Şimdi Ara

Şerit led ayrıntılı dev konu (Webperfect)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
4
Favori
8.572
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Öncelikle belirtmek isterim ki forumda son günlerim seneye tekrar görüşürüz.Konu silinmez ve düşmesse çok sevinirim herkese iyi forumlar.

Cevaplar sorulara göre konun altındadır.

1. Şerit led nedir ?
    2.Şerit led nasıl çalışır ?
    3.Şerit led türleri nelerdir ?
    4.Dikkat edilmesi konular
    5.Elektrik tasarufu ve akım
    6.Uygun fiyat nedir ?

Cevaplar

1.Şerit led için bilmeniz gereken şerit led bir baskı devre üzerinde smd (küçük) ledlerin bir araya gelmesinden oluşan bir bütündür.
    Şerit ledin 2 ucu bulunmaktadır.Bu uçlara kablo bağlantıları yapıştırıcı veya bantla yapılamaz ve yapmayı denemeyiniz :)
    Bu bağlantılar havya yardımıyla yapılır sadece.
    Şerit led üzerinde + - kutuplar üzerinden bağlantı yapılarak işlem bitirilebilir.

2.Şerit led 12volt ve yaklaşık tek renk için ; metre başı 500mah idealdir.

3.Şerit led kırmızı,mavi,yeşil yanı sıra RGB ledler mevcuttur.Bunların içinde en maliyetlisi ama en kullanışlısı RGB'dir.
    RGB modülatör bağlantı yardımıyla istenilen renk kumanda ile sağlanır.Şerit led'in iç ve dış ortamlarına dikkat etmek çok önemlidir :)
    Dış ortamda iç ortam led kullanmak led'e veya bulunduğu mekana zarar verebilir.

4.
    a-Dikkat etmeniz konular en çok adaptör bağlantı konusudur.Yanlış uçları bağlamak sizin için çok büyük sorunlara yol açabilir.
    Veya çarpılabilirsinizi.
     Şerit led ayrıntılı dev konu (Webperfect)

b-Adaptör bağlantıları bu şekildedir.Bunun yanı sıra kırmızıyla gösterdiğim alan'a mümkün olduğunca elinizi değdirmeyiniz.
    c-Önce bağlantıları yapıp ardından 220volt fişe takınız.
    d-ampere göre kablo kullanınız.İnce kablo kullanırsanız kesin kablolar erir ve yangın çıkar.

5-Şerit ledler 12volt tek renk şerit led yaklaşık 500mah akım çeker.
    Bunun yanı sıra RGB şerit ledlerde dikkat edilmesi konu örnekle açıklayacağım ;

10 metre rgb en iyi performans 10 amper ile sağlanır..

1) 10 metre RGB --> 10amper adaptör --> 1amper modülatör
    2) 10 metre RGB --> 1amper adaptör --> 10 amper modülatör
    3) 5metre RGB --> 5 amper adaptör --> 5 amper modülatör
    Bu durumda ışık şiddeti ve performans ;
    1=2<3
    En fazla ve kullanışlı performans 3.Durumda yakalanır.

Modülatör ve ayrıntılı bilgi için google amcaya sorabilirsiniz ve fiyat alabilirsiniz.

Uygun ve tercih edilen fiyat listesi;

1metre tek renk şerit led : 4-10 lira arası.
    1metre RGB ; 7-14 lira arası.
    10 amper adaptör : 40-50 lira arası.
    2*3 amper modülatör: 10-15 lira arası.

Kazık yemek kötü bir şey ortalama fiyat aralığı budur bilip bilmeden kazık yemekden kaçınalım :)
    Unutmayın elektriğin şakası olmaz.Bu konularda fazla biliginiz yok ise uzman kişilerden yardım alınır.
    Teşekkürler.İyi forumlar konu sürekli up olursa sevinirim
    GÜNCEL : 30 Temmuz 2013

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-CFF28C7FD -- 30 Temmuz 2013; 20:55:25 >

• birde çip olayı var o nasıl oluyor 1 li 3lü. felan. mesala bende var bir süre sonra ölüyorlar 12volt ile besliyorum en fazla 2ay gidiyor ondan sonra ölüyor. ışığı azalıyor birhoş oluyor'lar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gs1991apo -- 30 Temmuz 2013; 20:58:39 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • "3 çipli ledler enerji bakımından daha fazla güç tüketse de parlaklık ve iş görme bakımından da bir o kadar başarılıdır."
    RGB şerit ledler de 3 çiplidir

Şerit ledin ölmüşse ;
    Uygun smd led elektronikcinden alıp montajını yapabilirsiniz.
    Ölmemesi için ;
    Amper dalgalanmasından sürekli açıp kapatmak , gereksiz açık bırakmak ve az amper ve fazlasından kaçının .
    bundan dolayı ölmeler çok oluyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-CFF28C7FD -- 30 Temmuz 2013; 21:05:39 >
  • birde çok mu kalitesiz. :) nedir anlamadım gitti.

• Hiç ilgilenen yok mu konuyla ya
  • olur mu ya, konu tam benlik
    ben de evin bazı yerlerine şerit led çalışması yapacam, kışın kartonpiyerlerin oralar nemlendiği için slikonlu rgb alacam
    aldığım fiyatlar şöyle rgb şerit led metrede 60 led slikonlu metresi 7 lira, 12 v 5 amper adaptör 12.5 lira, ayrıca kumanda ünitesi 8 lira
    fiyatları en uygun bu şekilde buldum araştırınca, ama adaptör konusuna kafam takıldı plastik adaptör mü yoksa metal adaptör mü?
    ayrıca nasıl bi kablo kullanacaz?
    hatta buzdolabının içine de şerit led yapacam, ampule gelen elektrik 220 v ordan elektriği alıp düzeneği kuracam, içinde tavan kısmına da adaptörü felan gizleyecem yapabilirsem nasıl olur soğuk sorun olur mu aceba?
  • düzeltme ekleyeyim;
    tek renk tek çip şerit led metrede 400mA(metrede 60 led)
    tek renk/rgb üç çip şerit led metrede 1200mA(metrede 60 led)
    not: ayrıca benim tavanda 13 metre rgb üç çip şerit led var ama 2-3 amper yük çekiyor bende çözemedim.kablo incede olsa kalında olsa aynı çekiyor; ince kabloda fazla ısınma olmuyor. ayrıca kontrolcüm 9A lik. çok saçma bir karışım yaptım ama ledlere giden bu gücü matematik ve elektronik daha açıklayamadı
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    kayan yazı led tabela yardım!!
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Beyazda daha fazla amper çeker.
    Ayrı ben +10 amper için ısınmadan bahsettim
    Toplam bendede 11 metre var + 7amper akü var mod 6 amper ama 10 saatden fazla yanıyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-CFF28C7FD -- 3 Ağustos 2013; 11:47:29 >
  • "hatta buzdolabının içine de şerit led yapacam, ampule gelen elektrik 220 v ordan elektriği alıp düzeneği kuracam, içinde tavan kısmına da adaptörü felan gizleyecem yapabilirsem nasıl olur soğuk sorun olur mu aceba?"
    Soğuk sıcak sorun olmaz.
    Dış ortam kullanın sıkıntı hiç olmaz.
    220 voltaj'a dikkat ediniz.Ledler 12 volt ile çalışır.
    220 volt sizi öldürmeye yeter.
    Ama buz dolabı lambası 12 volt diye biliyorum ölçünüz.
    Acemi iseniz yardım alınız şakası yok
  • quote:

Orijinalden alıntı: Webperfect

"hatta buzdolabının içine de şerit led yapacam, ampule gelen elektrik 220 v ordan elektriği alıp düzeneği kuracam, içinde tavan kısmına da adaptörü felan gizleyecem yapabilirsem nasıl olur soğuk sorun olur mu aceba?"
    Soğuk sıcak sorun olmaz.
    Dış ortam kullanın sıkıntı hiç olmaz.
    220 voltaj'a dikkat ediniz.Ledler 12 volt ile çalışır.
    220 volt sizi öldürmeye yeter.
    Ama buz dolabı lambası 12 volt diye biliyorum ölçünüz.
    Acemi iseniz yardım alınız şakası yok

Buzdolabı, aspratör vs byaz eşya ampulleri 220 volt ile çalışır
    Bulduğum fiyatlar nasıl bu arada?
    Ayrıca kablo önerisi!

• Fiyatlar gayet uygun
    Genede araştır belki daha ucuzunu bulursun 3m iyi yapışıyor bu arada.
    Çift taraflı banttan yardım alabilrsin
    Kabloda sıkıntı olmaz ama ;
    Gelen 220 kablo kaliteli tekli olmalı.
    çıkanda sorun olmaz zil teli bile işini görür.
    Eğer adaptörün kasalı değilse 220 kes ordan bağla ama dikkatli ol.
    Kasalı adaptör ise 220 power kablo kesip yapabilirsin
  • quote:

Beyazda daha fazla amper çeker.
    Ayrı ben +10 amper için ısınmadan bahsettim
    Toplam bendede 11 metre var + 7amper akü var mod 6 amper ama 10 saatden fazla yanıyor

13metre rgb normalde 15 amper çekmesi lazım
    ayrıca rengi ne olursa olsun aynı akım miktarını(aynı sayıdaki çip sayılı şerit led) çeker; bunlar smd led ve 20mA çeker tanesi(renk farketmez), sadece voltaj değerleri farklıdır.
  • Derdimi tam anlatamadım ama neyse
  • valla bak up
  • Bu konu hakkında pek bilgim yok mutfak setinin tezgah üzerindeki dolabın altına 2mt beyaz şerit led yapmak istiyorum..N11.com'da 10 tl'ye 3m satılıyor alınırmı ve ekstradan neye ihtiyacım var ne yapmalıyım?
  • 3 çipli şerit LED'ler için metre başına 1.2A deniyor. her 3 ledden oluşan parçada aslında 9 adet led bulunmaktadır. 3 çipli şerit leddeki Ledin birisine dikkatli bakarsanız 6 bacaklı olduğunu görürsünüz, yani bir ledde 3 tane led iç içedir. Bu sebeple 3 çipli olanlar tek çipli olanlara göre 3 kat daha fazla güç tüketirler. Dolayısıyla daha fazla ışık yayarlar. Bildiğiniz gibi standart ledler max 20mA akımda çalıştırılır, daha fazla akım ledin ömrünü ciddi anlamda kısaltır. Biz her ledin 20mA akımda çalıştırıldığını varsayarsak 3 çiplide bu akım 60mA oluyor. Yani 3 ledli grupta 60mA akım çekilmiş oluyor. Metrede 60 led olduğuna göre 60/3 = 20 adet grup var demektir. 20x60=1200mA demek oluyor. Tabi elektronikçiler bu ledlerin kaç mA akım çektiklerini ölçmedikleri/bilmedikleri için max akımı söyleyip 1200mA diyor olabilirler. Ölçerek bakmak en doğru çözümü gösterir. Şuan elimde olmadığı için ölçüm yapamıyorum malesef. Bir kaç gün içinde 30 Metre 3 çipli beyaz şerit led döşeme işimiz olacak, kesin değerleri o zaman buraya yazarım. 3 çipli beyaz şerit ledlerin metre fiyatı 5,5 ile 8 TL arasında değişiyor, daha üstünde kazık yemiş olursunuz. Biz toptan aldık ve metre fiyatı 6.5TL ye geldi, malzemeler hazır fakat ledler 10 Metrelik rulolar halinde olduğu için parçalamak istemiyorum. Elimde yüksek akımlı bir güç kaynağı henüz olmadığından da ölçüm yapamıyorum. şuanki piyasada tek çipliler ise 3.5TL ile 5TL arasında, bilginiz olsun.

• arkadaşlar konuyu hortlatmak gibi olacak kusura bakmayın ama salon tavanında 27 metre rgb led vardı askere gittimgeldim %80 i ölmüş bizimkiler fazla kullanmamışlar fakat bitik bi hale gelmiş. nası bi sistem önerirsiniz yaklaşık 30 metre için ?
  • badsay kullanıcısına yanıt
    Benim size tavsiyem, gün ışığı yada beyaz ile döśeyin. Ledleri max aydınlıkta değil de daha loş olacak şekilde enerjileyin. Mesela 9v ile. Aydınlatma için de takviye avize yada geniş açılı led armatür kullanın. Bu sayede ledlerin ömrü çok daha uzun olur ve görsellik daha da artar. Salon koridor gibi ortamlara açıkçası sarı-beyaz ve gün ışığı dışında renkleri hoş bulmuyorum, bulanı da görmedim henüz

• quote:

Orijinalden alıntı: IItwentysixII

Benim size tavsiyem, gün ışığı yada beyaz ile döśeyin. Ledleri max aydınlıkta değil de daha loş olacak şekilde enerjileyin. Mesela 9v ile. Aydınlatma için de takviye avize yada geniş açılı led armatür kullanın. Bu sayede ledlerin ömrü çok daha uzun olur ve görsellik daha da artar. Salon koridor gibi ortamlara açıkçası sarı-beyaz ve gün ışığı dışında renkleri hoş bulmuyorum, bulanı da görmedim henüz

salonda gün ışığı led mevcut şuan yanıyor sağlıklı bir şekilde. ekstra olarak rgb sistemi vardı fakat arızalandığı için yenilemeyi düşünüyorum gene arada hoş oluyor farklı renklerde :))

30 metreye 40 amperlık trafo gereklı galıba onun voltunu nasıl düşüreceğiz ve kumanda cihazı 20 metreye kadar destekliyor

• Mosfetli pwm voltaj düşürücü ile basit bi şekilde halledebilirsin. Aç kapa mantığı ile voltaj düşürüldüğü için ısınma sorunu çözülmüş olur. NE555 & n-channel mosfet ile pwm diye aratırsan bulursun. Mosfete ufak bide soğutucu eklersin. masrafsız olur.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.