Şimdi Ara

İlk 5000'e girerseniz TIP mı yazarsınız MÜHENDİSLİK mi ? (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
361
Cevap
5
Favori
21.753
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Nicotinell

    quote:

    Orijinalden alıntı: Epidoras

    Çok para kazanmak isteyenler tıp yazmasın :)

    6 yil okuyup 4k tl
    6+5 okul+asistanlik 11 yil alacaginiz max ucret 6-7k tl

    Doktor olup super para kanacagim diyorsan ustune bir 10-15 yil daha ekle yapti sana takriben 25 yil

    Soylemek istedigim tip istyenler maneviyat icin istemeli yoksa telef olursunuz :)

    Çok ciddi sekilde arastirdim tip 3. Siniftan sonra yaz tatili falan hikaye egitiminiz bitene kadar oradan oraya dolasiyorsunuz uygulamalar basliyor, son sinifta intörn oluyorsunuz sabahlara kadar hastanede kaldigimiz ders mi calissam tus'a mi hazirlansam acile mi kossam hocalarin pesinden mi gitsem yoksa asistanlari mi takip etsem...

    Mezun oluyorsunuz. Tus da bir sonuc cikmadi ise(genellikle cikmiyor) devlet amca sizi bir yere atiyor, yeni mezun pratisyen olarak aile hekimi olabileceginizi dusunmeyin o kadro cogu eski bu isin kurdu olmus pratisyen hekimler ile dolduruldu. Velhasil bir yere ataniyorsunuz dogu bati fark etmez, cektiniz ve cekeceginiz aci, sinir harbi kat sayisi ciddi oranda arttigi ve bulundugunuz yerden kurtulma ic gudusu ile yardiriyorsunuz tus kitaplarina dershanelerine hatta kamplara falan giriyorsunuz. Yilda 2 tus yapilmakta, ikisinin kontenjan toplami 4-5k yani tip mezunu herkese uzmanlik dusunulmemis malum her ise kosturulmasi gereken pratisyen hekimde lazim.
    Tus kazandiniz ve gittiniz 4 tus donemi 2 yil boyunca ozellikle ilk yil askerdeki 1-3, 3-5, 5-7 tarzi butun nobetler sizde malum hastaneler hic kapanmayan bir devlet kurumu. Ayda 10-15 nobet denk gelir gittiginiz yere gore, asistanlik pis istir derler nobet sonrasi izin yoktur 2 gun temiz calisir eve gidersin, psikolojisi bozulup agladigini ogrendigim insanlar oldu. Sizde tus sitelerini arastirin forumlarda bahsi gecer.

    Tıp mesleginin sirf toz pembe yanı ile ele alınıp anlatilmasi cok kotu o 6-7 milyar denen maasa sahip olabilmek icin en az 10-12 yil bu yazdiklarkmi ve cok daha fazlasini secmek lazim. Buda demek oluyor ki 12 yillik omrunu para kazanacagim diye kendinden vermeye basliyorsun. Bu kesinlikle para icin yapilmaz...

    Yazdiklarim para icin degilde maneviyat icin yapilmasi gereken seyler. Para icin yapiyorsaniz ileride cok pismanlik yasarsiniz, ben mevcut politikalar ile doktorlarin gelecekte avukat durumuna dusecegine inaniyorum. 10 yil once avukatlik ciddi bir prestij ve gelir kapisiydi, bugjn 1500tl ye avukat bulmak mumkun.

    Birde yazimi alinti yaparak hekim sayisinin avrupa standartlarina cekilmesinden bahsetmisti. Su anda TR de 600 kisiye 1 doktor dusuyor avrupa standartlari bu degerin 300 kisiye bir doktor olmasini soyluyor ve TRye de bu konuda durmadan telkin veriliyor. Sonuc 12k x 10y = 120k hekim, su anda 2-6 Sinilarda okuyan ogrencileride sinif basina ortalama 8k dan hesaplarsak 24k-30k arasi hekim bir onceki veri ile topladigimizda 150k mevcut hekim 130k, yapti bize 10yil sonra tip kontenjani artmazsa(ki artacak) 280k civari hekim, nufus artis hizi ile dogru orantili hesaplanirsa avrupanin bekletisininde altina 200 kisiye 1 doktor dusmesini bekliyorum.
    300k ya yaklasacak hekim sayisinin n3 ifade ettigini mevcut 240k civari polis var diyerek kafanizda canlanmasina yardimci olabilirim sanirim.
    Bu kadar cok olmasi kaliteyi dusurur mu? Bilemem ama çok hekim olsun diye kontenjan arttiran bir politika var :)

    TIP isteyenler garanti is ve para icin degil! Maneviyat icin TIP yazın.
    Tabletten yazmak cok kotu imla hatalari icin kusura bakmayin ;)

    Dostum bütün meslekler kan kaybediyor yanlış eğitim politikaları sonucu. Her branşta çok fazla kontenjan açıldı. Bundan 20 sene önce çok prestijli olan meslekler şu anda sıradanlaştı.

    Tıp da eski değerini kaybetti, ve kaybetmeye devam edecek bunu kabul ediyoruz. Bundan 15 sene önce 4500 kontenjanı vardı. Şimdi 10.000 i geçti.

    Ama insanlara alternatif olarak neyi sunabilirsin?

    Mühendisliğin kontenjanlarına göz attın mı? Makine olmuş 12.000, elektronik olmuş 11.000. Örneğin elektrik elektroniği ele alalım şu anda 50.000 civarı mezunu var desek 10 sene sonra buna 100.000 kişi daha eklenecek, oldu mu sana 150.000 elektrik elektronik mühendisi. Ki bu tek bir branş. Yani demek istediğim türkiye 150.000 doktoru eritir, besler, istihdam eder, ama 150.000 elektrik elektronik mühendisini besleyemez. Bu imkansız. Çünkü tıbbın hitap ettiği alan çok geniş, mühendisliğin ise alanı sınırlı.

    Diyeceksin ki, gir 10k'ya odtü'ye itü'ye gir. Farkın olsun. Tıpta o farkı yaratamaz mısın? Hacettepe mezunu van mezunundan daha iyi eğitim almıyor mu? Hangisinin TUS'ta başarılı olma ihtimali yüksek?

    Bir de bu odtü itü falan ilk işe girişte avantaj, ondan sonra bir manası yok. İş tecrübeleri ile kariyerini süslemen lazım. Ömür boyu odtü itü etiketinden ekmek yiyemezsin ki. Adam 30 yaşındaki mühendise aferin sen odtülüsün demez, hangi projeleri yaptın, tecrüben ne der.

    Yani uzun lafın kısası, tıp şişirilen kontenjanlar yüzünden kan kaybeden ve eski değerini yitiren bir meslek bile olsa hala türkiye şartlarında en sağlam ve en iyi meslek. Hala geleceğin mesleği.

    Bence 10 seneyi tıbba gömüp sonra 7 milyar almak kötü bir fikir değil. O parayı alan mühendisler de var ama 100 mühendisten 1 tanesidir. Mühendislik risktir, çok da kazanabilirsin, az da kazanabilirsin, işsiz de kalabilirsin ve olayların kontrolü her zaman elinde değildir. Bazen kader seni işsizliğe veya kötü bir işe sürükler. Ve mühendislik en ufak bir hatayı kaldırmaz, kariyerin biter. Tıpta ise istifa bile etsen iş bulmadan, kariyerin bitmez.

    Yani hocam diyorsun 10 sene içinde 100 küsür bin doktor olacak falan diye. Bir de 10 sene sonra kaç mühendis olacak onu hesap et. Tek bir branşta 100 binin üstü mühendis olacak. Bu kadar mühendisi değil türkiye, avrupa bile eritemez. 10 sene sonra her apartmanda 2-3 tane işsiz mühendis olacak, öğretmenlerden, iibf'den bir farkı kalmayacak.

    Doktorlar ise, belki bugünkü kadar prestijli olmasalar bile işsiz kalmayacaklar.



    Kesinlikle katiliyorum hocam..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Nicotinell'e soralım demeye gelmiştim ki kendisi buraya gelmiş zaten, gidiyorum mühendislik başlığı altında açılan her konunun efsanesi adam helaaaaalll

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: metabisülfit

    quote:

    Orijinalden alıntı: Starram

    Hocam çünkü astronot şuan bence en garantili ve en aksiyonlu meslek

    Astronotun neresi garnti En azından Türkiye'de

    Hocam bundan 10-20 sene sonra artık insanlık uzaya açılacak ve türkiyede artık bi tane yollasın dimi




  • Hiçbiri. Yeditepe diş yazardım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kesinlikle Tıp ismi bile yetiyor sıradan bir pratisyen doktor bile olsanız heryerde özel saygı görüyorsunuz halk statüsü yeter...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Nicotinell

    quote:

    Orijinalden alıntı: Epidoras

    Tıp ya da mühendislik hangi alan olursa olsun işini iyi yapan her zaman çok kazanacaktır.

    Fikir oluşması icin genel hatlariyla yazmak ve fikir sahibi olmak isteyenler icin objektif bir sekilde kiyaslayacagim.

    Tıp:
    Mezun oldugunuzda devlet garantili iş var;
    Bu şart gunumuz icin gecerli olup su anda 12k ogrenci alip bunlari mezun vermeye basladiktan bir kac yil sonra dis hekimleri gibi kura ve sonraki surec icin kpss benzeri bir sart getirebilirler malum 12k 10 sene bu sekilde mezun verse mevcut 130k hekimin uzerine 120k daha hekim gelmis olur. Bu rakami az bulanlar icin ulkemizde 220-240k polis oldugunu hatirlatmak isterim :) yarisi emekli olur demeyin emekli hekimlerde calisiyor 10 yil icinde emekli olacaklarin orani %10 civarinda olur malum eski ve yasli mezunlar doneminde 3-5k mezun veriliyordu.

    Pratisyen doktor çok para kazanıyor; Yalan
    Devlette 6 yil okuyup mezun olan hekim 3200tl ile işe başliyor, doner sermayeden alacagi odenek ile maasi 4bin tl yi bulabiliyor. Hekim sayisi arttikca odenekten dusen pay gunden gune azaliyor. Lise mezunu kpss ile memur olursa ciplak 1950tl alir, lisans mezunu 2150tl alir. Adliyede icra memuru olanlar yollik parasi falan ayliklari 3bine dayaniyor. Onun disinda genel olarak memur maasi evlilik yardimi vs. 2250tl civari. Devlette avukat maasi 4100tl, muhendis maasi koltukta oturursa sabah 8 aksam 5 icin 3400-3600, gorev tazminati ile 4bin almak mumkun.

    Uzman doktorlar cok para kazaniyor; Yalan
    3800-4000 maaslari var bunlarda donerden para alip 7bin tl yi bulabiliyorlar ama herkes doner paralarinin ciddi derecede azaldigini aylik 4-5bin ortalama alindigini soyluyor. Ozelde de durum ayni cok ustun yetenekleriniz yoksa maaslar asla 10bin 20bin falan degil.

    6 yil okur pratisyen hekim olabilirsiniz karsiliginda 3200tl temjz para alirsiniz.
    6 yil okuyup 4-5 yil uzmanlik egitimi alirsiniz asistan olarak ilk 2 yil surunursunur nobet manyagi olursunuz 11yil harcadiktan sonra 30'lu yaslarda 4nin tl nin ustunu gorursunuz. 40-50nize geldiginizde docentlik falan yaptiysaniz 10bin kazanirsiniz yoksa 7bin civari kazanmaya devam edersiniz. Bunun icinde omrunuzun hazirlik surecleri vs vs 12-15 yilinizi vermis olursunuz.

    Mühendislik
    4 yil okursunuz kpss de iyi puan alirsaniz 3-4bin tl arasinda ucretiniz olur.
    Ozel sektorde calisirsaniz muhendisligine gore 1500-3000tl ile ise baslayip kazandiginiz tecrube ve bilginizle simetrik bir grafik cizen maasiniz olur. 2-3 yillik tecrubeli ya da okul donemi sadece dersleri verip gecmekle kalmayan biri muhendislik alanina gore 5bin tl ortalama ile maas alir. Daha az alanlar kendilerine bir bakip eksik yonlerini kapatsinlar tabi her muhendislik icin degil bu ama genel hatlari ile bu sekildedir.

    Yani 5bin tl maas almak icin tip okuyanlar omurlerinin 10-15 yilini
    Muhendislik okuyanlar omurlerinin 8-9 yilini vermeleri gerekiyormus.

    Muhendislikte proje bazli calisipta cok daha yuksek paralar alanlar var ben minimize ederek gittim bir tanidigim su an 2 yillik proje icim sudi arabistan da makine muhendisi olarak 12bin dolar karsiligi calisiyor 6 yillik tecrubesi var.

    Demem o ki Tıp artık maddiyat degil maneviyat icin okunacak bir alan
    Muhendislik zevk ve para kazanmak icin okunacak bir bolum.

    Ben maneviyat için tıp istiyorum diyebiliyorum, yakimlarim muhendislik ve hukuk icin beni sıkıştırıyor bu da olayin farkli bir boyutu :)

    Kimsenin hevesini kirip kursaginda birakmamisimdir umarim mumkun oldukca objektif yaklasmaya calistim.
    Tabletten yazmak cok zor oldu imla hatalari icin kusuruma bakmayin. ;)

    12 bin doktor çıksa bile doktor açığı hala çok fazla. Avrupa'ya göre kişi başına düşen doktor sayısı yarısı. Bu açıdan bakınca daha uzun yıllar ölmeyecek bir meslek.

    Pratisyen hekim dönerle birlikte 4'e yakın para alır. Uzman hekim dönerle birlikte 7 civarı alır. Aile hekimleri 5 ila 8.5 arası alır. İş bulma şansları özel sektörde de yüksektir doktorların. İşyeri hekimi zorunluluğu var. Özel hastaneler var.

    Bir mühendisin kpss ye girip devlete atanması gerekir ki kpss hiç de kolay bir sınav değildir. Ayrıca istediğin ili tutturamazsın yüksek puan ister. Rasgele bir ile atanırsın. Puan düşükse doğuya bile gidebilirsin. Alacağın maaş 3000 tl. 20 senelik mühendis olursan alacağın maaş 3500. Ayrıca her mühendis kamuya atanamaz. Endüstri, gıda, tekstil, kimya çok az alınır. Makine elektrik ve inşaat çok alınır.

    657 ye tabi bir memur 3000 alır. Bazı kurumlarda (belediye, dsi gibi) arazi tazminatı ve diğer yan haklar vardır. maaş 3300 e vurabilir. 399 a tabi mühendis olursan maaşın yine 3000 civarıdır.

    Avukat icra memuru vs yine kpss ile atanır. Yüksek puan gerekir.

    Gelelim özel sektöre.

    Bir mühendisin özel sektörde iyi bir işi garantilemesi için günümüz şartlarında iyi bir okuldan mezun olması gerekmektedir. ODTÜ itü gibi.

    Çok fazla müh fakültesi ve mezunu olduğu için iş bulmak şu anki piyasa şartlarında çok zorlaştı.

    Orta seviye denilen okullardan mezun olanlar iş bulmakta zorluk çekiyorlar. Yahut kötü işlere razı oluyorlar.

    Kısacası mühendislikte iyi para var ama hangi mühendislikte? Elbette 100k dan alan bir mühendislikte değil. Mühendislikte iyi bir geleceği garantilemek isteyen bir öğrenci ilk 15k ya girmeli.

    Daha düşük seviye okullar iş bulamaz demiyorum. Sadece riske girmiş oluyorsunuz.

    Alıntıları Göster
    milleti kesip doğrayacağıma gider ev mev çizer,program yazarım




  • quote:

    Orijinalden alıntı: El_Pared

    Hocam sen tüm yazdıklarına rağmen tıp istiyorum diyorsan eğer hiçbir ekonomik koşul önünde duramaz bence.Üstelik kötü şartları kendin yazıyorsun.Bence devam et istediğin yolda.

    Teşekkür ederim. :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MrKira

    Kesinlikle Tıp ismi bile yetiyor sıradan bir pratisyen doktor bile olsanız heryerde özel saygı görüyorsunuz halk statüsü yeter...

    sıradan bir pratisyen doktor mu ?

    siz o pratisyen dediğiniz doktorun tırnağı bile olamazsınız.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MrKira

    Kesinlikle Tıp ismi bile yetiyor sıradan bir pratisyen doktor bile olsanız heryerde özel saygı görüyorsunuz halk statüsü yeter...

    Sıradan

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Starram

    quote:

    Orijinalden alıntı: metabisülfit

    quote:

    Orijinalden alıntı: Starram

    Hocam çünkü astronot şuan bence en garantili ve en aksiyonlu meslek

    Astronotun neresi garnti En azından Türkiye'de

    Hocam bundan 10-20 sene sonra artık insanlık uzaya açılacak ve türkiyede artık bi tane yollasın dimi

    Usta yollayacağından eminim ama sağ salim gelir mi o astronotlar orasından emin değilim




  • quote:

    Orijinalden alıntı: metabisülfit

    quote:

    Orijinalden alıntı: Starram

    quote:

    Orijinalden alıntı: metabisülfit

    quote:

    Orijinalden alıntı: Starram

    Hocam çünkü astronot şuan bence en garantili ve en aksiyonlu meslek

    Astronotun neresi garnti En azından Türkiye'de

    Hocam bundan 10-20 sene sonra artık insanlık uzaya açılacak ve türkiyede artık bi tane yollasın dimi

    Usta yollayacağından eminim ama sağ salim gelir mi o astronotlar orasından emin değilim

    +1




  • İlk 5000 e girdim mühendislik yazdım
  • Neden peki ? Daha mı kolay okuması ?
  • Bana alternatif soran arkadasim, en guzel alternatif sevdigin is yapmaktir, doktorlugu severek yapacaksan elbette doktorlugu yap.

    Ilk 5k muhendislik diyorum nedeni daha ozgun, belirli kaliplarla sinirlandirilmamis bir alan, bir alet icat edersin bir teknoloji icat edersin

    Doktorlukta da vardir bu ama muhendislik kadar ozgun degil tum mesele bu.

    Bu nedenden oturu ilk 5k icin muhendislik diyebiliyorum biraz daha zorlarsak ilk 10k ama 50-100k dan cikacak muhendis kotu diyemem bu bana dusmez ama ilk 10k dan cikan gibi degildir.

    Basliktaki soru Tip mi muhendislik mi olsaydi; genel hatlari ile Tıp derdim ama ilk 5k ise muhendislik diyorum :) ve isin icine herkesin para icin tıp demesi uzerinede aslinda sanildigi gibi para kazanilmadigina ve gercekten cok yorucu bir meslek olduguna dair objektif fikirler vermeye calistim tip icin.

    Ben devletin kontenjani tıp icin 14-15k yapacagina inaniyorum, bunun calismasi bir kac yil once basladi zaten siralamaninda devlette rahatlikla 20k lari goreceginede inaniyorum. 11.8k kontenjan ile neredeyse 16k gordu siralama.
    Gelecek yillarda tip'in ilk 5-10k dan tercih edilme oraninin dustugune sahit olacaksiniz. Ben 2 yildir arastiriyorum yaptigim hesap kitaplarda nufus artisi ile doktor ihtiyacinin kolerasyonuna bile dikkat ediyorum, bayagi cizdim yani kafayi:)

    Doktorluk sizenpara ile satin alamayacagiz her seyi sunar...
    Bir hastayi iyilestirdiginizde yuzunde beliren tebessumu satin alamazsiniz...
    Olmek uzere olan birini kurtardiginizda yakinlarinin size imrenerek bakislarinida satin alamazsiniz.
    Cok ucuk yetenekleriniz yoksa oyle deli dehset para kazanamazsiniz.
    Maddi imkan olarak doktorluk sizi surundurmez asla... geliriniz oraninda giderinizde olacaktir, cok gelir demek cok gider anlaminada gelir.
    Doktorluk, hayat kurtarmak fedakarlik ister, buda para icin degil manevi degerler ile yapilir yoksa iskenceye donusur.

    Yoksa kimse bu isin belirli doneminde ameliyata girecek hastanin penisine sonda takmak, damar yolu acmak, hatta hasta bakicisi muameli gormek insani kotu etkiler.

    En bastan en sona soyledigim iki kelime; fedakarlik ve maneviyat.
    Hic 20'li yaslarda hadi biraz avans vereyim :) 30'lu yaslarda deli para kazandigini gordugunuz doktor var mi?
    Doktor olursak ac kalmayiz bu bir gercek ;)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: OneMoreChance

    quote:

    Orijinalden alıntı: Reo*

    Kişiden kişiye değişir bu sorunun cevabı. Bana göre ilk 5.000 içerisine girebilecek kapasiteye sahip birisi kendini daha da geliştirebilecek , kendini daha çok insanlara gösterebilecek/tanıtabilecek bir meslek seçmeli. Yanlış anlaşılmasın bu sadece mühendislik için değil matematik, Fizik veya Kimya gibi alanlarda gayet olabilir. Fakat bazı arkadaşlarda der; ''Benim sıralamam 5.000 sağlık alanında bir meslek seçerek insanlara daha çok yardımcı olabilirim'' der bende haklısın derim sonuçta herkesin düşüncesi bir olamaz bana göre tıp dışında bir meslek doğru karar olur ilk 5.000'e başka birisi için ise sağlık alanında bir meslek olur.

    Not: Tekrar söylüyorum Tıpçılar fazla üzerime gelmesin(Bu arada tıpı yeni kazananlarada hayırlı uğurlu olsun, inşallah üniversite hayatlarında da başarılarının devamı olur/Darısı başıma) ben sadece kendi fikirlerimi söyledim tıpı seçen arkadaşları tabikide yadırgamıyorum hatta mutlu iseniz iyiki seçmişsiniz bölümü.

    haklısın. Kafan fizik ve geometriye çalışıyorsa, derece yapmış öğrenciysen mühendislik yazmalısın bence. Bu ülkeninde dahilere ihtiyacı var.

    Aynen öyle. 4 sene sonra sende o dahiler arasına gireceksin




  • 1. Dahi olsam capa tipmi firat makinemi deseler muh secerim ciddiyim yirmi yasina gelmis adamlarsiniz geleceginizi kendi fikirlerinizle kurun. Tabi sadece bir anket vs degilse bu konu .

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: harunyasr

    Neden peki ? Daha mı kolay okuması ?

    Hayır. Yeditepeden mezun olursan kendi işini kurdun mu doktordan daha fazla para kazanırsın :) ordan mezun birkaç tanıdık var. Sağlık okumak daha zevklidir bence. Benim puan tutmadığı için yazamadım diş

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Peki yeditepe'nin sıralaması nedir ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: harunyasr

    Peki yeditepe'nin sıralaması nedir ?

    4 bin en yüksek tabanı bilmiyorum ama ilk 10 binle kapatıyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tıp bitsin bir de işletme okuyacağım

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.