Şimdi Ara

ses sistemi yamaha seçimi (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
32
Cevap
0
Favori
1.701
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: Kursun_

Esasında gümüş bakırdan daha iyi elektrik iletkenidir. Ancak hoparlör kablosu olarak daha mı iyi o sübjektif bir konu.
    İyi bir kabloya benziyor, ama 2*1.5 mm2 çok ince.

Sonradan hatırladım, ben yıllar önce Baykal Elektronikt'en Lanzar 11 gauge/3.8 mm2 flat cable almıştım. Esasında otomotiv ses sistemleri için ama evde kullanıyorum. Bunları kışlık evde front-center-surround'lar için, yazlık evde de front ve center'da ve subwoofer'ın iç kablolamasında kullanıyorum.http://www.caraudiocentre.co.uk/product_m-lqfc1150b-11-gauge-flat-speaker-cables-50-feet_p-23389.htm
    Baykal'dan uygun birşeyler bulabileceğinizi sanıyorum.

Bunun dışında Şair Eşref Bulvarı'nda Fonetik ve Akusta (Hıdır Bey), ayrıca Alsancak İş Bankası Şubesinin karşısındaki sokakta Audiophile/Fil Elektronik (Triangle) bakmayı düşünebileceğiniz dükkanlar olabilir.

Tesekurler bugun baktim dedigin yerlere cihazda baktim yokmus yamaha piyasadan cekmis kendisi girmis kabloyuda media mrkt buldum 2*2.5 ve 2*4 8-10 tl civarinda 2.5 yetcegini dusunuyom

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• kule 5 er metre
    hoparlörlerede 8 er metre
    kablo alırken hepsini 4mm alsam bi kereye alıncak bişey acaba bi problem cıkartırmı köşelerden girintili girilcek parke süpürgeliklerinden yoksa 2.5mm alsam

Gereken yerlerde pvc kablo kanalı temiz görüntü sağlayabilir. Bunların ahşap rengi olanları da var.
    Bazı yerlerde divanın arkasında, radyatörün altında kalacağı için önemli olmayabilir. Ama özellikle kapı (salon, balkon) geçişlerinde önemli sorun olabilir. Bazı durumlarda halı altından geçiş durumu kurtarabilir. Bir çok durumda kablonun 2.5 mm2 mi, 4 mm2 mi olduğu çok da önemli olmayabilir. Her iki durum da sıkıntı yaratabilir. En azından ön hoparlörlerde iyi bir şey kullanmanız iyi olur. Ama herhalikarda kabloyu almadan önce durumu iyi değerlendirmeniz, gerekirse bir örnek alarak denemeniz yararlı olur. Bu konuda en iyi kararı verecek olan sizsiniz.
    AMFİ: FX AUDİO D 802 / SPEAKER: SONY SS-M33 / CEP : GENERAL MOBİLE GM5 / FOTOĞRAF MAKİNASI : NİKON L-310 / KULAKLIK: PLANTRONİCS EXPLORER 500 NOTEBOOK: ACER V3-772G / KABLO: TRANSPARENT THE LİNK RCA / PHİLİPS RCA / TECHLİNK RCA / SUPRA USB / AUDİOQUEST G2 / BLUETOOT HOPARLÖR : NOVNES 1453
  • Şekil vermem zor olur onu dusunmedim kalin daha saglam seside guzel cikartir diye dusunmustum yerlestirmem zor olcak eet 4mm olursa

AMFİ: FX AUDİO D 802 / SPEAKER: SONY SS-M33 / CEP : GENERAL MOBİLE GM5 / FOTOĞRAF MAKİNASI : NİKON L-310 / KULAKLIK: PLANTRONİCS EXPLORER 500 NOTEBOOK: ACER V3-772G / KABLO: TRANSPARENT THE LİNK RCA / PHİLİPS RCA / TECHLİNK RCA / SUPRA USB / AUDİOQUEST G2 / BLUETOOT HOPARLÖR : NOVNES 1453
  • quazar35 Q kullanıcısına yanıt
    Öncelikle neden daha kalın hoparlör kablosu tercih ediyoruz, bunun nedenini bilimsel olarak irdeleyelim.

Amplifikatörlerin pek de dikkat çekmeyen bir teknik özelliği var: “Damping Factor”
    Bu faktör hoparlör yükünün (8 ohm gibi) amplifikatör çıkışının iç direncine (veya empedansına) bölünmesi ile bulunan bir katsayıdır.
    Formülü:
    Damping Factor= RL/Ri
    (RL: hoparlör empedansı – Ri: ampli çıkışının iç direnci)

Alınması düşünülen Yamaha RX-V773’ün Damping Faktörü= 100 @8 ohm – 20 Hz-20 kHz olarak verilmiş.
    Buradan formüle koyarsak 100=8/Ri buluruz. Ri, yani ampli çıkış iç direnci (empedansı)=8/100 => Ri=0.08 ohm olarak buluruz.
    Yalnız yine alınması düşünülen Yamaha NS-777 hoparlörün empedansı 8 değil, 6 ohm.
    Bu durumda Damping Faktör= 6/0.08= 75’e düşer.

Yalnız teorik hesaplamada kablo direnci sıfır olarak düşünülmekle birlikte gerçekte kablonun direnci (hem hoparlöre gidiş, hem de dönüş – iki kere) Ri iç dirence eklenir.
    Kablo direncini Rk ile gösterelim,
    Yeni formülümüz:
    Damping Faktör= 6/(0.08 + Rk)
    Kablo direnci nedir bakalım:http://www.epanorama.net/index.php?index=calc_cable
    4 metre uzunluğunda 2.5 mm2 kesit alanında bakır kablo direnci= 0.027 ohm, gidiş-dönüş=0.054 ohm.
    4 metre uzunluğunda 4.0 mm2 kesit alanında bakır kablo direnci= 0.017 ohm, gidiş-dönüş=0.034 ohm.
    Bu değerler kablonun %100 saf bakır olması halinde geçerli.

6 ohm hoparlör ve
    2.5 mm2 kablo için Damping Faktör=RL/(Ri + Rk)=6/(0.08+0.054)= 44
    4.0 mm2 kablo için Damping Faktör=RL/(Ri + Rk)=6/(0.08+0.034)= 52

Şimdi,
    Nedir bu Damping Faktör, sesi ne şekilde etkiler?
    Amplifikatörün kendi iç direnci artı kablo direnci, amplifikatörün hoparlör konilerini iyi kontrol edebilmesi için bir engeldir. Damping faktör ne kadar yüksekse ampli hoparlörü o kadar iyi kontrol eder, hoparlör konilerinin kontrolsüz salınımlarını otoriter bir şekilde durdurur. En kötü durumda ses bulanıklaşır ve bass’lar uğultulu olur.

İyi hoparlör kablosunun tek kriteri iç direnci değildir. Örneğin iki kablo birbirine bitişik ise kapasitans etkisi oluşur. Paralel kapasitans tiz sesleri yok eder.

Yukarıdaki örnekteki 44 ve 52 damping factor arasındaki ses farkını duyabilir misiniz?
    Hi-Fi’ciler genellikle küçük detaylara dikkat ederler. Bu detayların birlikte bir sinerji yaratacağına inanır.

• Anlatim icin tesekurler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi quazar35 -- 1 Mart 2014; 19:02:57 >
  • bugun hayırlısıyla yamaha rx v775 sahibi oldum 773 alcaktım sitesindede 775 yoktu 775 herhalde yurtdışı model kodu oluyor özellikleri falan aynı kule hoparlörleride centerlarıda alcaktım ama center ns-444 yoktu almadım ns777 ile ns 333 leride bıraktım gelcek dedi geldigindede onlarıda alıp tamamlayacam 1 ay içinde
    bişey dikkatimi çekti 777 olsun 555 olsun arkasında 4 giriş var çift yönlü baglantı ne gibi bi avandajı var standart 2 tanesini baglasak ne olur cift yönlü baglasak(yani 4 girişide baglasak) ne olur ozaman ben kulelere 2 saga 2 sola olmak üzere 2*4mm kablo cekcem

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi quazar35 -- 2 Mart 2014; 18:38:01 >

Evet, NS-777 ve NS-555 “bi-wireable” hoparlörlerdir.
    Yani arka panelinde bass ve mid/tweeter için ayrı bağlantı terminalleri vardır. Normal bağlantı için bunlar kısa altın kaplı lamalarla paralel bağlanmıştır.

Kullanma kılavuzunu indirip bağlantı önerilerine bakabilirsiniz.
    http://download.yamaha.com/api/asset/file/?language=tr&site=tr.yamaha.com&asset_id=54794

Paralel bağlantı lamalarını çıkarıp ampliden hoparlöre iki ayrı çift kablo döşemeniz mümkün. Bu durumda bass’a ayrı kablo, mid/tweeter’a ayrı kablo gitmiş olur. Ne yararı olur? Tartışmalı olabilecek bir konu… Bu bağlantı şeklinin adı “bi-wiring”.

Bunun dışında bir de “bi-amp” seçeneği var.

Bi-amp”ın iki türü var aktif ve pasif…

Pasif “bi-amp”de her hoparlör için 2 ayrı ampli kanalı kullanılır. Bu durumda hoparlörün içindeki crossover filtre devresi devrededir. Bass sesler ile mid/tizler amplifikatörde ayrılmış olduğundan amplifikatörde oluşan intermodülasyon distorsiyonunun azalması söz konusudur. Yararlı olabilecek bir durumdur. Ancak amplilerin seviyelerinin iyi ayarlanması gerekir. Bazı AV receiver setup’ları 6. Ve 7. kanallarının “bi-amp” amaçlı kullanımına müsaade eder.

Aktif “bi-amp” seçeneğinde hoparlörlerde tadilat yapılarak içindeki pasif crossover devresi devre dışı bırakılır. Bass ve mid/tweeter’ı besleyen iki ampli kanalından önce bir “aktif/elektronik crossover” eklenir. Şunlar gibi:http://www.marchandelec.com/xovers.html
    Hoparlörlerin içindeki pasif crossover’lar olumsuz özelliklerinden dolayı istenilmeyen, katlanılan elemanlardır. Aktif crossover’la bunların olumsuz etkileri en aza indirilmiş olur. Ancak birçok hoparlör üreticisi de hoparlörlerini crossover’ı ile birlikte bir sistem olarak ürettiklerini, crossover’ın devreden çıkarılmaması gerektiğini belirtir. Haklılar da… Belki de aktif “bi-amp” seçeneği sıfırdan tasarlanan hoparlör sistemlerine uygulanmalı sadece… Aktif “Bi-amp” kurulum sonrası çok ciddi bir elektro-akustik optimizasyon çalışması gerektirir.

Konu ile ilgili şema ve ilave anlatımları şurada bulabilirsiniz:
    http://www.audioholics.com/frequent-questions/the-difference-between-biamping-vs-biwiring

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kursun_ -- 2 Mart 2014; 19:40:07 >

• Bi kere daha tesekurler super aciklama uşenmeyip bu kadar aydinlatici bi aciklama yaptigin icin saollasin

Front : Yamaha NS-777
    Center : Yamaha NS-C444
    Rear : Yamaha NS-333
    Subwoofer : ? Satan gerek yok dedi! Burada da yakın bir yaklaşım algıladım!

NoT: Oda 45 m2. Duvarda asma tavan dan gizli geçen blendajlı ses kablosunu da düşünmeden kullanabilirsin denirse iyice keyiflenirim

Şimdiden İlginiz için tşk.
     ses sistemi yamaha seçimi

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.