Şimdi Ara

ABD, füze üretimini üçe katlamak için Boeing ve Lockheed Martin ile anlaştı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
0
Favori
1.042
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
2 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • ABD, füze üretimini üçe katlamak için Boeing ve Lockheed Martin ile anlaştı
    Son haftalarda İran cephesinde yaşananlar, modern savaşın en kritik unsurlarından birinin de cepheyi besleyen üretim hatları ve mühimmat stokları olduğunu bir kez daha hatırlatmış oldu. Özellikle hava savunma sistemlerinde kullanılan önleme füzeleri, hem Ukrayna’daki savaşta hem de Orta Doğu’daki artan gerilimde yoğun biçimde kullanılırken, bu mühimmatın üretim kapasitesi Batı dünyası için stratejik bir zayıf nokta hâline gelmeye başladı. Trump yönetimi de bu durumun farkında olduğu için birkaç hafta önce bir açıklama yaparak ABD'nin füze üretimini dört kat artıracağını duyurdu. Gelen son haberler, bu konuda somut adımlar atılmaya başlandığını gösteriyor.

ABD Savunma Bakanlığı, Boeing ve Lockheed Martin ile Anlaştı

Pentagon tarafından paylaşılan son bilgilere göre, ABD savunma sanayiinin en büyük aktörlerinden Boeing ve Lockheed Martin ile kritik bir üretim anlaşmasına varıldı. Bu anlaşma kapsamında, Patriot hava savunma sisteminin en gelişmiş versiyonlarında kullanılan PAC-3 MSE füzelerinin en kritik bileşenlerinden biri olan “seeker”ın, yani hedef arayıcı başlıkların üretim kapasitesi üç katına çıkarılacak. Seeker, füzenin hedefini tespit edip kilitlenmesini sağlayan sistem olduğu için, üretimdeki en hassas ve karmaşık parçalar arasında yer alıyor.

Yedi yıla yayılacak bu yeni üretim ortaklığı, yalnızca üretim miktarını artırmayı değil, aynı zamanda tedarik zincirini daha dayanıklı hâle getirmeyi de hedefliyor. Pentagon’un açıklamasına göre Boeing, PAC-3 sisteminde kritik bir tedarikçi olarak üretim altyapısını genişletirken; Lockheed Martin ise füzenin nihai üretim kapasitesini üç katın üzerine çıkaracak ayrı bir anlaşmayı zaten devreye almış durumda.

Ayrıca Bkz.ABD, hipersonik füzeleri de takip edebilmek için uzaydaki savunma ağını genişletiyor

PAC-3 MSE füzeleri, özellikle balistik füzelere karşı geliştirilmiş yüksek hassasiyetli önleme sistemleri olarak öne çıkıyor. Bu füzeler, “hit-to-kill” prensibiyle çalışıyor; yani hedefi patlayıcıyla değil doğrudan çarpışmayla imha ediyor. Bu da hem gelişmiş sensör teknolojisi hem de son derece hassas yönlendirme sistemleri gerektiriyor.

Özellikle İran savaşıyla birlikte daha görünür hâle gelen bu gelişmeler, modern savaşın giderek bir “üretim kapasitesi rekabetine” dönüştüğünü bir kez daha gözler önüne seriyor. Artık sadece en gelişmiş silahlara sahip olmak yeterli değil; bu sistemleri ne kadar hızlı ve sürdürülebilir şekilde üretebildiğiniz de en az teknolojik üstünlük kadar belirleyici hâle gelmiş durumda.

Kaynak:https://finance.yahoo.com/markets/stocks/articles/pentagon-taps-boeing-lockheed-triple-220254992.html?guccounter=1

• Anlaştıda parasını neyle ödeyecek acaba? Sürekli borç aç borç aç. Bırak hava attığı gibi Greenland'i falan satın almayı, şu zamanında Rus'lardan satın aldığı Alaska'yı geri satsa falan bile bu batıktan kurtulmaları çok zor. Böyle şapşal şapşal, tüm petrol sahibi ülkelere el koyma politikası yerine, askeriyesini acil kısması gerekiyor, yoksa bu batışın hiç kaçarı kalmadı. O 1900'lerin başındaki gibi teknoloji farkı sayesinde dünyaya hükmetme devri kalmadı. Artık yeri geliyor 20 bin dolarlık 3-5 drone milyar dolarlık uçak gemisini ya da radar sistemini havaya uçuruyor. Dolayısıyla kim bu devirde dünyaya askeri yöntem ile hükmetmeye çalışırsa batar.

Ha yine bir ara 1900 lerin başındaki gibi muazam yeni teknoloji ile güç farkı ortaya çıkarsa o zaman belki yine bir ülke şansını deneyebilir. Misal Çin'in geliştirdiği robot ordusu gibi. Seri ucuz üretim, insan kaybı yok, moral kaybı yok. O zamana kadar ama yok tanesi bilmem kaç milyar dolarlık 5. nesil uçak yaptım, yok kubbe yaptım. Öyle 10 binlerce dolarlar ile yakarlar milyar milyar dolarlarını, batırırlar adamı.

Bir de zaten Abd hele İsrail gibi ülkeler on senelerdir bolluk içinde yaşamaya alışmış. Bak bugün benzinin galonu(3.8 litresi) 5 dolara çıktı diye kadın ağlıyor. Ula bizde de 4 dolara çıktı ona bakarsan. Bizde senelerdir her gün neler nasıl zamlanıyor.

İran hele, senelerdir ambargo içerisinde Abd'ye yüz vermediği için. Hani zamanında bizim de yaşadığımız, sözde Akp ve Mhp'lilerin ağzına plesenk olan eskiden tüp kuyruğu yağ kuyruğu vardı demelerine sebep olan. Tüp yağ kuyruğu olması iyi bir şey yaptığımızdan dolayıydı. Yani Kıbrıs'ın yarısını geri ele geçirdiğimiz içindi. Toprak kazanmamızdan rahatsız olmayan, eskiden kuyruk vardı demez. Ha ama yabancılara varını yoğunu özelleştirip verdiğin zamanlarda bolluk bereket olur tabi. Ambargon olmaz. O zamanda çok memnun oluyordu bizimkiler. O zamanda özelleşecek bir şey kalmadığında tabi alım gücü düşer. Ki herkes diyordu bunca şey özelleşirse bunun ilerisi var diye. Bakalım, bir ara neredeyse artık 1. ve 2. köprüleri bile özelleştirmeye gidiyorlardı da tepkiler artınca bir duraksadılar ama yine fırsatını kolluyorlardır zira ikinci boğaz içinde arap tv lerinde bas bas gelin toprağımızı satın alın diye reklamlar dönerken, yok öyle bir şey deniyordu. Şimdide yapılıyor.

Sonuç olarak bir ülkenin madenlerinden yollarına, köprülerine her şeyi İngiliz, Abd, mossad üzerinden taşeron farklı ülke menşeili kurulmuş firmalarına verilir ise tabi ki bizimle hiç sorunu olmaz onların. Yani bir nevi kendi işletmeleri ile niye sorunları olsun ki.

• Spider_hip kullanıcısına yanıt
    Tüp yağ kuyruklarının Kıbrıs Harekatı yüzünden olduğu bahanen yalan. Kıbrıs Harekatı 70lerde gerçekleştirildi. Ambargodan çok daha önce zaten kısıtlama uygulanıyordu.

Kuyruk meselesi ise doğru. Devleti yönetenler ve etrafındaki küçük bir azınlık her türlü kısıtlamadan muaf lüks içinde yaşarken 2nci dünya savaşı bahanesi ile rejimle hiçbir menfaat ilişkisi olmayan, sıradan insanlardan oluşan Türk milleti en temel yaşamsal ihtiyaçlarından bile mahrum bırakıldı.

Ama akpnin koltuğu kapmak için bu tarz mağduriyetleri istismar ettiği konusu doğru. Koltuğu kapınca chp zulmünün yerini akp zulmü aldı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gidi -- 6 Nisan 2026; 14:40:39 >
  • nooldu bitti mi füzeniz conilerABD, füze üretimini üçe katlamak için Boeing ve Lockheed Martin ile anlaştı 

İkinci dünya savaşı bahanesi mi ?

İkinci dünya savaşı sırasında Türkiye savaşa girmese bile seferberlik ilan etmiş çok büyük bir orduyu beslemek zorunda kalmıştır.

Dönemin ekonomi verilerine bakarsan devlet bütçesinin iflasın eşiğinde gelindiğini görürsün.

Özellikle batıdan Almanya , doğudan Sovyetler ile komşu olduğumuzda Türkiye ciddi bir Polonya sendromu yaşamış yani bu iki büyük gücün Polonya'ua yaptıkları gibi anlaşarak iki taraftan Turkiye'ye saldırması olasılığı devlet erkanının uykusuz geceler geçirmesine ve bunu onlemek/caydirmak için devleti sanki savaşın içindeymiş gibi seferber etmesine yol açmıştır.

Nitekim yine benzer zamanlarda komşumuz İran Ingilizler ve Sovyetlerin anlaşarak iki taraftan ülkeyi istila etmesine maruz kalmıştır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 6 Nisan 2026; 14:58:36 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Ben farklı bir şey yazmadım ki, tek fark sen iktidar propagandasını gerçek gibi yazmışsın. Statüko kısıtlamayı eşit uygulamadı, her zamanki gibi kendi elemanlarını kayırdılar.

İşte sende şu Kurtuluş Savaşı aslında olmadı diyen alternatif tarihçilerin propagandasını gerçek gibi yazıyorsun.

Burada sorun İkinci Dünya Savaşına bahane demen. Yani aslında ikinci dünya savaşı için ekonomiyi iflasa götürecek kadar harcama yapılmadı millet keyfinden aç bırakıldı gibi algı kasiyorsun.

Fakat o dönem Devlet butcesi dediğim gibi iflasın esigindeydi . Bu nedenle sadece halk değil özellikle zengin gayrimuslimlerden de önemli oranda olağanüstü vergi alınmıştır.

Nitekim Osmanlı mirası olarak Turkiye'de zengin gayrimüslim oranı zengin Türk oranına göre hala çok fazlaydı. Bu vergi yüzünden bugün bile azınlıklar ve liberal solcular tek parti dönemini topa tutarlar .

Sizde her zamanki gibi onlarla aynı telden çalıyorsunuz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 6 Nisan 2026; 15:23:8 >
  • Periah kullanıcısına yanıt

sen ideolojik körlüğe kapılmışsın, ben ilk mesaja akpyi de eleştirdim, gayri müslimler azınlık, rejim kendisi ile bağı olmayanları ileride kendi menfaatine kullanmak için ezdi muhtemelen, genele etki edecek popülasyonları yok. Resmi tarih masallarına bilmeden inanıyorsan sen tam bir örnek vatandaşsın. Türkler fakirdi, azınlıklar zenginde hepsi masal. Memleket beyoğlundan ibaret değil. alternatif tarihçi dediklerini hiç okumamışsın. Arşivden, dönem gazetelerinden, vb sağlam kaynaklarla iddialarını kanıtlıyorlar. Mütedeyyin olanlarını bırak, Murat Bardakçı bile hepsinin ipliğini pazara çıkardı. Neyse seni ikna etmek için uğraşmayacağım, insanlar gerçeğe değil kendi istediklerini inanmayı seçiyorlar

Burada sorun şu sende benzer bir ideolojik körlük içindesin.

Yahu 1930 ile 1940 arası dünyanın en büyük ekonomik krizi olan büyük buhran yaşanmıştır. Hani yağ kuyruğu, tüp kuyruğu dediğin şeyler var ya onlar ABD'de Avrupa'da olan şeylerdi. Büyük buranın hemen ardından ise büyük savaş ve devasa askeri harcamalar gelmiştir.

Bunları bilmeden tarihi okuyunca alternatif tarih yazanların masallarına kanmak daha kolay oluyor.

Halbuki ben sana diyorum ki git devlet bütçesini kendin araştır bakalım ülke iflasın eşiğinde mi değil mi ? İkinci dünya savaşı bahane mi değil mi ?

Tamam resmi tarihe inanmiyorsun fakat resmi tarihe inanmaman onun karşısına konan herseye koru körüne inanman gerektiği anlamına gelmez .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 6 Nisan 2026; 15:44:25 >

körü körüne inanmamak gerektiği konusunda haklısın ancak millet en tırt aşılara bile erişemezken, savaşın henüz bitmediği yenisinin çıkması an meselesi olduğu bilinirken, bütçe savarona benzeri gereksiz lükslere saçılırken iflas veya savaş hiç akıllarına gelmemiş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gidi -- 6 Nisan 2026; 15:52:39 >

Türkiye'ye yönelik en kapsamlı ve bilinen ilk ciddi ambargo, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından 5 Şubat 1975 tarihinde uygulanmaya başlanmıştır. 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı sonrası askeri teçhizat kullanım gerekçesiyle başlatılan bu yaptırımlar, Eylül 1978'e kadar sürmüştür.

Hocam senin kaynakların neresi acaba? Basbayağı bizim Kıbrıs'ın yarısını almamız sonrasında tüm dünyadan ambargo uygulandı. Ne yapacaklardı çiçek mi atacaklardı? Tüp yağ mı atacaklardı? Tabi ki İran istedikleri petrolü vermeyince nasıl ambargo uyguladılarsa, bize de ekonomik zorluk uyguladılar ki yeterince milliyetçi olmayanlar ağlasın, hükümete karşı çıksın, ya da seneler sonra eskiden tüp yağ kuyruğu vardı diye ben bop projesi yapmaya geldim diyene oy versin. Ülkenin her yerini yabancılara satarken laf etmesin, cebim para görüyorsa neresi satılıyorsa satılsın banane, ben osmanlı dizisi izlerken gaza gelip tüm dünya bizim demem yeter, yeter ki cebimde para olsun desin. 82 Şam, 83 Halep ayağına, Trump ve Nethenyahu'nun, Türkiye olmasa Suriye'yi de Bop projesi kapsamında düşüremezdik, o yüzden teşekkür ederiz desin, israil, bop projesi kapsamında, Suriye'nin golan tepelerini de kendine göre ilhak etsin. Maksat tabi gaz almak. 82 Şam mı? 83 Halep oldu mu? Hayır peki 82 herhangi bir yer alındı mı? Peki İsrail 82 ya da onlara göre 20-25 Golan Tepeleri'ni ilhak etti mi? Zaten es kaza 82-83 bir yer Türkiye'den alınsa idi emin olun fark ederdiniz yeni gireceğiniz tüp yağ ve daha nice kuyruklar ile. Trump o zaman ben Erdoğandan memnunum, ne istediysem verdi demezdi. Hayır bir de insanlar soruyordu, biz eskiden Kıbrıs'ın yarısını aldık diye tüp yağ kuyruğuna girdik de, siz şimdi neyi aldınız da, Türkiye'nin yurt dışındaki tek toprağı olan Süleyman Şah Türbesi'ni bile kaybettiniz, biz niye o zaman Tanzim Kuyruklarına girip, bu yüzyılda salatalık, domates'e muhtaç kaldık diye.

Acaba 2019 daki Tanzim Kuyrukları'da 1. dünya savaşı ile falan mı alakalı idi? Ha neyse ki akp'lilerin yarısının inandığı gibi, gerçekte limitsiz Türkiye'yi koruyan Belli bir yıl limiti olmayan Lozan 2023'de bitti'de gerçek Türkiye'nin gücünü herkes gördü üzerinden 3 sene geçtiğinde. Ama Akp hep diyordu ya da Akp'liler diyordu, ah şu 2023 geçsin, nasıl uçacağız. Haklı çıktılar, neyseki açlık sınırının bile altında emekli maaşı kalmadı, açlık sınırında asgari ücret kalmadı, uçtuk kaçtık. Tamam geçen aylarda, şu hep bahsettiğimiz sözde savunma sistemlerimizin hiç biri sanki gerçekte yokmuş gibi, Ankaraya, başkentimize kadar giren dronları fark etmemiş olabiliriz. Sonra tek fark ettiğimiz trakyadan yaklaşan drone'u durdurmak için, sözde olan savunma sistemlerimizi kullanmak yerine 50 sene önce aldığımız F-16 ile o drone u durdurmaya gitmiş olabiliriz. O 50 senelik F-16 mız, alt tarafı 10 bin dolarlık drone u durdurmak isterken düşmüş olabilir, pilotumuz şehit olmuş olabilir. O sırada 4 tane İran'adına muhtemelen İsrail'den gönderilen balistik füzeleri de, bizim her ay açıkladığımız şöyle gelişmiş, böyle gelişmiş füze savunma sistemlerimiz nedense sanki hiç yokmuş gibi durdurmamış, onun yerine nato savunma sistemleri durdurmuş olabilir ama yinede uçup kaçıyoruz.

Neyse yani, neyse ki şu anda tüp yağ kuyruğumuz 2. dünya savaşından ötürü yok. Hem daha yeni sionist Trump ve dolayısıyla siyonist, yahudi dışındaki hristiyan dahil herkesi hayvan gören Nethenyahu Erdoğan'dan memnunmuş.

• Spider_hip kullanıcısına yanıt
    ilk paragrafta hatanda ısrar ettiğini görünce gerisini okumadım, sana kolay gelsin

• gidi G kullanıcısına yanıt

Burada beni bazı arkadaşlar linç edecek fakat yazmak zorundayım. Hani ekonomi bakanımız Mehmet Şimşek makam araclarina çerez parası diyordu ya   Iste o tekne Turkiye ekonomisi yaninda devede kulak kalir .

O dönem Turkiye'nin ekonomisini zora sokan en büyük neden Dersim harekatları nedeniyle oldukça büyük askeri harcamalar yapılmasıdır.

Keza şunu söyleyeyim örneğin 1930da bastırılan Ağrı ayaklanmasi için neredeyse devletin yıllık bütçesinin 4te1i harcanmıştır. Bur daha burada ayaklanma çıkmaması için Iran'la toprak takası yapılmıştır. Benzer biçimde Dersim Operasyonu da bütçeye büyük yük getirmiştir.

Zaten büyük buhran sonucu aslında hayata geçirilmek istenen liberal ekonomik kalkınma hamlesi boşa çıkmış daha devletçi bir yaklaşım belirlenmiştir. Devletin fabrika yatırımları altına girmesi , askeri harcamalar, büyük buhran sonucu dış ticaretin tamamen ülkelerin karşılıklı yüksek gümrük vergileri yüzünden durmuş olması ( bu Turkiye'nin fazladan üretim yapıp dışarıya satma imkanını yoketmistir , hızlı ekonomik kalkınma için bu zorunludur )

Sonuc olarak İkinci Dünya Savaşı herseyin üstüne tuz biber ekmistir. O dönem uygulanmak zorunda kalınan ekonomi politikası da CHP'nin iktidarı kaybetmesine giden yolu açmıştır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 6 Nisan 2026; 16:15:3 >

chpnin karşısına kimi koysan kazanırdı zaten, tek parti dönemi boyunca sadece ekonomi değil diğer bütün konularda takındıkları sert tavır milleti canından bezdirmişti.

hatun sebilciyanın ön saflarda olduğu elinde silah olmayan sivillere saldırılmasında birinci sorun neden olduğu masraf mı, bu nasıl bir misal? Tahrik etme olmasın diye japonlardan örnek vereyim, çinde ve korede soykırım yaptılar diye bütün japonları mı ortadan kaldırmak gerekir

Yokluk ve bolluk zamanlarındaki harcamaların topluma etkisi aynı olmaz. Nüfus yoklukla boğuşurken savaronaya verilen 1 milyon 200 bin dolara (bugün $25milyonmuş) prestijden çok daha faydalı işler yapılabilirdi. Şimşek'in kendi cebinden harcamadıktan sonra öyle bir söz söyleme hakkı yok, para milletin parası.

ama akpliler de böyle, chpnin yaptığından bir şey olmaz veya tam tersi hareketlerin kimseye faydası yok. Yanlışa yanlış diyemeyen bir yere varamaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gidi -- 6 Nisan 2026; 21:8:18 >

• gidi G kullanıcısına yanıt

Sen ne dersen de sonuçta bu parti tamamen çöken- dağılan halkı kıyıma tutulan bir ülkeyi tekrar istikrarlı bir hale getirip Turkiye'nin bugünlerine giden yolu araladı.

1. Dünya Savaşı, büyük buhran , ayrılıkçı ayaklanmalar , ikinci dünya savaşı gibi yuzmilyonlarca insanın savaş ve açlık, sürgünler ve soykirimlarla yokedildigi bir ortamda Turkiye'yi ayakta tuttular .

Tabi senim gibi birinin bunları takdir edeceğini sanmam çünkü tamamen beynin yıkanmış ve konu Chp olunca sağlıklı düşünemiyorsun. Yiğidi öldürüp hakkını vermeyen tiplerdensin .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 6 Nisan 2026; 21:54:48 >

Harbi millet sayesinde kazanıp, sonra millete karşı takındıkları tavrı vicdanı ve mantığı olan herkes biliyor. Senin gibilere laf anlatmak nafile, cevap yazsan da okumayacağım

Arkadaş 100 yıl önce devlet bir yat almış ve bu devletin yatı bir şahsa ait değil. Bununla ulislarasi ziyaretler yapılmış, okul ve egitim gemisi olarak kullanılmış. Kiraya verilmiş. Yabancı devlet adamları ağırlanmış. Kısaca devlet hizmetinde kullanılmış.

Sen burada 100 yıl önceki yatı konuşuyorsun.

Öyleyse namuslu bir adamsan şu anki devlet başkanının kullandığı uçak ve gemiler için sen ve senin gibi zevatı güden o tarihçi denilen tipler tantana yapıyor mu ? Konuşuyor musunuz ?

Hayir tabiki dediğim gibi seni öyle bir gudulemisler ki Chp adını gördüğün an kırmızı görmüş boga gibi bütün akli meleklerini kaybedip saldırıya geçiyorsun. İşin komik yani ise 100 yıl önceki konuları sanki günümüz siyasetini tartışır gibi absurd biçimde yapıyor oluşun.

Bu akım Türkiye'de Feto ile beraber yükseldi yine Feto ile beraber çöktü. Nitekim halkı kendi ülkesine düşmanlasrıma düşüncesi aynı o Fethullah hocaefendi hazretleriniz gibi disardan fonlanan bir çabaydı. Bunu bugün Akp bile zor yoldan da olsa anladı sizler beyin yıkmanın etkisinden cikamadınız .

Not : Bugün Cumhurbaşkanının kullandığı uçağın fiyati 183 milyon dolar . Hadi mert namuslu isen biraz da bunu konuşalım. Say söv yaoar misin ? Konuşur musun ? Hayır tabiki .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 6 Nisan 2026; 22:18:4 >

hala bana iftira atmaya çalışıyorsun, ben akpyi eleştirmemiş miyim yukarıdakileri görmemiş ayakları yapıyorsun. bir fetö anahtar sözcüğü öğrenmişsiniz her önünüze gelene aynı ithamlar. Sen mi tayin edeceksin kimin namuslu olup olmadığını

• İkinci dünya savaşı hakkında atıp tutan eleman olmuş. 20 milyonluk ülkede 2 milyon erkek askere alınmış. Zaten o yıllarda kadın sayısı erkek sayısından fazla 9 milyon erkek olsa çocuk yaşta nüfusta çok. İşe yarar erkek nüfusunun yarısı askere alınmış. Üreticiyken tüketici olmuşlar. Gelmiş kıtlık diyor. Ne olacaktı? Savaş yüzünden hazırda tutuldular. 1939 ve 1943 yılları arasındaki ordunun envanter farkını bile bilmiyor. 1939'da birinci dünya savaşı silahları varken 43'te panzer 4 tankları bile var. Ülke parasını silahlanmaya harcamışlar.

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.