Şimdi Ara

sehir icin mtb almayin diyorlar ama kendileri sehirde mtb kullaniyorlar?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
4.669
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Sehir ici kullanim ve kisa turlar hangi tur bisiklet alinmali diye nereye baksam araziye girmeyeceksen mtb almayin diyorlar fakat gelgelelim istanbuldayim nereye baksam mtb goruyorum herkes sehir bisikleti yerine mtb kullaniyor. Anlayamiyorum simdi ben de bisiklet alacagim ama bunun yuzunden hangi bisikleti alacagima karar veremiyorum. Nasil acikliyorsunuz bu ironiyi beyler?

Edit: sunu da eklemek istiyorum su anda dunyayi bisikletle dolasan gurkan genc, bisikleti modifikasyona ugrasa da ozunde bir mtb kullaniyor.

Ntv'de yayinlanan iki teker bir yer programinda sunucu bisikletle sehirleri geziyor ve bunu bir mtb ile yapiyor

Bisikletforumda gezilerini paylasan arkadaslar turu mtb ile yapiyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kırmızı Kırlangıç -- 18 Ekim 2013; 22:24:15 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• İlk alanlar genelde pişman olabiliyor. MTB alıp şehirde sürersin sonra ormana kaçarsın her yere girersin.

Şuan bisiklet alsam (sedona 711v var) 2.el 8 kg civarında Deore XT set olan MTB alırım hem dayanıklı hem hafif yol lastiği ile güvenli her yere girersin.

Tabi fiyatı en az 2.500-3.000 olur 8kg bisikletin. O kadar para vermeden Carraro 224 veya 225 de iyi seçenekler arasında.

Bir de #katlagit çıktı. Katlanabilir "Dahon" marka da ayrı bir seçenek her yere sokabiliyorsun uzun yol için iyi olur.

Ama "Downhil" için MTB şart. Türkiye de yollar çok kaliteli değil malesef. Maşa şart diyorum ben. Yol bisikleti de yarışlarda gider şehirde değil.

Ha her gün binerim kondisyonum iyi yarı pro. bisikletçiyim dersen MTB filan vız gelir uçurursun şehir filan fark etmez.

Unutmadan kadro boyunu doğru seçmek şart :

bisiklet forum
    Bisiklet alırken boy seçimini doğru yapmak
    http://www.bisikletforum.com/showthread.php?t=80109

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-19232E7C9 -- 19 Ekim 2013; 1:47:48 >

• Rob; Bana seslenmişsin ama ben şu an için sessiz kalmak zorundayım.
    Kolumdaki alçıdan kurtulayım, o zaman buraya nedenleri niçinleri ile şehirde niye MTB tavsiye edilmediğini, tura çıkanların MTB kökenli bisikletler tercih ettiklerini uzun uzadıya yazarım ama tek kol ile bunu anlatmaya çalışmak işkence gibi olur benim için.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Senry -- 19 Ekim 2013; 2:01:19 >
  • Geçmiş olsun dikkat et 29 Ekime az kaldı.

Ben de düştüm 2 defa vites kolu gitti bana bir şey olmadı verilmiş sadakamız varmış.
    3 defa da attırıcı değişti benim.
  • sedona 731 kullanıyorum sehir dag bayır gıdıyorum. sıkıntım yok. ben bisiklete özen gözteririm. yoldan çıkmam diyorsan yol bisikleti derim. yok eğer kaldırım yol heryer benim dersen mtb.
  • Unutmadan MTB ler biraz daha ucuz oluyor genelde millet yanlış seçiyor fiyatına aldanıp.

Örnek; NG 650 = Çöp
  • Zaten parası olan cromoly tur bısıkletı alır.ben burada.1000 lıra altında bısıklet alan yurdum tuketıcısının düştüğü hataları dıle getırecegım.

Turkıyeye daha bir kaç yıla kadar City ya da urban bısıkletler gelmiyordu. Gelener pahalıydı. Halen daha da öyle...

Mtb ucuzdur, ayrıca alanlar amortısore aldanıyorlar.

Oysa devir balon lastik devri, şehirde amortısore gore daha iyi başarım sağlıyorlar.

İstanbulda Shawalbe Big been, Big Apple...gıbı lastikler kullanılmalıdır.

Performans ıcın kojak ya da detanator alınabilir anck bu sefer buyuk olcude yol bisikletine oykunmus olursunuz.oyle yapacağınıza yol bısıkletı ya da cyclocross alın.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • "Her şeyi yerinde ve layıkı ile yapmak" diye bir durum var. Siz hiç bir gala, balo, resmi davet gibi yerlere mayo ile giden birilerini gördünüz mü ya da bakkala ekmek almaya giderken patlayıcı maddelere karşı korunaklı kıyafetlerini giyen bir bomba imha uzmanı?

Bisikletler de kıyafetler gibidir ve uygun olanının seçilmesi gerekir. Her bisiklet segmentinin farklı bir amacı bulunur ve birbirlerinden farklı hizmetler ortaya koyarlar. MTB (Mountain Bike / Dağ bisikleti), arazi kullanımlarında yararlanılması için ortaya çıkarılan ve üretilen bir sınıftır. Ağır şartlarda kullanılması hedeflendiği için, bileşenleri de sarsıntılara/darbelere dayanaklı olacak şekilde güçlendirilmek zorunda. Bu da ister istemez bisikletin ağırlığını arttıran (ve buna bağlı olarak performanstan düşüren) bir unsur. Şimdi şehir içindeki koşulları bir değerlendirelim; asfalt zemin, arazidekiler ile mukayese edilmesi komik olacak çukurlar ve kaldırım (şoför ve yaya faktörlerini dahil etmiyorum).

"Belediye iş yapmıyor, yollar adeta köstebek yuvası gibi bu yüzden MTB en iyi seçim" şeklindeki düşünce tamamen fiyaskodan başka bir şey değil. En fazla 2 santim girilecek çukur için "konforlu olsun" diye MTB almak hamallıktır, o kadar. O çukurda rahat ettirecek olan tekerlek (misalen 26x2.10) rahatlığı sağlar sağlamasına ama o bisikletin donanımı göz önüne alındığında oldukça fazla enerji ve zaman kaybettirir. Dedim ya her şeyi yerinde kullanmak güzeldir. Şehir içi kullanımlardan ötesi düşünülmüyorsa şehir bisikletlerinin tercih edilmesi yerinde bir seçim olacaktır. Merak etmeyin, şehir bisikleti dediğiniz şey öyle 2 çukurdan, 1 kaldırımdan sonra kürdan gibi dağılmıyor. Hatta şöyle bir örnek vereyim; MTB ile Şehir bisikletinin melezi olan hibrit sınıf bir bisiklet kullanıyorum ve "Yok arkadaş benim bisiklet burayı kaldırmaz" dediğim offroad araziye, sabit maşalı yol bisikleti ile gözü kapalı girip çıkan tanıdıklarım mevcut.

Bizim insanımızın MTB sevdası biraz da ekonomik sebeplere dayanır. Geniş bir fiyat skalası içerisinde envai çeşit MTB bulabilmek mümkün iken en alt sınıf yol bisikletinin fiyatı neredeyse orta/üst sınıf bir MTB fiyatından başlıyor. Haliyle bunun yedek parça, bakım gibi masrafları göz önünde bulundurulduğu zaman maliyet hesaplamasının sonuçlarına göre MTB çok daha cazip bir alternatif gibi görünür. Bir diğer ekonomik sebep ise bisiklet satıcılarıdır. Yol bisikletlerinin fiyatlarının yüksek olmasından dolayı satıcılar genellikle MTB ağırlıklı olarak stok yenilemesi yaparlar ve bu stoğu tüketmek için, bisiklet konusunda zaten bilinçsiz olan alıcılara hatalı bir yönlendirmede bulunurlar. İşte yollarda gördüğümüz "MTB almayın" diye önerilerde bulunan MTB sahibi kullanıcıların büyük çoğunluğunu da bu güruh oluşturur. Çünkü bir süre kullandıktan sonra ağırlık, enerji kaybı, performans eksikliği gibi sebeplerden dolayı aradığı bisikletin MTB olmadığını idrak etmiş oluyorlar ancak iş işten geçmiş olduğu için "başa gelen çekilir ama en azından benim başım ağrıdı bari sizinki ağrımasın" düşüncesinde olduklarından böylesi önerilerde bulunuyorlar. (Bak bende bunlardan biriyim mesela, ilk bisikletim safkan bir MTB iken bana göre olmadığını anlayınca hibrit bir model ile değiştirdim. Şimdilerde ise bunu da elimden çıkartıp cyclocross bir model alma planları yapıyorum.)

Hatta Avrupalıların şehir içi bisiklet kullanımına yönelik videolar incelenirse, şehirde MTB kullanan tek tük sürücü bulunduğunu görmemek işten bile değil. Belli bir bisiklet kültürüne ve bilincine erişmiş olan Avrupalılar mı bilmiyor olayı ve bu yüzden mi şehirde MTB kullanmıyorlar yoksa biz mi her şeyi çok iyi biliyoruz da her yerde MTB sevdasından yanıp tutuşuyoruz?

MTB ile yüzlerce kilometrelik tura çıkma meselesine gelince... Şehirler (hatta ülkeler) arası turlarda sık görülen bir husus bu. Bunun altında yatan sebepler kısa maddiyat (yedek parça) ve dayanıklılıktır. Bu tür turlara çıkan insanlar bisiklete kendi ağırlıklarına ilave olarak çadır, kıyafet, yiyecek vs türündeki eşyaları taşıyan çantalar nedeniyle ortalama 60-70 kg daha yüklemek durumundalar. Uzun turlarda sürekli kaymak gibi asfalt zeminde yol almanın da mümkün olmadığını ele alırsak sürücü ile birlikte 130-140 kilo ağırlığı rahatlıkla taşıyabilecek en uygun bisiklet segmenti yine MTB oluyor. Ha yol bisikletleri ile uzun turlara çıkılmaz mı? Çıkılır elbette ancak yol bisikletinin ergonomik yapısının uzun turlarda yorucu gelmeye başlaması bir noktadan sonra sürücüsünde bir takım ağrılara neden olacağından (o pozisyonda, o kadar ağırlığı taşımak kolay bir iş değil) ya o turun eziyete dönüşmesine ya da sık sık mola vermesinden dolayı planladığı programın dışına çıkmasına yol açar. Keza Avrupa'da bu tür turlar yapan bisikletçilerin sadece MTB'ye saplanıp kalmadıkları MTB'nin yanı sıra şehir/tur bisikletlerini tercih ettiklerini de rahatlıkla görebiliriz.

Not-1: Dediğim gibi; her şeyi yerinde, layıkı ile yapmak lazım. Buna göre, bisikletini alıp haftasonu offroad araziye giren, dağ tepe dolanan, çamurun toprağın içinden çıkmayan kısacası aldığı MTB'yi hakkını vere vere kullanan "bilinçli" tüketiciye lafım yok, onlar kendi bisikletlerini yaratılış amacına uygun olarak kullanıyorlar ama ya MTB alıp sadece sahil kenarında 5-10 km turlayanlar?

Not-2: Aslında bu konu, bu kadar kısa şekilde özetlenebilecek türde bir mevzu değil, daha uzun uzadıya dillendirilemesi lazım ama tek el ile ancak bu kadar yazabildim. Daha fazla yazmak, bu şartlar altında ciddi anlamda sıkıntı yaratacak bana.

• Yukaridkai arkadas cok iyi ozetlemis bence bendede sehir sayilabilecek bir bisiklet var ama cross olarak geciyor
    Lastigimde bu
    [simage]cdn2.bigcommerce.com/server2800/804sw/products/50153/images/236373/132794__24905.1377701990.1280.1280.jpg[/simage] duz yolda sadece ortasi temas tasli yollardada hizini korudugun ani frenler yaptigin surece kaymayan bir lastik hatta bazi dag lastiklerinden (disli) daha az kayiyor masamda sr suntour sf12 nex4410 v4 dag bisikletinin girdigide benim giremedigim yer yok Duz yolda ise gene teker ve sehir bisikletinin kadro geometrisi sayesinde daha akici gidiyorum.

• arada bi gidiyoz canım dağlara
  • Arada bir dağa giriyorsan mtb değil, hıbrıt alacaksın.

• quote:

Orijinalden alıntı: face1tr

Arada bir dağa giriyorsan mtb değil, hıbrıt alacaksın.

+1
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.