Şimdi Ara

Sennheiser Momentum On-Ear ve Over-Ear Hakkında İzlenimlerim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
1.147
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İlk olarak birkaç ay önce ikinci elini güzel bir fiyata görünce on-ear modelini (ilk jenerasyon) aldım. Onu 1 ay belki kullanabilmişimdir. Çünkü sonrasında amazonda over-ear modelinin (yeni katlanabilen jenerasyon) 200 dolar civarında seyrettiğini fark ettim ve dayanamadım aldım. Gerçi neredeyse fiyatın yarısı kadar beklenen vergi-kargo bedeli diye para kesti. Lakin öncesinde internette biraz araştırmıştım ve fazla kesilen parayı sonradan iade ettiklerini söyleyenler vardı. Ona güvenerek aldım ama hala iade edilmedi. Sanırım mail atmam lazım artık. Her neyse... Sonuç olarak yaklaşık 900 liraya geldi kulaklık o anki dolar kuru ile. (Türkiye fiyatı 1250 TL)

    Edit: 1570 TL' ye yükselmiş artan euro ile birlikte

    İzlenimlerime başlamadan önce kendimden ve ekipmanlarımdan bahsedeyim. Ben %5 flac, %90 320 kbps, %5 daha düşük kalitede genellikle metal müzik dinleyen biriyim. Ama aslında her türden sevdiğim bir şeyler vardır. Müzik dinlerken telefonumu (S7 Edge) ve Sony A865 DAP' ımı (çok nadir) kullanıyorum. Bir amfim yok ki zaten amfi kullanmak istemediğim için böyle kolay beslenebilen kulaklıklara bakıyorum. Bütün bunlardan önce çok sevdiğim (fiyatına göre hala sevdiğim) Sennheiser HD 202-II kulaklığımı kullanıyordum. Ah bir de kablosunu kısaltmanın bir yolunu bulabilsem...

    KUTU İÇERİĞİ

    Kutu içeriğini ikisi için de tek bir kelimeyle özetleyebilirim. "matruşka" Kutuyu açıyorsunuz ve içinde sizi yumuşak ve son derece kaliteli bir deri-kumaş-sünger karışımı bir kılıf-kutu karşılıyor. Onu da açıyorsunuz ve içinde ağzı ipler sayesinde büzüştürülmüş bir ince dokulu kılıf çıkıyor. Onu da açınca hele şükür kulaklık ve garanti belgesi, kullanım kılavuzu gibi ıvır zıvırlar çıkıyor. Ayrıca (burası sadece on-ear için geçerli) yedek bir control-talksız düz kablo çıkıyor. Kutuyu açma kısmı zevkli. Verilen paranın karşılığını alıyorsunuz diyebilirim.

    MALZEME KALİTESİ

    Malzeme konusunda iki kulaklığa da söylenecek laf yok. On-ear modelinden başlayacak olursak kulaklıkta görünürde plastik resmen yok. Padlerde ve kafa bandında "alcantara" adı verilen (genellikle lüks araba koltuklarında kullanılan) kumaştan kullanmışlar ve gerçekten hissiyatı, bastırıldığındaki geri bildirimi ve görünüşü fevkalade. Kalan bütün kısımlarda da metal kullanılmış ve haliyle sağlamlık hissi veriyor. Kulaklığın tasarımı ise biraz nostaljik, biraz sıradışı, biraz da yaratıcı gözüküyor. İlginç bir kulaklık açıkçası. Kimine göre itici olabileceğini düşünüyorum ama çoğunluk için dikkat çekici olacağı kesin. Kabloya gelecek olursak ne ince ne de kalın. Sağlam bir yapıya ve aynı sağlamlıkta L tipi bir jacka sahip. Ayrıca Apple cihazlarla uyumlu control talk kabloda mevcut. Sanırım kulaklıkta plastik kullanılan tek yer bu control talk ve jack. Ben Android kullandığımdan pek yararlanamadım ama bu control talk' ın IOS üzerinde güzel fonksiyonları var. Klasik olanlar haricinde önceki-sonraki şarkıya geçme, şarkıyı ileri-geri sarma, Siri' ye bağlanma gibi fonksiyonları var. Mikrofonu da kaliteli. Konuştuğum kişilerden olumlu tepkiler aldım.

    Over-ear modeline bakacak olursak genel olarak tasarım aynen korunuyor. Alcantara kumaşı yerine bu modelde deri (suni değil gerçekten de deri) kullanılıyor ve adından da anlaşılacağı üzere daha büyük bir yapıysa sahip. Padlerde de deri içerisinde "memory foam" olarak adlandırılan köpükten kullanılmış ki basıldığındaki hissiyatı son derece başarılı. Kalite konusunda bir kıyas yapamam çünkü on-ear' ın kumaşı da over-ear' ın derisi de son derece kaliteli. Zevkler renkler kısmına gider bu iş bence. Benim şahsi düşüncem gerek deri olması gerekse daha büyük oluşuyla daha ağırbaşlı (belki biraz daha erkeksi) bir duruşu var over-ear' ın. Kablosu da yine tasarım olarak on-ear model ile aynı. Ama ilginç bir şekilde Android versiyonunda L tipi jack varken bendeki Apple versiyonunda düz jack var. Ayrıca control talk on-ear modelinde siyah-gümüş renkte iken bunda komple siyah yapılmış ve açıkçası on-ear' dakini görünüş olarak daha çok beğenmiştim.

    KONFOR - TAŞINABİLİRLİK - YALITIM

    On-ear modeli burada biraz çuvallıyor. Alcantara ne kadar yumuşak ve kaliteli bir malzeme olsa da kulaklığın on-ear olmasından ötürü kulağın üzerine doğru baskısı var ve bence biraz fazla basıyor. Hele ki gözlük kullananlar için (benim gibi) aman dikkat diyeyim bazen yarım saat olmadan ağrımaya başlıyor. Bazen sırf bu yüzden HD-202' me geçiş yapmışlığım oldu ki her ne kadar over-ear olarak geçse de aslında o da on-ear gibi bir kulaklık. Ama kafa bandı konusunda bir derdiniz olmasın hissetmeyeceksiniz bile. Ayrıca kulaklık ağırlığıyla da bir problem oluşturmuyor. Yenı varyasyonlarında katlanabilme özelliği gelmesinden ötürü metal iskeleti 3 parçaya ayrılmış. Haliyle iskeletin verilen açıdan ötürü olan gerginliği azalmış. Deneme şansım da oldu ve sanırım bu sebepten ötürü bendeki kadar kulağa basmıyor. Yani ilk sürümü almıyorsanız bu kısmı dert etmeyebilirsiniz. Fakat gözlüklüler için buna rağmen sorun teşkil edebilir. Yine katlanabilme özelliği sayesinde yeni jenerasyonları çantaya atma veya elde taşıma konusunda daha portatif hale geliyor ama ben genelde kulaklığı kullanmazken boynuma asmayı tercih ettiğimden bu benim için pek bir şey ifade etmiyor açıkçası. Kutudan çıkan iki farklı kılıf her şartta taşımanıza imkan veriyor. Yalıtım malesef alcantaranın zayıf noktası. Aslında sanırım bu bütün kumaşların zayıf noktası. Sesi hiç kesmiyor diyemem tabii ama İstanbul trafiğinde bence yeterli değil. Sesi gereğinden fazla açmak zorunda kalıyorsunuz ve yine de tam olarak kurtulamıyorsunuz.

    Over-ear modelinde ise durum şöyle ki bu konuda sanırım daha iyisi olamazdı. Kulağı içine aldığı için kulağa basmıyor. Basınç yalıtımı sağlayacak kadar kuvvetli, uzun süre kullanım sonrasında bile ağrıtmayacak kadar da güçsüz. 5-6 saat aralıksız takmışlığım oldu. Kafamda unutuyorum kulaklığı. Kulaklık boyutuna göre gayet hafif (190 gram). Gözlük kullanımında da hiçbir sorun yok. Memory foamın şekillenmesiyle yalıtımı da bozmadan ağrısız bir deneyim sunuyor. Tek sorun derinin yazın terletebilmesi olacaktır ki o da bütün deri padli kulaklıkların genel sorunu. Yalıtım konusunda da başarılı. Benim denediklerim içerisinde en iyisi buydu. HD 202-II den biraz daha iyi ki yalıtımı başarılı bir kulaklıktır kendisi.

    SES

    On-ear' ın basları kesinlikle otoriter davranıyor. Bas gitar, davul kickleri ve biraz da elektro gitarın basa kayan kısımları (mid-bas) dominant. Aslında bu benim sevdiğim bir şey ama bunu yaparken diğer frekansları boğuyor ve müzik yapaylaşıyor. Yalnız bunun çok dikkat çekmesi için davul kickleri ve/veya hızlı ve kesik giden basa yakın elektro gitar notaları yoğun parçalar dinlemek gerekiyor. Ki metal müzikte (özellikle death metal türevlerinde) kendini çok belli ediyor. Yani daha slow türlerde veya rock parçalarında bu pek sorun olmayabilir. Hatta tersine ayrı bir haz da verebilir. Özellikle davul kicklerini daha yoğun duymak isteyenler için mükemmel olabilir. Aslında tek başına baslara bakıyor olsam memnun kalırdım. Hatta bazen over-ear modelinde o basları aramıyor değilim. Sonra on-ear ile dinliyorum ve vazgeçiyorum. Çünkü bu sefer de müzik doğallıktan uzaklaşıyor. Sanırım ikisini bir arada bulmak mümkün değil. Bu yapaylığı açıklayacak olursam sanki baslar aynı anda iki yerden vuruluyormuş gibi gereksiz bir yoğunluk var, ayrıca sanki gereğinden fazla uzun sürüyorlar. Over-ear' ın basları daha dengeli ve gerçekçi. Kimseye bulaşmadan kendi işini olabildiğince doğal bir şekilde halledip çekiliyor. Şiddet olarak da optimum bir seviye yakalanmış gibi. Daha azı veya fazlası olmamalı. En azından bu dengeyi bozmamak için. Ama over-ear' ı dinlemeye başlamadan önce on-ear daki yapaylığı fark edememiş olmamı düşünürsek daha güzel bir denge de illa ki vardır. Ayrıca şu durum da kesin ki bas gücü arayan pop, tekno, dubstep, edm dinleyicileri on-ear ile daha mutlu olacaklardır.

    Mid konusunda ise basların dominantlığı yüzünden mi bilemeyeceğim on-ear modelinde sanki biraz enstrüman midleri sönük-perdeli-cansız çalıyor. Vokaller de over-ear' a göre daha bir tık kısık çalıyor. Yalnız vokalde ses kısık, enstrümanlarda ses sönük. Aradaki farka dikkat çekmek isterim. Ama sesin çözünürlüğü konusunda ikisi de benim şu ana kadar duyduklarım içerisinde en iyiler ve aralarında bir seviye farkı göremiyorum. Mid frekansı müziğin çoğunluğunu oluşturduğundan benim için en iyi olması gereken kısımdır ve bu yüzden on-ear' daki durum biraz can sıkıcı oluyor. Ama edm tarzı müziklerde çok dikkat çekmiyor bu durum.

    Tizlerde iki kulaklıktan da memnunum ve yine on-ear' daki hafif çekiniklik dışında arada ciddi bir fark göremiyorum. İkisi de yine şu ana kadar duyduklarım içerisinde en iyiler. Sibilans yok. Çamurlaşan ziller yok. Doygun bir şekilde çalıyorlar.

    Sahneye gelecek olursak arada fark var. Over-ear boyutunun hakkını vererek sahnede de farkını ortaya koyuyor ve müziği daha geniş bir alan çerçevesinde sunuyor. Kapalı tipte bir kulaklık için ortalamanın üzerinde bir sahne performansı olduğunu düşünüyorum ki oyunlarda da kullanıyorum ve memnunum.

    SON SÖZ

    Bu kıyaslamada sanki biraz on-ear modelini baltalıyormuşum gibi gözükebilir. Ama aslında pek öyle sayılmaz. Benim müzik zevklerimle pek uyuşmuyor malesef. Metal müzik dinleyecekler için önermiyorum. Rock için de davullara-baslara özel ilginiz varsa olabilir. Pop-tekno-edm türlerine gidebilecek bir kulaklık. Over-ear' da ise her ne kadar övmüş olsam da fiyatı işi bozuyor. Bence 4 haneli fiyatlarda satılmamalıydı. Ama fiyatı yüksek olsa da tasarımda, portatiflikte, yalıtımda, konforda, seste.... Sanırım genel olarak her yönden bekleneni verebilecek bir kulaklık. Sadece kulak titretecek cinsten bas beklentinizin olmaması lazım. Bir de kafa karışıklığı olmasın. Benim kıyasladığım modeller ilk sürüm Momentum On-Ear ve 2. Sürüm Momentum Over-Ear. Yani çok yakın olduklarına inansam da 1. ve 2. sürümlerin seslerinin tamamıyla aynı olmayabileceği konusunda uyarmam gerek. Ses dışında temel farkları şöyle özetleyebilirim. 2. Sürümlerde katlanabilirlik özelliği eklendi. Ayrıca over-ear modelinin padleri büyütüldü (çünkü ilk sürümde neredeyse on-ear denebilecek kadar ufaktı). Aklıma gelen yeni bir şeyler olursa ekleyeceğim. Talep olursa resimler de ekleyebilirim. Ayrıca forumumuzun kulaklık bölümünden sorumlu olan "Mair" beyin de kendi sitesinde iki kulaklığın da ayrı ayrı incelemeleri mevcuttur. Bir bakmanızı öneririm.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nkvelioglu -- 9 Şubat 2017; 6:31:48 >







  • Hocam guz3l inceleme momentum cok guzel kulaklik ama ben tercihimi sony mdr 1r den yana kullandim cunku ses renkleri benzemesine ragmen sony nin sahnesi coook daha genis geldi onun disinda momentumdan daha rahatti diger konularda momentumun basi bi tik daha sıkı gelmisti bana

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bose quietcomfort 25 nasıl peki denediniz mi arkadaşlar?
  • İnceleme için teşekkürler. İyi bir rehber görevi görebilir. Ama biraz fotoğraf eklerseniz iyi olur.
  • Arkadaşlar on ear modelinin wireless olanını alacağım ancak aklıma takılan bir konu var.

    Kulaklığı beslemek için amfi gerekiyor mu? Kablosuz iken empedans oldukça yüksek görünüyor çünkü.
    Bu konuda aydınlatır mısınız?
  • bLooP B kullanıcısına yanıt
    Kablosuzların kendi içinde yeterli bir amfi ve ses kartı bulunur zaten. Biraz telefondna bağımsız çalışırlar. Amfiye gerek yoktur içiniz rahat olsun.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.