Şimdi Ara

sıradışı bir düşünce

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
1
Favori
2.912
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    az sonra söyliceğim (eğer işe yararsa)soğutmada son nokta olacak.
    şimdi şöyle birşey düşündüm.herkes bilirki kurşun elementi dünyada en iyi ısı ileten elementlerin başındadır.yani kurşun ısıyı ÇOK İYİ iletir.kurşun soğutmada kullanılabilir ama herkesin bildiği gibi çok ağırdır.aynı zamandada yumuşaktır. neyse projeme geçelim.

şimdi ekran kartı soğutucusunun eni 5cm boyu 15 cm olsun.ben eni 5cm boyu15cm ve yüksekliği 10 cm olan bir kalıp yapacam.bu kalıbı olduğu gibi erimiş kurşunla dolduracam ve kurşun donmadan soğutucuyu kurşunun içine gömecem ve orda donup birbirine kaynaşacaklar.tamamen donduktan sonra kalıptan çıkaracam.kalıptan çıkan şey normal bir soğutucu ama ızgarasının olduğu yerde ve devamında kurşun olacak(resimdeki gibi)
    sonra resimde gördüğünüz delikleri matkapla delip ordan klimalarda kullanılan bakır borulardan geçirecem.merak ettiğim şey o borulara kolaş şekil veriliyormu.boruları geçirdikten sonra onların iki ucunuda bi su deposuna bağlicam ve bi ucundan pompayla soğuksu gönderecem.soğuk suyu buzla yada peltierle yapabilirim.sizce nasıl.borularda yada su soğutmada önerilere açığım.ayrıca boruları o deliklerden yada sizin belirleyeceğiniz deliklerden nasıl geçirebilirim.(muhakkak eğip bükecem ama sizin görüşlerinizde lazım).
    ha bide o boruyu önceden kurşun kalıbının içine koyabilirim.
    siz yinede hepsine yorum yapın. en kısa zamanda ayrıntılı proje çizimlerini atacam.

• Dostum eni 5 cm boyu 15 cm kalınlığı 10 cm olan kurşunun ağırlığı nereden baksan 10 kg eder. 10 kg yede ne kasa dayanır nede anakart pcı-ex yuvası.
    Battlefield 1-3-4 - CS:GO - GTA V - COD:AW - ETS2 - PUBG - NFS
  • e heralde ben onu desteklicem yani ağırlığı düşünme.bide 16 kilo ediyo
  • dostum benim düşünceme yakın bir şey düşünmüşün fakat benimkinde bazı farklılıklar var bu arada bu işler gerçekten zor ve içine girdimi çıkamıyorsun unuda hatırlatayım ben ekran kartının soğutucusu stok soğutmasındaki hortumları ve
    kendi yapısını olduğu gibi kullanmayı düşünüyorum fakat benim sorunum ise heatpipe hortumlar içerisindeki bakır tozundan yapılmış hotum iç duvarında bulunan pürüzlerin çok kolay aşınması ve bakır tozlarının pompaya zarar vermesi veya
    pompayı tıkaması benim düşüncem bu hortumları klima hortumları ile değiştirmek ve şu hortumlar içerisinden ağır devirde çevirmek pompada çok küçük olacak ve ekran kartına dahili olacak diger bir sorun ise kart soğutması üzerindeki
    ızgaralar aliminyum borular bakır aliminyum lehim tutmuyor dolayısıyla hortumları sökersem ızgaralara montaj edemem kendi montajıda zaten lehimle değil sadece ızgaraları sıkıştırarak takmışlar söküldümü montaj etmek zor olur
    hortumlara şekil vermek zor değil zaten bakır yumuşak bir madde çabuk bükülüyor helede biraz ısıtırsan daha kolay ben lpg sistemleri yapan bir arkadaşımdan çıkma hortumlar almıştım çok sağlam ve eti kalın bükmesi biraz zor
    kart hortumlarındaki orjinal sistem ise heatpipe hortumlar içerisinde az bir sıvı bulunmakta bu sıvı ısınarak buharlaşıyor ve soğutulan tarafta yoğunlaşarak hotum için duvarlarındaki pürüzlerden aşağıya doğru sızarak geri geliyor
    ve böylece kapalı devre kendi kendine sürkülasyon yapan bir sistem ortaya çıkıyor çokda başarılı fakat ben bu hortumlar içerisinden sıvı geçirirsem sürkülasyon daha hızlı olurve ısı tıransferi artar diye düşünüyorum ve kendi ızgaralarıda
    sıvıyı soğutur böylece normal soğutmasından belkide 10 -15 derece aşağıda soğutma yapan bir sistem ortaya çıkabilir bu sistemi çok düşündüm mutlaka yapmayı düşünüyorum benim demek istediğim çok daha fazla teknik imkan ile
    dahili olarak sıvı soğutması olan bir ekran kartı yapılabilinir ben corsair h80 aldım ve soğutucuyu açık söylemek gerekirse pek beğenmedim performansı iyi fakat daha kaliteli malzemeler kullanılabilinirdi ben orjinal radayatörünü söktüm
    ve yerine ful bakırdan büyük bir radyatör aldım güzel oldu soğutma gayet iyi fakat corsair dahili pompası çok mıymıntı su tahliyesi oldukça düşük buda radyatörü beslemeye yetmiyor yeni bir pompa aldım ve onu takacağım sistemide
    bir kutu içerisine koyup onuda kasanın üzerine koyacağım ayrı bir soğutma ünitesi gibi olacak güzel olacağını düşünüyorum senin fikrinde güzel fakat ayrı bir radyatör koymak zorunda kalacaksın şünkü kurşun blok ızgaralı olmayacak
    anadığım kadarıyla yani kurşun bir etkisi olmayacak sadece ısıyı dağıtacak beraber güzel bir çalışma yapabiliriz güzel fikir alış verişlerimiz olabilir sende benim kafadansın seni gayet iyi anlıyorum seninde yorumlarını bekliyorum

• bu cpu soğutucuları gibi kuleli bir soğutucu daha mantıklı geliyor bir de kurşunu kolay soğutabileceğini sanmıyorum zira kurşun mermi fırlatıldığında ateş topu gibi adamın içine girince de sıcak olması gerekiyor yani zor soğuyor. Ama yine de araştır
  • alialtın yazdığını okudum.doğru söylüyorsun.ben orda kurşunun içinden bakır borular geçirerek o borulardaki soğuk suyun ekran kartı ızgarasının ısısını almasını düşünüyorum.yani kurşun orda bakır boru ile ızgara arasında şu işlemciyle soğutucu altına sürülen krem gibi iş görecek.bide az önce düşündüm kurşunun kalınlığı borunun kalınlığından biraz yüksek olsa daha iyi olur yani çok yüksek olmasın.K120 arkadaşımın dediği gibi soğutamama problemide olabilir.yani kurşunu olabildiğince ince yapmam gerek.bide bu kalıp dökümlerde sarı çamur diye bişe kullanıyorlar ben bunu trabzonda nerde bulurum.yada kalıp dökümde kullanacağım başka bişe varmı.
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: ata196611

alialtın yazdığını okudum.doğru söylüyorsun.ben orda kurşunun içinden bakır borular geçirerek o borulardaki soğuk suyun ekran kartı ızgarasının ısısını almasını düşünüyorum.yani kurşun orda bakır boru ile ızgara arasında şu işlemciyle soğutucu altına sürülen krem gibi iş görecek.bide az önce düşündüm kurşunun kalınlığı borunun kalınlığından biraz yüksek olsa daha iyi olur yani çok yüksek olmasın.K120 arkadaşımın dediği gibi soğutamama problemide olabilir.yani kurşunu olabildiğince ince yapmam gerek.bide bu kalıp dökümlerde sarı çamur diye bişe kullanıyorlar ben bunu trabzonda nerde bulurum.yada kalıp dökümde kullanacağım başka bişe varmı.

baya zor olacak gibi görünüyor dostum

bu arada sana çok önemli bir şey hatırlatayım kullandığın malzeme nekadar mükemmel olursa olsun soğutma hava indexli olacak yani suyu hava ile soğutacaksın bu sebeple sıyun ısısı hava sıcaklığın altına asla inemez bunu
    hatırlatayım sonra hüsran olmasın fan hızları ve kullanılan maddeler hiç önemi yok hava30 derece ise senin min ısıda o olur soğumuş suyu peltier ile tekrar soğutabilirsin bilemiyoırum zor neyse kolay gelsin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alialtin -- 14 Ağustos 2012; 16:47:31 >

• nihayetinde gpu üstündeki ısıyı yine ısı boruları taşıyacak, yani ısı borularının ısıyı ilettiği kadar verimli olacaktır, oysa gpu üzerine takılan bir sıvı soğutma bloğunda ısı direk aktarıldığı için daha verimli olacaktır. yani elindeki soğuk sıvıyı en kısa yoldan gpu ile muhattap etmen daha iyi sonuç verir. şahsi görüşüm verimsiz bir proje. kolay gelsin.
  • aslında verimsiz değil.ben suyu 2 tane 90w lık peltierle soğutacam ve suyun içine bakırda paslanmayı ve donma noktası düşük olan bi sıvı katacam (eğer varsa).bu şekilde verimlilik maksimum olur.peltierleri soğutmak çok kolay onlarada işlemci ızgarasıyla fan takacam(bi şekilde).yani bu işe yarar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi man of plutonium -- 15 Ağustos 2012; 10:46:33 >

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi man of plutonium -- 15 Ağustos 2012; 10:48:18 >
  • sonucu heyecanla beklıyorum konuyu takıp edecegım

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: ata196611

arkadaşlar merhaba.
    az sonra söyliceğim (eğer işe yararsa)soğutmada son nokta olacak.
    şimdi şöyle birşey düşündüm.herkes bilirki kurşun elementi dünyada en iyi ısı ileten elementlerin başındadır.yani kurşun ısıyı ÇOK İYİ iletir.kurşun soğutmada kullanılabilir ama herkesin bildiği gibi çok ağırdır.aynı zamandada yumuşaktır. neyse projeme geçelim.

şimdi ekran kartı soğutucusunun eni 5cm boyu 15 cm olsun.ben eni 5cm boyu15cm ve yüksekliği 10 cm olan bir kalıp yapacam.bu kalıbı olduğu gibi erimiş kurşunla dolduracam ve kurşun donmadan soğutucuyu kurşunun içine gömecem ve orda donup birbirine kaynaşacaklar.tamamen donduktan sonra kalıptan çıkaracam.kalıptan çıkan şey normal bir soğutucu ama ızgarasının olduğu yerde ve devamında kurşun olacak(resimdeki gibi)
    sonra resimde gördüğünüz delikleri matkapla delip ordan klimalarda kullanılan bakır borulardan geçirecem.merak ettiğim şey o borulara kolaş şekil veriliyormu.boruları geçirdikten sonra onların iki ucunuda bi su deposuna bağlicam ve bi ucundan pompayla soğuksu gönderecem.soğuk suyu buzla yada peltierle yapabilirim.sizce nasıl.borularda yada su soğutmada önerilere açığım.ayrıca boruları o deliklerden yada sizin belirleyeceğiniz deliklerden nasıl geçirebilirim.(muhakkak eğip bükecem ama sizin görüşlerinizde lazım).
    ha bide o boruyu önceden kurşun kalıbının içine koyabilirim.
    siz yinede hepsine yorum yapın. en kısa zamanda ayrıntılı proje çizimlerini atacam.

/>

HOCAM DURMA YOLA DEVAM

• güzel bir çalışma olacak gibi ama bir arkadaşında bahsettiği gibi işin verimliiği çok önemli...galiba biraz termodinamik konularını incelemende fayda var...ben de sonuçları merak ediyorum kolay gelsin...
    ızgaranın düz yerlerine kurşun döküp ordaki boşlukları dolduracam sonra üstüne bakır tabaka koyacam(topraklamada kullanılanlardan) onunda üstüne 130 w lık peltier koyacam. ızgaranın üstünde 3 tane peltier koyulacak yer var.güç kaynağı olarakta biligsayar psu su kullanacam.

yine su soğutma olacak.peltierleri bi şekilde suyla soğutacam.benim düşüncem peltierlerin ızgarasını ( ben alacam onu.ızgara olarak elektronikçilerde alüminyum ızgaralar var.galiba güç kaynaklarında kısa devre korumasında kullanılan 3 ayaklı siyah devre elemanlarını soğutmada kullanılıyor.) bi şekilde suyun içinde muhafaza etmek.bu hava soğutmadan iyidir.su içinde muhafaza derken su akışı olacak.

bide bi arkadaş dedi su soğutmada suyun soğutulması için kullanılan ızgaralar var içinden geçen suyu fanlarla soğutuyorlar.ve oda sıcaklığının altına inmiyor.bence o ızgarayı olduğu gibi buzdolabının buzluğuna koyalım.içindeki suyada bi miktar antifiriz koyalım.bence bu yöntem oldukça işe yarar.bunu deniyebilecek varsa bi denesin.bide bakır boruların içinden su geçirdikmi ömrü ne oluyor.arada bir o suyu boşaltıp taze su koymak gerekirmi

• arkadaşlar bu konuda bazı değişmezleri unutmamak gerekir
    1 ısıyı birden fazla nesneye aktarırsanız aradaki aktarım eksiklikleri ısı artışına sebep olacaktır
    2 ısıyı kaynaktan direk almak gerekir
    3 ısıyı çok büyük bir alana yaymak değil daha hızlı taşımak gerekiyor nekadar metal eklerseniz ekleyin sonuç çok büyük olmayacaktır
    4 ne yaparsanız yapın ısının gideceği yer hava bu sistemin en sonunda muhattabı fan olacak hava ile karışımını sağlamak için
    5 hava indeksli soğutucularda ısı hava sıcaklığının altına inemez

benim fikrim kart üstüne ful bakırdan ince bir su biloğu yerleştirip suyu soğutan radyatörüde ful bakırdan yapmalı ve radyatörde soğuyan suyu peltier ile tekrar soğutmalı fakat burada bir fark peltierin üzerine helozon şeklinde
    bir bakır boru yerleştirip suyu peltier ile tekrar tekrar muhattap ederek suyun daha fazla soğumasını sağlamak gerekir peltierin sıtandart soğutuculardan farkı sıcak ve soğut ısıyı çok hızlı yer değiştiriyor olması buda ısının
    hava sıcaklığı altına inmesini sağlar radyatör ile 50 derecelik bir suyu 30 dereceye soğutursanız peltier ile 15 dereceye çekme şansınız olabilir tabi peltieri hava ile soğutmak lazım aynı sisteme bağlı su ile soğutursanız olmaz

radyatör tarafından soğutulmuş suyu bu bakır borunun altına peltier koyarak tekrar soğutursanız sıtandartdan farklı bir şey ortaya çıkabilir neden farklı bir şey yapmaklazım şünkü soğutucunun boyunu artırmak soğutacağı
    ısının watını artırabilmeniz anlamına geliyor daha yüksek ısıları soğutabilirsınız fakat hava sıcaklığının altına inmek pekmümkün olmaya bilir bu noktada peltier artı bir çözüm ve ek olmalıdır peltier tekbaşınada çözüm olmaz
    sistemler birbirini desteklemeli işin zor kısmını radyatör hassas kısmını peltier yapmalı yapılan sistemler nekadar kaba olursa kalitesinden ve performansından o kadar ödün verir hassas ve ince detaylara daha fazla dikkat edilmeli
    bukadar uzun bir mesaj yazmamın sebebi bir anlık gazla başlayıp sonu hüsran olmasın madem emek verip kazandığın parayı bu işe yatıracaksın acele etme biraz daha araştır herkeze fikir danış kararlarında değişiklik olabilir
    ama şunu söylim bu işler gerçekten zor ve içine girdinmi çıkamıyorsun ama mutlaka tecrübe edinmek gerek umarım sonucu güzel olacak bir sisteme karar verirsin sana kolay gelsin benim cpu soğutucu maceram aşağıda

peltier için bakır boru
     sıradışı bir düşünce

buda benim cpu soğutma sistemi test amacıyla kapaklarını kapatmadım umarım beğenirsiniz yorumlarınızı bekliyorum
     sıradışı bir düşünce

sıradışı bir düşünce

sıradışı bir düşünce

sıradışı bir düşünce

sıradışı bir düşünce

sıradışı bir düşünce

sıradışı bir düşünce

sıradışı bir düşünce

sıradışı bir düşünce

sıradışı bir düşünce

sıradışı bir düşünce

sıradışı bir düşünce

sıradışı bir düşünce

sıradışı bir düşünce

sıradışı bir düşünce

sıradışı bir düşünce

sıradışı bir düşünce

• Kursun'un agir metal oldugunu ve zehirli oldugunu bildiginizi varsayiyorum.
    Z170 SİSTEM KURULUM AŞAMASINDA.
  • quote:

Orijinalden alıntı: aykutx

Akıl var mantık var.. 15 kiloluk kursunu o kartın pcb si nasıl kaldıracak.
    boşuna uğraşmayın.

doğru söylüyor. ayrıca kasa+kurşun+bileşenler. rahat 30 kiloyu bulur
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.