Şimdi Ara

Forum nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
1.242
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Forum; Tartışma alanı, Toplu tartışma ve bazı soruların düşünülerek bir karara bağlanıldığı genel toplantıdır..
    bkz. tdk

Peki yöneticilere sesleniyorum, burada tartışmayacaksak, farklı fikirleri savunmayacaksak neden Forum deniyor buraya??

Herkes aynı konu üzerinde mütabıksa amacımız nedir?

Tartışma kurallarının nasıl olması gerektiği öğrenilmelidir.Tartışma nasıl yapılır öğrenilmelidir. Bilim kültür bölümünde üst seviyeden bahsetmek istiyorsak forum kurallarının yanında tartışma kurallarını da ortaya koymalıyız.
  • Benim forumdan anladığım şey şu; ilgi alanıma giren bir konu hakkında kendi düşüncelerimi aktarmak, fikirlerine katılmadığım kişileri ve görüşlerini aşağılamadan, hakir görmeden cevaplamaya çalışmak, sadece ve sadece karşıt görüşlü kişileri kışkırtmaya yönelik propogandatif, sloganvari, beylik ifadeler kullanmamaya özen göstermek, tabiri caizse onlara yem atmamaya çalışmak şeklinde sıralayabilirim.

Orjinalden alıntı: feylesof

Benim forumdan anladığım şey şu; ilgi alanıma giren bir konu hakkında kendi düşüncelerimi aktarmak, fikirlerine katılmadığım kişileri ve görüşlerini aşağılamadan, hakir görmeden cevaplamaya çalışmak, sadece ve sadece karşıt görüşlü kişileri kışkırtmaya yönelik propogandatif, sloganvari, beylik ifadeler kullanmamaya özen göstermek, tabiri caizse onlara yem atmamaya çalışmak şeklinde sıralayabilirim.

Peki bilimsel konularda ters düştüğünüz kişilere nasıl davranırsınız? Örneğin biri burada dünyanın dönmediğini ya da bir anda yaratıldığını savunuyor diyelim. Yanlış anlamayın, konuyu başka bir yere çekmeye çalışmıyorum. Yalnızca merak...

Böyle birine nasıl davranırdınız? Bu farklı bir görüş alanı konusuna mı girer yoksa cahilliğe mi? Bilim konusunda farklı görüşler olabilir mi? (Teori anlamında sormuyorum.)

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    FORUM NASIL YAZILIR
    21 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: TheM

Arkadaş bir konu açmıştı 'İran şeriat öncesi ve sonrası'' diye.Konusu silindi galiba onun için bu konuyu açmış olmalı.

Konu Dışına açmışsa silinebilir orda fazla dini ve siyasi konular açmak yasak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Akçalı. -- 2 Şubat 2008; 16:00:35 >

Kitlenen , silinen konulardan ötürü blog açtırdılar bana en sonunda.
    Bin kere yazdığım aynı şeyleri bundan sonra oraya bir kere yazacağım.

Konusu açıldığı vakit kopyala yapıştır yapacağım. :)

HK: Teyzeciğim durmak yok yola devam!
    Teyze: Dee get!

"Tanrıyı güldürmek istiyorsan, O�na planlarından bahset." :) Amores Perros filminden bir replik.
    "Life's too short for chess." :) Henry James Byron
    "I have a dream... " Martin Luther King, Jr. - Video
    Radikal Gazetesi Orijinal Demokrasi Reklam Filmi (Sansürsüz)
  • quote:

Orjinalden alıntı: M

Peki bilimsel konularda ters düştüğünüz kişilere nasıl davranırsınız? Örneğin biri burada dünyanın dönmediğini ya da bir anda yaratıldığını savunuyor diyelim. Yanlış anlamayın, konuyu başka bir yere çekmeye çalışmıyorum. Yalnızca merak...

Böyle birine nasıl davranırdınız? Bu farklı bir görüş alanı konusuna mı girer yoksa cahilliğe mi? Bilim konusunda farklı görüşler olabilir mi? (Teori anlamında sormuyorum.)

Hmm... Sorunun muhatabı ben değilim ama cevap vereyim izninizle. Çünkü gayet genel bir olaydan bahsediyorsunuz.

Aslında sorulara sorularla cevap verilmez. Ben de pek hoşlanmam bu durumdan ama şöyle bir izahı olabilir bu durumun;

-Aynı forumu paylaştığınız kişi, bir peygamberin uçkuruna kafayı takmışsa, ne yaparsınız?

-Forumdaki bir kişi evrimi kabul etmeyenleri "aptal" olarak yaftalıyorsa, sizin tepkiniz ne olur?

-Çoğunluğu müslüman olan bir ülkede, bir kişi müslümanları manyak ve sapık olarak görüyorsa ve bunu açık açık bu platformda söylüyorsa, ne yaparsınız?

-Bir grup forum müptelası, devamlı suretle "şeriat korkusu" aşılama gayreti içinde olan konu başlıkları açıyorsa, ne yaparsınız?

-Bazı kişiler, "ya din, ya bilim!" diyip, işi yarışsal provakasyona vuruyorsa, bu kişilere nasıl cevap verirsiniz?

Örnekler çoğaltılabilir. Bu saydıklarımın hepsi bu forumda cereyan etti. Soruyorum şimdi; siz ne yapardınız bu durumda? Yada yukarıda ki saydığım faaliyetlerin bilimsel bir açıklaması var mıdır? Yada toptan bütün bu arkadaşların terbiyesizliğini, din(sizliğ)e bağlayabilir miyiz?

Şimdiden teşekkürler...

• quote:

Orjinalden alıntı: M

quote:

Benim forumdan anladığım şey şu; ilgi alanıma giren bir konu hakkında kendi düşüncelerimi aktarmak, fikirlerine katılmadığım kişileri ve görüşlerini aşağılamadan, hakir görmeden cevaplamaya çalışmak, sadece ve sadece karşıt görüşlü kişileri kışkırtmaya yönelik propogandatif, sloganvari, beylik ifadeler kullanmamaya özen göstermek, tabiri caizse onlara yem atmamaya çalışmak şeklinde sıralayabilirim.

Bilimsel bir konu söz konusu olduğunda elbette bilimin argümanlarıyla gereken cevap verilir. Ama benim asıl anlatmak istediğim şey başka. Asıl derdim yem atmaya çalışanlar. Üslup sorunu yaşayanlar. Fikri eleştirmeye çalışmadan doğrudan kişilere saldıranlar.

Üst konuda da bu sorunlu tiplere örnek verdim:

-Bu evrimciler maymun olduklarını düşünsünler ben maymun değilim arkadaş, hepsi cehennemlik
    -Ya bu dincilerin kafası zaten hiçbir şeye basmaz, 1400 yıllık bir saçmalığa inanıyorlar hala. Alayına

Olması gereken üslubu, üst konuda özellikle evrimle ilgili yapılmış olan tartışmaları okuyarak görebilirsiniz. Sayfalar süren tartışmalar ve konu silinmeden yerli yerinde duruyor.

• quote:

Orjinalden alıntı: Huhukomsu

Forum Türkiye'nin küçük bir modeli.
    Hem kullanıcıların çeşitliliği hem de yöneticilerin yönetim şekli açısından.

Senin gibi gerçekten düşüncelerini aktarma derdinde olan değerli üyeler zamanla bu bölümü terkediyorlar. Bunun tek sorumluları da konuları kontrol edilemez bir hale getirip, silinmesine neden olanlardır.

Ama bu durumun şöyle de güzel bir yanı var ki; forumlarda boş yere vakit kaybettiğini düşünen birikimli üyelerin forumlardan ayrılmaları sonucunda bloglar zenginleşiyor.

• Ben olsam, düşüncelerimi açık açık söylerim. Ancak bunu her yaptığımda bir şekilde yöneticilerden uyarı alıyorum. Ya gerçekten eleştirilmeye açık değiliz ya da bilmiyorum, burada düşünce özgürlüğü yok.

Ancak biri bana bu forumda gelip "Mert, oğlum, sen adam değilsin, sen itsin..." şeklinde bir ifadede bulunsa kızmam şahsen. "DNA örneği verebilirim, hangimizin evrimin hangi aşamasında kaldığı ortaya çıkar." derim.
    Belki verdiğim örnek abartı olabilir. Ancak o kişi şunu da söyleyebilirdi. "Mert, oğlum sen salaksın yahu! Kafan yeterince çalışmıyor." Bu durumda da yine tartışılan şeyi felsefik olarak kanıtlamaya ya da yapabilirsem çürütmeye çalışırdım. Öncelikle nedenini sorardım, sonrasında ise kendi düşündüğümü söyler, bunu destekleyen kanıtları ortaya dökerdim.

Bu sorduğunuz sorulara da aynı şekilde yanıt veririm. Biri gelip bana "Dünya dönmüyor Mert'ciğim, Dünya bir öküzün boynuzunda, öküz geviş getirirken deprem, tsunami oluyor. Öküz azdığındaysa volkanlar patlıyor..." derse eğer, benim vereceğim yanıt, "Hmm... Güzel saçmaladın, tebrik ediyorum. " olacaktır. Çünkü Dünya'nın dönüp dönmediği bugün bilimsel olarak açıklanıyor. Ve bilim kimsenin tersine düşemeyeceği bir gerçekler bütünüdür. Bunu hepimiz biliyoruz değil mi? Bilmiyorsak birkaç basit örnek verebilirim. Burada herhangi bir insan var mıdır ki yerçekimi kanunu hiçe sayarak hareket edebilecek? Yoktur, fizik yasaları aşılamayacak tek yasalar bütünüdür. (Fizik derken, fiziğe bağlı bütün bilimleri kastediyorum...)

Felsefik görüşlere asla bu tür yanıtlar vermem. Bir insan benim de aptal olduğumu düşünebilir, George Bush'un da, Einstein'ın da aptal olduğunu düşünebilir. Bu işte bence, felsefeye girer... Dolayısıyla ortaya felsefik kanıtlar sürülmeli ve ortak bir noktaya varılmalıdır.

Ancak su deniz seviyesinde 150 celciuss derecede kaynar denirse bu felsefe değildir. Bu bilimi hiçe saymaktır. Bilimi hiçe saymak da mümkün değildir. Eğer bir insan bilimi hiçe sayıyorum diyorsa ona saygı duymam için söylediğim bazı şeyleri yapması gerek. (Bilime ters bazı şeyleri...) Yapamadığı sürece kendiyle çelişir ve kendiyle çelişen insanlara asla ve asla saygı duymam. Muhattap bile almam...

• quote:

quote:

Forum Türkiye'nin küçük bir modeli.
    Hem kullanıcıların çeşitliliği hem de yöneticilerin yönetim şekli açısından.

Senin gibi gerçekten düşüncelerini aktarma derdinde olan değerli üyeler zamanla bu bölümü terkediyorlar. Bunun tek sorumluları da konuları kontrol edilemez bir hale getirip, silinmesine neden olanlardır.

Ama bu durumun şöyle de güzel bir yanı var ki; forumlarda boş yere vakit kaybettiğini düşünen birikimli üyelerin forumlardan ayrılmaları sonucunda bloglar zenginleşiyor.

@feylesof
    Naif düşünceleriniz için teşekkür ederim. Dediklerinizde haklısınız. Forumda bir nevi medeniyetler çatışması var. :D
    Bloglarda yazan arkadaşlarım, akrabalarım var, hatta konuk olmuşluğumda var ama gerçekten emek istiyor, gerçekten zaman istiyor.

Bloglar çok daha sosyal platformlar ve bayanlar üyeler ne yazık ki çok daha fazla ilgi istiyorlar. İlgilenmezsenizde küsüyorlar filan.
    Bundan sonra belli başlı konularda , okuduklarımı, düşündüklerimi, sorduklarımı tek bir yazının içinde (belki bir çeşit SSS) toplayacağım.
    Yazıma yeni bir şey ekledikçe sürümünü arttıracağım.

Kitlenen evrim konusundaki mesajımı tekrardan genel konuya taşıdım ve Evrim Version:0.1 beta olarak yapıştırdım.
    Diğer yazdığım mesajlarıda ekleyerek sürümünü attıracağım yavaş yavaş...
    Tüm bunlarıda blog'uma koyacağım.
    Buradan elde ettiğim her ganimeti, değerini bilen bir korsan gibi adama taşıyacağım.
    Aynı şeyleri yazmaktan fazlasıyla sıkıldım cidden.

Modlar orayıda kapatıp , silemezler sanırım...

Diğer yandan beğendiğiniz, hoşunuza giden güzel şeyleri paylaşmanın çok daha güzel olacağını düşünmüştüm.
    Fakat onunla da ilgilenen yok gibi görünüyor.

Bknz: Video Kulubü

Ek:
    Belki bizlerde de hatalar var.
    Eğer ki farklı düşüncelere saygı göstermeyi bilmeyen üyelerimize doğru yolu gösteremiyorsak sanırım bizler de biraz suçluyuz.

Sonuçta her türlü düşünceye , her türlü fikre saygı gösterip yazılanları okuyabiliyorsak, güzel bir uslüpla cevap verebiliyor fikirlerimizi paylaşabiliyorsak bunu nasıl başardığımızı , bunu nasıl yaptığımızı göstermeliyiz belki de...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Huhukomsu -- 2 Şubat 2008; 17:25:42 >

HK: Teyzeciğim durmak yok yola devam!
    Teyze: Dee get!

"Tanrıyı güldürmek istiyorsan, O�na planlarından bahset." :) Amores Perros filminden bir replik.
    "Life's too short for chess." :) Henry James Byron
    "I have a dream... " Martin Luther King, Jr. - Video
    Radikal Gazetesi Orijinal Demokrasi Reklam Filmi (Sansürsüz)

• quote:

Orjinalden alıntı: Algol

Bence de bilimciler dinciler ile tartışmasın. Tartışınca konular kilitleniyor çünkü...

dine inanan insanlar bilimi inkar mı ediyor ?
  • quote:

Ek:
    Belki bizlerde de hatalar var.
    Eğer ki farklı düşüncelere saygı göstermeyi bilmeyen üyelerimize doğru yolu gösteremiyorsak sanırım bizler de biraz suçluyuz.

Sonuçta her türlü düşünceye , her türlü fikre saygı gösterip yazılanları okuyabiliyorsak, güzel bir uslüpla cevap verebiliyor fikirlerimizi paylaşabiliyorsak bunu nasıl başardığımızı , bunu nasıl yaptığımızı göstermeliyiz belki de...

eskiden forumda daha fazla saygı vardı ...
    Hepiniz yüklediğim anlam kadarsınız.
  • quote:

Orjinalden alıntı: .TaneR.

seviye korunduğu sürece farklı görüşlerin özgürce yazıldığı bir platformdur.

İşte sorun burada bence, seviyeyi belirleyen etkenler forumun yöneticileri/sahipleri tarafından açıkça belirtilmeli... Çünkü bu felsefik bir konu ve tartışılır. Bence seviye, bilimin ayaklar altına alınmadığı herkesin yalnızca bildiği konularda konuştuğu, en azından bilmediklerini sorduğu, dayatmaya çalışmadığı bir ortamda olur. Ve seviyeli bir ortamda kimse eleştirilmekten rahatsız olmamalıdır. Ayrıca herkes yazımına dikkat etmeli, anlatım bozukluklarından ve imla hatalarından kesinlikle kaçınmalıdır.

Ancak forum yöneticisi burada seviye yalnızca eleştirmemektir, diyorsa seviye orada kalır. İnsanlar da bakar, bu forum bana uyuyor mu, uymuyor mu, uymuyorsa girmez, uyuyorsa girebilir. Bu durumda "dostumm, nbr yawsss?" şeklinde bir yazım seviyeyi düşürmez.

• quote:

Orjinalden alıntı: Deep Impact

quote:

Orjinalden alıntı: Algol

Bence de bilimciler dinciler ile tartışmasın. Tartışınca konular kilitleniyor çünkü...

dine inanan insanlar bilimi inkar mı ediyor ?

İnkar ediyor tabi!

Kur'an'ın ilk ayeti "Oku!"dur. Cennet'in anahtarı ilimdir. (Hadis) Bilgi Süreyya yıldızının ötesinde de olsa, yine bir müslüman gider alır onu. (Hadis) Ayrıca İslam dünyası Farabi, İbn-i Sina gibi bilginler çıkarmıştır.

Ancak yine de dine inananlar -özellikle müslümanlar- bilimi inkar ediyorlar.

(Satirik yazı sanatının derin örneklerini vermeye başladım. Not edin bunları.)

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.