biliyorum ayriyeten balkan dilleri biribirlerine çok benzediği için Slovence Hırvatça Boşnakça öğrenmek de kolay olur düşünüyorum. Zor bir dil midir sizce?

Hırvatça, Boşnakça, Karadağca ve Sırpça adı altında bulunan bu 4 resmi dil esasında pratikte % 99.9 aynıdır. Tek farkı bölgesel birkaç kelime farklılığı, üslup ve lehçe farkı söz konusudur.

Sırpça ekavica (ekavijan) lehçesi ile konuşulur. Hırvatça, Boşnakça ve Karadağca ise, ijekavian lehçesi ile konuşulur.

Sırplar olarak, beyaz çiçek ekmeğe biz, '' bela zvezda'' deriz, Boşnak ve Karadağlılar ve Hırvatlar ise, ''Bijela Zvijezda'' derler. Sadece Hırvat dilinde, aylar ve birkaç gündelik kelime farklıdır. Toplasan 50 kelime ancak vardır. Biz uçağa Avion, deriz onlar Zrakoplov, biz Beli luk deriz sarmısağa onlar Çeşnjak derler, biz Paradajz deriz, domatese, onlar, Rajçitsa derler. Biz vremena deriz, zamana onlar, vrimena derler. Kısacası çok küçük lehçe farkı ve bazı gündelik toplam 50 ila 100 kelime arasında kelime farklılıkları vardır. Bir Sırp ile bir Hırvat %100 anlaşır ki, gördüğünüz üzere ben Hırvatça'yı bizim dilimizden ayıran bu basit gündelik kelimeleri dahi biliyorum. Yani öyle arada bir fark neredeyse yok.

Sırpça çok zor dillerden biridir dünyada, Rusça'da 5 hal eki, Almanca'da 3 , Türkçe'de 5 hal eki bulunurken Sırpça'da 7 tane hal eki vardır bir de yetmez dişilik, erillik durumu girer sözcüklere ancak Türkçe'ye benzer yanlarıda fazlasıyla vardır hem İngilizce gibi önden takılanır ve yardımcı fiil içerir hem de Türkçe gibi sondan ekleme alır. Ve aorist olarak bahsettiğimiz, doğrudan yardımcı fiilsiz eski Sırpça gramer yapısını bölgesel olarak kullanılır.

Nasıl ki, Otisao sam, Ben gittim.

Otisla si (kadın sen gittin)

Otisao si (erkek olarak sen gittin)

Ancak aorist işin içine girdiğinde dişil ve eril hal kalkar ve yardımcı fiil olarak kullandığım Sam ve Si ekleri de ortadan kalkar.

Yani, Otisao sam yerine ''odoh'' dediğim an, gittim demektir. Biri için ise, ''odo '' demek yeterli olacaktır. Sam ve si, ingilizcedeki I 'am ve He' is anlamında kullanılan yardımcı fiilerdir.

Basit bir örnek vermek istedim.

Daha iyi aciklanamazdi.Sirpca ogrenin yeter.Srpsko-Hrvatski de denilen dil Yugoslavyada heryerde konusulan dildi. Srpca ve Makedonca daha sert,Hrvatca va digerleri ise daha yumusaktir,daha uzun cekilir,aksan farki kisaca :) Belo,bijelo gibi

• quote:

Orijinalden alıntı: 3RE3RA

Öncelikle siyasi olayları bir yana bırakırsa Sırbistan'a sempati duyarım.Çok ateşli taraftara sahip takımları var ve düzenli olarak takip ederim.

1)Hocam orada ki refah durumu nasıl?
    2)Türklere bakış açıları nasıl?
    3)Herkes iş bulabiliyor mu?
    4)Türkiye mi pahalı yazdığınız Sırbistan mı?(giyim,yemek,sağlık,elektronik,kira)
    5)İnsanlar nasıl genel olarak?
    6)Müslümanım diye beni döverler mi?(Ciddi soruyorum saldırıya uğrayanlar vardır mutlaka)
    7)1 hafta kalsam ne kadar giderim olur?(Tutumlu biriyim)
    8)Sınıf farkı var mı?
    9)Nasıl bir siyasi yapısı var?
    10)Fizik olarak çok mu güçlüler?
    11)Çok tehlikeli diyorlar.Doğru mu?
    12)Sırbistan mi Türkiye mi?

Mart 2014 te Belgrad a gittim.

1) Refah durumu zayıf.
    2) Türklere bakış açıları çok iyi değil.
    3) İşsizlik yüksek. Hepsi dış ülkelere kaçma derdinde.
    4) Türkiye birçok konuda daha ucuz. (Giyim, sağlık, elektronik vs) Yemek , Alkol ucuz.
    5) İnsanlar genel olarak güleryüzlü
    6) Müslümansın diye seni dövmezler. Irkçılık yapıp hakaret etmezsen sorun yaşamazsın.
    7) 1 hafta kalsan (kalacağın yeri hariç tutuyorum) 500TL den fazla harcamazsın
    8) Sınıf farkı olmayan ülke mi var?
    9) Siyasi yapısı bölünmüş ve AB ye kapak atma derdinde olanlarla Rusya yanlısı milliyetçiler arasında sürtüşme var.
    10) Fiziki olarak slav milleti, spor yapıyorlar. Boyları Tüğrkiye'de3 kilerden ortalama 5-6 cm daha uzundur.
    11) Gettolara gitmezsen sorun yaşamazsınız.
    12) Sırbistan Türkiye'nin ancak bir ili olabilir. Büyütülecek bir yanı yok.

• quote:

Orijinalden alıntı: Ragnar Lodbrok

quote:

quote:

@Sırp Çetnik

Birader kimi kimin yerinden def ediyorsunuz. Yok orası bizim yok burası bizim. Gelin bizim evde de hak iddia edin bari. Yıllar geçmiş kafa aynı kafa.

Rüyalarda yaşıyorlar. Ama rüyalar kabus şeklinde. Kosova'nın %95 i Arnavutlar ve müslümanlardan oluşuyor. %5 nüfusları ile Kosova'dan Arnavutları kovacaklarını hayal ediyorlar. Şuan Sırbistan a bağlı Presheva vadisinde ki (Presheva ve Bujanoc) Arnavutları daha Kosova'ya gönderemiyorlar. Def etmek ne kelime!

• quote:

Orijinalden alıntı: 3RE3RA

Çok fazla benzer kelime varmış?

Otel de Sırp garson kıza kaşık getir diyorsun kaşık getiriyor, çatal getir diyorsun çatal getiriyor. Tamam diyorsun tamam diyor. Durum bu kadar onlar için vahim. 1000 lerce Türkçe'den türeme sözcük kullanıyorlar. Rakı ya bile Rakija (rakiya) diyorlar :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi naten -- 3 Haziran 2014; 14:01:22 >
  • belgrad harici tüm şehirleri çöp
  • quote:

quote:

quote:

@Sırp Çetnik

Çünkü Slavlar coğrafya ya geldiklerinde Arnavutlarla karşılaştılar. Slavların bölgede ki tarihleri 1500 seneyi geçemezken Arnavutlar 5000 senedir oradaydılar.

• Belgrad a gittim gördüğüm en güzel kadınlar ordaydı

• Yil 2014 olmus, adam hala kic kadar ülkenin irkciligini yapiyor...Bu kafayla daha cok bölerler sizi...
  • Ben bu yaz Sırbistan'da olacağım 1 ay. Belgrad'ı iyi bilen bir arkadaşın PM atmasını rica ediyorum. @Sırp Çetnik hocam size de yazmıştım PM'den ancak geri dönmediniz

Ayrıca konu hakkında söyleyeceklerim de şunlar ki, zamanında hakikaten çok eziyet ettiğimiz halklardan birisi Sırplar. Ne yazık ki bize kitaplarda sevgi kelebeği olarak anlatılan Osmanlı'nın en çok çektirdiği halk Sırp halkıdır. Evet belki bu Sırpların Bosna'da yaptıklarını haklı çıkarmaz(insan öldürmeyi haklı çıkarabilecek hiç bir durum yoktur benim görüşümde zaten de neyse) ancak önce iğneyi kendimize batırmayı deneyelim ey Şanlı! Osmanlı Torunları

• quote:

Orijinalden alıntı: Frick!

Ben bu yaz Sırbistan'da olacağım 1 ay. Belgrad'ı iyi bilen bir arkadaşın PM atmasını rica ediyorum. @Sırp Çetnik hocam size de yazmıştım PM'den ancak geri dönmediniz

Ayrıca konu hakkında söyleyeceklerim de şunlar ki, zamanında hakikaten çok eziyet ettiğimiz halklardan birisi Sırplar. Ne yazık ki bize kitaplarda sevgi kelebeği olarak anlatılan Osmanlı'nın en çok çektirdiği halk Sırp halkıdır. Evet belki bu Sırpların Bosna'da yaptıklarını haklı çıkarmaz(insan öldürmeyi haklı çıkarabilecek hiç bir durum yoktur benim görüşümde zaten de neyse) ancak önce iğneyi kendimize batırmayı deneyelim ey Şanlı! Osmanlı Torunları

Bosver hocam ben bir kere yedim bu durumu ceza aldim kurallari eski bir yonetici olmama ragmen daha da tahrik etmeleri bosa kurek cekmeleri bir gezi dil kultur konusunu burada elin arnavutu soyleyemecegim bir sekilde burada provoke etmeye gelmis onun cakma tayfasida konuyu resmen baltalamis alakasiz bir sekilde onlarin tarzi bu bosver sen gel Pm de sor muhtemelen ben unutmusumdur sana cevap vermeyi kusura bakma

Herifleri gormuyormusun filmden bahsetmis bana hakaret etmisler sirf camur atmak ugruna adam olana yakismayan yaklasimlar var

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi krstarica -- 3 Haziran 2014; 14:49:04 >

• tartışmaya giremezsin çünkü ortada savunacak birşey yok
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Frick!

Ben bu yaz Sırbistan'da olacağım 1 ay. Belgrad'ı iyi bilen bir arkadaşın PM atmasını rica ediyorum. @Sırp Çetnik hocam size de yazmıştım PM'den ancak geri dönmediniz

Bosver hocam ben bir kere yedim bu durumu ceza aldim kurallari eski bir yonetici olmama ragmen daha da tahrik etmeleri bosa kurek cekmeleri bir gezi dil kultur konusunu burada elin arnavutu soyleyemecegim bir sekilde burada provoke etmeye gelmis onun cakma tayfasida konuyu resmen baltalamis alakasiz bir sekilde onlarin tarzi bu bosver sen gel Pm de sor muhtemelen ben unutmusumdur sana cevap vermeyi kusura bakma

Herifleri gormuyormusun filmden bahsetmis bana hakaret etmisler sirf camur atmak ugruna adam olana yakismayan yaklasimlar var

O konuda da, ben izledim Srpski Film'i ama ne yazık ki biraz sığ buldum filmi. Yani sanki biraz kafası karışıkmış yönetmenin çekerken filmi, daha iyi olabilirdi. Ama Sırpları bu film üzerinden eleştirmek çok komik oluyor. Saçmalamayın yahu, film bu film. Beğenirsin beğenmezsin, izlersin izleyemezsin de, bir film üzerinden koca bir topluma laf edilir mi...

Ayrıca sonuç olarak deneysel bir proje bu film, sen bu film yüzünden bir toplumu rezil diye yaftalarsan, ne farkın kalır Nymphomaniac'ı sansürleyen, böyle sanatın içine tükürürüm diye heykellerin çüküne takılan o yobaz siyasetçilerden ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Frick! -- 3 Haziran 2014; 14:56:02 >

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.