Şimdi Ara

Sıralı Okuma Hk.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
2.253
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar yarın ssd alacağım ve tercih yapamıyorum hangisini alacağım konusunda.
    http://www.hizlial.com/samsung-120gb-840-evo-sata3-25-95k-iops-ssd-disk-mz-7te120bw/10317463 Şöyle bir ssd buldum hızı filan iyi gibi görünüyor fakat aklıma takılan buradaki "sıralı" ibaresi nedir?

• quote:

Orijinalden alıntı: Do Diyez

Arkadaşlar yarın ssd alacağım ve tercih yapamıyorum hangisini alacağım konusunda.
    http://www.hizlial.com/samsung-120gb-840-evo-sata3-25-95k-iops-ssd-disk-mz-7te120bw/10317463 Şöyle bir ssd buldum hızı filan iyi gibi görünüyor fakat aklıma takılan buradaki "sıralı" ibaresi nedir?

Dostum 400-450 MBs yetmez 500-550 MBs sıralı okuma gerekir işi aldatmacadan ibarettir. Yani diyelim ki iki otomobil var. Biri 180 km diğeri 250 Km max hız yapıyor. Yani hemen 250 yapanı alırız öyle mi. Oysa hayatında kaç kez bu hıza çıkacaksın da max 180 Km hız sana yetmeyecek ?

Sıralı okuma da böyle. 500-550 MBs hıza ulaşmak için 0,5-1 GB gibi büyük boyutlu dosyaları SSD->SSD arası filan kopyalaman lazım.
    Oysa win ve uygulamalar bu hıza (SSD->RAM) çok çok nadir ihtiyaç duyar. Genelde çok daha küçük dosyalar ile çalışılır. Ve aynı anda birçok küçük dosya ile uğraşılır.

Bu yüzden sıralı hız değil 4K-64K rastgele erişim hızları günlük kullanım-oyun için çok daha önemlidir. Sıralı isterse 1000 MBs versin 4K-64K rastgele hızı düşükse performansı kötü olur.

Bu yüzden günlük-oyun için kullanımda rastgele hıza bakarak karar verin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi melikulupinar -- 22 Eylül 2014; 16:56:12 >

• melikulupinar kullanıcısına yanıt
    Anladım hocam. Bana önerebileceğiniz bir ssd var mıdır? 120 gb.
  • Do Diyez kullanıcısına yanıt
    Model öneremem. Sistemim iyi sayılır ama gördüğün gibi ben SSD kullanmıyorum.

Oysa yoğun VMware, encode vb ağır işler yaparım. Buna rağmen almadım. Olsa iyi olur tabii ama artık almam lazım diye bir eksiklik hissetmedim.

Bu yüzden modellerin ayrıntılı özelliklerine bakmadım. Şunun rastgele hızı iyidir diyemem bu yüzden.

Modellerin ana sitelerinde teknik özelliklerine bakarak bulabilirsin.
    Kıngston V300 serisinden uzak dur, Samsung EVO lar iyi 2 arkadaşımda gösterdiğin modeli kullanıyor memnunlar.
  • Hocam dikkat etmem gereken nokta şu mu oluyor ; 94K IOPS Rastgele Okuma Hızı
    35K IOPS Rastgele Yazma Hızı

Gösterdiğim sansung modeliylehttp://www.vatanbilgisayar.com/120gb-ls-serisi-sata-30-ssd-560mb-okuma-_-535mb-yazma.html şu model arasında seçim yapmakta zorlanıyorum şu an.
    Hocam şu 2 linkte detaylıca incelenmiş.

Samsung olan

http://www.storagereview.com/samsung_840_evo_ssd_review

Corsair olan

http://www.storagereview.com/corsair_force_series_ls_ssd_review

Random okuma-yazma hızlarına bakınca

Samsung olanın(bu arada evo serisinde 120-250-500-850-1TB gibi hafıza arttıkça okuma/yazma hızları değişiyor.250GB'dan sonrası için okuma/yazma hızları sabit. 98k/90k şeklinde)

120gb'lık model için
    okuma 94k
    yazma 35k

Corsair olanın(Force LS serisinde 60-120-240 olanında hepsinin okuma/yazma hızları aynı)

okuma 50k
    yazma 62k

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    RNS 510'da Akü Bitirme Problemi
    16 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Anladım hocam. Peki okuma ve yazmayı ne için kullanılıyor. Yani örnek veriyorum okuma dosya açma yazma veri girme gibi mi?
    Evet veriyi açma işlem yapma okuma, hdd veya ssd ye kaydetme yazma

EDIT:Oyun için 2 SSD arasından Samsung olan daha avantajlı okuma hızı daha yüksek. Veriyi yazarken zaten 1 kere yazıyorsun küçük yazma işlemlerinde zaten çok farkedilmez 2 ssd arasındaki random yazma farkı. En azından ben böyle biliyorum böyle yazma okuma fazla kurcalayınca kafam karışmıyor değil

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi W O M B A T -- 22 Eylül 2014; 20:39:28 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Do Diyez

Anladım hocam. Peki okuma ve yazmayı ne için kullanılıyor. Yani örnek veriyorum okuma dosya açma yazma veri girme gibi mi?

4k 64k okuma küçük dosyalar için geçerli, zaten 4k nın anlamı 4 kilobayt bu tabi özellikle windows ve program açılışlarında okunması gereken küçük dosyaların hızlı okunmasını sağlıyor o yüzden windows açılışında ve programların açılışında oldukça iyi bir hıza kavuşuyorsunuz. büyük dosyaların okunmasında ve yazılmasında zaten hız sorunu olmuyor (hatta bu hız hdd lerde bile çok çok iyi)

tabi rastgele erişim hızı ile , rastgele okuma ve yazma da farklı kavramlar. crystal disk mark ta baktadığınızda 4k okuma ve yazma hızları hdd lerde çok düşüktür. bu da windosw program vs gibi uyglamalarda küçük dosyaların yavaş okunacağı anlamına gelirki buda ciddi performans düşüklüğü demektir.

• Konu eski ama belki cevap veren olur
    örnek bu SSD disk için bunu diyor

Rastgele Okuma Hızı 98K IOPS
    Rastgele Yazma Hızı 83K IOPS

Bunu şöylemi anlıyoruz
    Rastgele Okuma hızı 98 kilobayt saniyede
    Rastgele Yazma hızı 83 kilobayt saniyede

Bu değerler kimde daha büyük ise o SSD disk daha hızlıdır anlamına mı geliyor?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.