Şimdi Ara

Sam Altman’ın yapay zeka hayali için 7 trilyon dolar gerekiyor: İşte çılgın plan

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
1
Favori
396
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Sam Altman’ın yapay zeka hayali için 7 trilyon dolar gerekiyor: İşte çılgın plan
    ChatGPT geliştiricisi OpenAI'ın başkanı Sam Altman, yapay zekanın önünde önemli engeller olduğunu düşünüyor ve bu engelleri aşmak için trilyonlarca dolarlık bir projeye ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor. Altman, yapay zekayı güçlendirmek için çip üretim kapasitesini artıracak, yapay zeka sistemlerinin arkasındaki büyük dil modellerini eğitmek için gerekli olan pahalı yapay zeka çiplerinin azlığını çözecek ve yapay genel zeka (AGI) arayışına güç sağlayacak teknolojik girişimler için yatırımcılar arıyor. Bu projenin 5 trilyon ila 7 trilyon dolar arasında bir kaynak gerektirebileceği tahmin ediliyor.



    Çip endüstrisini sil baştan tasarlamak benzeri olmayan yatırım



    Sam Altman zaten insan düzeyinde yapay zekanın geliştirilmesine öncülük etmeye bir süredir çalışıyor. Şimdi bir başka büyük tutkusu daha var: küresel yarı iletken endüstrisini yeniden şekillendirmek için trilyonlarca dolar toplamak.



    WSJ’nin kaynaklara dayandırdığı habere göre OpenAI CEO'su, dünyanın çip üretim kapasitesini artıracak, diğer şeylerin yanı sıra yapay zekayı güçlendirme yeteneğini genişletecek ve birkaç trilyon dolara mal olacak çılgınca iddialı bir teknoloji girişimi için fon toplamak üzere Birleşik Arap Emirlikleri hükümeti de dahil olmak üzere yatırımcılarla görüşüyor. Yukarıda da dediğimiz gibi bu proje için 5 trilyon ila 7 trilyon dolar gerekiyor.



    Ayrıca Bkz.Google Bard, Gemini oldu: İşte Türkiye fiyatı ve tüm detaylar



    Böylesi bir yatırım daha önce hiç görülmedi ve mukayese etmek de zor. Ancak böylesi bir yatırım toplamı, küresel yarı iletken endüstrisinin mevcut büyüklüğünü gölgede kolaylıkla gölgede bırakacaktır. Küresel çip satışları geçen yıl 527 milyar dolardı ve 2030 yılına kadar yıllık 1 trilyon dolara yükselmesi bekleniyor. Endüstri grubu SEMI tarafından yapılan bir tahmine göre, çip fabrikalarını çalıştırmak için gereken maliyetli makineler olan yarı iletken üretim ekipmanlarının küresel satışları geçen yıl 100 milyar dolardı. Bu mukayeseler kafanızda net şekillenmemişse şunu da söyleyelim: Böylesi bir kaynak, çoğu büyük küresel ekonominin dış borcundan ve dev egemen varlık fonlarından daha büyük.



    Başarıya ulaşması zor ama bir yandan da gerekli



    Öte yandan bu kaynak toplama Altman'ın dünyayı değiştirmeyi amaçlayan iddialı planlarının son örneği. OpenAI'nin 2022'nin sonlarında ChatGPT'yi halka açmasıyla üretken yapay zeka devrimini başlatmasının yanı sıra - insan düzeyinde yapay zeka oluşturma çabasının ilk adımı - nükleer füzyondan ucuz enerji elde etmeyi ve insan ömrünü on yıl uzatmayı amaçlayan girişimlere büyük yatırım yaptı.



    Enerji demişken bu alan, Altman'ın yeni bağış toplama planlarında da önemli bir yer tutuyor çünkü yapay zeka tesisleri muazzam miktarda elektrik tüketiyor. Ancak Altman’ın bu planları için ABD, fon sağlayıcıları, endüstri ortakları ve diğer hükümetlerden oluşan karmaşık bir yapıyı ikna etmesi gerekiyor.



    Sam Altman’ın yapay zeka hayali için 7 trilyon dolar gerekiyor: İşte çılgın plan
    Alman halihazırda ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo dahil olmak üzere pek çok aktör ile görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşmelerin bir parçası olarak Altman, OpenAI, çeşitli yatırımcılar, çip üreticileri ve güç sağlayıcıları arasında bir ortaklık kurulmasını öneriyor ve bu ortaklığın daha sonra mevcut çip üreticileri tarafından işletilecek çip üretim tesisleri kurmak için para koyacağını söylüyor



    Ancak görüşmelerin henüz erken aşamada olduğu, potansiyel yatırımcıların tam listesinin bilinmediği, girişimin yıllara yayılabileceği ve nihayetinde başarılı olmama ihtimalinin de olduğu belirtiliyor.



    Ancak Sam Altman’ın endişeleri esasında doğru. Yapay zeka endüstrisi inanılmaz bir hızda büyüyor ve büyümeye de devam edecek gibi görünüyor ama elektrik gibi konular endişe yaratıyor. Üstelik talebi karşılayacak arz da yok. Nvidia, talebe yetişemiyor. Tek bir Nvidia A100 GPU’su için fiyatlar 40.000 dolar civarında. Yapay zeka çipleri aynı zamanda ABD ve Çin arasındaki teknoloji hakimiyeti için verilen jeopolitik savaşın bir parçası haline gelmiş durumda.



    Çok yönlü görüşmeler



    Sam Altman’ın yapay zeka hayali için 7 trilyon dolar gerekiyor: İşte çılgın plan
    WSJ’ye göre Altman, Birleşik Arap Emirlikleri’nde üst düzey yetkililer ile çeşitli görüşmeler gerçekleştirdi. BAE’nin bu tip dev projelere yatırım yaptığı bilinen bir gerçek. Ayrıca Altman, SoftBank'ın CEO'su Masayoshi Son ve TSMC gibi çip üretim şirketlerinin temsilcileriyle de bir araya gelerek girişimi görüştü. TSMC ile yapılan görüşmelerde Altman’ın birkaç yıl içinde düzinelerce çip üretim tesisi kurmak istediğini söylediği belirtiliyor.



    İşin bir de Microsoft ayağı var. Microsoft, OpenAI’ın en büyük yatırımcısı konumunda ve görünüşe göre çip kapasitesini genişletmek için fon toplama çabalarının farkında ve bunları destekliyor.



    Bu girişim ilke aşamalarda olsa da çözülmemiş sorunlar dağ büyüklüğünde. Örneğin bu kurulacak tesisler nereye kurulacak? Çin’e kurulmayacakları bariz. ABD çok yakında milyarlarca dolar sübvansiyon vermeye hazırlanıyor ama TSMC gibi üreticiler ABD’de büyümekte zorlanıyor. Yüksek maliyetler ve ücretler baş faktör. Sizler bu “çılgın proje” hakkında neler düşünüyorsunuz?




    Kaynak:https://www.wsj.com/tech/ai/sam-altman-seeks-trillions-of-dollars-to-reshape-business-of-chips-and-ai-89ab3db0







  • Her isteği gerçekleşir umarım, kaos iyidir.

  • insanlık kendi eli ile kendisini köleleştirmek için var gücü ile çalışıp dünyanın parasını harcıyor

  • baybay17 B kullanıcısına yanıt

    İnsanlık değil küresel güçler...


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yeni nesil dolandırıcı bu yaşta sen o bilgi ve erdeme nah sahip olursun 😅 olur her kafası çalışan alsın parayı bişey icat etsin, hala küresel olarak sağlık, gıda, ev, eğitim, nüfus sorumu kalıcı olarak çözülmemiş bunlar ne anlatıyor

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • retro61 R kullanıcısına yanıt

    insanlık koyun sürüsü olmasa o küresel güçler tabiri şu an olmazdı..

  • Sam Altman’ın bu denli büyük ölçekte bir yapay zeka hayalinin gerçekleşmesi, gerçekten de büyük bir adım olacaktır ve ciddi bir yatırım gerektirir. Ancak burada dikkate alınması gereken en önemli nokta, bu yatırımın getireceği teknolojik ilerleme ve bu ilerlemenin dünya genelinde yapay zeka endüstrisine etkisidir.Belirtildiği gibi, yapay zeka sektörü muazzam bir hızla büyüyor ve bu büyüme, çip üretim tesislerinin genişlemesinin yollarını açabilir. Ancak çip talebinin artması, tedarik ve talep dengesinde sorunlara yol açabilir. Altman'ın önerdiği ortaklık modeli, üretim tesislerini ve böylece tedarik kanalını genişleterek bu sorunu çözmeye yardımcı olabilir.Fakat bu tip büyük ölçekli projelerde, fizibilite ve uygulanabilirlik her zaman önemli meselelerdir. Çip üretim tesislerinin nerede kurulacağı, bu tesislerin nasıl finanse edileceği, üretim maliyetleri ve jeopolitik gerilimler gibi faktörler, projenin başarısını büyük ölçüde etkileyecektir.



    Altman, çeşitli potansiyel yatırımcılar ve ilgili taraflarla görüşmeler yaparak bu sorunları çözmeyi amaçlıyor. Ancak bu, kolay olmayacak bir süreç ve zaman alacak. Ayrıca bu tür bir projenin başarılı oluşturacağı etkinin boyutunun tahmin etmek zor olacağını da unutmamak gerekir.



    Önemli olan, yapay zeka endüstrisini daha da ileri taşıma potansiyeli taşıyan bu tür hırslı girişimlerin cesurca ele alınmasını sağlamaktır. Hem risklerin hem de potansiyel getirilerin farkında olarak, bu alanda sürdürülebilir bir büyüme yolculuğuna çıkmak, endüstri ve genel toplum için çok değerli olabilir. Bu nedenle, önümüzdeki yıllarda bu projenin gelişimini yakından takip etmek son derece ilginç olacaktır.





  • 7 trikyon dolar maliyet, üzerine bir o kadar da kar koy, üretileni 14 trilyon dolara kime satacaklar?

  • Bu yeni nesi uyanık aklınca trilyon dolarlar lüpletecek bir aynaya baksana sen , otur oturduğun yere çömez sen anca bir kaç milyonluk senaryolara extra olursun o da yutturabilirsen.

  • 5-7 trilyon dolar çok büyük paraymış gibi görünüyor ama 100 trilyon dolarlık dünya ekonomisinde çok da önemli değil. 8 milyar insan için 1000 dolar olsa 8 trilyon dolar yapar. Bir insanın hayatı 1000 dolardan bence çok daha fazla eder

  • ''Bu projenin 5 trilyon ila 7 trilyon dolar arasında bir kaynak gerektirebileceği tahmin ediliyor.'' Kaynak dedikleri rakam Fransa, İtalya, İspanya ekonomilerinin toplamından fazla. Aynen bulursunuz o kaynağı. Galiba yapay zeka uzunca bir süre pahalı bir hobiden öteye geçemeyecek.

  • Yüksek hafıza gurmak gereksiz sonuçta bir makina hiç gerek yok

  • Her yeniliğe karsi duruş sergilemek bu ülkenin genlerinde var sanki. Olağanüstü bir vizyon. Bizim hayallerimiz onların yaptıklarının yanına yaklaşamıyor maalesef.

  • DH Misafiri D kullanıcısına yanıt
    eflasyon beynine vurmus ,türkiyede millet gecim sikintisi yasarken sen birinin hayaline destek vermek icin 8 trilyon dolar neki demeye devam ed..

  • Kampec kullanıcısına yanıt
    senin gibi düsünenlerden para istiyor simdiden para gönder sayenizde 8 trilyona ulasir senide kendinide hiper hatta ultra zengin yapar:)))

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.