merhabalar benim sorum olacak. 20 lik dişlerim çıktı ve ağrı sızı olmadan ama alt çenedeki dişleri baya sıkıştırdı ve doktor bu sıkışıklık çürümesini kolaylaştırır dedi ve al çenedeki dişlerim içe doğru dönük çıktı yani gömülü değil. bugün de ilkini aldı normal diş çeker gibi önce kerpetenle oynatıp çekti 30 saniye felan sürdü sürmedi. şuan uyuşukluğu duruyor ve etrafımdakiler ağrı felan olur diyor şimdiden ağrı kesici mi almalıyım? ve kanama sürekli devam ediyor nasıl giderilir?
Kolay bir çekim de olsa diş çekimi sonrası ağrı olabilir. Ağrı kesici alabilirsiniz sıkıntı yok.
Kanamanın sızıntı şeklinde bir kaç saat devam etmesi normaldir. Ancak etrafa kan bulaşmasına ağzınızdan kan akması na sebep olacak kadar çok bir kanama varsa doktorunuza gitmelisiniz.
peki 20 likleri çürümeden çektirmek gerekli mi? benim çekilen dişim sağlamdı ama alt tarafı çok sıkıştırmıştı ve sağlam dişler ağrı yapıyordu.şimdi alt taraftan soldaki çekildi sağdaki çekilecek haftaya. peki bu üsttekileri çektirmem gerekli mi? çektirmesem üsttekiler uzayıp alt tarafın ete baskı yapar mı?
20 lik dişlerin çürümeden çekilmesi genellikle daha faydalı ve hem hasta hem hekim için daha kolay olmaktadır. Üstteki dişlerin alta uzama ihtimali vardır ama bunu söyleyebilmek için çenenizin ve dişlerinizin durumunu bilmek gerekir. Alta uzamasından ziyade; çürüyeceği ve çürüdüğü zaman çekimi sizi daha çok zorlayacağı için çürümeden çektirmeniz daha iyi olur. Kullanılmayan dişler daha çabuk çürümeye eğilimlidir. Üstelik 20 lik dişler temizlik için ulaşımı zor ve çoğunlukla temizledim sanılsa da temizlenemeyen ve çabuk çürüyen dişlerdir.
quote:
Orijinalden alıntı: yakoc
quote:
Orijinalden alıntı: ScriptKidie
teşekkür ederim bilgi için. bir kaç yerde zirkonyum zararlıdır tarzında yazılar okumuştum da o zaman bugün tedavime başlıyorum.
Nerede okudunuz bilemiyorum ama zirkon zararlı değil. Hatta metal alerjisi olan hastalarımızda bile çoğunlukla sıkıntısız kullanılabiliyor. Bir şeylerin zararlı olduğuna dair internette her okuduğunuza inanmayın; doktorunuzla görüşün. Dişlerde oluşan çürüklere hiç bir müdahale yapılmaması her dolgunun ( amalgam yani metal de olsa kompozit yani beyaz da olsa ) , kanal tedavisi ya da kaplama vs nin kanser riskini artırdığı çürüyen dişin küçük bir çürük bile olsa çekilmesi gerektiği yönünde de iddialar ortay açıktı bir ara.
Alıntıları Göster
İyi günler ağır ve diş temizliği konusunda diş macunu ve diş fırçasının önemi nedir?Kaliteli,iyi,kötü ayrımı nasıl yapılır
quote:
Orijinalden alıntı: scdewils
merhaba ben üniversiteye hazırlanıyorum küçüklüğümden beri diş hekimi olmak istiyorum neden bilmiyorum.diş hekimliği nasıl bir meslek avantajları dezavantajları çalışma ortamı ilerleyince bu bölümde neler olabileceğini biraz bahsedermisiniz şimdiden çok teşekkür ederim
Küçüklüğünüzden beri istediğiniz bir meslekse sıkıntılar sizi çok yıpratmayacaktır. Ancak artık hayalinizdeki kadar parlak bir geleceği olan bir meslek olmadığını da bilmenizde fayda var.Şu an ne devlette çalışan ne de özelde çalışan diş hekimleri hallerinden memnun. Mezun olur olmaz muayenehane açıp ilk senede evini arabasını alma; lüks hayatlar yaşamak, vs vs gibi hayalleriniz varsa hiç bulaşmayın öyle bir dünya yok :) Ama insanların sıkıntısını gidermek, estetik işler yapıp mutlu olmak vs gibi hedeflerle düşünüyorsanız, insanlarla da iyi anlaşabiliyorsanız, sabırlı iseniz hedefinizden şaşmayın.
quote:
20 lik dişlerin çürümeden çekilmesi genellikle daha faydalı ve hem hasta hem hekim için daha kolay olmaktadır. Üstteki dişlerin alta uzama ihtimali vardır ama bunu söyleyebilmek için çenenizin ve dişlerinizin durumunu bilmek gerekir. Alta uzamasından ziyade; çürüyeceği ve çürüdüğü zaman çekimi sizi daha çok zorlayacağı için çürümeden çektirmeniz daha iyi olur. Kullanılmayan dişler daha çabuk çürümeye eğilimlidir. Üstelik 20 lik dişler temizlik için ulaşımı zor ve çoğunlukla temizledim sanılsa da temizlenemeyen ve çabuk çürüyen dişlerdir.
peki birde 20 lik dişlerde kök hücre varmış ve ilerde tedavi için kullanılacağını söylemişti biri bu ne kadar doğru? alt dişler sıkıştı baya bunu telle mi düzeltmek gerekli yoksa kendiliğinden biraz salınım felan yapar mı?
quote:
Orijinalden alıntı: fberen
quote:
peki birde 20 lik dişlerde kök hücre varmış ve ilerde tedavi için kullanılacağını söylemişti biri bu ne kadar doğru? alt dişler sıkıştı baya bunu telle mi düzeltmek gerekli yoksa kendiliğinden biraz salınım felan yapar mı?
Kök hücre teknolojisi henüz kullanımda değil malesef, çalışma aşamasında.
Dişler kendiliğinden düzelmez; size sıkıntı veriyorsa kısa dönem de olsa bir ortodontik tedavi görmeniz gerekir.
quote:
Orijinalden alıntı: Accoutre
İyi günler ağır ve diş temizliği konusunda diş macunu ve diş fırçasının önemi nedir?Kaliteli,iyi,kötü ayrımı nasıl yapılır
Diş macununun flor/ floristat içermesi ; içerdiği aşındırıcıların küçük patküllü olup dişlere zarar vermemesi genel olarak yeterli bir özelliktir.
Diş fırçası için de midenizi bulandırmadan rahat kullandığınız, ağız içindeki bütün dişlerinize rahat ulaşabildiğiniz, orta sertlikte bir fırça olması yeterlidir.
Genel özellikler için aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz:
Üst dişlerimde köpek dişlerimin yanında ki dişler yok, her iki taraftada.
Ön dişlerimin ikiside hafif üst üste binmiş şekilde, çok hafif.
Sizce o dişler olmadığı için zamanla düzelir mi? Ve üst 2 azı dişimin arkasından gelen 2 diş var. Bahsettiğim dişlerim olmadığı için arkadan gelen dişler sayesinde o boşluklar kapanır mı?
quote:
Orijinalden alıntı: Unorthodox
Sizce o dişler olmadığı için zamanla düzelir mi? Ve üst 2 azı dişimin arkasından gelen 2 diş var. Bahsettiğim dişlerim olmadığı için arkadan gelen dişler sayesinde o boşluklar kapanır mı?
Yaşınız 12-14 aralığında değilse dişlerin kendiliğinden düzelme ihtimali yok denilecek kadar azdır.
quote:
quote:
Yaşınız 12-14 aralığında değilse dişlerin kendiliğinden düzelme ihtimali yok denilecek kadar azdır.
23 hocam.
Implant mı gerekiyor yani?
quote:
quote:
quote:
23 hocam.
Implant mı gerekiyor yani?
Göremeden bir şey söyleyemem; boşluklar implant için yeterli mi, yeterli kemik var mı vs bilemiyorum. Ortodontik tedavi de bir seçenek olabilir; implant ya da kaplama da gerekebilir. Belirlenebilmesi için muayene olmalısnız.
Merhaba dişlerime telle birlikte TPA denen 'şey' takıldı. Çok rahatsız edici yemek sırasında yemeğimi yutamadım desem yeridir. 2 Martta 17 yaşıma gireceğim.
Ek: Tedavi 1,5-2 yıl sürecek dedi ortodontistim. Bu süre neye bağlı olarak kısalır ? (2 değilde 1,5 yıl sürmesi için)
Yemek damağımla tpa arasına kaçıyor. Merak ettiğim nokta damakla tpa arasının çok az bir mesafe olması gerekmiyor mu ? Ben bana takılanı biraz alçak buldum. Şimdiden çok teşekkürler hocam. (Fotoğraf bana ait)
Ek: TPA'nın tedavi boyunca sürekli kalması mı gerekiyor ? Ek: TPA olmadan tedavim ilerlemez mi ?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi blind pilot -- 19 Şubat 2014; 23:30:33 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
quote:
Orijinalden alıntı: ghost society
Merhaba dişlerime telle birlikte TPA denen 'şey' takıldı. Çok rahatsız edici yemek sırasında yemeğimi yutamadım desem yeridir. 2 Martta 17 yaşıma gireceğim.
Ek: Tedavi 1,5-2 yıl sürecek dedi ortodontistim. Bu süre neye bağlı olarak kısalır ? (2 değilde 1,5 yıl sürmesi için)
Yemek damağımla tpa arasına kaçıyor. Merak ettiğim nokta damakla tpa arasının çok az bir mesafe olması gerekmiyor mu ? Ben bana takılanı biraz alçak buldum. Şimdiden çok teşekkürler hocam. (Fotoğraf bana ait)
Ek: TPA'nın tedavi boyunca sürekli kalması mı gerekiyor ? Ek: TPA olmadan tedavim ilerlemez mi ?
TPA gerekli olmasaydı takılmazdı zaten. Sıkıntılı bir aparat olduğunu doktorunuzda biliyor ancak sizin tedaviniz için gerekli olduğu için takmak zorunda. Bazen bütün tedavi boyunca kalır bazen tedavi sonuna doğru çıkarılır sizde nasıl olacak bilemiyorum. Ama şimdilik onunla yaşamayı öğrenmeniz gerekli.
Fotoğrafa bakılırsa yerleşimi gayet iyi duruyor.
TPA ile yemek yemeye zamanla alışacaksınız.
Tedavi sürenizin kısalması için doktorunuzun size yapmanızı söylediği şeylere özen göstermeniz gerekli. Başka yapabileceğiniz bir şey yok, kemik yapınıza bağlı bir durum.
quote:
Orijinalden alıntı: High_ToweR
merhabalar benim sorum olacak. 20 lik dişlerim çıktı ve ağrı sızı olmadan ama alt çenedeki dişleri baya sıkıştırdı ve doktor bu sıkışıklık çürümesini kolaylaştırır dedi ve al çenedeki dişlerim içe doğru dönük çıktı yani gömülü değil. bugün de ilkini aldı normal diş çeker gibi önce kerpetenle oynatıp çekti 30 saniye felan sürdü sürmedi. şuan uyuşukluğu duruyor ve etrafımdakiler ağrı felan olur diyor şimdiden ağrı kesici mi almalıyım? ve kanama sürekli devam ediyor nasıl giderilir?
iyi günler, Geçen hafta köprü için dişlerim kesildi. Ama bir tanesi arkada olan ağrı yapıyor. Filmleri çekilmişti, ona göre işlem yapıldı. Bu ağrı normal mi değilmi bilmiyorum. 4 kiş kesildi ama alt arkadaki durduk yere de ağrıyor. Üzerine hafifçe kürdanla dokunsam hemen hissettiriyor. Diğerleri öyle değil. Yarın köprü takılacak takılma esasında söz konusu diş için ağrı duyacağım dan endişe ediyorum. dolgulu bir diş. Tavsiyelerinizi merakla bekliyorum. Devlet hastanesinde yoğun kalabalık ve sıra mevzu olduğu için doktorumun dinleyecek zamanı olmuyor. Biraz stresli bir ortam. Teşekkürler
quote:
Orijinalden alıntı: ayzeb
iyi günler, Geçen hafta köprü için dişlerim kesildi. Ama bir tanesi arkada olan ağrı yapıyor. Filmleri çekilmişti, ona göre işlem yapıldı. Bu ağrı normal mi değilmi bilmiyorum. 4 kiş kesildi ama alt arkadaki durduk yere de ağrıyor. Üzerine hafifçe kürdanla dokunsam hemen hissettiriyor. Diğerleri öyle değil. Yarın köprü takılacak takılma esasında söz konusu diş için ağrı duyacağım dan endişe ediyorum. dolgulu bir diş. Tavsiyelerinizi merakla bekliyorum. Devlet hastanesinde yoğun kalabalık ve sıra mevzu olduğu için doktorumun dinleyecek zamanı olmuyor. Biraz stresli bir ortam. Teşekkürler
Üstlerinde geçici kaplama olmadığı için dişiniz hassasiyet yapıyor olabilir. Zaten dolgulu ve hassas bir diş. Dişiniz takılmadan siz yine de şikayetinizi doktorunuza bildirin. Dişinizde gece ağrısı yoksa, zonklama yoksa muhtemelen bir problem olmayacaktır.
quote:
quote:
Orijinalden alıntı: ayzeb
Üstlerinde geçici kaplama olmadığı için dişiniz hassasiyet yapıyor olabilir. Zaten dolgulu ve hassas bir diş. Dişiniz takılmadan siz yine de şikayetinizi doktorunuza bildirin. Dişinizde gece ağrısı yoksa, zonklama yoksa muhtemelen bir problem olmayacaktır.
Alıntıları Göster
7 tane koyu renkli dolgum var (amalgam oluyormuş sanırım ) bunlar civa içerdiği için tehlikeli diyorlar iki senedir varlar. Dolgularım hepsini aldırıp beyaz dolgudan yaptırmak istiyorum sizce değer mi bunu yaptırmaya.
quote:
Orijinalden alıntı: avenged
7 tane koyu renkli dolgum var (amalgam oluyormuş sanırım ) bunlar civa içerdiği için tehlikeli diyorlar iki senedir varlar. Dolgularım hepsini aldırıp beyaz dolgudan yaptırmak istiyorum sizce değer mi bunu yaptırmaya.
Amalgam abartıldığı gibi sıkınıtlı bir dolgu maddesi değildir.
Altta çürük oluşmuş olmayan, sıkıntısı olmayan dolguların yenilenmesi dişte gereksiz doku kaybına sebep olur.
yakoc
kullanıcısına yanıt
teşekkürler
quote:
quote:
Orijinalden alıntı: ScriptKidie
teşekkür ederim bilgi için. bir kaç yerde zirkonyum zararlıdır tarzında yazılar okumuştum da o zaman bugün tedavime başlıyorum.
Nerede okudunuz bilemiyorum ama zirkon zararlı değil. Hatta metal alerjisi olan hastalarımızda bile çoğunlukla sıkıntısız kullanılabiliyor. Bir şeylerin zararlı olduğuna dair internette her okuduğunuza inanmayın; doktorunuzla görüşün. Dişlerde oluşan çürüklere hiç bir müdahale yapılmaması her dolgunun ( amalgam yani metal de olsa kompozit yani beyaz da olsa ) , kanal tedavisi ya da kaplama vs nin kanser riskini artırdığı çürüyen dişin küçük bir çürük bile olsa çekilmesi gerektiği yönünde de iddialar ortay açıktı bir ara.
Alıntıları Göster
selam senelerdir müsabık sporcu olmam nedeniyle aldığım darbelerden dolayı ön üstteki 4-5 dişimde ufak ufak kırılmalar var , ve bu dişlerde yer yer beyazlamalar var bu beyazlamaların nedeni nedir? bu kırık dişlerin tedavisi ve beyazlamanın tedavisi ne şekilde oluyor? teşekkürler
quote:
Orijinalden alıntı: aslayalansoyleme
selam senelerdir müsabık sporcu olmam nedeniyle aldığım darbelerden dolayı ön üstteki 4-5 dişimde ufak ufak kırılmalar var , ve bu dişlerde yer yer beyazlamalar var bu beyazlamaların nedeni nedir? bu kırık dişlerin tedavisi ve beyazlamanın tedavisi ne şekilde oluyor? teşekkürler
Beyazlamalar çatlaklar sebeiyle oluşan renk değişikleri de olabilir; çürük başlangıçları da olabilir. Çürük başlangıcı ise başlangıç çürük tedavisi olan İCON tedavisi ile düzeltilebilir. Çatlaklardan kaynaklı ise ya ilerlememesi için flor sürülecek ve neyazlıklar o şekilde kalacak, ya da lamina veya kaplama yapılacak.
Kırıklıklar için dolgu, lamina, kaplama yapılabilir.
Ancak bütün bunlar size sadece fikir vermek amaçlı söylediklerim. Hepsi için dişlerinizin, diş etlerinizin, dişlerin birbiri ile ilişkisinin diş köklerinin vs durumlarının bilinmesi gerekir. Bu yüzden muayene olmanız gerekmektedir.