Şimdi Ara

Sınavdaki Algoritmalar ve Şık Dağılımları (3. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
66
Cevap
12
Favori
18.638
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Beyler.Boş vakitimde inceliyorum da.Aklıma bir fikir esti.Türkçe soruların 2009-2010-2011-2012-2013 YGS Basın kitapçıklarındaki cevaplarına baktım.Sıralama tarihlere göre şöyle;

DDDAA?

Soru işaretli kısım YGS 2014 Türkçe ilk sorunun cevabı.Bana soracak olursanız YGS 2014 Basın Kitapçığındaki Türkçe ilk sorunun cevabı kesinlikle "A" değil.Bunun neden olamayacağı ihtimalininin nedenini yukarıda bir yerlerde yazmıştım.Ki zaten bunu sadece yukarıda yazdıklarıma dayanarak söylemiyorum.Diğer Türkçe sorularını da inceledim biraz.

Hatta işi biraz daha ileriye götürüp YGS 2014 Basın Kitapçığında Türkçe ilk sorunun cevabına "b" ve ya "e" diyorum.Sınavdan sonra yayınlanırsa kitapçık,bakıp göreceğiz.

Konuyu gören arkadaş uplarsa güzel olur aslında.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SM01_VXG -- 17 Mart 2014; 18:16:53 >
  • Hatta size alın YGS 2014-YGS 2015 Türkçe ilk sorunun olası kombinasyonlarını veriyorum:

(b,a);(b,c);(b,d);(b,e);(e,a);(e,c)

İlk şıklar YGS 2014 ikinci ise YGS 2015.
  • Tahminlerim Türkçe ikinci soru için yukarıdaki şekilde:

(a,c);(a,d);(c,c);(c,d);(d,c)

Konuyu uplamış olalım böylece.
  • Bunlari dusunecegine gidip calissan.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: SM01_VXG

Neyin imkansız olduğunu bilirsek neyin imkanlı olduğunu öğrenebiliriz bence.Bu arada yukarıda yazdığım yöntemi YGS 2013 Basın Kitapçığında denedim.Sonuçlar:

YGS TÜRKÇE Testi:
    17.soruyu seçtim.Ve 9 rakamıyla iki kere arttırdırdım.Türkçe de 17.sorunun cevabı " D ".Yeni oluşan şıklarda:
    26-A
    35-B

YGS MAT Testi:
    25.soruyu seçtim.Ve yine 9 rakamıyla arttırdığımızda yeni oluşan şıklar: (25.sorunun cevabı E)
    34-C
    43-E(40 soru olduğu için burda 43.soruyu baştan üçüncü soru olarak aldım yani döndürme gibi birşey)

YGS SOSYAL Testi:
    7.soruyu seçtim.12 ile arttırdığımızda yeni oluşan şıklar: (7.sorunun cevabı D)
    19-E
    31-A

YGS FEN Testi:
    13.Soruyu seçtim.6 ile arttırdığımızda yeni oluşan şıklar: (13.sorunun cevabı E)
    19-C
    25-B

Ösym'nin sitesinden geçen seneki kitapçığıma bakarak denedim ancak olmadı ilk 3 soruyu artırarak denedim oldu 4.de patladı.

• quote:

Orijinalden alıntı: Cool Storm

Bunlari dusunecegine gidip calissan.

Haklısınız ama zevkli olduğunu söylemeliyim.

Kloroflorokarbon ne demek istediğinizi açık bir şekilde yazar mısınız bir daha?Memnun olurum.
  • YGS 2014 Türkçe ilk soru A ise bilin ki YGS 2015 Türkçe ilk soru D dir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SM01_VXG -- 17 Mart 2014; 20:28:07 >
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Cool Storm

Bunlari dusunecegine gidip calissan.

Haklısınız ama zevkli olduğunu söylemeliyim.

Kloroflorokarbon ne demek istediğinizi açık bir şekilde yazar mısınız bir daha?Memnun olurum.

http://skgs.osym.gov.tr/ buradan kendi kitapçığıma bakıyorum

Sosyalin 3.sorusunu seçtim cevap e 6 arttırıyorum 9.soru a 15.soru e yani olmadı

• Adamlarda algoritma yazıcak beyin yok ki neden şaşırdın bu kadar
  • kloroflorokarbon K kullanıcısına yanıt
    Olmaması normal zaten.Yani aynı şıklar olmaz o dediğin yöntemle.Çok çok çok düşük bir ihtimal.

Edit:Bu arada bana kitapçığınızı herhangi bir yolla iletebilir misiniz?İnceleyeceğim.

Şimdiden teşekkürler!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SM01_VXG -- 17 Mart 2014; 21:09:26 >
  • Aynen yapıştırma özel mesajdan:

Kafam estiğinde şu YGS Kitapçıklarına bakıyorum.Bunu belki ilk sana söyleyeceğim.YGS 2009-2013 arası Matematik testlerinin cevaplarını bir kağıda yan yana yazıp karşılaştırmayı denedim.Mesela;

YGS 2009 Türkçe ilk soru------------->A
    YGS 2010 Türkçe ilk soru-------------->C
    YGS 2011 Türkçe ilk soru-------------->C
    YGS 2012 Türkçe ilk soru-------------->A
    YGS 2013 Türkçe ilk soru--------------->A

Bana göre YGS 2014 Ve YGS 2015 de "Basın Kitapçığı"nda Türkçe ilk sorunun AA Gelmesi imkansız.Düşünsenize Türkçe ilk soru 4 yıl üst üste Basın kitapçığında "A" gelmiş.Olacak şey değil!Büyük ihtimalle Türkçe YGS 2014 Basın kitapçığında Türkçe ilk sorunun cevabı aa olmayacak eğer "A" gelirse ygs 2014 türkçe ilk soru YGS 2015 tahminen "E" falan gelecek.Bunlar benim tahminlerim ya da saçmalamalarım.Karar sizin!

EDİT:Zaten sınav soruları yayınlanmayacakmış!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SM01_VXG -- 17 Mart 2014; 21:56:52 >

• quote:

Aynen yapıştırma özel mesajdan:

Kafam estiğinde şu YGS Kitapçıklarına bakıyorum.Bunu belki ilk sana söyleyeceğim.YGS 2009-2013 arası Matematik testlerinin cevaplarını bir kağıda yan yana yazıp karşılaştırmayı denedim.Mesela;

YGS 2009 Türkçe ilk soru------------->A
    YGS 2010 Türkçe ilk soru-------------->C
    YGS 2011 Türkçe ilk soru-------------->C
    YGS 2012 Türkçe ilk soru-------------->A
    YGS 2013 Türkçe ilk soru--------------->A

Bana göre YGS 2014 Ve YGS 2015 de "Basın Kitapçığı"nda Türkçe ilk sorunun AA Gelmesi imkansız.Düşünsenize Türkçe ilk soru 4 yıl üst üste Basın kitapçığında "A" gelmiş.Olacak şey değil!Büyük ihtimalle Türkçe YGS 2014 Basın kitapçığında Türkçe ilk sorunun cevabı aa olmayacak eğer "A" gelirse ygs 2014 türkçe ilk soru YGS 2015 tahminen "E" falan gelecek.Bunlar benim tahminlerim ya da saçmalamalarım.Karar sizin!

EDİT:Zaten sınav soruları yayınlanmayacakmış!

Bir kısmı dağıtılacak açıklama yapılmıştı bir araştır istersen

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: zbortif

quote:

Orijinalden alıntı: damagetolga

Uzun paragraf sorularının cevaplarının genelde D veya E olması dikkatimi çekti.

vakit kaybettirmek veya birkaç şık okuduktan sonra hatırlıyor muyuz diye hafızayı test etmek
    bu yüzden grafik ve paragraf sorularında son şıklardan başlanır

Hafıza testi ile zerre alakası yok.
  • Kriptolarda kesinlikle bir referans değeri olmalıdır, Örnek rasgele bir rakam seçmek için zaman referans alınır.

Saat = 19:13:56 // o anki saatimiz referansımızın çıkış noktası (ham hali)

Saat(dakika) = (19*60)+(13)+(56/60) = 1154 dakika(yuvarlanmış hali) // saat dakikaye çevrilmiş referans değeri olarak alınmak için (işlenmiş hali)

İstenen rasgele sayi = saat(dakika) mod 5 = x // rasgele sayıyı mod 5 aldık (yani 5'e bölününce kalan) böylelikle rasgele sayinin sadece {0,1,2,3,4} kümesine sıkıştırdık, rasgele sayi 0 ise Doğru şık A ,rasgele sayi 1 ise Doğru şık B vs... şeklinde rasgele şıklar oluşturmuş olduk.

Yukarıdaki örnekte olduğu gibi saati referans değer alarak rasgele bir sayı oluşturmuş olduk, referans olarak anlık sıcaklık, o anki atmosfer basıncı, dünyanın güneşin etrafında döndüğü süre vs olabilir, Eğer referans noktasını bulursanız kriptoyu çözmeye yaklaşırsınız.

Not: arkadaşalar yukarıdaki örnek tamamiyle eğlence amaçlı yazılmıştır sınava girecek kardeşlerim lütfen ciddiye almasın çünkü referans noktaları genellikel iç içe girmiştir

saat/atmosfer basıncı*dünyanın güneşin etrafında döndüğü süre vs şeklinde uzar gider ve bu şekilde bir kriptoyu çözmek olanaksızdır.

• Niye öyle kripto filan düşünüyorsunuz ki?
    Bir bilgisayar mühendisi olarak söyleyebilirim ki (yani yukardaki bazıları gibi bilgi sahibi olmadan fikir sahibi değilim), 3 tane aynı şık üst üste gelmeyecek şekilde (ve başka kıstaslar da ele alınarak, mesela benim zamanımda önce cebir ardından geometri gelirdi matematikte, ikisinin soruları karışmazdı) çok güzel random* dağıtılabilir sorular.

* = "pseudo random" değil "true random". Biri çıkıp "rastlantısal şeyler de aslında bi algoritmaya göre hede hödö" demesin diye yazdım bunu.
  • Meniz kullanıcısına yanıt
    bilgisayarla yapılan HER rasgele seçilim kesinlikle bir referans noktasına(seed) ihtiyaç duyar, ama yazılımcısının bilemeyeceği bir seçilim yapmaktan bahsediyorsak, bir ses iletim devresi hazırlanıp bunu taksime koyarsınız ses şiddetini referans alır, bunuda yazacağınız algoritmayla şifreleyip çıktı alırsınız.

İmza bilgisayar mühendisi olmayan keten ;)
  • quote:

Orijinalden alıntı: Meniz

Niye öyle kripto filan düşünüyorsunuz ki?
    Bir bilgisayar mühendisi olarak söyleyebilirim ki (yani yukardaki bazıları gibi bilgi sahibi olmadan fikir sahibi değilim), 3 tane aynı şık üst üste gelmeyecek şekilde (ve başka kıstaslar da ele alınarak, mesela benim zamanımda önce cebir ardından geometri gelirdi matematikte, ikisinin soruları karışmazdı) çok güzel random* dağıtılabilir sorular.

* = "pseudo random" değil "true random". Biri çıkıp "rastlantısal şeyler de aslında bi algoritmaya göre hede hödö" demesin diye yazdım bunu.

Biraz daha açabilir misiniz?

Ben bildiğimi iddia etmiyorum.Bu mesajdan önceki mesajımdaki şeyler hakkında ne düşündüğünüzü de öğrenebilir miyim?

Mesela YGS 2012-2015 arası dört defa üst üste "A" gelebilir mi ilk Türkçe sorusu?Ben baktım baktım bulamadım örneğine rastlayamadım.

Başka şeyler de var mesela.

Örneğin;

Diyelim YGS 2009-2010 15. Türkçe sorusunun cevapları şu şekilde:"CD".YGS 2011-2012 de "CD" gelme olasılığı imkansız gibi birşey olmuyor mu?Ben bunu diper sorulara da bakarak denedim.Hiçbirinde aynı gelmemiş şık kombinasyonları.

Sadece bu değil birkaç tane daha var bunun gibi.Yazmaya üşeniyorum.Eğer onları da hesaba katarsak gelme ihtimali imkansız gibi duran şık kombinasyonlarını eleyip gelebilecek kombinasyonları tahmin edemez miyiz?

Ben yukarıda eğer YGS 2014 Türkçe ilk soru "A" gelirse YGS 2015 de Türkçe ilk soru "E" gelecek dememin nedeni yukarıda yaptığım elemelere falan dayalı.

Ufff ya da saçmalıyorum ben :D

• Şunu karalayalım benim mantığıma örnek olsun diye.Zamanım oldukça yazmaya devam edeceğim beyler:

YGS 2009 YGS 2010 YGS 2011 YGS 2012 YGS 2013 YGS 2014 YGS 2015
    1- A C C A A ? ?
    2-D E A C B ? ?
    3-A D E E E ? ?
    4-C D D C B ? ?
    5-E C C B D ? ?

Şıklar kaymış olabilir.Üzgünüm bunun için.Şimdi bakalım;

YGS 2009-2010-2011-2012 cevaplar sırasıyla ACCA değil mi?YGS 2013 den devam edersek cevaplar sırasıyla A?? eğer YGS 2016(eğer olursa)ıyı da hesaba katarsak şöyle A??? şimdi soru işaretleri kısmına sırasıyla CCA gelebilir mi?Bana göre gelemez.Niye? ACCAACCA gelebilir mi yani aynı gelebilir mi?Gelemez.
    Ama bu hiçbir işe yaramaz eğer YGS YGS 2014 ve YGS 2015 şıklar sırasıyla CC gelirse YGS 2016 "A" gelemez matematik ilk soru.

EDİT:Yukarıdaki 5 soru Matematik testinin YGS 2009-2015 arasındaki şık tablosunu gösteriyor.

2.EDİT:Bunlar basın kitapçığı için geçerlidir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SM01_VXG -- 18 Mart 2014; 11:37:45 >

• Şifreleme, kriptoloji, algoritmalar vs hep ilgimi çekmiştir.

http://www.ntvmsnbc.com/id/25206381/ Habere göre her ders için ayrı şifreleme sistemi kullanılıyor.

"Her ders için zümre kuruluyor. Bu zümreler yıldan yıla büyük oranda aynı kişilerden oluşuyor. Zaten bu zümreler, yeni bir soru yazmıyor; soru bankasından alınan soruları yeniden düzenleyip sınava dahil ediyor."

"Burada iki önemli şey var; birincisi bu zümrelere, zümre başkanları tarafından oluşturulan "algoritma" veriliyor. Algoritma, sınavın nasıl düzenleneceği, şık dağılımı, zorluk derecesi dağılımı, müfredat kapsamı gibi konuları içerir."

YGS'deki şifreleme sistemini daha doğrusu "matematik testindeki" şifreleme sistemini bir bayan avukat bulmuştu.
    TV programlarında şifrelerle ilgili araştırmaları olan Ömer Çelakıl gibi kişiler var mesela.

Fakat siz daha çok şıklardaki cevap örüntüsünü ele almışsınız. Algoritma bana göre bununla sınırlı değil. Tabi algoritmalar belli soru gruplarına mı yoksa bütün sorularda mı uygulanıyor onu bilemem.

Benim dikkatimi çeken unsur; özellikle sosyal bilimler testindeki şifreleme taktiği.
    1. sorunun cevabını şıklarda ararken sonraki 2. sorunun 1. soruyla olan bağlantısı. Sanki 2. soru, 1. sorunun cevabının teminatıymış gibi. Bir örnek vereyim;
    Mesela 1. soru diyelim zor bir soru cevabı Paleografi olsun. 2. sorunun Paleografi ile başlaması gibi.
    Bakın dikkat edin, sadece sosyal bilimler testinde kimi zaman karşılaştığım bir durumdur. Fakat bu size bir kıyak olabilir veya sizi yanlış cevaba yönelterek düşürmek olabilir.

Yani siz sadece algoritmanın şıklardaki dağılımını, dizilişini ele almışsınız. Bir de sorulardaki dağılım, soruların birbirleriyle olan bağlantısı vs bunlarada değinmek lazım.

Benim tavsiyem pek bu tür şeylerin peşinde olmamanız. Ha eğer hobi için yapıyorsanız bişey demem. Fakat yan etkileri şu olur;

Kendi bulduğunuz cevabınızla algoritma arasında tercih yapma sıkıntısı yaşayabilirsiniz. İkilemde kalabilirsiniz.

• quote:

Orijinalden alıntı: Colmy

Şifreleme, kriptoloji, algoritmalar vs hep ilgimi çekmiştir.

http://www.ntvmsnbc.com/id/25206381/ Habere göre her ders için ayrı şifreleme sistemi kullanılıyor.

"Her ders için zümre kuruluyor. Bu zümreler yıldan yıla büyük oranda aynı kişilerden oluşuyor. Zaten bu zümreler, yeni bir soru yazmıyor; soru bankasından alınan soruları yeniden düzenleyip sınava dahil ediyor."

"Burada iki önemli şey var; birincisi bu zümrelere, zümre başkanları tarafından oluşturulan "algoritma" veriliyor. Algoritma, sınavın nasıl düzenleneceği, şık dağılımı, zorluk derecesi dağılımı, müfredat kapsamı gibi konuları içerir."

YGS'deki şifreleme sistemini daha doğrusu "matematik testindeki" şifreleme sistemini bir bayan avukat bulmuştu.
    TV programlarında şifrelerle ilgili araştırmaları olan Ömer Çelakıl gibi kişiler var mesela.

Fakat siz daha çok şıklardaki cevap örüntüsünü ele almışsınız. Algoritma bana göre bununla sınırlı değil. Tabi algoritmalar belli soru gruplarına mı yoksa bütün sorularda mı uygulanıyor onu bilemem.

Benim dikkatimi çeken unsur; özellikle sosyal bilimler testindeki şifreleme taktiği.
    1. sorunun cevabını şıklarda ararken sonraki 2. sorunun 1. soruyla olan bağlantısı. Sanki 2. soru, 1. sorunun cevabının teminatıymış gibi. Bir örnek vereyim;
    Mesela 1. soru diyelim zor bir soru cevabı Paleografi olsun. 2. sorunun Paleografi ile başlaması gibi.
    Bakın dikkat edin, sadece sosyal bilimler testinde kimi zaman karşılaştığım bir durumdur. Fakat bu size bir kıyak olabilir veya sizi yanlış cevaba yönelterek düşürmek olabilir.

Yani siz sadece algoritmanın şıklardaki dağılımını, dizilişini ele almışsınız. Bir de sorulardaki dağılım, soruların birbirleriyle olan bağlantısı vs bunlarada değinmek lazım.

Benim tavsiyem pek bu tür şeylerin peşinde olmamanız. Ha eğer hobi için yapıyorsanız bişey demem. Fakat yan etkileri şu olur;

Kendi bulduğunuz cevabınızla algoritma arasında tercih yapma sıkıntısı yaşayabilirsiniz. İkilemde kalabilirsiniz.

Ben algoritmadan çok algoritmayla dağıtılmış şık kombinasyonların bakarak fikir yürütüyorum sadece.Yaptığım bu.
    Bir aralar YGS Sözel derslerinde şıklardaki yazıların harf sayısını yazıp onları sıralayarak "mod medyan" taktiğiyle cevaba ulaşmayı denemiştim.Şimdi hatırlayınca gülmekten alamıyorum kendimi :D

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.