Şimdi Ara

satranç oynarken hangi taktikler uygulanmalı?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
902
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• çoban matı :p

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merkez karelere(e4-e5-d4-d5) hakimiyet yeni başlayanlar için çok önemli. Fil kullanırken kare stratejisi uygulamanız lazım, mesela siyah karede filiniz varsa rakibin siyah karelerini zayıflatmak veya beyaz karede filiniz varsa piyonları ters renkte yani siyah karelerde tutmanız lazım(aynı zamanda kendi filinizi piyon hattının dısına cıkarıp piyonları fil ile aynı renge koyabilirsiniz. Rakibinizle aynı renk filleriniz varsa bayagı etkili olur). Bunlar genel olarak stratejilerdir, sizin taktikten kasıt olarak stratejiyi kastettiginizi dusundugumden bu sekilde yazdım. Taktik olarak ise Açarak şah çekmek, Açarak savunmak, Çifte şah, Savunmacının ortadan kaldırılması(Removing the defender seklinde youtube dan aratabilirsiniz) ve Değirmen gibi taktikler vardır bunların detaylarını ve basit konseptlerini youtube dan aratabilirsiniz ama malesef Türkçe kaynaklarımız sınırlı. Kitapçılardan iş bankası yayınları "Satrançta kazandıran stratejiler" veya "Satrançta kazandıran taktikler" almanızı öneririm. Satrançta kendinizi geliştirirken oyunsonu becerilerinizi geliştirmenizi tavsiye ederim.

Kısaca yeni başlayan birisine ipucu olarak:
    -Merkeze her zaman hakim olmaya çalısın(bunun için en uygun açılışlar e4[şah piyonu] veya d4 piyon açılışıdır).
    -Açık oyunlarda fil, kapalı oyunlarda atlarınızı kullanın. (çatal ne demek öğrenin)
    -Aklınıza yapılacak hamle gelmiyorsa taşlarınızı(piyon değil at-kale-fil-vezir) merkeze yaklaştırın.

Acemi bir satrançsever olarak ancak bu kadar tavsiye verebiliyorum :)

• ağır taşları(vezir ve kale) oyun başında hareket ettirmemek önemli, rok yapana kadar( ki oyun başının sonudur) orta 4 kareyi hakimiyet altına almak önemli, bu 4 kare yeni oyuna başlayanlar için değil genel olarak önemlidir. oyun başı, ortası ve sonu olarak satranç 3 kısımdır. burdaki taktik ve hamleler farklılık gösterir. bol bol pratik yapmak lazımdır vesselam..
  • quote:

Orijinalden alıntı: smurf1971

ağır taşları(vezir ve kale) oyun başında hareket ettirmemek önemli, rok yapana kadar( ki oyun başının sonudur) orta 4 kareyi hakimiyet altına almak önemli, bu 4 kare yeni oyuna başlayanlar için değil genel olarak önemlidir. oyun başı, ortası ve sonu olarak satranç 3 kısımdır. burdaki taktik ve hamleler farklılık gösterir. bol bol pratik yapmak lazımdır vesselam..

Merkez hakimiyeti konusunda haklısınız ama benim kastettiğim ileride hipermodern açılışlar da yapılabileceği idi.

• Bir kez satrançta merkez ve gelişim açılışta çok önemlidir. e4 veya d4'e veya siyahla e5 veya d5'e en az bir piyon getireceksin. Sonra da atlarını fillerini hızla geliştir. Öncelikle atları çıkmakta fayda var çünkü onlar zaten ortaya doğru oynanmalıdır. Sonra fillerle açmaza alma fırsatlarını değerlendir. Tabii konum açıldıysa hılıca rok at. Sonra vezirini geliştir, kalelerin bağlantısını kur ve kaleleri de açılabilecek hatlara gel.

Oyun esnasında sürekli hesap yap. Rakip sana fırsat verdi mi iyi düşün.

ŞAT diye bir yöntem var.

Şah Cekiş
    Alış
    Tehdit

Yani sırasıyla bu tür hamlelere bakıp fırsatları kovalamalısın.

Rakibin hamlesini iyi anla. Bir şey mi tehdit ediyor, fırsat mı verdi gör.

Daha pek çok taktik var. Ben bunları Satranç Okulu sitesinden çalıştım.

Tabii sadece çalışmak yetmez bıol bol da pratik yapmalısın Satranç Odasından da pratik yapabileceğin rakipleri bulabilirsin.

Satranç kitabına ihtiyacın varsan buradan al derim: Satranç Kitapları

Satranç Takımın yoksa da bu adres işine yarayabilir.satranç takımı

Eğer turnuvalarda oynayacaksan TSF fererasyon sitesidir. ORadan bilgi alabilirsin. 16 yaş altına lisans çıkarmak bedava. ÜStelik belgeye falan gerek yok TC kimlik ile online yapıyorsun.

• Bir kez satrançta merkez ve gelişim açılışta çok önemlidir. e4 veya d4'e veya siyahla e5 veya d5'e en az bir piyon getireceksin. Sonra da atlarını fillerini hızla geliştir. Öncelikle atları çıkmakta fayda var çünkü onlar zaten ortaya doğru oynanmalıdır. Sonra fillerle açmaza alma fırsatlarını değerlendir. Tabii konum açıldıysa hılıca rok at. Sonra vezirini geliştir, kalelerin bağlantısını kur ve kaleleri de açılabilecek hatlara gel.

Oyun esnasında sürekli hesap yap. Rakip sana fırsat verdi mi iyi düşün.

ŞAT diye bir yöntem var.

Şah Cekiş
    Alış
    Tehdit

Yani sırasıyla bu tür hamlelere bakıp fırsatları kovalamalısın.

Rakibin hamlesini iyi anla. Bir şey mi tehdit ediyor, fırsat mı verdi gör.

Daha pek çok taktik var. Ben bunları Satranç Okulu sitesinden çalıştım.

Tabii sadece çalışmak yetmez bıol bol da pratik yapmalısın Satranç Odasından da pratik yapabileceğin rakipleri bulabilirsin.

Satranç kitabına ihtiyacın varsan buradan al derim: Satranç Kitapları

Satranç Takımın yoksa da bu adres işine yarayabilir.satranç takımı

Eğer turnuvalarda oynayacaksan TSF fererasyon sitesidir. ORadan bilgi alabilirsin. 16 yaş altına lisans çıkarmak bedava. ÜStelik belgeye falan gerek yok TC kimlik ile online yapıyorsun.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Ogame Nedir ve Nasıl Oynanır?
    7 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.