|
Turkcell, 5G ihale bedelini 10 yıllık taksitle ödemek istiyor (4. sayfa)
-
-
Tcell varlık fonunda ve başında kim var sizce?
Dikkatli yazmanı öneririm.
10 taksit de birşey değil sürekli vergi affı geliyor zaten.
-
Kimse de demiyor 5 sene önce geliyordu "yerli ve milli 5G" ne oldu diye?
-
quote:
Orijinalden alıntı: Elefue
5G neredeyse normal vatandaş için hiç gerekli değil. Mevcut internet hızı düzgün çalıştığı zaman 1080P 2x hızda Youtube izletiyor.
5G isteyen alır. Fiber interneti herkes mi kullanıyor.
Yoğun zamanda telefon otomatik 5G den mi çıkacak. Benim Paketim belli, 30GB 40GB 50GB. Sonra paket aşımı diye millete fatura kitleyecekler.
Normal 4.5G evdeki ADSL kadar hızı var. ADSL evde 3-5 cihazda çalışıyor. 4.5G neredeyse tek cihaz olarak telefonun kullanıyor.Baktığınızda 4G de gerekli değil. Telefonunuzu 3G'ye aldığınızda 3G ile de FullHD video izleyebildiğinizi göreceksiniz. Ancak mesele bireysel kullanıcının yapabileceğinden ziyade toplam kapasite. 3G kapasitesi bir hücrede 42 Mbps kadar, daha sonraki çok taşıyıcılı istasyonlarla 84 Mbps kadar idi. 300 Mbps kadar destekleyebilir aslında ama çok fazla frekans gerekli. Ne oldu, zamanla bu kapasite çok sayıda telefonun kullanımı ile dolunca 3 - 5 Mbps hızlar almaya başladık. Kapasite yetmiyor diye 4G'ye geçildi. 4G'de operatörlere çok daha fazla frekans ihale edildi.
Ancak artık 4G de yer yer yetmemeye başlıyor. 4G'de Turkcell mesela 1600 Mbps gibi bir kapasite sağlayabiliyor tek istasyonunda. Ancak yoğun kullanım alanlarında çok fazla kişinin fazla kullanımına yetersiz kalabiliyor. Hani bir yerde 450 Mbps alabilirken diğer yerde yoğunlukta 45 Mbps alınabiliyor. Tabii ki bu da çok iyi bir hız. Ancak artan yoğunlukla yetersiz gelmeye başlayacak.
Yoğunluğa karşı yapılacak şey yeni baz istasyonları dikmek ya da 5G gibi yeni teknolojilere ve daha geniş frekanslara geçmek. Turkcell son iki haftada burada 2 baz istasyonu iki ay içinde de 5 baz istasyonu aktif etti. Bu şekilde var olan yüklü baz istasyonlarının kapasite kullanımı azaltıp yeni istasyonlara aktarılıyor. Bu şekilde şebeke stabilitesi ve kullanıcıların iyi hızlar alması sağlanıyor. Ancak bu çok sürdürülebilir bir şey değil. Her istediğin zaman istediğin yere istasyon kuramıyorsun. Kiralayacak yer bile bulamıyorsun. Bu şekilde olunca süreç çok yavaşlıyor ve istediğin planda istasyon kuramadığın için de baz istasyonları birbirini olumsuz interfere edip performans düşürebiliyor.
Bundan dolayı en iyi yöntem 5G gibi yeni teknolojilere geçilmesi ve yeni frekanslar tahsis edilmesi. Bu şekilde aynı baz istasyonuna anten ve radyo eklenerek çok daha yüksek hızlar verilip çok daha fazla kapasite sağlanabilecek. Hem 5G'de iyi hızlar alınacak, hem 4G'den yük atıldığı için 4G kullananlar da performanslı kullanabilecek. 3G'de video izleyemediğimiz günler varken şimdi daracık banttan 20 Mbps hız alabilmemiz yükün 4G'ye kaymış olmasından.
Ayrıca sınırsız mobil İnternet talebi var. Baz istasyonlarının RF sinyali RB sınırına ulaşmış şekilde çalışırken şuanda pek mümkün bir şey değil. Ancak iyi bir 5G yayılım sürecinden sonra çok daha mümkün olacak bir şey.
5G tabi her yerde aniden başlamayacak. Operatörler önce ihtiyaç olan yoğun yerlerde aktif edecek. Zamanla da diğer yerlere yayılacak. Bundan dolayı belki 5 sene sonra 5G görecek yerlerdeki kurulumların daha da gecikmeyip ilerideki sıkıntıların önüne geçilebilmesi için bir an önce 5G frekanslarının ihale edilip hizmetin başlaması lazım.
-
Yerli ve milli 4G donanımları geliştirildi ve Ulak projesindeki baz istasyonlarında ve ticari operatörlerin belli yerlerdeki istasyonlarında kullanılıyor. Ancak performans yabancı ürünler kadar değil ve desteklenen özellikler daha yabancılara erişmiş durumda değil sanırım. 5G'dedaha da olumsuzdur sanırım durum. Yer yer 5G'de yerli kurulumlar yapılsa da ana şebekeler yabancı donanımlarla kurulacaktır.
-
650mhz i açın öncelikle. kırsalda felan iyi çeksin. birden birsürü yeni banda gerek yok .
-
Artik kotalar 20GBa cikar herhalde.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Anlaşıldı 5g de Turkcell sınırsız falan vermeyecek
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
700 MHz bandından hizmet verilecek. Yalnız burada bant genişliği 10 MHz olur yine sanırım. Hani 4G hızından çok farklı bir hız olmaz. Kapsama olarak da bir tık iyi olur ama yeni anten kurulumu gerektirir mi var olan antenlerin yayın sınırlarına dahil mi bilmem. Yeni anten kurulumu gerekirse 5G zaten operatörlerin kapasite ihtiyacını karşılamak için olduğundan zaten sorun yaşamadıkları kırsal yerlere ilk başta yatırım yapmak istemeyebilirler. Ya da Vodafone varı yoğu 700 MHz'e bırakıp 5 bucak 5.5G de diyebilir. Göreceğiz.
650 MHz içeren 600 MHz bantları da dijital ayrım bandı olarak geçiyor ama bizdeki kullanımlarını bilmiyorum.
-
Ben 5g den çok fazla verim alacağımızı sanmıyorum açıkçası. İhale bedeli uçuk olursa operatörler yatırım yapmayacak ya da sadece merkezi kalabalık yerlere yapacaklar biraz hız gösterisi yapacaklar o kadar. Tek artısı limitsiz mobil internetin yaygınlaşması olur
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Mesele hız gösterisinden ziyade kapasite elde etmek. 4G şebekeleri doyma noktasında çalışıyor bazı yerlerde. 5G ile buralarda geniş bir bant açılıp çok rahatlayabilecek. Bireyselde sadece yüksek hız görmek mesele değil hani testlerde. Operatörün elinde o boş kapasite olacak ki hız testinde doldurup o test sonucunu göreceğiz. Ancak operatörlerin radyo tarafları o kadar dolu olunca iyi sonuçlar için yüksek kapasite olmuyor artık.
-
Doğrudur hocam, çarpık kentleşmenin olduğu yerler özellikle berbat. 5g kurtarır ancak buraları. Tabi sınırsız tarife olması şart yoksa tek faydası 4g nin biraz rahatlaması olur gibi.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Hocam: Turkcellin sadece 800 frekansı olduğu yerlerde bu yerler kırsal kapali alanlarda bu frekans doyma noktasına geldi .Turkcell de iken bizim evde telefon sadece 800 frekansına bağlanıyordu İnternete girmek zulüm oluyordu özellikle yaz aylarında, Vodafone ye geçtim sorunsuz İnternete girebiliyorum aynı konumda Vodafone bant birlestirme band 8 ve band 1'e bağlanıyor. Turkcellin kapasite bazı noktalarda doyuma ulaştı yani .diğer ülkelerde de durumlar böylemi oluyor ? Kimi ülkede 7,8 operatör var diyelimki 1800 frekansından ne kadar Aralık düşüyor çok olan ülkelerde ki operatörlerde ?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Turkcell i zerre sevmem hiçbir hizmetini de kullanmam ancak bu konuda haklı. Uçuk ihale bedeli istenirse yatırım falan yapmaz hiçbiri. Bunun yerine yatırımi zorunlu tutup ihale bedeli düşük tutulmalı.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
quote:
Orijinalden alıntı: Anemon198161Hocam: Turkcellin sadece 800 frekansı olduğu yerlerde bu yerler kırsal kapali alanlarda bu frekans doyma noktasına geldi .Turkcell de iken bizim evde telefon sadece 800 frekansına bağlanıyordu İnternete girmek zulüm oluyordu özellikle yaz aylarında, Vodafone ye geçtim sorunsuz İnternete girebiliyorum aynı konumda Vodafone bant birlestirme band 8 ve band 1'e bağlanıyor. Turkcellin kapasite bazı noktalarda doyuma ulaştı yani .diğer ülkelerde de durumlar böylemi oluyor ? Kimi ülkede 7,8 operatör var diyelimki 1800 frekansından ne kadar Aralık düşüyor çok olan ülkelerde ki operatörlerde ?
Bahsettiğim tek bantta bir doyma değil. Burada L800'ün doyduğu zamanda sınırsız kullanıyordum ve 7 Mbps alıyordum akşam saatleri. Artık burada tek frekanstan hizmet veren istasyonlarda sadece L2100 var ve kapasitesi oldukça iyi. Sadece L800 nerede varmış merak ettim. Şikayet edildiğinde kesinlikle oraya bir yatırım yapılır.
Şehir içlerinde esas yoğunluk. Vodafone'un tüm düşük hız şikayetleri bu kapasite yetersizliğinden geliyordu işte. Son zamanlarda eldeki ne var ne yok tüm frekansları kullanıp istasyon da arttırmaya başladılar da biraz rahatladılar.
Turkcell de yine, İstanbul'da yoğun yerlerde hızlar düşebiliyor.
Diğer ülkelerde de durumlar aynı. Yoğunluk varsa hız düşüyor. Bizim operatörlerin hızlarının diğer ülke operatörlerinin hızlarına göre iyi olmasının nedeni bu. Yabancılarda bantlar dar, sınırsız paketler var vs. yoğunluk fazla ve 5G ile bile bizim 4G hızlarında hizmet alabiliyorlar.
-
Devletin kendine ait parası mı varmış? Oturduğu yerden haraç keser gibi para istiyor. İhaleye kimse girmesin sanki almak zorundalar. Uydu gönderiyorsa parasını yine bizden alıyor. Aldığı haraç gibi lisans bedelleriyle piyasaya başka firma sokmayan devletten bahsediyorsun.
-
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
peşin niye ödemiyorlar ki nede olsa vergileri sildirip geri almış oluyorlar
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rocky_balbao -- 15 Ocak 2025; 21:24:13 > -
Diğerleri de aynı düşüncede olursa halimiz harap olur.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
(Öncelikle konuyla alakalı diye cevap olarak seçip yazıyorum, okuyanlara bilgi vermek gibi düşünün. Size laf etmek için yazmıyorum yanlış anlamayın)
Güncel baz istasyonları ve YERLİ MİLLİ EYOOO baz istasyon sayıları aşağıda.
Turkcell: 30.500 baz (340 baz ULAK yerli)
Vodafon: 25.000 baz (270 baz ULAK yerli)
TT: 20.000 baz (10 adet ULAK yerli evet ON ADET)
Gerçekten çok güzel geliştirmişler(!). Bir haber daha var 2019'da Anadolu Ajansının. 1500 tane teslim edildi operatörlere demiş ama daha takmamışlar
Dünyada da lidermişiz ama kıskanmasınlar diye üretmiyoruz demekki
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X