yazılım derken genel olarak konuştum. gömülü yazılımcılar için çok bir şey söyleyemeyeceğim, o alana uzağım. ben x++ yazılımcısıyım. şu an parlak görünen alanlar: -java: javacılar çok iyi kazanıyor. iyi bir javacı çok zor yetişiyor. öğrenmeleri gereken çok fazla konu var. sadece dili öğrenmekle bitmiyor. javacı arkadaşlarım çok iyi kazanıyor -x++, abap: biri microsoft, sap erp dili. bunlarda da aynı durum var. sadece dili öğrenmek mesele değil. ancak modül bilgisi, erp içindeki classları tanımak, erp bağlantılı bir çok teknolojiyi öğrenmek gerekiyor. ben 2009 yılında erp alanına kaydım (artık ölmekte olan başka bir dilde programcıydım), hala öğreniyorum. bir türlü bitmiyor. çok fazla modül ve çok fazla class var. öğrenmen gereken çok fazla teknoloji var. kazanç çok iyi. yıllarca bu alanda partner ve müşteri tarafında çalıştıktan sonra freelance oldum. şu an kazancım çok iyi. öğrenme yıllarının acısını çıkarıyorum. bu alanda yazılımcı çok zor yetiştiği için çok niş bir alan. -front end, back end: back end ya da full stack olunca kazanç daha iyi. front end çok iyi kazandırmıyor. iş çok ama yazılımcı da çok. bu alanda yetişmek kolay. javascript çok kolay bir dil. bir de bu alanda yetiştikten sonra react native vs.. gibi teknolojilerle mobile kayma şansı da var. ama yukarıda bahsettiğim iki alan kadar kazandırmıyor -c#: iş çok, yazılımcı da çok. ben tercih etmezdim. c# çok az kullanıyorum bazen bir servis falan yazmam gerekince x++'ta kullanmak için., bunun dışında daha tonla alan var yazılımcılıkta ama benim durumunu bildiklerim bunlar. |