Şimdi Ara

Şasi Burulma Direnci (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
222
Cevap
13
Favori
19.783
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Teşekkürler hocam. uzun süredir ilk defa teknik ve çekici bir konu açıldı forumda. Araç kıyaslama tavsiyelerden gına gelmişti nerdeyse.

Şasi burulma direnci önemli bir konu ancak önemli olduğu kadar da yanıltıcı olabiliyor. Konfor odaklı bir aracın şase sertliğinin yüksek olması gerekmez örneğin. Bir de şase sertliği ikiye ayrılır, torsiyonel ve rolling. Senin verdiğin liste tamemen torsiyonel sertlik değerlerinden oluşmuş durumda. Torsiyonal sertlik özellikle yarış pistinde çok gerekliyken, rolling sertliği hemen tüm araçlar için gerekli olabiliyor. Burulma direnci ile ilgili bir başka bilinmesi gereken husus da yay sertliğini artırdıkça torsiyonel sertliğin de artırılması gerektiği. yani aracıma sert yaya taktım, tam spor oldu diyemezsiniz. Bu modifikasyonun şasinin sündüğü (flex) noktalarda sertleştirilmesi modifikasyonu ile desteklenmesi gerekir ki nötral bir süspansiyona/direksiyona kavuştuğumuzu söyleyebilelim.

Öte yandan burulma direnci ile ilgili değerleri fabrikalar genelde kamuya açmıyorlar. Bu verilere ulaşmak o yüzden kolay değil ve yine bu yüzden doğruluğunu test etmek de mümkün değil. Artık hangi siteden aldıysak bu değeri, o sitenin güvenirliği ölçüsünde bel bağlayacağız veriye.

Bir başka husus ise elma-armut kıysalamasının yapılmaması gerektiği. Her araç kendi sınıfındaki diğer araçlarla kıyaslanmalıdır. F segment bir Maybach ile Paganini Zonda'yı bu çerçevede kıysalamanın bir anlamı yok örneğin. Şasi sertliği Zonda için olmazsa olmaz bir şey iken, maybach için konforu azaltan bir unsurdur. Buna dikkat etmek lazım.

Son olarak torsiyoel (kendi aksı çevresinde dönme hareketi) sertlik/burulma Tork/derece ile ölçülürken, rolling sertliği mm ile ölçülür, ikisini bir birine karıştırmamak gerekir.

• Tralles hocam, bizim gibi bilmediği teknik konuların ayrıntılarını öğrenmeye çalışan az sayıdaki forum üyesi için sizin de bu başlığa yazmanız gerekiyordu. Çok iyi oldu bu. Vezir hocam için de aynı şey geçerli.

Konuya devamlı olarak katılım sağlarsanız çok iyi olur.
  • Konuyu açan arkadaşa ve konuya yararlı bilgilerle katılım sağlayıp bizi bilgilendiren herkese teşekkür ediyorum. Bu sıralar böyle bir konuya ihtiyaç vardı. Zevkle takip ediyorum. Óğrenmek güzeldir.
  • öncelikle stiffness nedir .Bazı şeylerin ingilizce öğrenilmesi kavramın ileride araştırılması ve incelenmesi için faydalı olduğuna ianandığım için özellikle ingilizce veriyorum. Türkçesi bir arkadaşımızın ısrarla vurguladığı gibi ŞASE , ŞASİ tartışmasına gidiyor. YAni kelimenin özü ingilizce veya fransızca ise bunu türkçe yazmak türkçeleştirmek değildir hataların olmasıda kaçınılmaz olacaktır. Burada Türk dil kurumunun eksikliği ve gündemden uzaklığı politikadan başka birşey üretememesi de ayrı bir başlık olmalıdır .Azeriler bile bizden daha öz türkçe kullanıyor bilesiniz.

Basit olarak anlatmak gerekirse bu kavram bir tasarımın veya bir gövdenin (body ) bir kuvvet karşında ne kadar elastik olup olmadığını anlatmak için kullnılmaktadır.
    örneğin sıkça kullnıldığı yer olan yayların incelenmesinde bir kuvvet karşısında yayın ne kadar esnediği ve yer değiştirdiği bu shiffness kavramının sonucudur

Konu o kdar geniştir ki bir binanın esnemesinden , bir koltuğa oturduğunuzda bunun esnemesinden her konuya kadar açıklanabilir. Bir önemli fark olmalıdır diğer bir kavramla karışmaması için bu da esneme sonucunda kuvvet kaldırılırsa şekil eski haline dönebilmelidir.

Konuyu magazinleştirmek için mesela ileride öyle bir malzemeden gövde yapılabilir ki belirli bir hızda kaza yapınca araçları birbrinden ayırdığımızda eski haline dönebilecektir. Ütopik bir beklenti ama imkansız değil...

şimdi esneyebilme iyi birşey mi kötü birşey mi? işte arkadaşmızın açtığı konuda araç dinamikleri için kavram ayrı algılanır bir köşeyi hızla dönemk isteyen araç için ayrı algılanır. Rigidity ve stifness aslında birbirine zıt kavramlardır. şimdi bu konuyu yine asıl konuya girmden bir örnekle anlatabilirsem asıl konuyu sizer daha iyi yorumlayacakınız .

bir süspansiyon sitemi eğer çok fazla yumuşak ise yani bir F kuvevvti karşısında çok fazla esniyor ise bu yol tutuşunu aksi yönde etkiler . Çünkü viraj alırken araç merkeskaç etkisyle bu süspansiyonun üzerine fazlaca yatar ve araç dinamiklerini bozar. Bu ndenle spor araçların amortisörleri sert olacak şekilde ayarlanır ki araç dengesini kaybetmesin. Peki sadece amortisör sert ise bu yeterli olacak mıdır. İşte bu noktadan şase rigitliği yani rigity devreye girmaktadir. eğer amartisör sert ise sönümleme çok fazla yapmaz ve bu kuvveti şaseye amortisör bağlantı noktaından iletir . Kuvvetin büyüklüğü amorsisötün içsel sönümlemesi sabitine bağlıdır. Dolayısı ile az sönümleme olursa kuvvet büyük olur ve şaseye aynen bir F ile transfer olur atıyorum yok size 100000 nemton verir amortisörden 75000 nevton çıkar . işte soru ve cevabı buradadır. Bu kuvveti karlacak tasarım ve şase bütün olarak bu kuvveti nasıl iletecektir. esneyerek mi alacaktır yoksa rigit olarak mi ? soru ve cevap iç içedir.

dip not olarak ekleyeyim konfor ve rigity birbirine ters kavramlardır. Birisi artarsa diğeri azalır. sert amortisörün herkes daha az konforlu olduğunu bilir ama işin özünü bilen kişi sayısı azdır

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 25 Kasım 2011; 11:04:31 >

• yine önemli bir konuyu da link vererek anlatmaya çalışayım. Torsiyon yani tortion ile stiffness kavramları birbirine karışmaktadır. Bu linke resim oalrak bakılsa kavram hemen anlaşılacaktır.

http://en.wikipedia.org/wiki/Tortion_bar
  • quote:

Orijinalden alıntı: vezir

yine önemli bir konuyu da link vererek anlatmaya çalışayım. Torsiyon yani tortion ile stiffness kavramları birbirine karışmaktadır. Bu linke resim oalrak bakılsa kavram hemen anlaşılacaktır.

Pm ile konuya davet edecektim sizi. Ama siz once davranmissiniz cok sevindim. :)
  • gidiyorum ama mutlaka dönerim. vezir, tralles gelmiş, burası bilgi kaynamaya başlar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Phantoka

quote:

Orijinalden alıntı: vezir

yine önemli bir konuyu da link vererek anlatmaya çalışayım. Torsiyon yani tortion ile stiffness kavramları birbirine karışmaktadır. Bu linke resim oalrak bakılsa kavram hemen anlaşılacaktır.

Pm ile konuya davet edecektim sizi. Ama siz once davranmissiniz cok sevindim. :)

ne demek böyle zevkli konuları eğer anlatabilirsek (biraz zor olabilir ama müh de ancak 3 sınıftan sonra öğrendiği hesaba katılırsa gayet normal bir şey olarak kabul edilmeli) bizler için başarı sayılır.

çok yakın olmasına rağmen konyu etkileyen tasarım farkları kuvvetin tasarımdan dolayı torsiyonel (tortional ,türkçesi ne kadar açma duruyor görülüyor, ingilizceyi okuyup türkçe yazıyoruz ) veya kuvvetsel olabiliyor formülde küçük ama önemli ayrıntılar mevcuttur. Bu nedenle konuyu anlatmaya çalışan kişilerin bazen tortion bazen stifness bazen rigidty gibi kavramları kullanmaları çok doğladır ama aralarında fark olduğunu bildirmek için MECBUREN FORMÜLLERİ yazmak durumundayız. İşi bilenler için nasıl Tork ve rpm verilirse Hp bulunuyorsa aynen veriler varsa kavramlar birbirinen türetilebilir tek başına ise anlamsız olabilir. Aynen alüminyum gövde ile çelik farkının konuyu tam anlatamaması gibi

http://www.roymech.co.uk/Useful_Tables/Springs/Springs_Torsion.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 25 Kasım 2011; 11:26:13 >

• quote:

Orijinalden alıntı: tralles

Teşekkürler hocam. uzun süredir ilk defa teknik ve çekici bir konu açıldı forumda. Araç kıyaslama tavsiyelerden gına gelmişti nerdeyse.

Şasi burulma direnci önemli bir konu ancak önemli olduğu kadar da yanıltıcı olabiliyor. Konfor odaklı bir aracın şase sertliğinin yüksek olması gerekmez örneğin. Bir de şase sertliği ikiye ayrılır, torsiyonel ve rolling. Senin verdiğin liste tamemen torsiyonel sertlik değerlerinden oluşmuş durumda. Torsiyonal sertlik özellikle yarış pistinde çok gerekliyken, rolling sertliği hemen tüm araçlar için gerekli olabiliyor. Burulma direnci ile ilgili bir başka bilinmesi gereken husus da yay sertliğini artırdıkça torsiyonel sertliğin de artırılması gerektiği. yani aracıma sert yaya taktım, tam spor oldu diyemezsiniz. Bu modifikasyonun şasinin sündüğü (flex) noktalarda sertleştirilmesi modifikasyonu ile desteklenmesi gerekir ki nötral bir süspansiyona/direksiyona kavuştuğumuzu söyleyebilelim.

Öte yandan burulma direnci ile ilgili değerleri fabrikalar genelde kamuya açmıyorlar. Bu verilere ulaşmak o yüzden kolay değil ve yine bu yüzden doğruluğunu test etmek de mümkün değil. Artık hangi siteden aldıysak bu değeri, o sitenin güvenirliği ölçüsünde bel bağlayacağız veriye.

Bir başka husus ise elma-armut kıysalamasının yapılmaması gerektiği. Her araç kendi sınıfındaki diğer araçlarla kıyaslanmalıdır. F segment bir Maybach ile Paganini Zonda'yı bu çerçevede kıysalamanın bir anlamı yok örneğin. Şasi sertliği Zonda için olmazsa olmaz bir şey iken, maybach için konforu azaltan bir unsurdur. Buna dikkat etmek lazım.

Son olarak torsiyoel (kendi aksı çevresinde dönme hareketi) sertlik/burulma Tork/derece ile ölçülürken, rolling sertliği mm ile ölçülür, ikisini bir birine karıştırmamak gerekir.

Ben tesekkur ederim hocam konuya katkilarinizdan oturu.

Aslinda cokta bilgi veresim gelmiyor... Baksaniza hala jetta konusu daha populer...

Ama yine de deneyelim bakalim dedim. Vaktim oldugunca boyle konular acicam beklerim onlara da. :)

• quote:

Orijinalden alıntı: -IceMan-

şasi uzunluğununda burulma direncini etkileyen bir etken olduğunu söyleye bilirmiyiz? Mesala aynı teknik ve malzeme kullanılarak yapılan şasilerden kısa olanın burulma direnci daha fazladır gibi

Sanırım burulmayı boydan çok eni belirliyor...Daha geniş araçlar daha kolay burulur
    Nötr eksene (Burulma dönme merkezi) olan mesafe fazla olması sebebiyle...
  • quote:

Orijinalden alıntı: D-Assault

quote:

Orijinalden alıntı: -IceMan-

şasi uzunluğununda burulma direncini etkileyen bir etken olduğunu söyleye bilirmiyiz? Mesala aynı teknik ve malzeme kullanılarak yapılan şasilerden kısa olanın burulma direnci daha fazladır gibi

Sanırım burulmayı boydan çok eni belirliyor...Daha geniş araçlar daha kolay burulur
    Nötr eksene (Burulma dönme merkezi) olan mesafe fazla olması sebebiyle...

zor sorular aslında ama detaya girmezsek cevaplar kolay

A little light on Torsional Stiffness

Even though an individual rectangular tube is about 2% less stiff in torsion than the equivalent round tube, we must consider the chassis design as a whole. For each transverse tie-in we create a system that becomes more like a single large tube spanning the whole width of the chassis- the ultimate in efficiency. We have integrated 7 transverse members along our main rails in such a way that the chassis has much more torsional stiffness than the tubes taken individually. We even put extra braces on our central "X" member to make it even stronger.

The stiffness of an ideal unitized structure is proportional to the square of the distance of the components from the centerline. Double the distance and you have four times the overall stiffness. While practical automotive considerations eliminate an ideal connection between the rails, widely spaced tubes that are tied together well work more efficiently than the same tubes on a narrower base. The original 427 Cobras' rails were only 20 inches apart. Ours are spaced at 27 inches on center through the middle of the chassis, one of the widest spacing in the industry. And we still are one of the few in the industry that have left room for an undercar exhaust outside the rails.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 25 Kasım 2011; 11:49:23 >

• burulma direncinde şasi boyundan çok genişliği önemli anladığım kadarı ile.ayrıca aracın yol tutuşuna etki eden sebeblerden birisi ve yardımcı ekipmanlar kullanılarak arttırabilir.kullanım amacına göre burulma direnci hesaplamaları değisiklik gösterebiliyor ve ayrıca aracın kaza anında alacağı hasara doğrudan bir etkisi bulunmuyor. Benim anladıklarım bu şekilde,yanlışım varsa düzeltîn.
  • öncden vurulma ve hasar alma konuları başka bir başlıktır . Malzenin dikine etki eden kuvvetleri ile burulma ve esneme konusu farklıdır .doktora konusudur ve olağanüstü hesaplama ve bilgi birikimi gerektirir. HAzır programlar da bu çok karmaşık matematik deklemlerini çözümlerinin simulasyonları ile finite element başlığı altında incelenir. sadece basit bir yapıyı küçük üçgenlere bölerek hepsinin stiffness ve burulma hali ancak 1990 lardan sonraki bilgisayarların yapabileceği kapasite denklemlerin çözülmesi ile simüle edilebilmektedir. Aslı ise ancak gerçek araç testlerinde ortaya çıkar en ufak yerdeki bir taş komple denklemleri değiştirirbilesiniz yıldızlar hayal değil ammmmmmmmmaaaaaaaaaaaa çok tartışılacak konu vardır. Burayı es geçiyorum

http://en.wikipedia.org/wiki/Direct_stiffness_method

http://en.wikipedia.org/wiki/Finite_element

http://en.wikipedia.org/wiki/Finite_element_method_in_structural_mechanics

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 25 Kasım 2011; 12:16:28 >

• Vezir hocam sasi yapilari konusuna ve yapildigi materyallere gore avantaj, dejavantajlari konusuna da deginmeniz mumkun mu?

Aksam onlar uzerime yazmayi dusunuyorum biraz. Ama bildiginiz uzere makine, otomotiv benim alanim olmadigi icin once arastirmam, ogrenmem gerekiyor. :)
  • yaylar maylar gene kafalar karismis.

burulma direnci konuya eklenen bir cok resimden de gorulebilecegi icin sasi icin kullanilan bir terimdir. torsiyonel kavrami bu islemin bir "burulma" etkisi oldugunu yani yonunu vurgular. (cekme, itme, egme degil burulma) rigidity ve stiffness ise (en azindan tartisilan konu ozelinde) ayni seydir.

verilen rakamlar ve formuller de markalar arasi kiyaslamalarda maalesef hicbir ise yaramaz, zira dunyada standartlasmis bir olcum yontemi yokltur! ayni uretici farkli motor seceneklerindeki araclar icin dahi farkli olcum teknikleri kullanabilir.

ayni markanin urettigi benzer araclar icin bu kiyaslama yapilabilir (onceki mesajimda discovery ve range rover orneginde oldugu gibi), ayni aracin degisik yillardaki uretimleri icin bu kiyaslama yapilabilir (yeni nesil pajero'lar eskilere gore %50 daha rijittir) bunlar bile genelde % uzerinden yapilir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Phantoka

Vezir hocam sasi yapilari konusuna ve yapildigi materyallere gore avantaj, dejavantajlari konusuna da deginmeniz mumkun mu?

Aksam onlar uzerime yazmayi dusunuyorum biraz. Ama bildiginiz uzere makine, otomotiv benim alanim olmadigi icin once arastirmam, ogrenmem gerekiyor. :)

linkteki temel konuları tek tek araştırmanız lazım.

http://petrolsmell.com/2010/02/04/car-chassis-construction/
  • quote:

yaylar maylar gene kafalar karismis

neden karışsın ki temel konunun özü zaten burasıdır.stiffness kavramı için bütün gövde çok kabaca bir yay davranışı sergilemektedir.
  • olayi basitlestirmeye, anlasilabilir kilmaya calisirken olasi bir kavram karmasasina yer vermemek icin bunu yazmistim.

zira,

yaylanma terimiyle akla gelen esneme (bildigimiz yayin esneme sikisma hareketi), torsiyonel bir hareket degil, hatta adini net koyalim burulma degildir. hatta ornegin esnek metalden bir yayin spirallenme yonunun aksine torsiyonel kuvvet uyguladiginizda, yani burdugunuzda, yay "acilacak" elinizde duz -yani egri bugru ama yay olmayan- bir metal parcasi kalacaktir.

sasinin esnemesi ise malzemenin ve birlestirme tekniginin birlesik esnekligi ile ilgilidir. bunun yaylanma karakteri oldugunu varsayarak yapilacak hesaplar bu temel olguyu anlasilir kilmaktan ziyade kavram ve kafa karisikligina sebebiyet verecektir.

sasinin rijitligi sasinin esnemezligi manasina gelir ki bunun da hesabi yonteme gore degisir.

kimi uretici alir ciplak sasiyi, onden arkadan yere sabit iki mengene araciligiyla tutar ve bukme kuvveti uygular,

kimi, suspansiyonlari ve bilimum ilgili aksami da monte ettikten sonra ters yone capraz kuvvetler uygulayarak olcer...

kimi der ki aracin uretim yili rijiditesi bilmemkac birimdir, malzemenin karakteri geregi bir kac yil sonra bu degerler artip eksilebilir (genelde artar)...

bu yuzden standardi yoktur,

ilk mesajdaki veriler de, kaynaklari son derece saglam oldugu varsayilsa bile "gorece" yani kim olctuyse ona gore gecerlidir.

• peki ben ne anlatmak istediğinizi anladım .Uzatmayacağım ancak bir link de vermeden geçemeyeceğim.

Analysis of three dimensional stresses and strains. Tensor character of stress. Equations of equilibrium of a deformable body in curvilinear coordinates. Strain-displacement relations and compatibility conditions. Generalized Hooke's law. Plane problems in cartesian and polar coordinates. Axisymmetric formulations. Thermal stresses. Torsion.
    Yield criteria for ductile materials. Plastic stress-strain relationships. Plastic work and strain-hardening hypothesis.

hook kanunu ne demektir

http://en.wikipedia.org/wiki/Hooke's_law

Hooke's law of elasticity is an approximation that states that the extension of a spring is in direct proportion with the load applied to it. Many materials obey this law as long as the load does not exceed the material's elastic limit. Materials for which Hooke's law is a useful approximation are known as linear-elastic or "Hookean" materials. Hooke's law in simple terms says that strain is directly proportional to stress.

Objects that quickly regain their original shape after being deformed by a force, with the molecules or atoms of their material returning to the initial state of stable equilibrium, often obey Hooke's law.

Objects that quickly regain their original shape after being deformed by a force, with the molecules or atoms of their material returning to the initial state of stable equilibrium, often obey Hooke's law.

We may view a rod of any elastic material as a linear spring. The rod has length L and cross-sectional area A. Its extension (strain) is linearly proportional to its tensile stress σ, by a constant factor, the inverse of its modulus of elasticity

özetle bir şeyin yay olarak adlandırılması olun klasi anlamda araçlarda bildiğimiz helezonik görünüşü değildir , yay için çok geniş bir tanım aralığı verilebilir yeter ki yukarıdaki hook kanuu çerçevesinde davransın . Esneyebiliyor ve kuvvet sıfırlandığında eski haline gelebiliyrsa bütün yapı bir yay gibi davranmaktadır. Bu en temel mak. müh. kavramlarından biridir ve bilmeyeni kolay kolay mezun etmezler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 25 Kasım 2011; 13:33:52 >

• gene kafa karisikligi oldugunu dusunuyorum, yanlissam lutfen duzeltin.

konumuz sasi burulma direnci

ve bu durumda durumda hook kanunu gecerli degildir. ya da bir gokdelenin ruzgardaki salinim esnekligini hesaplarken ne kadar gecerliyse o kadar gecerlidir. olculmeye calisilan spesifik bir malzemenin elastikiyeti degil, bir malzemeler butununun elastikiyte gosterdigi direnctir.

cok ozur dileyerek belirtmek isterim ki verdiginiz linkin ust kisminda alintiladiginiz ingilizce metin,hicbirsey ifade etmiyor. sanirim yanlislikla mevzumuzla ilgili olabilmesi muhtemel bir konu basliklari potporisi copy-paste etmissiniz.

hook kanunu konusundaki metinde ise hook kanununun net olarak yaylarla ilgili oldugu, herhangi bir elastik malzemeden uretilmis bir cubugun da bir yay olarak tanimlanabilecegi yaziyor.
  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.