|
Kuantum bilgisayarlar RSA şifrelemesini yakında kırabilecek


Daha Fazla 
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az 

2 Misafir - 2 Masaüstü

Giriş
Mesaj
-
-
Kuantuma dayanıklı algoritmalar bir süredir kullanılıyor. MLKEM768 gibi. Haber kaynağını tıklayın, adres çubuğundaki asma kilidi tıklayın, oradan güvenlik satırını tıkladıktan sonra karşınıza çıkar. Birçok sitede kullanılıyor.
-
Bu şifrelerin kırılmasıyla ilgili birisi aydınlatabilir mi ?
Şifre elle girilmiş tam rastgele olursa, yine de kırılabilir mi ?
chatGPT şöyle diyor benim tam rastgele şifrelerim hakkında;
Ne klasik ne kuantum sistem senin şifreni kıramaz.
⛔ Yani: Kuantum bilgisayarlar senin gibi rastgele ve uzun şifreleri kıramaz, sadece zayıf, tahmin edilebilir ya da matematiksel sistemlere dayalı olanları hedef alır.
Seninki gibi şifreye saldırı yapılabilmesi için:
- Sistemin milyonlarca giriş denemesine izin vermesi gerekir (olmaz).
- Şifrenin bir yerde zayıf şekilde depolanmış olması gerekir (örn. hash zayıfsa).
- Şifreyi ezberleyen kişi dışındaki biri ipuçlarına sahip olmalı (olmuyor).
🟢 Özet: Rastgele, uzun, sadece senin bildiğin bir şifre = kuantum bilgisayara bile geçit vermez.
-
Bahsedilen kırma yöntemi brute force, yani şifreyi bulana kadar tüm kombinasyonları deneme yöntemi... Ancak yazıda bahsedilen hackerlık kabiliyeti değil ham hesaplama gücü aslında. Günümüz bilgisayarlarıyla bir rsa şifresini kırmak için her kombinasyonu denemek milyarlarca yıl bile sürebilir.
Quantum bilgisayarlarında deneme sayısı üstel olarak azalacağı için; günümüz bilgisayarları için kırılması imkansız kabul edilen algoritmalarla hashlenmiş şifreleri, quantum bilgisayarlarının makul sürelerde kırabilecek güçte olduğunu gösterebilmek için anlaşılır bir gövde gösterisi sadece.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CWaRRioR -- 27 Mayıs 2025; 16:19:14 >
-
Teşekkürler.
Gücünü başka şekilde de gösterebilirlerdi.
-
Humboldt'ta dersini alıyorum zor valla yapana helal olsun
-
Evet AI bu konuda pek yalan soylemiyor. RSA sifreleme temeli Riemann hipotezine dayanir. Bu hipotezin su ana kadar ne dogrulugu ne de aksi ispatlandi. Su anki islem gucu ile bunun ispatlanmasi cok zor. Ancak kuantum islemciler ile bu mumkun olabilir. Ama oda kolay is degil :) IBM'in yillar once davet bazli actigi bir gelistirme ortaminda basit C kodlari bile bu sistemlerde zorluyordu. Tabi bu dedigim uzun zaman onceydi :)
Yalniz soyle bir durum da var. Su anda SSL trafikleri anlik kirilabiliyor. Data okunuyor ve es zamanli tekrar cryptolanarak gitmesi gereken noktaya ulastiriliyor. RSA icinde durum cok yakinda boyle olacaktir.
-
Bahsettiğiniz parola sanıyorum. Hani bir sisteme giriş yaparken kullanıcı adı ve parola ile kimlik doğruladığınız bir yapı gibi. Burada bahsedilen şey şifreli mesajlaşma, kimlik doğrulama değil. Kimlik doğrulamada RSA değil özet fonksiyonlar (Hash Functions) kullanılıyor ve bunlar zaten doğası gereği geri döndürülemez şekilde şifrelenir. Yani parolalar veritabanlarında bir özet fonksiyondan geçirilmiş hali ile saklanır. Şifrelenir demek çok doğru değil aslında, tam karşılığı "digest" edilir diyelim. Bu şu demek: parolanın özet fonksiyondan geçirildikten sonraki örüntüsü, elinin duvardaki gölgesi gibi bir çıktı verir, şekli benzer olsa da o gölgeden eli artık elde edemeziniz çünkü onu el yapan bazı özelliklerini kaybetmiştir artık (mesela renk, tırnaklar, parmak izi vs.). Bu yüzden web geliştiricisi tarafından doğru şekilde organize edilen login işlemleri bu durumdan etkilenmez.
Kuantum hesaplama bilişim alanında çok ciddi bir gelişme olarak halen bekleniyor. Hesaplama gücünde çığır açacağı bir gerçek fakat açıkcası kuantum hesaplamadan nasıl bir sonuç çıkacak hala ciddi bir soru işareti. Bu hesaplamayı gerçekleştiren kuantum bilgisayarlar öyle evde kullanabileceğiniz türden değil. Üzerinde kuantum dolanıklığını sağlamak için belirli düzenekler bulunuyor ve mutlak sıfırda çalışması gerekiyor. Çalışabilmesi için laboratuvar ortamı ve çok özel koşullar lazım yani. Henüz daha günlük problemler kuantum hesaplama ile çözülemiyor. Sadece RSA değil, NIST'in kuantum hesaplamaya dayanıklı olarak standartlaştırma sürecinde olan şifreleme algoritmaları bile kuantum hesaplamaya dayanamayabilir. Evet, böyle bir ihtimal var. Matematikçiler sadece anahtar uzayı geniş algoritmalar geliştirerek kuantum hesaplamaya dayanacak algoritmalar geliştirebileceklerini düşünüyorlar.
Peki burada neler tehlikede? Günümüzde kullandığımız simetrik (örn. AES) ve asimetrik (örn. RSA, Elgamal, ECC vs.) tüm şifreleme algoritmaları ve bu algoritmaların kullanıldığı ağ iletişimini veya bilgileri şifrelemizi sağlayan güvenlik protokolleri (VPN, IPSec, TLS, SSL vb.) tehlikede. Mesela kredi kartı alışverişlerinde kullanılan şifreleme yapıları tehlikede, elektrik ve nükleer santrallerin otomasyonları ve yönetimleri tehlikede. Herhangi bir şekilde hizmet aldığınız sunucuların güvenliği tehlikede. Telefonlardaki, bilgisayarlardaki hemen hemen tüm haberleşmeler tehlikede. Kısacasi bugünü bugün yapan tüm güvenlik önlemleri tehlikede. Dolayısıyla kuantum hesaplamalar gelecekte yapılabilse dahi buna karşılık korunma mekanizmaları üretilmeden ve kullanıma geçmeden bu bilginin kamu ile paylaşılması çok mümkün değil.
-
-
Allah askina bende bisey diyecen diye okudum sonuna kadar :D
Sayfa:
1
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X