Şimdi Ara

Şevket Süreyya Aydemir'i Saygıyla Anıyoruz

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
181
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Şevket Süreyya Aydemir (1897, Edirne - 25 Mart 1976), Türk yazar, düşün insanı, iktisatçı, tarihçi.

Kadro dergisinin kurucularından ve Kadro Hareketi'nin önderlerindendir. Türk tarihinde önemli rol oynayan kişilikleri inceleyen eserleri ile ünlenmiştir. Kendi yaşamını anlattığı Suyu Arayan Adam (1959), Atatürk ve İnönü dönemlerini incelediği üçer ciltlik Tek Adam (1963-65) ve İkinci Adam (1966-68) adlı kitapları en ünlü eserleridir. Toprak Uyanırsa adlı romanı ise tanınan diğer bir eseridir. Bu romanında; bir aydın eşliğinde kalkınan köyün hikâyesini anlatmıştır.

Tek Adam (Mustafa Kemal'in Hayatı) Üç cilt (biyografi)
    İkinci Adam (İsmet İnönü) Üç cilt (biyografi)
    Makedonya'dan Ortaasya'ya Enver Paşa Üç cilt (biyografi)
    Suyu Arayan Adam (otobiyografi)
    Menderes'in Dramı (biyografi)
    Toprak Uyanırsa (roman)

Saygıyla anıyoruz kendisini.

• Neden suyu arayan adam diye bir isim koymuş acaba?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • HIGHER kullanıcısına yanıt
    "Öyle ki, ben şimdi başımı çevirip arkama baktığım zaman, bütün bunlar bir arada ve hepsi birden, bana her halkası ayrı ayrı yaşanmaya değer bir ömrün derin hazzını veriyor. Son hükmüm şudur: Eğer yeniden dünyaya gelseydim, gene kendi hayatımı yaşardım. Şimdi size anlattığım hikâyeme bir isim bulmak lazım. Buldum: Suyu Arayan Adam.
    Hikâyem bir yangınla başlamıştı. Ama şimdi serin bir su başındayım. Ağaçların gölgelediği, çiçeklerin açtığı, kuşların ötüştüğü bir su başındayım. Hatta şimdi bana öyle geliyor ki, bütün ömrüm boyunca aradığım su, belki de bu suydu.
    Bu su, bazen masum bir hayal, bazen bir gençlik rüyası, bazen ideal, bazen aşk şeklinde beni arkasından koşturdu. Bazen onu kaybettim. Bazen buldum sandım. Ama onu her zaman aradım. Bu arayışta aldanışlarım da, inanışlarım kadar güzeldi."

- Şevket Süreyya Aydemir, Suyu Arayan Adam, 1959.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.