Şimdi Ara

Türkiye'ye otomobil ithali nasıl yapılır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
1
Favori
26.762
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Muhakeme.net - Türkiye'ye otomobil ithali nasıl yapılır?
    1.Bedelsiz İthalat nedir ?

Bedelsiz ithalat, bedeli için Türkiye'den döviz transferi yapılmadan, yurt dışında kazanılarak tasarruf edilen ve yurda getirilmesi mecburi olmayan kazançlar ve tasarruflarla satın alınan eşyanın Türkiye'ye ithal edilmesidir."Bedelsiz İthalat" ifadesi "Vergisiz İthalat" anlamına gelmemektedir.Bedelsiz ithalat kapsamında Türkiye'ye otomobil ithali, aşağıda belirtilen şartların yerine getirilmesi halinde sadece gümrük vergilerinden muaftır. İthal edilen otomobilin motor hacmine göre değişen oranlarda özel tüketim vergisi (ÖTV) ve katma değer vergisi (KDV) ödenmektedir. Gümrük Birliğine dahil ülkeler dışından otomobil ithalinde ayrıca gümrük vergisi de ödenmektedir.

2.Kimler bedelsiz otomobil İthalatından yararlanabilir ?

. Türkiye dışında en az 24 ay ikamet ettikten sonra ikametgahlarını kesin olarak Türkiye'ye nakledenler,
    . Türkiye dışında milli ve milletlerarası kadrolara atanıp bu görevlerinden dönen kamu görevlileri,
    . Türk vatandaşlığına geçmek suretiyle ikametgahlarını kesin olarak Türkiye'ye nakledenler,
    . Türkiye dışında yerleşik bir kişinin ölümü nedeniyle Türkiye'de ikamet eden veya ikametgahını kesin olarak Türkiye'ye nakleden mirasçıları,
    . Malul ve sakatlar,

Bu şekilde otomobil ithal hakkı aile ünitesine (karı, koca ve reşit olmayan çocuklar) verilmiştir. Yani bir aile ancak bir otomobil ithal edebilir.
    Evlilik suretiyle ikametgahlarını Türkiye'ye nakledenler ile çifte vatandaşlık statüsüne haiz vatandaşlar otomobil ithal hakkından yararlanamazlar.

3.İthal edilecek otomobilde aranan şartlar :

. İthal edilecek otomobil satın alındığı tarihte 3 yaşından büyük olmamalı, (malul ve sakatlar için bu şart aranmaz.)
    . Otomobil,Türkiye'ye kesin dönüş yapan kişi adına dönüş tarihinden en az 6 ay öncesinden beri kayıtlı olmalı, (malul ve sakatlar için bu şart aranmaz.)
    . Otomobilin,şoför dahil en fazla 8 oturma yeri olmalı,
    Malul ve sakatlar tarafından ithal edilecek otomobillerin özel surette imal edilmiş hareket ettirici tertibatı bulunmalı, motor hacmi (Hubraum) 1600 cc'yi geçmemeli ve arazi taşıtı olmamalıdır. (Malul ve sakatlar yukarıda belirtilen vergileri ödemezler.)

4.İthal sırasında ödenecek vergiler :

Otomobilin
    Silindir Hacmi
    (Hubraum)

Özel Tüketim

Vergisi (ÖTV)

Katma Değer

Vergisi (KDV)

Toplam

Vergi
    0 - 1600 cc %37 %18 %61, 66
    1601 - 2000 cc %60 %18 %88, 80
    2001 den büyük % 84 %18 %117, 12

(KDV; otomobilin değerine ÖTV eklendikten sonra hesaplanmaktadır.)

5.Otomobilin vergiye esas değeri nasıl hesaplanmaktadır ?

Otomobilin vergiye esas değeri model yılındaki satış bedelinden, model yılı için 0, birinci yıl için % 20, diğer yıllar için ise % 15 amortisman (eskime payı) düşülerek hesaplanmaktadır. Bu oranlar yaş itibariyle aşağıda gösterilmiştir.

Yaş Oran Yaş Oran Yaş Oran
    0 % 100
    1 % 80
    2 % 68
    3 % 57, 80
    4 % 49, 13

5 % 41, 76

6 % 35, 49

7 % 30, 17

8 % 25, 64

9 % 21, 79

10 % 20

10 yaşından sonra amortisman hesaplanmamaktadır. Yani 10 yaşından büyük otomobillerde vergiye esas değer, otomobilin model yılındaki değerinin % 20 si olmaktadır.

Ayrıca nakliye ve sigorta bedeli olarak otomobilin ağırlığına göre 200.- Euro ile 230.- Euro arasında bir değer de vergiye esas değere eklenmektedir.

VERGİ HESAPLANMASINA İLİŞKİN ÖRNEK:

2003 model, motor hacmi 1800 cc ve model yılındaki değeri 20.000.- Euro olan bir otomobilin 2006 yılında ithal edilmesi halinde ödenecek vergiler yaklaşık olarak aşağıda hesaplanmıştır.

Otomobilin model yılındaki değeri (vergisiz değeri).......................20.000.-Euro
    Otomobilin bugünkü değeri ........(20.000.-Euro * % 57,8 =) .......11.560.-Euro
    Nakliye ve sigorta bedeli .................................................. ....... 200.-Euro
    Vergiye esas değer .................................................. ....... ...11.760.-Euro
    Ödenecek toplam vergiler ....(11.760.-Euro * % 88, 80 =) ..... ....10.443.-Euro

Vergiye esas değerin hesabında aracın orijinal faturasında yer almayan, sonradan taktırılan .aksesuarların değeri de dikkate alınmaktadır.

6.İthal sırasında gerekli olan belgeler :

. Müracaat formu (Gümrük idaresinden temin edilir),

. Pasaport veya pasaport yerine geçen belgeler,

. İrsaliye veya taşıt giriş formu,

. Teslim-Tesellüm belgesi (işlemleri aynı gün tamamlananlar için bu belge aranmaz),

. Taşıt araçları için (motosiklet dahil) sahipleri adına kayıtlı mülkiyet ve trafik belgeleri,

. İthalat talebinde bulunmayan eşin 5 yıl geçmedikçe yeniden ithal izni verilmesi için müracaat etmeyeceğine dair taahhütname (Başkonsolosluklarda veya Türkiye'de noterlerde yapılabilir),

. Vukuatlı nüfus kayıt örneği (aile ünitesi uygulanan hallerde),

. Kamu görevlilerince yapılan ithalatta görev belgesi,

. Veraset yoluyla yapılacak ithalatta veraset ilamı,

. Göç suretiyle yapılacak ithalatta vukuatlı nüfus kayıt örneğine ilaveten Türk vatandaşlığına geçtiğine dair belgeler,

. İkametgahın Türkiye'ye nakledildiğine dair konsolosluklarca düzenlenecek belge, Konsolosluklardan ikamet nakil belgesi alabilmek için aşağıdaki belgelerin konsolosluklara ibrazı gerekmektedir.

o İkamet ettikleri ülkedeki işverenden iş ilişkilerinin kesildiğine dair belge,

o İş ve İşçi Bulma Kurumundan (Arbeitsamt)işsizlik parası veya yardımı
    almadıklarını gösteren belge,

o İlgili makamlardan ikamet kayıtlarını sildirdiklerini gösteren belge,

o İhtiyarlık sigorta primi kesintilerini durdurduklarına dair belge,

o Öğrenci iseler okulla ilişkilerinin kesildiğini gösteren belge,

7.Yasaklar :

Türkiye'ye ithal edilen otomobil, ithal tarihinden itibaren 12 ay geçmedikçe belli bir bedel karşılığı veya karşılıksız olarak ödünç verilemez, teminat olarak gösterilemez, kiralanamaz, devredilemez veya satılamaz. Aksi takdirde otomobile ait gümrük vergileri, 4458 sayılı Gümrük Kanununun 181 ve 194 ncü maddelerine göre tahsil olunur, ayrıca yükümlüler hakkında cezai takibat yapılır

• Of of ne sıkı kanunymuş be
  • Sayın @Darkimore,

Amacınız ne? Yurtdışındanbir araç mı getirmeyi düşünüyorsunuz, yada bu gibi ihtiyacı olanlara; 'yardım edebilirim' mi demek istiyorsunuz?

Saygılar.
  • merhabalar... benim bir sorum olacak ama bayağı karışık (benim için tabi).Yardımcı olursanız çok sevinirim.Ben Türkiye'de devlet memuruyum ve şu an yurtdışında görev yapıyorum. 2015 ağustosta görevim bitecek ve geri döneceğim. Dönüşte de bir otomobil getirmek istiyorum. Ancak gümrükteki vergi uygulamaları kafamı karıştırıyor. Şimdi örnek olarak bir hesaplama yapacağım.

Almayı düşündüğüm araç BMW 3.16D 2010 model (aracı 2012 yılında satın alacağım)
    2015 ağustosta geri döneceğim ve 2016 ocak ayında 6 ay dolmadan yetkili gümrüğe belgelerimle başvuracağım. gümrük yetkili distribütörden BMW 3.16 D nin fabrika çıkış fiyatını alacak. Farzedelimki bu miktar 25.000 € . Bu miktar üzerinden amortisman indirimi yapılacak ve araç 6 yaşında olduğu için sıfır fiyatının %35,49 u alınacak ve senin aracının değeri 8.872 € diyecekler ve buna 200€ da sigorta ve navlun bedeli eklenerek 9.072 € CIF değeri bulunacak. Daha sonra ötv hesaplanacak bu da;
    ÖTV =CIFx%37 (ARACIN MOTORU 1600 CC DEN AZ OLDUĞU İÇİN %37)=9.072X%37=3356
    ÖTV=3.356€
    Daha sonra KDV hesaplanacak o da;
    Katma Değer Vergisi =(CIF Bedeli + Özel Tüketim Vergisi) x KDV Oranı =(9.072+3.356)X%18
    KDV= 2.237
    ÖTV+KDV=5.593 €
    Şimdi o zaman benim gümrükte aşağı yukarı ödeyeceğim vergi bu miktar mı oluyor yoksa ben yanlış mı hesaplıyorum?
    Şimdiden teşekkür ediyorum...

• Yurtdisindan arac getirmek deveye hendek atlatmaktan daha zordur öyle kolay olsaydi ben Almanya'dan 2500 avro'ya sl 350 getirirdim siz unutun o isi

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Peki zorlukları nelerdir hiç denediniz mi?

• Yurt dışından sıfır araç ithal edip bunun vergilerini felan ödeyip almanın pek bir avantajı yokmuş.Faturayı düşük gösterip vergiyi düşürmek gibi bir ihtimal yokmuş sanırım.

Aracın vergisi Türkiye'de ki muadilinin fiyatı üzerinden hesaplanıyormuş ve böyle olunca da onca prosedürle uğraşmak yerine bayiden almak daha mantıklı oluyor.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • ya şimdi döneceğin sene sıfır ve büyük motor hacimli otomobil alırsan tabiki aracın esas değeri üzerinde para ödersin ve uğraştığında yanında cabası. ama ben bu sene 3 yaşında bir araç alacağım ve 2015 de dönerken araç 7 yaşında olacak. hemde araç 1600 cc den düşük motora sahip olduğu için ötv %37 olacak. ve amortisman indirimi %30 ları bulacak. eğer böyle olursa benim hesaplarıma göre; burda aracın 2. eline ödeyeceğim 16 000€, gümrükte ödeyeceğim yaklaşık 6000€ toplamda 22 0000 avro ya 3 yaşında dizel bir bmw sahibi olacağım. burda yolunda gitmeyecek durum hangisi. ya da 2 mesaj önceki hesaplamalarımda yanlışlık var mı?
  • quote:

Orijinalden alıntı: ipekyolu37
    ...

Sayın @ipekyolu37,

Siz bu konuda epey bilgi sahibisiniz sanırım. Size bir sorum var, biliyorsanız cevaplamanızı rica ederim.

Ben yalnızca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yım, ikinci bir ülke vatandaşlığım yok. Yurtdışında çalışma yada bir süreliğine yurtdışında yaşama gibi bir durumum da yok.

Yurtdışında turist olarak gittiğim bir ülkeden bir araba alıp Türkiye' ye gelip bir kaç gün sonra da bu arabayı gümrüğe terk edebilir miyim?

Saygılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mesut4.bahtiyar -- 6 Ağustos 2012; 23:50:23 >
  • babam şartlara sahipti hatta alacağı ülkeden 0 vergiyle alabiliyordu(birleşik arap emirliklerinde vergi yok) ama bir arkadaşının tecrübesi üzerine getirmedi adamın 3ayı gitti ve sonuç olarak türkiyedeki değere çok yakın bir değere maloldu radyosunun bluetooth bağlantısına kadar vergi alıyorlar

mengerler i.nelik yapıp önce bu araç kaçak dedi sonra büyük uğraşlarla adam almanya fabrikasından aracı doğrulattı sonra ordan burdan işleri zorlaştırarak(mengerler) adama aracı aynı paraya getirttiler(gümrük fatura değeri hakkında mengerlere soruyor)

yani işin kısası getirirseniz önce türkiye disbrütörüne rüşvet verin değerini daha düşük gösterin hatta gümrüktekilere de rüşvet verirseniz iyi bir ücrete türkiyeye araç sokabilirsiniz arkadaşlar maalesef türkiye böyle ve gümrük işi de kanundan çok rüşvete bakıyor kendimizi ve birbirimizi kandırmayalım

• 1556 Okunma; 9 Cevap.
  • değerli mesut4.bahtiyar kardeşim..

benim bulunduğum ülkede otomobil satın alabilmek için en az 3 aylık oturum sahibi olmak gerekiyor, pasaportla otomobil alamıyorsunuz. ama iş gümrükten oto geçirmekse sizin kendi adınıza yapmanıza gerek yok. başkası getirip bırakabilir...

gümrüklerdeki olaya gelince.. o konuda haklısınız. iş yaptırmak için bir şeyler yapmak ya da birilerini devreye sokmak gerekiyor. ama şu var ki ben normal yollardan oto getirmek istiyorum.

getirmek istediğiniz otonun motor hacmi ve yılı yüksekse haliyle vergileride yüksek olacaktır. ama düşük motorlu bir araç getirirseniz ve erken alırsanız , mesela şimdi 2010 model 1,6 cc bir araç alırsanız 2015 de araç 6 yaşında olacak ve sıfır fiyatının %35 i bedel olarak tespit edilecek ve motoruda 1,6 dan düşük olduğu için %37 ötv ve %18 kdv ödenmesi gerekecektir.
    ama aynı şekilde 2015 yılında dönen bir kimse 2,0 cc üzeri bir motora sahip 2015 model bir oto getirmeye kalkarsa aracın yaşı 0 olduğu için sıfır fiyatı üzerinden vergilendirme yapılacak ve motoru 2,0 üzeri olduğu için %80 ötv ve %18 kdv derken araca verdiğiniz para kadar gümrükte vergi vermeniz gerekecektir. bu durumda şunu söyleyebiliriz ki; araç getirecek kişinin gümrüğe getirdiği araç ne kadar yaşlı (araç en geç 3 yaşında satın alınmış olması kaydıyla) ve motoru ne kadar küçük olursa ve ekstra donanımı ne kadar az olursa vergisi gümrükte o kadar az olacaktır. aksi halde "astarı yüzünü geçer" mi denir..

• Evet yine bir yurtdisindan arac getirme konusu :)

Bir kac hafta once de yazmistim, oradan alintiliyorum. Anlasilmayan bir yer olursa tekrar cevaplarim, kolay gelsin.

quote:

Kesin dönüşlerde araç getirme hakkı kazanmak için yurt dışında 24 ay yerleşik olarak kalmak gerekir. Eğer bu şartları sağlıyorsanız aracınızı Türkiye'ye getirebilirsiniz. Dikkat ediniz bu size sadece ithalat hakkı verir ve gümrük vergisi muafiyeti (ortalama yüzde beş) sağlar. ÖTV ve KDV'yi yine de ödersiniz, ilgili gümrük idaresinin belirleyeceği rayiç bedel üzerinden. Bu haktan en fazla beş yılda bir kez yararlanabilirsiniz.

Yurt dışında vergili/vergisiz çalışmış olmak şart değildir.

Son olarak eklemek gerekirse kullanılmış araç ithali Ekonomi Bakanlığının iznine tabidir.

Yolcu beraberi taşıt durumunda (geçici ithalat) ise getiren kişinin bir yılda en az 185 gün yurt dışında bulunmuş olması gerekmektedir. Bu durumdaki araç Türkiye'ye geçici olarak getirilebilir ve en fazla bir yılda 180 gün Türkiye'de tutulabilir. Aracın giriş çıkış yapmasından ziyade aracı Türkiye'ye getirecek kişinin söz konusu süreleri ilgili yerlerde geçirmesi gerekmektedir. Bir yıl; takvim yılı değil, dikkate alınan günden itibaren 365 gündür.

Saygılar.

quote:

Arkadaşlar bazı yanlış bilgiler verilmiş, düzeltmek için tekrar yazıyorum.

Üzerinize olan aracı Türkiye'ye getirmek için (ithalat) aracı üzerinize aldığınızda aracın en fazla 3 yaşında olması gerekmektedir. Dahası aracın en az 6 aydır üzerinize olması lazım. Muafiyet size sadece gümrük vergisi avantajı sağlar. Araca önce aracın motor hacmine göre (0-1600 %37, 1600-2000 %80, 2000 ve üstü %130) ÖTV eklenir. Bulunan değer üzerine ise %18 KDV eklenir. Vergi burada kümülatif hesaplanır. Rayiç bedel gümrük idaresi tarafından belirlenir. Aracın Türkiye'de satışı varsa ilgili distribütöre yazılır ve değer öğrenilir. Aracın satışı yoksa, satılacak olsa kaça satılırdı diye sorularak yine değer belirlenir. Aracın yurtdışı satış fiyatı kriter DEĞİLDİR.

Muafiyetten yararlanmadan (kati ithalat) almak için ise önce Ekonomi Bakanlığından ithalat izni almak gerekir ki bu son dönemlerde pek izin verilmiyor kullanılmış aracın ithalatına.

Son olarak KDV her eşyaya, hangi ülkeden olursa olsun uygulanır yeter ki KDV muafiyeti KDV kanununda yer almasın. KDV muafiyeti ancak ve ancak KDV kanunda yapılan değişiklikle sağlanabilir, çünkü kanunun yazımı bunu gerektirir. KDV bir manada egemenlik hakkının tezahürüdür. AB ülkelerinden yapılan ithalat için sadece gümrük vergisi ödenmez. Nedeni de Gümrük Birliği ile ilgili (Bakanlar Kurulu) kararıdır. Hiçbir Gümrük Birliği üyesi bir diğerine gümrük vergisi uygulayamaz.

@Sp4rtacus, rica ederim. Maalesef mevzuatımızda green card ile ilgili bir düzenleme yok, kolay gelsin.

Belirtmek isterim ki ben bu mevzuatı sonradan öğrenmiş veya bu mevzuattan yararlanan birisi değilim.

Saygılar.

• Pardon 1,6<X<2,0 arası ÖTV %80, 2,0<X üzeri ÖTV %130 imiş daha da fazla hesapladığımızdan...
  • çakırbey kardeşim iyi akşamlar,
    size de sorayım, ben bu konuda sadece internet üzerinden araştırma yaptım. fazla malumatım yok.
    şimdi ben bu yıl 2010 model bmw 3,16d alacağım. yaklaşık fiyatı 15.000 avro. (30,000tl)
    2015 de dönüş yapacağım ve 2016 yılı başında başvurduğumda araca gümrük 100 bin tl sıfır bedel koysa bile CIF değeri 35.000 tl ye düşecek ve ötv 13,200 kdv 8,800 toplam vergisi ise 22,000 tl olacak. alırken ise 30,000 tl verdiğim düşünülürse toplamda 50,000 tl ye 1,6 dizel bmw sahibi olacağım. burada gümrük araç tespiitinde fiyatı çok yüksek tuttuğum halde bu fiyat çıkıyor. bu fiyatın 40,000tl ye de düşebilir. sizce buna değer mi?
  • quote:

çakırbey kardeşim iyi akşamlar,
    size de sorayım, ben bu konuda sadece internet üzerinden araştırma yaptım. fazla malumatım yok.
    şimdi ben bu yıl 2010 model bmw 3,16d alacağım. yaklaşık fiyatı 15.000 avro. (30,000tl)
    2015 de dönüş yapacağım ve 2016 yılı başında başvurduğumda araca gümrük 100 bin tl sıfır bedel koysa bile CIF değeri 35.000 tl ye düşecek ve ötv 13,200 kdv 8,800 toplam vergisi ise 22,000 tl olacak. alırken ise 30,000 tl verdiğim düşünülürse toplamda 50,000 tl ye 1,6 dizel bmw sahibi olacağım. burada gümrük araç tespiitinde fiyatı çok yüksek tuttuğum halde bu fiyat çıkıyor. bu fiyatın 40,000tl ye de düşebilir. sizce buna değer mi?

316d 1.6 değil 2000cc. %80 ÖTV öderseniz de o aracın fiyatıyla burada zaten 2. el 318d-320d alınabilir.

• Kişisel soru özel mesajla cevaplandı.

quote:

çakırbey kardeşim iyi akşamlar,

Saygılar.

• Merhaba,

Çok fena bir hort oldu ama sormam gerekiyor  

Yukarıda yaptığınız hesaplama doğru muydu?

Araç getirdiniz mi ve getirdiyseniz getirmeye değdi mi?

Şimdi ben de bir araç alma arefesindeyim. 1.6 motor 2024 model.

Aracın satış bedeli bayide 35000 eur.

Ben ikinci el buldum 2024 model, 29.000 Eur alacağım

Araç Türkiye'de satışta olan bir model değil.

Şimdi şöyle bir hesaplama yaptım.

€35.000 aracın satış bedeli olarak düşünülse.

€29000 eur aracın bedel belirlendiğini varsayıyorum. (amortisman sonrası)

ÖTV: (%37) €10.730

€39.730 KDV (%18) = €7.151 KDV

KDV + ÖTV = €17.881 toplam vergiler çıkar diye bir hesaplama yapmak doğru mu?

Bu konuda yardımcı olabilen biri çıkarsa gerçekten çok memnun olurum.

@çakırbey @ipekyolu37

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BackConnect -- 3 Nisan 2024; 15:9:3 >

• BackConnect kullanıcısına yanıt
    Merhabalar.
    2015 yılında dönüş yaptım ve araç getiremedim. Araç getirebilmek için belli şartlar var. En az 6 ay ikamet etmek gerekiyor. Aracı satın almış olduğunuz tarihte araç 3 yaşından büyük olmayacak. Misal bugün 2022 model bir araç aldınız 2027 de dönüş yapacaksınız. O tarihte başvuru yaptığınız da aracın üretildiği firmaya fabrikadan vergisiz çıplak sıfır fiyatı sorulur. O fiyat üzerinden (tablosu mevcut) 6 yaş 2.el fiyatı tespit edilir. O miktar üzerinden aracın motor hacmine göre ötv ve kdv si hesaplanır. Daha sonra navlun sigorta bedeli gibi ücretler de mahsup edilir. Ötv kdv oranları ne kadar şu an iyice araştırmak gerekir. Konuyla ilgili Gümrük Müdürlükleriyle görüşebilirsiniz.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • ipekyolu37 İ kullanıcısına yanıt
    Evet sartlari sagliyorum. Hesaplamam da dogruymus demek ki.
    Cok tesekkur ediyorum. Sagolun.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.