Şimdi Ara

Windows 11 26H2 ile RAM kullanımı ciddi şekilde düşüyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Stoneiron04 , ugurrbeyy Daha Az
2 Kayıtlı Üye ve 43 Misafir (6 Mobil) - 39 Masaüstü, 6 Mobil
5 sn
22
Cevap
1
Favori
43.560
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
6 oy şu anda #10
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Windows 11 26H2 ile RAM kullanımı ciddi şekilde düşüyor
    Microsoft'un geçtiğimiz hafta yayınladığı Windows 11 26H2 güncellemesi, kullanıcıların günlük kullanımda doğrudan fark edebileceği büyük değişiklikler içermiyor. Ancak Windows Latest tarafından yapılan testler ve Reddit'teki kullanıcı geri bildirimleri güncellemenin boşta RAM tüketimini azaltan optimizasyonlar getirdiğini gösteriyor.

RAM tüketiminde 3 GB'a varan düşüş

Reddit'teki kullanıcıların paylaşımlarına göre Windows 11 26H2 sonrasında boşta bellek kullanımı yaklaşık 2 GB azalıyor. Bazı sistemlerde ise düşüşün 3 GB'a kadar çıktığı belirtiliyor. Microsoft, güncellemenin duyurusunda bu optimizasyonlara özel olarak yer vermemişti.

Windows Latest tarafından 16 GB RAM'e sahip bir dizüstü bilgisayarda yapılan test de RAM tüketiminin düştüğünü gösteriyor. Güncelleme öncesinde sistem boşta yaklaşık 10 GB RAM kullanırken 26H2 sonrasında bu değer 7 GB seviyesine geriliyor. Kullanılan belleğin 4 GB'lık kısmı önbelleğe ayrılırken sistemde 8,8 GB kullanılabilir RAM bulunuyor.

Ayrıca Bkz.Microsoft Windows 11 26H2 güncellemesini yayınladı: İşte yenilikler

Bununla birlikte Windows'un yüksek RAM kullanması her zaman belleğin gereksiz yere harcandığı anlamına gelmiyor. Sistem, sık kullanılan uygulama ve hizmetleri RAM'de hazır tutarak gerektiğinde daha hızlı açılmalarını sağlıyor. Bu nedenle boşta görünen RAM kullanımının tamamı aktif olarak kullanılmıyor olabilir.

Uygulama açılışları da hızlanıyor

Öte yandan Windows 11 26H2 ile uygulamaların açılış etkileyen Low Latency Profile özelliği de daha geniş bir kullanım alanına kavuşuyor. Daha önce Microsoft'un işletim sistemiyle birlikte sunduğu yerleşik uygulamalarda kullanılan özellik, artık çok daha fazla uygulamaya uygulanıyor.

Sistem bir uygulamayı başlatırken işlemcinin frekansını kısa süreliğine maksimum seviyeye çıkarıyor. Bu işlem yaklaşık 1 ila 3 saniye sürüyor ve özellikle donanımı daha düşük seviyede olan bilgisayarlarda uygulamaların başlatılmasını hızlandırmayı hedefliyor.

Yapılan testlerde Microsoft'un Edge ve Outlook gibi uygulamalarının yaklaşık yüzde 40 daha hızlı açıldığı görülüyor. Başlat Menüsü ve işletim sistemi genelindeki bağlam menüleri gibi arayüz bileşenlerinde ise hızlanma yüzde 70'e kadar çıkabiliyor.

Kaynak:https://www.techpowerup.com/353395/windows-11-26h2-update-lowers-ram-consumption

• Şu benim 8 yıllık emektar. Debloat yapılmadı, o yüzden farkı daha kolay görebilirsiniz. Gereksiz kapatılabilecek uygulamaların çoğunu kapattım; geriye sadece antivirüs programı kaldı. Update öncesi ve sonrası ekran görüntülerini de aldım. Öncesinde 6.6 GB kullanırken sonrasında 5.7 GB kullanıyor. Arada 1 GB’dan daha az bir değişim var. Bu 32 GB sistem için 16 veya 8 için ne olur bilemem.

• 16GB ram ile düştüğü falan yok. 32GB ram kullanma şansına sahip olanlar için durum farklı olabilir.

• 512 megabayt ile düzgün çalışan windows xp, 4gb ile düzgün çalışan windows 10, 16 32 gb doymuyordu. Baktılar ram fiyatları uçtu musluğu kısmaya başladılar.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Şu benim 8 yıllık emektar. Debloat yapılmadı, o yüzden farkı daha kolay görebilirsiniz. Gereksiz kapatılabilecek uygulamaların çoğunu kapattım; geriye sadece antivirüs programı kaldı. Update öncesi ve sonrası ekran görüntülerini de aldım. Öncesinde 6.6 GB kullanırken sonrasında 5.7 GB kullanıyor. Arada 1 GB’dan daha az bir değişim var. Bu 32 GB sistem için 16 veya 8 için ne olur bilemem.

• Win11 26H2 hala donuk sekildemi calisiyor.Yoksa Win10 gibi akici bir hale geldimi.

• 32 gb 5600 mhz ddr5 li sistemimde 13 gb ram kullanımı var. Oyunlarda 20-21 gb'a kadar çıkıyor bu.

• DR.ROOT kullanıcısına yanıt
    256 ile bile düzgün çalışıyordu XP, 512 fazla ona :)

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
    Boştayken bu kadar kullanması bana biraz absürt geldi. Sistem açılışında otomatik açılan uygulamalarınızı kontrol etmenizi öneririm. Arka planda çok fazla çalışan uygulamanız olabilir.

• 8 gb ram pc'de 5 6 gb yerken hala 5 6 gb yiyor, ne değişti?

• TncyKrmn kullanıcısına yanıt
    Sizinki fazla kullaniyor hocam bende 16 gb var modlamadan once 3.8 lerde modladiktan sonra 2.2 falan oldu. Seninki cokmus. Yakin zamanda format oneririm veya bacground app lere bir bak istersen

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rezwani_7 -- 6 Ekim 2026; 13:28:44 >
  • killnOd kullanıcısına yanıt
    Çok eski bir sisteminiz yoksa şuan gayet akıcı.

• Bende 16 GB RAM var ve güncellemeden sonra RAM kullanımında 1-1.5 GB arasında düşüş oldu. Zaten özellikle 8 GB RAM'li PC'ler için iyileştirme yapılacağı söyleniyordu. Tabii RAM sıkıntısı bunda başlıca etken. Ama biraz daha düşürebilirler.

• Github üzerinden windows optimization bulup denemiştim. Bilgisayar xp gibi canavara dönüştü. Gereksiz hiçbir şey yok. Ek olarak oyunlara booster programlarla destek vererek 70-80fps arttırdım. Youtube da videoları çok var. Bu şekilde kullanmak gereksiz geliyor bana. Standart kullanıcılara önermiyorum.

• Bu sebepten dolayı Linux işletim sistemine geçtim ve ilk güncen itibaren ne kadar doğru bir karar olduğunu anladım. Bilgisayar Ubuntu 26 işletim sisteminde 2.65 gb ram ile başlıyor. Ben windows 11 pronun açılışında aynı sistemde 12 gb ram görüyordum. Bilgisayarın windows 11 pro da durduk yere işlemci kullanması da cabası. Herkese tavsiye ederim. İyiki varsın Linus TORVALDS :)

• VMTX kullanıcısına yanıt

Ubuntu yerine Ende OS ya da Cachy kullan, direkt Arch da kullanabilirsin, cok daha hızlı tepki ve hızlı paket yöneticisi. Hızı katlarsın

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 6 Ekim 2026; 19:42:49 >

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.