Şimdi Ara

Türkiye’de de satılan dev robot süpürge markası iRobot iflas etti

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
1.319
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
7 oy şu anda #4
Sayfa: 1
Giriş
  • Türkiye’de de satılan dev robot süpürge markası iRobot iflas etti
    Robot süpürge pazarının öncü markalarından ve popüler Roomba’nın üreticisi iRobot, artan mali baskılar ve yoğun rekabet ortamı nedeniyle yeniden yapılanma hedefi doğrultusunda iflas başvurusunda bulunduğunu açıkladı. Şirket, ABD’de yaptığı başvuruyla birlikte, ana üreticisi olan Çinli Picea Robotics tarafından satın alınarak özel bir şirket haline gelmeyi planladığını duyurdu.

Artan maliyetler sonu getirdi

Mart ayında faaliyetlerini sürdürebilme konusunda ciddi belirsizlikler yaşadığına dikkat çeken iRobot, özellikle daha düşük fiyatlı rakiplerin yarattığı rekabet ve ABD’nin yeni gümrük tarifelerinin finansal yapıyı zorladığını belirtti. Geçen yıl 145,5 milyon dolar net zarar açıklayan iRobot, artan maliyetler karşısında kârlılığını korumakta zorlandı.  

Finansal tabloyu ağırlaştıran bir diğer unsur ise ABD’nin Vietnam’dan ithal edilen ürünlere uyguladığı yüzde 46’lık gümrük vergisi oldu. iRobot, ABD pazarı için sattığı robot süpürgelerin büyük bölümünü Vietnam’da üretiyor.

iRobot’un bilançosunda yaklaşık 190 milyon dolarlık kredi borcu bulunuyor. Söz konusu kredi, Amazon’un 1,4 milyar dolarlık satın alma girişiminin Avrupa’daki rekabet soruşturması nedeniyle askıya alınması sürecinde kullanılmıştı. Soruşturma kapsamında Amazon’un şirketi satın almasına da izin verilmemişti.

Yeni sahip Çinli olacak

Mahkemeye sunulan iflas planına göre Picea Robotics, iRobot’un hisselerinin tamamını devralacak. Bu kapsamda 2023 tarihli krediden kalan 190 milyon dolarlık borç ile üretim anlaşmaları kapsamında Picea’ya olan 74 milyon dolarlık ek yükümlülük tamamen silinecek. Şirket, diğer alacaklılar ve tedarikçilerin ise eksiksiz şekilde ödeneceğini vurguluyor.

iRobot yönetimi, iflas sürecinin mobil uygulama hizmetleri, müşteri programları, küresel iş ortaklıkları, tedarik zinciri ilişkileri ve ürün destek hizmetlerinde herhangi bir aksaklığa yol açmasının beklenmediğini özellikle belirtiyor.

Pandemi döneminde artan ev elektroniği talebinin etkisiyle 2021 yılında 3,56 milyar dolar değerlemeye ulaşan iRobot, günümüzde yaklaşık 140 milyon dolar seviyesinde bir piyasa değerine gerilemiş durumda.

Ayrıca Bkz.LG TV'lerde Copilot sürprizi: Microsoft AI zorunlu hale geliyor

1990 yılında üç MIT robotik uzmanı tarafından kurulan iRobot, ilk yıllarında savunma ve uzay teknolojilerine odaklandı. Şirket, 2002’de piyasaya sürdüğü Roomba robot süpürgeyle tüketici elektroniği alanında büyük bir çıkış yakaladı. Roomba, kısa sürede küresel bir başarıya ulaşarak bugün itibarıyla ABD robot süpürge pazarının yüzde 42’sini, Japonya pazarının ise yüzde 65’ini elinde bulunduruyor. iRobot, mahkeme belgelerine göre 274 çalışanıyla faaliyetlerini sürdürüyor.

Kaynak:https://www.reuters.com/technology/irobot-enters-chapter-11-lender-acquire-roomba-maker-2025-12-15/

• Olm annem istemişti hissesini almıştım seneye alırız demiştim mert başarını dinleyip ne demek battı

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

piyasayı domine etti. Zaten bir Roborock, Ecovacs vs. ile karşılaştırınca 4-5 senelik teknoloji farkı vardı aralarında. Güncel trendlerden geri kaldılar.

Yeni modellerine göz gezdirince son modayı yakalamaya çalışmışlar da geç kaldılar demek ki. Uzunca süre süpüren silen robot ayrı olmalı kafasında takıldılar.

• Supurgeleriniz internete baglanmadan calismiyorsa gecmis olsun.

• Tüm bileşenlerini kendin üretmezsen, gider çinden vietnamdan alırsan böyle batarsın... Kendi ülkende satacağın robotu sırf ucuz iş gücü olsun diye vietnamda ürettireceksin sonra devlet senden daha fazla vergi alınca batacaksın :d Adamlar resmen yan sanayi bileşen ürettirdikleri-aldıkları çinli firmaya borçlu kalıp borcunu şirketi o firmaya satarak kapatmış :d Hala yok rekabet falan demişler he canım he.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bu adamlar bu işin Nokia’sı. Çok uzun zamandır pazarda bir oyuncu olarak yer alıyorlar. Bilen bilir ki zamanında çift fırçalı yapısı ile halı temizliğinde üstüne olmayan cihazları vardı. Teknoloji gelişti, pazarda alternatifler çoğaldı ve yenilenmeyi reddeden her marka gibi bu duruma geldi. Sonradan rakiplerinin yolundan gitmeye çalıştı ama maalesef hep geri kaldı. Robot süpürge piyasası için önemli markalardan, üzülmedim değil.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
    kendime ve ablama almıştım, daha sonra bendekini anneme verip kağıt üstünde çok daha iyi görünen tcl'nin bir ürününe geçtim ki, farklı isimlerle satılan çok yaygın ve tutulan bir üründü. aradaki fark dağlar kadar. kesinlikle irobot çok daha iyi temizlik yapıyordu. kağıt üstündeki emiş gücü vs hikaye, hatta inceleme kanallarının yaptığı testler de yanıltıcı. gerçek ev koşulları ile o test düzenekleri apayrı. çinliler o test düzeneklerine odaklı ürünler yapıyor sanırım, irobot gerçek koşullara göre tasarlamış ürünü, süpürge olmanın hakkını veriyordu.
    sadece emiş gücü vs gibi kağıt üstündeki rakamlar ile olmuyormuş, çevremde de gözlemledim. lidar sensör haritalama konusunda büyük avantaj sağlıyor ama temizlik konusunda irobot işi hakkını veriyordu. iki makineyi de tüm parçalarına ayırdım bakım için, aradaki fark orada bile belli ediyordu kendini. ayrıca o iki makine farklı şehirde olduğundan pek bakımlı kullanılamadığı halde hala taş gibi çalışıyorken bendeki makine daha bir sene dolmadan sorunlar çıkardı, fırça motorlarından biri bozuldu vs garantiye gitti.
    malesef kalitenin bir maliyeti var ve çinlilerle maliyet konusunda yarışamadıkları için de batmışlar demek ki.

• Donald Trump un başını yediği bir şirket daha.

• Eeee zaten son tanıttıkları tüm seriler Picea üretimiydi. Dyson'ın son çıkardığı süpürge ile iRobot Roomba 705 Combo Max, Picea R2 tabanlı süpürgeler en basintinden. Batılı firmalar bu robot süpürge işini komple Çin'lilere kaptırdı geçmiş olsun.
    Şuanda Samsung, DJI ve Matic harici hepsi Picea üretimi bu süpürgelerin.
    ptt 批踢踢實業坊
    [情報] dyson出了新的掃地機器人—由杉川代工
    https://www.ptt.cc/bbs/E-appliance/M.1757146332.A.A90.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elektrikliarabasever -- 16 Aralık 2025; 13:57:57 >

• @CAN@ kullanıcısına yanıt
    Bu herfilerin Çift fırça patenti 2 sene önce bittiği için bir nevi bu duruma geldi Çin'liler bırak kopyalamayı daha iyi fırçalar geliştirdi eskiden Çift fırça ile alakalı hiçbir şey yapamıyordun bu patent yüzünden.

• Alıntı

metni:
    Pandemi döneminde artan ev elektroniği talebinin etkisiyle 2021 yılında 3,56 milyar dolar değerlemeye ulaşan iRobot, günümüzde yaklaşık 140 milyon dolar seviyesinde bir piyasa değerine gerilemiş durumda.

Oha düşüşe bak bildiğin çakılmış. Bu arada şirketi daha çok Trump'ın vergileri bitirmiş gibi, yoksa bunlar daha uzun süre devam edermiş.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Her konunun altına çok bilmiş bir şekilde insanları aşağılayarak yorum yapıyorsun. Belki bir şekilde muhakeme yeteneğin vardır ama insanlık yönüyle kullanmadığın kesindi. Sana güzel olmuş ama iRobot gibi bir değeri kaybetmek insanlık için kötü olmuş.

• Ne rekabeti? Sebebi şöyle yazıyor: "ABD’nin Vietnam’dan ithal edilen ürünlere uyguladığı yüzde 46’lık gümrük vergisi oldu. iRobot, ABD pazarı için sattığı robot süpürgelerin büyük bölümünü Vietnam’da üretiyor."

• 50 bin TL'ye robot süpürge satmaya çalışan marka değil mi bu? İyi olmuş diyeyim ne deyim

Bu markayı çok mu düşünmüşler acaba? Türkiye’de de satılan dev robot süpürge markası iRobot iflas etti 

Bunu bir tek ben hatırlıyorum sanmıştım. Helal. Yazmaya geldim. İlk o zaman görmüştüm robot süpürgeyi millet robot ne derken aradan 15 sen geçti

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.