Şimdi Ara

MSI Vector 16 (a2XWHG-091xtr) aldım: 16 GB RAM ile Ultra 7 ve RTX 5070 Ti darboğaz oluyor!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
100
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş

Geçen hafta büyük bir heyecanla aldığım MSI Vector 16 HX AI (A2XWHG-091XTR) modelini detaylıca test ettim. Makinede Intel Core Ultra 7 255HX işlemci, 140W RTX 5070ti ve FHD+ 144Hz panel bulunuyor. Bu donanımı özellikle Ultra serisi verimliliği ve güçlü GPU kombinasyonu için seçtim. Ancak kutudan çıktığı haliyle yaşadığım hayal kırıklığını ve can sıkıcı bir problemi paylaşmak zorundayım.

Artıları (Makinenin Gücü)

1. İşlemci Mükemmel: Yeni nesil Core Ultra 7 255HX işlemcinin verimlilik ve performans dengesi harika. Yapay zeka destekli uygulamalar ve render işlerinde çok hızlı.
    2. GPU Performansı: 140W TGP'ye sahip RTX 5070ti, bu seviye bir makineden beklenen performansı fazlasıyla veriyor.
    3. Soğutma Başarılı: Fanlar yükte ses yapıyor, ki bu kadar güçlü donanımı soğutması için normal. Ancak soğutma, sıcaklıkları kontrol altında tutmayı başarıyor. Yani kasada bir sorun yok, mühendislik iyi.

Eksisi ve Asıl Konu: 16 GB RAM İnanılır Gibi Değil

Bu donanımın 16 GB DDR5 RAM ile gelmesi, MSI gibi bir markaya yakışmıyor. Bu bir "oyun laptopu" değil, yüksek performanslı iş istasyonu kılığında bir makine.

• Güncel Oyunlar ve Çoklu Görev: Birkaç tarayıcı sekmesi, Discord ve güncel bir AAA oyunu açtığım an, RAM kullanımı %90-95'e dayanıyor. FPS yüksek olsa bile sistem sürekli takılıyor (stuttering). 5070ti ve Ultra 7, resmen elim kolum bağlanmış gibi çalışıyor.
    • Profesyonel Kullanım: Benim gibi Unreal Engine, CAD veya ağır sanal makine kullananlar için 16 GB RAM sadece bir başlangıç noktası olabilir. Bu cihazın stabil çalışması için en az 32 GB RAM şart.
    • İdeal Durum: Ultra 7 ve 5070ti'ın tüm gücünü serbest bırakmak, profesyonel projelerde rahat çalışmak ve geleceğe dönük olmak için 64 GB RAM takılsa tadından yenmezdi.

Yüksek Ücret, Kısıtlı Performans

Bu cihaz için zaten yüksek bir bedel ödedim. Amacım bu gücü tam olarak kullanmaktı. Ancak DDR5 RAM fiyatlarının şu anki durumu yüzünden gerekli olan 32 GB yükseltmesini bile yapamıyorum. Yani yüksek bir yatırım yaptım ama makinenin potansiyelinin yarısını bile kullanamıyorum.

MSI Yetkililerine Seslenişim:

1. Bu seviyedeki bir ürünü 16 GB RAM ile satma kararınızı tekrar gözden geçirin. Bu durum, markanızın prestijini zedeliyor ve pazardaki algısını düşürüyor.
    2. Ben, MSI ürünlerine güvenen bir müşteriyim. Bu temel eksiklik yüzünden tam verim alamıyorum. MSI'ın, bu durumu telafi ederek performans segmentindeki müşterilerinin deneyimini iyileştireceğine inanıyorum. Kaliteli bir marka, müşterisinin yatırımının karşılığını tam almasını sağlamalıdır.

Sonuç: Cihaz 5 üzerinden 5 yıldız potansiyelinde, ancak 16 GB RAM yüzünden performans olarak 3 yıldıza takılı kalmış durumda. MSI'ın bu konuya en kısa sürede çözüm bularak müşteri memnuniyetini en üst düzeye taşıyacağına inanıyorum.

Sizce de 16 GB RAM bu makine için komik değil mi? Fikirlerinizi bekliyorum.

• 16'lık tek modül varsa yanına aynısından eklemek farz tabii ki. 2x8 GB ise dual channel olmasına rağmen slot gaspı nedeniyle daha çok sövgü iletmek gerekir. Oynadığınız oyuna göre (open world vs.) ve ayarlara göre zaten daha açılışta hayvan gibi RAM tüketen Windows 11 nedeniyle 16 GB elbette yetersiz kalabilir.

Bu arada şarj aleti kaç watt hocam? Prize takılıyken battery drain oluyor mu hiç diğer bazı markalarda olduğu gibi?

Güle güle kullanın.

Not: Başlığı ilk okuduğumda "darboğaz" ifadesi nedeniyle işlemci zannettim başta, ne yalan söyleyeyim. RAM darboğazı pek dillendirilen bir tür değil zira.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 2 Aralık 2025; 3:29:7 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • programmer_onur kullanıcısına yanıt

Teşekkür ederim, 2x8gb koyulmuş maalesef dediğiniz gibi open world olan AAA oyunlarda direk hissediyorum darboğazı, 330 wattlık adaptör ile geliyor, battery drain yaşamadım ekstrem performans modunda bile. Makinanın max rahatlaması için min 2x16gb şart, hakkı da 2x32gb max bence, ram desteği de 2x48gb olarak belirtilmiş ama tabi şuanki ram fiyatlarına göre artık almam imkansız gibi.

Yakın zamanda ben de takibe almıştım. Bu modelde RAM’den ziyade ekran konusu eleştirilmeli. MSI bazı modellerinin ürün açıklamasında “IPS-Level” ifadesini kullanarak kelime oyunu yapıyor; aslında diğer modellerinde olduğu gibi panel hakkında net bilgi vermesi gerekir.

Piyasada bilinen resmî e-ticaret satıcıları dışında herhangi bir yerden X marka laptop aldığınızda, cihazların sanıldığı gibi fabrika çıkışlı olarak 2x16 GB RAM ile gelmediğini belirtmek gerekir. Çoğunda RAM yükseltmesi distribütör tarafından yapılarak gönderiliyor. Bu nedenle bir başkasının cihazınıza müdahale etmesindense yükseltmeyi kendiniz yapmanız çok daha sağlıklıdır. Bu konuda çok sayıda laptop elime geçti ve üstelik marka/model çoğu zaman fark etmiyor.

Bu aralıktaki bir ürün için kesinlikle “IPS-Level” ifadesiyle belirtilmiş ve panel detayları verilmemiş bir modeli kimseye tavsiye etmem. Fiyat–performans ürünlerinde elbette tercih edilebilir; ancak bu durumda en büyük eleştiri kesinlikle bu olmalıdır.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.