Şimdi Ara

Eski Samsung mühendisleri, şirketin çip üretiminde neden geride kaldığını açıkladı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
1
Favori
686
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Eski Samsung mühendisleri, şirketin çip üretiminde neden geride kaldığını açıkladı
    Samsung’un çip bölümünde yaşanan birçok sorunun temelinde kültürel yapının yattığı sıkça dile getiriliyor. Yeni bir rapor, mühendislerin katı ve askeri disipline dayalı hiyerarşik düzenden, azalan performans primlerinden ve görüşlerinin yeterince dikkate alınmamasından şikayet ettiği karanlık bir tablo sunuyor.



    Yetenekli mühendisler rakip firmalara kaçıyor



    Güney Kore'de Samsung'da çalışmak uzun zamandır insanların hayalini kurduğu bir iş ancak bu hayal, özellikle çip bölümündekiler için, artık sönmüş görünüyor. Öyle ki, birçok mühendis artık SK Hynix, Micron, Intel gibi rakip şirketlere geçiş yapıyor.



    Rest of World'ün raporu, bir çip tasarım mühendisi olan ve birçok gece vardiyasında çalıştıktan sonra bir meslektaşının ofiste çöktüğünü gören Han Ki-bak'tan alıntı yapıyor. Han, hala gece boyunca çalışmaya devam ettiğini söylüyor. Önceden bir mühendisin yalnızca tek bir tasarım aşamasından sorumlu olduğunu, şimdi ise iki üç işle aynı anda ilgilenmek zorunda kaldığını belirterek, “Bu tempoda gidersem ölecek gibi hissediyorum” sözlerine yer veriliyor.



    Samsung'dan ayrılan ve hala orada çalışan toplam 10 mühendis, artan iş yükü, azalan primler ve uzun mesai saatleri nedeniyle birçok çalışanın SK Hynix gibi yerli rakiplere veya ABD merkezli Micron, Intel gibi şirketlere geçtiğini söylüyor. Hatta bazı mühendisler Çin’deki CXMT ve YMTC gibi firmalarda bile çalışmaya başlamış.



    Eskiden rakip firmalara geçmek tabu olarak görülürken, şimdi bunu açıkça yapmak alışılmış bir davranış haline gelmiş. Bir süreç mühendisi, “Artık SK Hynix’e açık açık başvuru yapmak bizim kültürümüz oldu” diyerek, yetenekli mühendislerin ayrılmasının Samsung’un geri kalmasının temel nedeni olduğunu belirtiyor. Aynı mühendis, yöneticisinin bile ona “Bir an önce buradan ayrıl!” dediğini aktarıyor.



    Aşırı hiyerarşik yapı ve askeri düzen sorunların çözümünü engelliyor



    Mühendisler, Samsung’daki çalışma ortamını askeri düzende ve aşırı hiyerarşik olarak nitelendiriyor. Üst düzey yöneticilerin ulaşılması imkansız hedefler koyduğu, bu nedenle alt kademe çalışanların bu hedefleri tutturmak için verileri çarpıtmak zorunda kaldığı öne sürülüyor. Bazı mühendislerin ve yöneticilerin verim oranlarını şişirdiği, hata oranlarını ise düşük gösterdiği iddia ediliyor.



    Bir çalışan, “Bir sorun olduğunda, onu çözmek yerine emir komuta usulüyle ortadan kaldırıyoruz. Buna Samsung tarzı deniliyor.” diyerek durumu özetliyor.



    Ayrıca Bkz.Samsung Exynos 2500 uydu üzerinden mesajlaşmayı destekleyecek



    Primler büyük oranda düştü



    Samsung’un çip bölümünde çalışanlar geçmişte yüksek ikramiyelerle ödüllendirilirdi. Ancak 2023’te gelirlerdeki sert düşüşün ardından prim alamadılar. Geçen yıl ödenen çalışan primleri, önceki yıllara göre %72 daha düşüktü ve şirketin finansal durumu hala düzelmediğinden, yakın zamanda bir değişiklik beklenmiyor.



    Samsung’un bir sözcüsü konuyla ilgili olarak, şirketin teknolojik rekabet gücünü artırmaya ve sağlıklı bir çalışma kültürü oluşturmaya odaklandığını belirtti. Primlerle hakkında ise şirketin sürdürülebilir büyümeyi destekleyen açık ve performansa dayalı bir ödül sistemine sahip olduğunu söyledi. Sözcü ayrıca, şirketin çalışanlarıyla olan iletişiminde adalet, şeffaflık ve esneklik ilkelerini benimsediğini de sözlerine ekledi.



     




    Kaynak:https://restofworld.org/2025/samsung-electronics-chip-division-dysfunction/







  • modern cagin gercek sermayesi bir ulkenin ve sirketin gercek gucu icinde barindigirdigi yetenekli kalifiye insanlar. beyin gucu. bu yuzden google kapusunun icine oyun parklari yapiyor, bedava yiyecek icecek barlari aciyor, nvidia sirket hisselerini dagitiyor asla isten cikarmiyor, hersey yetenekli insanin mutlu olmasi ayrilmamsi icin. gak dediklerinde sut, guk dediklerinde bal veriyorlar. bizde turkiyede ise giderlerse gitsinler diyip resmen linc ediyoruz. neticede ulkede adam kalmadi. ust duzey universitelerden mezun olanlar kalifiye elemanlari gectim 2 senelik programcilik okuyanlar bile belli bir is alanina hakimse hemen yurtdisinda is bulup kaciyor.
  • modern cagin gercek sermayesi bir ulkenin ve sirketin gercek gucu icinde barindigirdigi yetenekli kalifiye insanlar. beyin gucu. bu yuzden google kapusunun icine oyun parklari yapiyor, bedava yiyecek icecek barlari aciyor, nvidia sirket hisselerini dagitiyor asla isten cikarmiyor, hersey yetenekli insanin mutlu olmasi ayrilmamsi icin. gak dediklerinde sut, guk dediklerinde bal veriyorlar. bizde turkiyede ise giderlerse gitsinler diyip resmen linc ediyoruz. neticede ulkede adam kalmadi. ust duzey universitelerden mezun olanlar kalifiye elemanlari gectim 2 senelik programcilik okuyanlar bile belli bir is alanina hakimse hemen yurtdisinda is bulup kaciyor.

  • Belli zaten son yıllardaki performanslarından... sıfır seviyedeler şu an.

  • Kore şirket ve iş kültürünün uzantısı aslında. Sonuç? İnsani ve demografik olarak Kore de kendisini şirketi Samsung'un çip bölümü gibi adım adım yok ediyor. İşkoliklik nedeniyle insanlar başlarını kaldıramıyor, gözlerini açamıyor, boş vakit üretemiyor; haliyle çocuk yapmıyor. Kore'ye (Güney Kore) gidenler şaşkınlıkla hiç bebek veya çocuk göremediklerini ifade ediyorlar. Orada durum vahim. Ülkelerini yok edecek büyük bir demografik kriz kapıda. Kore örneğinden ders almazlarsa aynısı diğer işkolik uzak Asya ülkelerinin - ve sonunda doğum oranı azalan ve yaşlanan Türkiye'nin de - başına gelir.

    Daha makro ve daha demografik bir perspektiften baktım ama bunun sebebi Samsung gibi şirketlerin politikalarının yıkıcılığının şirketleriyle ve çalışanlarıyla sınırlı kalmadığını ve kümülatif halde tüm topluma zarar verdiğini göstermektir.

    Bu durumda 1) devlet harekete geçmeli 2) iş kültürü değişmelidir.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Kaç yıldır aynı lensleri,eski ekran teknolojilerini ve benzer tasarımları kullanıyorlar kayda değer bir gelişme yok.

  • RibbonFET benzeri GAAFET'e geçecek deniyordu ne oldu, High EUV makinelerini almakla bitmiyor iş, kurulumu bile aylar alıyor deniyor, wafer'da verimlilik oranı vs hepsi zaman alıcı şeyler. Çip üretimi rekabeti bence TSMC ve Intel arasında geçer, Intel'in avantajı High EUV makinelerini hepsinden önce aldı. Samsung da tamamen çip üretimini bırakmaz, talebe göre daha çok ARM tabanlı işlemci üretimi yapacak gibi görünüyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 19 Haziran 2025; 11:55:38 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.