Şimdi Ara

Sarma ve Dolma Yunan mutfağına mı ait

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
20
Cevap
0
Favori
3.149
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İnternetteki Yunan arkadaşım öyle diyor. Siz Bizans ve Roma'nın hüküm sürdüğü topraklara devlet kurdunuz, onlara çok şey borçlusunuz diyor

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >



  • Yapay Zekanın Yanıtı

    Sarma ve Dolma: Bir Yunan Lezzeti mi?

    Sarma ve dolma, Akdeniz ve Orta Doğu mutfağında yüzyıllardır yer alan sevilen yemeklerdir. Bu yemeklerin kökeni hakkında çeşitli teoriler bulunmaktadır, ancak Yunanistan'ın bu lezzetli yemeklerin gelişiminde önemli bir rol oynadığına dair kanıtlar mevcuttur.

    Yaprak Sarmasının Kökeni

    Yaprak sarması, üzüm veya lahana yapraklarına et, pirinç ve baharatlar gibi malzemelerin sarılmasıyla hazırlanan bir yemektir. Yaprak sarmasının ilk olarak hangi kültür tarafından icat edildiği konusunda net bir bilgi yoktur, ancak Yunanistan'ın bu yemeğin gelişiminde önemli bir etkisi olmuştur.

    MÖ 5. yüzyıla ait Yunan kaynaklarında yaprak sarmaya benzer yemeklerden bahsedilmektedir. Bu kaynaklar, Yunanlıların üzüm yapraklarına et ve pirinç sararak pişirdiklerini göstermektedir. Zamanla yaprak sarması, Yunanistan'ın yanı sıra Türkiye, Lübnan ve Suriye gibi diğer bölgelere de yayılmıştır.

    Dolmanın Kökeni

    Dolma, sebzelerin (örneğin biber, domates, patlıcan) içi et, pirinç ve baharatlarla doldurulmasıyla yapılan bir yemektir. Dolmanın da kökeni belirsizdir, ancak Yunanistan'da yüzyıllardır tüketildiği bilinmektedir.

    Yunanistan'ın kuzeybatı bölgesi Epir'de bulunan Dodoni antik kentinde yapılan arkeolojik kazılarda, MÖ 3. yüzyıla ait dolma kalıntıları bulunmuştur. Bu bulgular, dolmanın Yunanistan'da en az 2.300 yıldır yapıldığını göstermektedir.

    Günümüzde Sarma ve Dolma

    Sarma ve dolma, günümüzde Yunanistan'ın ulusal mutfağının ayrılmaz bir parçasıdır. Bu yemekler genellikle meze olarak servis edilir ve geleneksel Yunan yemeklerinin eşlikçisi olarak tüketilir. Yunanistan'da sarma ve dolma, genellikle kuzu eti veya dana eti kullanılarak yapılır ve limon suyu, zeytinyağı ve dereotu ile tatlandırılır.

    Sonuç

    Sarma ve dolmanın kökenleri hakkında kesin bir bilgi olmasa da, Yunanistan'ın bu yemeklerin gelişiminde önemli bir rol oynadığı açıktır. Bu lezzetli yemekler, Yunanistan'ın zengin mutfak mirasının bir kanıtı olarak günümüzde de popülerliğini korumaktadır.

    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Bu tür zeytinyağlı,yeşillikliyemekler genelde Akdeniz mutfağında vardır ve evet onlardan geçmiş olabilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

  • < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: NasyonalSosyalist

    Bu tür zeytinyağlı,yeşillikliyemekler genelde Akdeniz mutfağında vardır ve evet onlardan geçmiş olabilir.

    Ermeniler ve Balkan milletleri de sahipleniyor

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • yunanla arkadaşlık etmeyin.
  • Dolmayı direk bunlar da Türkçe söylüyorlar fakat etsiz dolma gibi gemista deneni de var sanırım. Dolma bence Türk yemeği, Ermenicede de dolmanın yazılışına benzeyen parmak gibi bir kelime var ama Arapça, Farsça'ya da dolma diye geçmiş. Türkler ile gelmiştir, Farslar ile Yunanlar bir ara içli dışlıydı onların olsa büyük ihtimal Yunancadan geçerdi Farsçaya.
  • Doğu mutfağının özellikle Siirt mutfağının bir yemeğidir dolma ve sarma.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Treth -- 11 Aralık 2017; 17:47:54 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Sonuçta bu topraklar uzun süre aynı imparatorluğa aitti. Komşu ülkelerde aynı yemeklerin olması gayet normal bence. Çat diye sınırı geçince mutfak değişecek değil, ayrıca bi yemeği ilk bulanın kim olduğu da bilinemeyeceğine göre etnik olarak belirlemek mümkün olmaz. Balkan mutfağına ait denilebilir bence.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dolma genellikle üzüm yaprağından yapılmıyor mu?

    Orta asyada üzüm bağları mı vardı kardeş?

    Burda yaşayan(Akdeniz-Ege) milletlerin bulduğu bir yemektir. Ama bol çeşitli olmasını da tadını bize borçlular tabi!

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Beyler yalnız isimleri de her yerde Sarma ve Dolma. (Türkçe kelime bunlar ve fiil kökü.)Sırplar, Hırvatlar, Boşnaklar, Makedonlar, Slovaklar, Ermeniler, Yunanlar, Romanlar. Hatta Boşnaklar sarmaya Japrak Sarma diyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Muhafız. -- 11 Aralık 2017; 18:21:06 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MehmetNY

    Dolma genellikle üzüm yaprağından yapılmıyor mu?

    Orta asyada üzüm bağları mı vardı kardeş?

    Burda yaşayan(Akdeniz-Ege) milletlerin bulduğu bir yemektir. Ama bol çeşitli olmasını da tadını bize borçlular tabi!

    Sarmanin 1300lerden önce çıktığını nereden biliyorsun?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MehmetNY

    Dolma genellikle üzüm yaprağından yapılmıyor mu?

    Orta asyada üzüm bağları mı vardı kardeş?

    Burda yaşayan(Akdeniz-Ege) milletlerin bulduğu bir yemektir. Ama bol çeşitli olmasını da tadını bize borçlular tabi!

    Hocam sanki biz 100 sene önce geldik gibi yazmışsın kaç asır oldu buraya geleli

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Halleluja

    Şöyle bir söz söylerler, ne kadar doğru bilmem.
    Dolmayı ermeniden, hamur işini Türkten, eti kürtten, balığı rumdan yiyeceksin.

    hiç duymamistim

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • dediklerine bakmayın sonuca bakın bak bakalım yunan dolmasına sonucu nasıl, içindekiler aynı mı? değil

    bak bakalım yunan baklavasına aynı mı değil, bunlardan gelmiş bile olsa isimleri aynı, tatları ve görünüşleri leş

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: PeerNet*


    quote:

    Orijinalden alıntı: MehmetNY

    Dolma genellikle üzüm yaprağından yapılmıyor mu?

    Orta asyada üzüm bağları mı vardı kardeş?

    Burda yaşayan(Akdeniz-Ege) milletlerin bulduğu bir yemektir. Ama bol çeşitli olmasını da tadını bize borçlular tabi!

    Sarmanin 1300lerden önce çıktığını nereden biliyorsun?

    Zeytinyağıyla yapılıyor oluşu,

    Üzüm yaprağı vs bunlar sarmanın ilk halinin onlara(ki onların M.Ö şarap üretmek için üzüm bağları olduğu kayıtlarda var) ait olabileceğinin sağlam kanıtlarındandır.

    Sonraki çeşitleri bizim sayemizde olmuş olabilir elbette.

    Bu "sarmayı onlar buldu biz de geliştirdik" gibi birşey oluyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Muhafız.


    quote:

    Orijinalden alıntı: MehmetNY

    Dolma genellikle üzüm yaprağından yapılmıyor mu?

    Orta asyada üzüm bağları mı vardı kardeş?

    Burda yaşayan(Akdeniz-Ege) milletlerin bulduğu bir yemektir. Ama bol çeşitli olmasını da tadını bize borçlular tabi!

    Hocam sanki biz 100 sene önce geldik gibi yazmışsın kaç asır oldu buraya geleli



    Sen milattan önce burda mıydın?

    Elimizdeki tarih bize Türklerin en erken M.S. 800-1000 yıllarında Anadolu'ya geldiklerini söylüyor. (MEB ise 1071 diyor haberin olsun)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • MehmetNY kullanıcısına yanıt
    Bunu dediğine göre sarmanın biz gelmeden önce bu topraklarda yapıldığını iddia ediyorsun demektir.

    Onu geçtim zaten kendin söyledin geldiğimiz tarihi. Az bir tarih değil. Yunanlardan daha önce burada olmamız gerekmiyor. pekala sarma biz geldikten sonra biz tarafından yapılmış olabilir.
    Zaten daha Türkiye Türkçesinin ilk zamanlarında bağ bahçe üzüm kavramları şiirlerimizde var. Bin sene üzümden bîhaber yaşamadık.


    Bu arada adı da Türkçe. Bildiğin sarma, sarılmış, sarma işlemi. dolma doldurulmuş doldurma işi demek. Fiil üstelik.
    Yunanlar da sarma ve dolma diyor.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam kültür milletlere ait olamaz.Kültür o insanların bulunduğu coğrafyada paylaşılır.Tarih kitaplarında da genelde böyle yazılır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kill Em With Kidness -- 12 Aralık 2017; 0:52:18 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MehmetNY


    quote:

    Orijinalden alıntı: PeerNet*


    quote:

    Orijinalden alıntı: MehmetNY

    Dolma genellikle üzüm yaprağından yapılmıyor mu?

    Orta asyada üzüm bağları mı vardı kardeş?

    Burda yaşayan(Akdeniz-Ege) milletlerin bulduğu bir yemektir. Ama bol çeşitli olmasını da tadını bize borçlular tabi!

    Sarmanin 1300lerden önce çıktığını nereden biliyorsun?

    Zeytinyağıyla yapılıyor oluşu,

    Üzüm yaprağı vs bunlar sarmanın ilk halinin onlara(ki onların M.Ö şarap üretmek için üzüm bağları olduğu kayıtlarda var) ait olabileceğinin sağlam kanıtlarındandır.

    Sonraki çeşitleri bizim sayemizde olmuş olabilir elbette.

    Bu "sarmayı onlar buldu biz de geliştirdik" gibi birşey oluyor

    üzüm bağı vardır ama sarma olacak diye bir şey yok ki. Belki de vardır ama kesin konuşmanızdan dolayı sordum size




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.