Şimdi Ara

Yılların hakimiyeti sona erdi: AMD, sunucu işlemci pazarında Intel’i yakaladı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
461
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Yılların hakimiyeti sona erdi: AMD, sunucu işlemci pazarında Intel’i yakaladı
    AMD, veri merkezi işlemci pazarında tarihi bir başarıya imza attı. Şirketin sunucu işlemci segmentindeki pazar payı ilk kez yüzde 50’ye ulaştı. Bu gelişmeyle birlikte Intel’in onlarca yıllık liderliği resmen sona erdi.

EPYC serisiyle gelen yükseliş

AMD'nin bu yükselişi, doğrudan EPYC işlemci serisinin rekabetçi yapısına bağlanıyor. PassMark verilerine göre AMD, yalnızca birkaç çeyrekte pazar payını yüzde 20'lerden yüzde 50’ye çıkarmayı başardı. Bu büyüme özellikle veri merkezlerine yönelik güçlü performans ve enerji verimliliği sunan Zen mimarili çözümler sayesinde mümkün oldu.

Yılların hakimiyeti sona erdi: AMD, sunucu işlemci pazarında Intel’i yakaladı

AMD, 2017 yılında sunucu işlemci pazarında yalnızca yüzde 2 paya sahipti. Ancak CEO Lisa Su'nun liderliğinde başlattığı stratejik dönüşümün ne kadar yerinde olduğu kısa sürede ortaya çıktı. EPYC "Naples" serisiyle başlayan bu atılım, Zen mimarisinin veri merkezlerine taşınmasıyla şirketi Intel’e ciddi bir rakip haline getirdi.

Öte yandan Intel cephesinde işler yolunda gitmiyor. Son birkaç çeyrekte yaşanan liderlik değişimleri ve üretim süreçlerindeki gecikmeler firmanın pazar payını olumsuz etkiledi. Xeon işlemciler teknik gelişmeler sunsa da, veri merkezi müşterileri daha verimli ve hızlı çözümler sunan AMD'yi tercih ediyor.

Ayrıca Bkz.Nvidia’nın ARM işlemcisi ertelendi: Windows 12 ile çıkacak

Ayrıca Intel'in yapay zeka alanındaki girişimleri de beklenen ilgiyi görmedi. Gaudi işlemci serisi pazarda ses getiremedi ve firma bu segmentte de rakiplerinin gerisinde kaldı. Intel CEO’su Lip-Bu Tan, şirketin sektör standartlarının gerisinde kaldığını ve ilk 10 yarı iletken üreticisi arasında yer almadığını itiraf etti. Dolayısıyla AMD’nin zaferinde sadece firmanın başarısı değil, Intel’in de başarısızlığı etkili oldu.

Kaynak:https://wccftech.com/amd-ends-intel-decades-long-dominance-in-the-server-cpu-market/

• Tam emin olmamakla birlikte heralde ~25 yıldır Xeon sunucu kullanan ben EPYC'ye geçen sene itibari ile tam olarak geçiş yaptım. İlk baş 2 adet sunucu ile geçiş ve test işlemlerimi 6 ay sürdürdüm. Sonrasında ise aldığım olumlu geri dönüşler ile son Xeon sunucumuzu da geçen ay elden çıkardım. Şu an sistemimizdeki tüm sunucular (6 adet) EPYC işlemcili. Aynı fiyat segmentindeki, aynı miktar bellek ve disk kapasitesindeki Xeon sunucularımıza göre EPYC işlemcili sunucularımızda gözle görülür işlem-hız farkı (artık siz ne derseniz) var. Şu aşamada AMD işlemcilerden çok memnunum. Bu arada yıllar önce denemek için Opteron işlemcili sunucu kiralamıştım ama onu 1 aylık kullanım sonrası geri vermiştim. Şu an AMD hem masaüstü bilgilsayarlarımızda hem de dizüstü bilgisayarlarımızda tek seçenek. Adamlar son ~7 yılda tüm sistemimizi AMD'ye geçirtti. Helal olsun.
  • Bu başarıdaki diğer pay sahibi, Instinct serisi Yapay Zeka destekli Grafik İşlemcileri.

Paket bileşenleri iyi olunca, başarı bir şekilde elde ediliyor.

en.m.wikipedia.org
    AMD Instinct - Wikipedia
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/AMD_Instinct

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• puhahahaha ''ama o tam öyle değil'' diyip 50 farklı yerden boş örneklerle intel savunacak maaşsız trol nerde geç kalmış. Yılların hakimiyeti sona erdi: AMD, sunucu işlemci pazarında Intel’i yakaladı hadi abicim intelin aslında ne kadar mütiş süper bi şirket olduğunu aslında her şeyin öyle olmadığını , intelin harika gittiğini falan anlatsana kuruduk Yılların hakimiyeti sona erdi: AMD, sunucu işlemci pazarında Intel’i yakaladı 

• intel boykot israilli. yok olmasi veya temiz ellerin satin almasi gerek. diger turlu yok olmali.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Çok büyük başarı. 2017'de sunucu pazarında AMD'nin adı bile geçmezken aradan geçen sekiz yılda Intel ile başa baş olmaları muazzam bir başarı hikayesi. AMD'nin gerek mimari gerekse TSMC ile ortaklığından dolayı litografi avantajına sahip olması, bir de bu avantajlara sahipken aksine Intel'in üst üste yaptığı hatalar silsilesi bir araya gelince Intel için beklenen kötü son kaçınılmaz hale geldi ve hakim olduğu tek pazar olan sunucu pazarını da AMD'ye kaptırdı. Kısaca özetlemek gerekirse AMD emin ve sağlam adımlarla Intel'i hem son kullanıcı pazarında hem de sunucu pazarında sürklase etti.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr. Jingles -- 24 Temmuz 2025; 23:4:29 >
  • Masaüstü piyasasında %50.8 ile geçti. Henüz sunucu piyasasında %36.5'de. Ama bu hız ile 6 ay içinde orada da %50 yi geçerler. Sadece geriye laptop piyasası kalır. Orası da biraz zorlu. Öyle bir iki senede geçilebilir gibi değil. Ha ama özellikle sunucu piyasasını intel kaybetmekle çok çok ciddi para kaybediyor. Masaüstü'de gidiyor. Kalan düşük bütçeleri ile laptoplarda da çaptan düşebilirler. Bir de sunucu piyasası masaüstü piyasasında nam salmak için de çok iyi reklam oluyor. Misal son 7-8 yıldır bakıyorsun, en hızlı işlemciler diye, sunucu işlemcileri sayesinde, ilk 30-40 sıra safi Amd kaynıyor. Intel'in en güçlü işlemcisi ancak 30-40 amd işlemcisinin arkasından gelebiliyor falan.

• Sunucu piyasasından eski kafalılık ve pazar dinamikleri doğrultusundan tüketicilere seçenek bırakılmıyordu, sektör kaç nesildir bir şekilde intel'e zoraki yönlendirecek şekilde yapılanmıştı bunu kırmak 5 yıl sürdü.

Masaüstü/iş istasyonu alanında yaygınlaşma direcin kırılması daha kolay oldu, gelinen noktada AMD artık değerli malı ürettiği için önceden olduğu gibi ucuzcu değil malesef, rekabetin tam tersi olacak şekilde de intel hala daha fiyat noktasında AMD'den daha agresif fiyat kırmıyor, Pazarın düzelmesi filan anlamsız bir bekleyiş intel dibe doğru gitse de yine yüksek kârdan vageçmiyor... :) oysa mantıken rekabetin getirisi f/p olması lazım ama gerçekler hiç öyle değil... ekonomistlerin gevelediği sermaye/para masalları gibi

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Tam emin olmamakla birlikte heralde ~25 yıldır Xeon sunucu kullanan ben EPYC'ye geçen sene itibari ile tam olarak geçiş yaptım. İlk baş 2 adet sunucu ile geçiş ve test işlemlerimi 6 ay sürdürdüm. Sonrasında ise aldığım olumlu geri dönüşler ile son Xeon sunucumuzu da geçen ay elden çıkardım. Şu an sistemimizdeki tüm sunucular (6 adet) EPYC işlemcili. Aynı fiyat segmentindeki, aynı miktar bellek ve disk kapasitesindeki Xeon sunucularımıza göre EPYC işlemcili sunucularımızda gözle görülür işlem-hız farkı (artık siz ne derseniz) var. Şu aşamada AMD işlemcilerden çok memnunum. Bu arada yıllar önce denemek için Opteron işlemcili sunucu kiralamıştım ama onu 1 aylık kullanım sonrası geri vermiştim. Şu an AMD hem masaüstü bilgilsayarlarımızda hem de dizüstü bilgisayarlarımızda tek seçenek. Adamlar son ~7 yılda tüm sistemimizi AMD'ye geçirtti. Helal olsun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi setcom_2000 -- 26 Temmuz 2025; 15:7:37 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.