Şimdi Ara

YGS Kimyadan 1 soru (edit)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
748
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yalnız kütle numarası ve çekirdek yükü bilinen bir katyona ait:

1) Elektron sayısı
    2) Nötron sayısı
    3) Grup ve periyodu

nicelik ve özelliklerinden hangileri bulunabilir?

Katyon dediği için yükü bilmiyoruz o yüzden değerlik elektron sayısını bilmediğimizden grup ve periyodu bulamayız diye düşündüm yalnız 2 dedim, cevap 2 ve 3 diyor eğer 3 ü bulabiliyorsak 1. öncülün de bulunması gerekir yanılıyor muyum?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nükleus -- 29 Ocak 2014; 16:52:13 >

• up
  • Bunu buldum ama;
    quote:

Hidrojen, Lityum ve Berilyum bu kurala uymazlar. Çünkü ; n = l kabuğu iki elektron ile doludur. Hidrojen, bir elektronu vererek çıplak bir proton meydana getirir veya bir elektron alarak helyum benzeri 1s2 konfigürasyonu ile bir duplet meydana getirir. Benzer biçimde lityum ([He] 2s]) ve Berilyum ([Be] 2s2)(Yeşil Bileşik) elektronlarını kaybederek helyum benzeri dupletler oluşturur; yani, Li+ ve Be-+ İyonlarma dönüşürler.Bir s-blok metal atomu katyon meydana getirdiği zaman, bütün valens elektronlarını kaybeder ve geriye, içteki elektronlarla çekirdek kalır.Merkezî atom, bu atomdan önceki asalgaz atomunun konfıgürasyonundadır.

Örneğin kalsiyum katyonunun yapısı argona benzer, p-blokunun solundaki metaller de s- ve p- elektronlarını kaybedebilirler. Ancak bu durumda, 4. Periyot ve altındaki atomların verdiği iyonlarda, oktete ek olarak, dolu d orbitalleri debulunur.Örneğin galyum atomundan meydana gelen Ga3+ iyonunun konfigürasyonu [Ar] 3d10 şeklindedir,p-blokundakiatomların d-elektronları çekirdeğe sıkı bağlı oldukları için kopamazlar.szp6konfıgürasyonuna sahip (ve hidrürde, H") anyonlarda valens kabuğu tamamen doludur. Yapı, kendinden sonra gelen asal gazın yapısının aynıdır.

Yani cevap yalnız 1 olacak

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Cevap ya D yada E olması lazım.Cevap ne ona göre açıklayayım.?

• Cevap B beyler
  • quote:

Orijinalden alıntı: Nükleus

Cevap B beyler

Hocam bilmiyorum google a sordum hidrojen lityum berilyum bu kurala uymaz dedi

• 1. oktet kuralı 3.dublet kuralına uyar 2. bir şeye uymaz katman dizilimlerine bakcan
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    2 ayt geo sorusu
    4 yıl önce açıldı
    1 biyoloji sorusu
    6 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: The Nice Guy

1. oktet kuralı 3.dublet kuralına uyar 2. bir şeye uymaz katman dizilimlerine bakcan

1 dublet 3 oktet olucak hocam

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • The Nice Guy kullanıcısına yanıt
    Hocam bileşik oluştururken kararsız mı kalıyor yani son katmanında 3 elektron var dublete uyabilir yanlış mı düşünüyorum?
  • quote:

Orijinalden alıntı: aintmybtch

quote:

1. oktet kuralı 3.dublet kuralına uyar 2. bir şeye uymaz katman dizilimlerine bakcan

1 dublet 3 oktet olucak hocam

ah pardon oktet 8e tamamlama dublet 2 ye tamamlama eyv. dalgınlık
  • quote:

Hocam bileşik oluştururken kararsız mı kalıyor yani son katmanında 3 elektron var dublete uyabilir yanlış mı düşünüyorum?

doğru düşünüyon soru yanlış sonu 1 veya 3 le bitiyosa dublet 6veya 7ylese oktet oluyo ama 1 ve 3. şıklar kesin olduğundan 2 dedim
  • quote:

quote:

doğru düşünüyon soru yanlış sonu 1 veya 3 le bitiyosa dublet 6veya 7ylese oktet oluyo ama 1 ve 3. şıklar kesin olduğundan 2 dedim

Çözümünü de yazmış ama pek anlayamadım:

Y atomunun değerlik elektron sayısı 3 tür. Bu nedenle bileşik oluştururken etrafında 3 elektron çifti (6 elektron) bulunur. Buna göre; Y, bileşiklerinde oktet ve dublet kurallarına uymaz.
  • Nükleus kullanıcısına yanıt
    hangi kaynak?

şunada direk bi siteden alıntıladım: Son yörüngesindeki elektron sayısı az olan lityum (3), berilyum (5) gibi elementler elektron verme eğilimindedir.
    Oksijen(8), flor(9) elementleri ise elektron almaya yatkındır.
  • The Nice Guy kullanıcısına yanıt
    Karekökün ygs kimya denemeleri.
    Neyse bildiğimizi karıştıracağız soru saçmalamış herhalde
  • Bence soru yanlış o zaman BF2 vb karmaşık formüller ne diye ortaya çıkmış

• quote:

Orijinalden alıntı: Tinuviél Luthién

Bence soru yanlış o zaman BF2 vb karmaşık formüller ne diye ortaya çıkmış

KONU DIŞI

izotop atomların kimyasal özellikleri aynı mı olur ?
  • Horasan2 H kullanıcısına yanıt
    Aynıdır
  • N:::N de her bir azot uclu bag yapar . Azotun son katmaninda 3 electron var ve max 3 bag yapar hic bir zaman son katmanini 8 e cikaramaz max 6 olur bu yuzden mi ? Iyi salladim he :)

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam valla çok mantıklı geldi aslında çözümde 6 elektrondan bahsetmiş bunu açıklamaya çalışmış sanırım
    Azotun 5 elektron aldığı bir bileşik yok mu peki
  • quote:

Orijinalden alıntı: Horasan2

quote:

Orijinalden alıntı: Tinuviél Luthién

Bence soru yanlış o zaman BF2 vb karmaşık formüller ne diye ortaya çıkmış

KONU DIŞI

izotop atomların kimyasal özellikleri aynı mı olur ?

Genelde aynıdır ama ikisininde nötr olmasına da bakmalısın bildigime göre.

Kimyasal öz. aynı olması için proton sayısı ve elektron sayıları eşit olmalıdır diye biliyorum.

yanlışsam düzeltin beyler ?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.