Türk Milleti'ne karşı verilen psikolojik harp esnasında bir tarafın müziklerinin çok profesyonel olması hep akımda. Kendilerinde o tip bi kalite yok ama profesyonellik hat safha???
Farklı siyasi görüşlerin müzikleri aynı anda çalınsa acaba birbirini iptal eder ve sessizlik olur mu? Hangi müzik diğeri ile iptal olur??
Aynı anda çalan iki şarkının birbirini iptal etmesi ile fark etmiştim bunu. Şimdilik ingilizcesi ama ilk fırsatta çevirices..
Active noise control (ANC), also known as noise cancellation, or active noise reduction (ANR), is a method for reducing unwanted sound by the addition of a second sound specifically designed to cancel the first.
Contents 1 Explanation 2 Applications 3 Active vs. passive noise control 4 History 5 See also 6 References 7 External links
Sound is a pressure wave, which consists of alternating periods of compression and rarefaction. A noise-cancellation speaker emits a sound wave with the same amplitude but with inverted phase (also known as antiphase) to the original sound. The waves combine to form a new wave, in a process called interference, and effectively cancel each other out – an effect which is called destructive interference.
Modern active noise control is generally achieved through the use of analog circuits or digital signal processing. Adaptive algorithms are designed to analyze the waveform of the background aural or nonaural noise, then based on the specific algorithm generate a signal that will either phase shift or invert the polarity of the original signal. This inverted signal (in antiphase) is then amplified and a transducer creates a sound wave directly proportional to the amplitude of the original waveform, creating destructive interference. This effectively reduces the volume of the perceivable noise.
A noise-cancellation speaker may be co-located with the sound source to be attenuated. In this case it must have the same audio power level as the source of the unwanted sound. Alternatively, the transducer emitting the cancellation signal may be located at the location where sound attenuation is wanted (e.g. the user's ear). This requires a much lower power level for cancellation but is effective only for a single user. Noise cancellation at other locations is more difficult as the three-dimensional wavefronts of the unwanted sound and the cancellation signal could match and create alternating zones of constructive and destructive interference, reducing noise in some spots while doubling noise in others. In small enclosed spaces (e.g. the passenger compartment of a car) global noise reduction can be achieved via multiple speakers and feedback microphones, and measurement of the modal responses of the enclosure.
Applications[edit] Applications can be "1-dimensional" or 3-dimensional, depending on the type of zone to protect. Periodic sounds, even complex ones, are easier to cancel than random sounds due to the repetition in the wave form.
Protection of a "1-dimension zone" is easier and requires only one or two microphones and speakers to be effective. Several commercial applications have been successful: noise-cancelling headphones, active mufflers, and the control of noise in air conditioning ducts. The term "1-dimension" refers to a simple pistonic relationship between the noise and the active speaker (mechanical noise reduction) or between the active speaker and the listener (headphones).
Protection of a 3-dimension zone requires many microphones and speakers, making it more expensive. Noise reduction is more easily achieved with a single listener remaining stationary but if there are multiple listeners or if the single listener turns his head or moves throughout the space then the noise reduction challenge is made much more difficult. High frequency waves are difficult to reduce in three dimensions due to their relatively short audio wavelength in air. The wavelength in air of sinusoidal noise at approximately 800 Hz is double the distance of the average person's left ear to the right ear;[1] such a noise coming directly from the front will be easily reduced by an active system but coming from the side will tend to cancel at one ear while being reinforced at the other, making the noise louder, not softer.[2] High frequency sounds above 1000 Hz tend to cancel and reinforce unpredictably from many directions. In sum, the most effective noise reduction in three-dimensional space involves low frequency sounds. Commercial applications of 3-D noise reduction include the protection of aircraft cabins and car interiors, but in these situations, protection is mainly limited to the cancellation of repetitive (or periodic) noise such as engine-, propeller- or rotor-induced noise. This is because an engine's cyclic nature makes fast Fourier transform analysis and the noise cancellation easier to apply.
Active vs. passive noise control[edit] Noise control is an active or passive means of reducing sound emissions, often for personal comfort, environmental considerations or legal compliance. Active noise control is sound reduction using a power source. Passive noise control is sound reduction by noise-isolating materials such as insulation, sound-absorbing tiles, or a muffler rather than a power source.
Active noise canceling is best suited for low frequencies. For higher frequencies, the spacing requirements for free space and zone of silence techniques become prohibitive. In acoustic cavity and duct based systems, the number of nodes grows rapidly with increasing frequency, which quickly makes active noise control techniques unmanageable. Passive treatments become more effective at higher frequencies and often provide an adequate solution without the need for active control.[3]
History[edit] 1936 – The first patent for a noise control system was granted to inventor Paul Lueg U.S. Patent 2,043,416. The patent described how to cancel sinusoidal tones in ducts by phase-advancing the wave and cancelling arbitrary sounds in the region around a loudspeaker by inverting the polarity.[4]
1950s – With U.S. Patent 2,866,848, U.S. Patent 2,920,138, U.S. Patent 2,966,549 by Lawrence J. Fogel, systems were created to cancel the noise in helicopter and airplane cockpits.
1957 – Willard Meeker developed a paper design and working model of active noise control applied to a circumaural earmuff. This headset had an active attenuation bandwidth of approximately 50–500 Hz, with a maximum attenuation of approximately 20 dB.[5]
1986 – Dick Rutan and Jeana Yeager used prototype headsets built by Bose in their around-the-world flight.[6][7]
1992 - The Japanese market Nissan Bluebird became the first car in the world to be sold with an ANC system installed. Its effect was limited and it was to be another twenty years before such technology reached wider adoption in automobiles.[8]
Türkçesi ((Türkçe’ye çevirmek yazıyı kısaltmış. Bknz: Bilim dili Türkçe, az kelimeyle çok şey anlatmak)) Gürültü Yok Etme ya da Aktif Gürültü Azaltma(ANR) olarak da bilinen Aktif Gürültü Kontrolü (ANC), istenmeyen bir sesi yok etmek için özel bir ikinci sesin eklenmesi işlemidir. İçindekiler 1- Tanım 2- Uygulamalar 3- Aktif/Pasif Gürültü Kontrolü 4- Geçmişi 5- İlgili Konular 6- Kaynakça 7- Dış Linkler
Ses değişken baskılardan oluşan bir basınç dalgasıdır. Gürültü yok edici bir hoparlör yok edeceği sesle aynı şiddette ama antifaz diye de bilinen ters fazda bir ses yayar. Bu sesler (dalgalar) girişim denilen bir olay neticesinde yeni bir dalga üretmek üzere birleşirler ve yıkıcı girişim diye tarif edilen etkiyle tam olarak birbirlerini iptal ederler. Modern aktif gürültü kontrolü genellikle analog devreler ve ya dijital sinyal işleme ile uygulanır. Arkaplan ses ya da ses dışı gürültünün dalga yapısını analiz eden bağdaşık/uyarlamalı algoritmaların belirlediği özel formülasyon, orijinal sinyalin (dalganın) ya fazını kaydırır ya da yönünü(kutbunu) ters çevirir. Bu (antifaz) tersinmiş dalga yükseltilir ve bir dönüştürücüde orijinal dalga yapısı şiddetine doğru orantılı yıkıcı girişim oluşturacak bir ses dalgasına dönüştürülür. Bu yöntem fark edilebilir gürültünün seviyesini etkili olarak azaltır. Gürültü yok edici bir hoparlör etkili çalışabilmesi için gürültü kaynağına yerleştirilebilir. Bu taktirde, hoparlör istenmeyen gürültü ile aynı ses gücüne sahip olmalı. İptal edici sinyali üreten dönüştürücü sesin yok edileceği yere de yerleştirilebilir. (kulaklık vb) Bu çok daha az güçe ihtiyaç duyar ama sadece tekil kullanıcı için etkilidir. (Yazar gürültüyü komple yok etmekten ziyade kısmi bir alana yansıyan kısmını yok etmekten bahsediyor olmalı) İstenmeyen gürültünün ve iptal sinyalinin 3 boyutlu dalga cephelerinin birleşip arttırıcı ve yıkıcı girişimler oluşturarak bazı yerlerde gürültüyü azaltırken bazı yerlerde 2 misli arttırdığından; bir gürültüyü her noktada yok etmek oldukça zordur. Araç içi gibi küçük kapalı alanlarda bütünsel gürültü azaltma; birçok hoparlör ve geribesleme mikrofonu ve de alanın sınırlarının akustik tepkisinin ölçülmesi ile sağlanabilir. Uygulamalar Korunacak ortamın tipine göre uygulamalar tek ya da 3 boyutlu olabilir. Karmaşık bile olsalar periyodik (aynen tekrar eden) seslerin iptal edilmesi rastgele değişenlere göre daha kolaydır.
Tek boyutlu bir alanın (gürültüden) korunması kolaydır ve sadece bir iki hoparlör ve mikrofon yeterlidir. Birkaç başarılı ticari uygulama: Ses yok edici kulaklıklar, aktif susturucular, havalandırma boruları. Tek boyut terimi; gürültü ve hoparlör arasındaki ve ya hoparlör ve dinleyici(kulaklık) arasındaki basit pistonik(etki-tepki) ilişkiyi ifade eder. 3 boyutlu bir alanın korunması birçok mikrofon ve hoparlörü gerektirir ki bu da fiyatı çokça arttırır. Tek ve yeri sabit bir dinleyici için gürültü azaltmak çok kolaydır ama; birçok dinleyici olursa ve ya bir dinleyici başını her tarafa çeviriyorsa iş zorlaşır. Havadaki dalga boylarının kısalığından ötürü yüksek frekanslı dalgaları bu yöntemle azaltmak zordur. Sinüzoidal 800Hzlik bir (ses) gürültünün havadaki dalga boyu sağ-sol kulaklar arası mesafenin yaklaşık iki mislidir ki; önden geldiğinde (gürültü yok etme yöntemiyle) kolaylıkla yok edilirken yandan geldiğinde yöntem bir kulakta sesi iptal ederken diğer kulakta artmasına sebep olur. 1kHz üstünde gürültü azaltma yöntemi tahmin edilemez olarak her taraftan azalma ve daha çok artmaya sebep olabilir. Özet olarak 3 boyutlu alanlarda gürültü azaltma düşük frekansa yöneliktir. Uçak kabin ve araç iç alanı 3 boyut gürültü azaltmanın ticari uygulamalarıdır ama yöntem; motor, pervane/rotor sesi gibi tekrarlı(periyodik-aynen tekrar eden) sesler içindir. Motorun zaten tanımlanmış olan her devri hızlı Fourier dönüşümlerine imkan verir ve yöntem kolaylaşır. Aktif Pasif Gürültü Kontrolü Genellikle kişisel konforu sağlamak, çevre ses kirliliğini önlemek ve ya kanuni yönergelere uyma mecburiyeti tipi sebeplerle yayılan sesi azaltmak için ses kontrolü aktif ve pasif manada ele alınır. Aktif gürültü kontrolü güç harcayarak ses azaltma yöntemidir. Pasif olanı ise; yalıtım, ses emici kaplamalar ya da susturucu gibi gürültü tecrit maddeleri ile yapılan bir yöntemdir. Aktif Ses kontrolü düşük frekanslar için çok uygundur. Yüksek frekanslar için boş ve sessiz alan gerekliliği(?) yöntemi imkansız kılar. Akustik boşluklar ve boru sistemleri için artan frekansla hızlıca artan düğüm(?) sayısı aktif gürültü engellemeyi kontrol dışı bırakır. Yüksek frekanslarda pasif yöntemler daha etkilidir ve genellikle aktif kontrolle aynı seviyede koruma sağlar. Geçmişi 1936 – 2,043,416 Amerikan Patenti ile ilk ses kontrol sistemi patenti mucit Paul Lueg’e verildi. Patentte borulardaki sinüzoidal sesin faz ilerletme ile ve bir alandaki rastgele düşük güçlü seslerin kutup tersleme ile nasıl iptal edileceği anlatılmıştır. 1950s - 2,866,848, / , 2,920,138 , / , 2,966,549 Amerikan patentleri ile Lawrence J. Fogel helikopter ve uçak kokpitlerindeki gürültüyü yok edecek sistemler oluşturdu. 1957 – Willard Meeker susturucu kulaklığa uyguladığı aktif ses kontrolünü çalışan bir modelle kağıt üzerinde geliştirdi. Bu kulaklık; 50-500 Hz etkili band aralığına ve en fazla 20dB i iptal kabiliyetine sahipti. [5] 1986 – Dick Rutan ve Jeana Yeager dünya etrafındaki uçuşlarında Bose tarafından yapılmış prototip kulaklıklar kullandılar. [6][7] 1992 – Japon piyasasındaki Nissan Bluebird; dünyada ANC (aktif ses kontrollü) li ilk araba oldu. Etkisi sınırlıydı ve bu tip bir teknolojinin otomobillerde yaygınlaşmasından 20 yıl önceydi.[8]
Not: -Yazıda pasif gürültü kontrolü şeklide yer alan tanım doğru değil. Çünkü içeriğinde kontrol değil sadece basit bir önlem olan yalıtım anlatılmış -Bazı belirsizlikler tam olarak anlatılmamış ve yeterlilik sağlanamamış. -Sesin yankılanması tipi değişik olaylar kesin tanımlanmadığından tahmin ile anlaşılıyor. -3 boyut denilen bilinen 3 boyuttur. Ama tek boyutla kast edilen anlaşıldığına göre, bir nokta ya da çizgisel olarak tanımlanmış pozisyondur.