Şimdi Ara

9800X3D Ana Konu (220. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4.387
Cevap
102
Favori
174.091
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
14 oy
Sayfa: önceki 216217218219220
Sayfaya Git
Git
Giriş

yani süreleri kısaltmak senin için bir fayda sağlıyorsa tercih senin.

Faydadan ziyade fanteziye kaçıyor artık. 9000x3d işlemcilerin ram bağlantısı eski işemciler kadar önemli değil.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Belki olması gereken stabilite testi değildi fakat bırakıyorum bunu buraya

9800X3D Ana Konu

Voltaj 1.36 girildi fakat anakart 1.388 voltaj veriyor rame. Kısacası 1.40 ın altında. Test esnasında herhangi bir izleme programı açmadığım için sıcaklıklar nereye zıplıyor bilmiyorum ama prime95 large 15 dakika denediğimde 43-44 civarına çıkmıştı en fazla

Oyunlarda da şuan 40-45 arası seyredecek o kesin. Yazın da artar bu sıcaklıklar

Zentimings gelsin o halde

9800X3D Ana Konu

Aida64

9800X3D Ana Konu

Şimdi ne yapılabilir?
    1)Soc, vddp, vddp ccd/iod düşürmeye çalışsam mı?
    2)160ns’teyim gördüğünüz üzere tRFC yi 270 e çekmeye çalışıp 150nste çalıştırmak denenebilir?
    3)CL16-16-16 ve 3600 mhz ile oynamayı kesinlikle düşünmüyorum

yoksa hiç dokunmayım mı?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    AMD Ryzen 7 5800X3D Msi RTX 3080 Suprim X 10G Msi B550 Tomahawk G.Skill Trident Z Neo RGB 32GB 3600Mhz CL16 (16.16.16.36 Samsung B-Die) DeepCool LS520 WH 240MM WD Black SN770 1Tb Gen4 WD Blue SN570 1Tb Gen3 Samsung 870 Evo 1Tb Samsung 860 Evo 500Gb Seasonic Prime Snow Silent 650W 80+ Platinum CM TD500 Mesh V2 ARGB Beyaz Viewsonic Omni XG2431 24" 240Hz IPS

• MeGaDave06 kullanıcısına yanıt

Gecikmeyi düşürmek yerine overclock’u her zaman daha mantıklı buluyorum; bunu da net şekilde söylüyorum. Ben gecikme düşürmeyi doğrudan performansla eşleştirmiyorum. Eğer sistemden saf kas gücü anlamında bir katkı alınacaksa, bu kesinlikle düşük voltaj + yüksek frekans yaklaşımından geçer. Bellekleri düşük gecikmede çalıştırmak, tek başına saf işlem gücüne anlamlı bir artı yazmıyor. Evet, DDR4 tarafında belirli bir gecikme + yüksek frekans kombinasyonu ciddi farklar yaratabiliyor; orada bu yaklaşım gerçekten birçok şeyi değiştiriyor. Ancak aynı şeyi DDR5 için söylemek zor. Bunu bizzat denedim. DDR5’te gecikmeleri zorlayarak, en ağır senaryolarda bile elde edebildiğim kazanç maksimum 20 FPS civarında kaldı. Yapılan onca denemeye, ince ayara ve harcanan zamana kıyasla getirisi sınırlı. Buna rağmen değerler elbette güzel; teknik olarak bakıldığında başarılı ayarlar. Ancak pratikte, özellikle oyun performansı açısından, yüksek frekans odaklı yaklaşım çok daha verimli.

• MeGaDave06 kullanıcısına yanıt

Sadece şunu anlamak bile bu tür testlerde kritik öneme sahiptir: Kullandığımız cihazların üzerindeki çipler %100 gerçek sıcaklık ve frekans verisi sunmaz. Gerçek ve mutlak değerlere ulaşabilmek için harici frekans ve sıcaklık ölçümü yapan ekipmanlara ihtiyaç vardır. Profesyonel seviyede yapılan overclock veya gecikme testleri de zaten bu yöntemlerle gerçekleştirilir.

HWiNFO veya benzeri yazılımlar, eğer çok üst düzey ölçüm donanımlarına sahip değilsek, bize belirli bir yanılma payı içeren veriler sunar. Örneğin yazılım sıcaklığı 45°C gösterirken gerçek değer 55°C olabilir; ya da frekans 3600 MHz görünürken fiilî değer 3500 MHz seviyesinde olabilir. Bu örnekler çoğaltılabilir.

Bu nedenle yaptığım overclock veya undervolt çalışmalarına hiçbir zaman %100 başarılı gözüyle bakmıyorum. Günlük kullanımda ya da çalışma senaryolarımda sorun çıkarmasa bile, mutlaka bir noktada gözden kaçan bir hata payı olduğunu biliyorum. Bu durum tamamen ne kadar profesyonel bir bakış açısıyla ölçüm yapabildiğimizle ilgilidir.

Bunun en net örneğini işlemcilerdeki VR VOUT değerlerinde gördüm. Yazılımın raporladığı değerlerle, osiloskop üzerinden ölçülen gerçek voltaj değerlerinin birbiriyle ciddi şekilde örtüşmediğini bizzat tecrübe ettim.

• 
Sayfa: önceki 216217218219220
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.