Şimdi Ara

Sahaya Yansımak nedir? Okuyalım...............

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
619
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Hala kavramların ne olduğunu konusunda bir anlayış eksikliği var.

SAHAYA Yansımak 3 raporla olur,
    1-gözlemci
    2-temsilci
    3-hakem raporu.
    Bu üç rapor, Federasyonlar için olmazsa olmaz belgelerdir.
    Bu belgelere dayanarak işlem yapılır.

Bugüne kadar Spor Hukuku ile Ceza Hukukunun ayrı değerlendirilmesinin anlamı budur.

Ceza Hukuku ayrıca işlem görebilir,
    ancak
    Spor Hukuku yukarda yazılı raporlara dayanır.
    Görüşler ve yorumlar bu raporla ile yapılır.

ÖRNEK:
    Erman toroğlunun başına gelen,
    İsviçre takım ile Gücü takım uefa maçı,
    gürcüler Ermana şike teklif ediyor,
    Erman uefaya raporla bildiriyor,
    uefa çık maçı yönet diyor,
    maçı gürcüler kazanıyor,(şikesiz)
    maç sonu uefa gürcüleri toplantıya çağırıp,
    3 yıl uefa men veriyor.

işte sahaya yansıma budur,
    yani,
    RAPOR ile,

yoksa bizim medyanın yazdığı gibi,
    "LYON 7 atarak bu maçı nasıl aldı,
    UEFA, Platini uyuma"
    gibi başlıklar rapor sayılmaz.

Hala anlatamadıysam, yazık bana ve anlamayanlara.

• Şimdi ben futbolcuyum diyelim ve birisiyle şike için anlaştım diyelim.

Koşabileceğim topa koşmayıp yada yavaş koşarak veyahut ayağım kaymış gibi yapıp rakip takımın tehlikeli bir atak yapmasına sebebiyet veriyorum. O atak gol oluyor.

Benim burada şike yaptığımı kim nasıl ölçecek?

Yada orta saha oyuncusuyum ve kapatmam gereken bir bölge var. Antremanlarda hocanın verdiği bir görev bu. Benim yapacağım işe göre stoperler pozisyon alacak. Ben hocanın verdiği görevi bilerek yapmıyorum. Hücuma çıkıyorum fakat geri dönerken olmam gereken pozisyonda olmuyorum. Yada atmam gereken pası başka bir yere atıyorum.

Başka bir örnek verelim.

Orta saha oyuncusuyum ve stopere geri pas veriyorum. Öyle bir pas veriyorum ki topu kontrol etmesi zor bir şekilde. Tabii rakip forvetin pres yapacağını düşünerek o pası veriyorum. Stoper topu kontrol edemeyince rakip forvet pres yapıp topu kapyor ve gol atıyor.

Sahaya yansıtmayıp çok güzel şekilde şike yapabilirim yada yapabilirler. İlla bariz bir hata yapmak gerekmez.

Ben Felipe Melo olsam ve şike yapacak olsam Servet Çetin'e kontrol etmesi zor olacak şiddette ve yönde geri pas yaparım. Servet beton ayaklı olduğundan o pası ayağından açmadan kontrol edemez. Rakip forvette basınca topu kapar. Al işte mis gibi şike yapmış olurum. Kimsede anlamaz ve suçu Servet'in üstüne atarlar.

Benim şike yaptığımı nasıl anlayacaksınız? Gözlemci nasıl anlayacak? temsilci nasıl anlayacak? Hakem nasıl anlayacak?

Bu da sahaya yansımayan şikedir.

• quote:

Orijinalden alıntı: Roohans

Şimdi ben futbolcuyum diyelim ve birisiyle şike için anlaştım diyelim.

Koşabileceğim topa koşmayıp yada yavaş koşarak veyahut ayağım kaymış gibi yapıp rakip takımın tehlikeli bir atak yapmasına sebebiyet veriyorum. O atak gol oluyor.

Yada orta saha oyuncusuyum ve kapatmam gereken bir bölge var. Antremanlarda hocanın verdiği bir görev bu. Benim yapacağım işe göre stoperler pozisyon alacak. Ben hocanın verdiği görevi bilerek yapmıyorum. Hücuma çıkıyorum fakat geri dönerken olmam gereken pozisyonda olmuyorum. Yada atmam gereken pası başka bir yere atıyorum.

Başka bir örnek verelim.

Orta saha oyuncusuyum ve stopere geri pas veriyorum. Öyle bir pas veriyorum ki topu kontrol etmesi zor bir şekilde. Tabii rakip forvetin pres yapacağını düşünerek o pası veriyorum. Stoper topu kontrol edemeyince rakip forvet pres yapıp topu kapyor ve gol atıyor.

Sahaya yansıtmayıp çok güzel şekilde şike yapabilirim yada yapabilirler. İlla bariz bir hata yapmak gerekmez.

Ben Felipe Melo olsam ve şike yapacak olsam Servet Çetin'e kontrol etmesi zor olacak şiddette ve yönde geri pas yaparım. Servet beton ayaklı olduğundan o pası ayağından açmadan kontrol edemez. Rakip forvette basınca topu kapar. Al işte mis gibi şike yapmış olurum. Kimsede anlamaz ve suçu Servet'in üstüne atarlar.

Benim şike yaptığımı nasıl anlayacaksınız? Gözlemci nasıl anlayacak? temsilci nasıl anlayacak? Hakem nasıl anlayacak?

Bakış açınıza göre o halde her hata yapan oyuncu potansiyel şikeci oluyor öyle mi?

• quote:

Orijinalden alıntı: Johnny B. Goode

quote:

Orijinalden alıntı: Roohans

Şimdi ben futbolcuyum diyelim ve birisiyle şike için anlaştım diyelim.

Başka bir örnek verelim.

Bakış açınıza göre o halde her hata yapan oyuncu potansiyel şikeci oluyor öyle mi?

Her yapmayanda şike yapmamış mı oluyor?

Birdaha söylüyorum bu vicdan işidir istersen 1000 kere izle şike var yada yok diyemezsin...

Hatta adam parayı almıştır ama içine sinmemiştir ölümüne oynamıştır bunu bilemezsiiiinnnn imkanı yok.

Artık belge felan konuşmayın allah aşkına ya..

• öyle örnekler yazmışsınki,
    sadece konuyu saptırmak için yazıldığı belli oluyor.
    yapma bunu.

gözlemci, temsilcilerin hayatı spor içinde geçmiş insanlar,
    kasıtlı yapılan hata ile sadece hatayı anlayacak kadar bilgileri ve önsezileri vardır.
    senin gibi klavye başında komplo üretecek insan değillerdir.

Zaten onların raporu kesin karar değildir.
    Huylandıkları, kuşkulu gördükleri maçları ve pozisyonları yazarlar,
    TFF nin ilgili kurulları işleme alıp ,
    tekrar incelenir.

Yani,
    ilerde aksi bir durum olmadıkça,
    rapora yansımayan maçlar incelenmez, kabul edilir, tescil edilir.

Hepsi bu,
    fazla asparagas yaparak konuyu saptırmayalım.
  • Yukarıda yazdıklarımı görüntülerle destekleyeyim. 33. haftadaki Trabzon-Fenerbahçe maçında Yobo'nun verdiği pası irdeleyelim.
    Dakika 3:10'dan itibaren Fenerbahçenin yediği gole bakalım.

Yobo orada kalecisinin sağ tarafına yani rahat vurabileceği yere pas atabilir yada hiç ona girmeyip kendisi ileri vurabilir. Bunu yapmayıp yanındaki takım arkadaşına veriyor. O arkadaşına 2 tane Trabzonsporlu futbolcu pres yapmak için koşuyor. O futbolcular Yobo'nun oraya atabileceğini hissediyor ve pres yapmak için koşuyor. Ve Trabzon golü atıyor.

Burada herkes suçu Yobo'nun pas attığı futbolcuya atıyor. Çünkü hatalı pası o verdi. Peki onun hata yapmasını kim sağladı? Yobo.

İşte burada Yobo'nun şike yaptığını kim anlayacak? Temsilci ve Gözlemci oturdukları yerden bunun şike olduğunu nasıl hissedecek?

Not: Anlamayanlar olabilir Yobo şike yaptı demiyorum sadece sahaya yansımayacak şekilde şike nasıl yapılır onu izah ediyorum.

• "Yaptı demiyorum ama"larla olmaz bu iş. Faşizan anlayış yapısı çok tehlikeli.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Johnny B. Goode

Hocam her hata yapan tabikide şike yapmış sayılmaz. Ben diyorum ki benim hata yaptığımı kim anlayacak? Antremanda hocanın bana verdiği görevi bilerek yapmadığımı hocanın kendisinden başka kim anlayacak? Benim nereyi kapatmam gerektiğini 3. şahıs nasıl anlayacak? İlla bariz bir hata yapmak gerekmez.

mimleon

Olayı farklı yere çekmiyorum. Sadece sahaya yansıtmadan nasıl şike yapılırı örneklerle gösteriyorum. Şike yapacak oyuncuda biraz zeka varsa yukarıda yazdığım şekilde şike yapar. Milyonların seyrettiği bir maçta neden rakip futbolcuya bilerek pas versin yada kendi kalesine gol atsın? dimi.
  • Çok kısa,

Trabzon-Buca maçı,
    Bucasporlu oyuncu,
    attıkları gol sonrası,
    TS santra yapar ve uzun top atar,
    bunun ayağı kayar (!), gol olur.

İşte gözlemci, bunu kuşkulu bulursa raporuna yazar,
    konu artık TFF dadır.

Gereğini onlar düşünür.

Araştırır, yorumlar, sorgular,
    ceza varsa verir,
    değilse maçı tescil eder.

hepsi bu.

abartmayın.......................................
  • Yemin ediyorum varya bukadar kendini haklı göstermeye yönelik hareket eden insan grubu görmedim ben , önsezileri varmış gözlemcinin allah mı bu bilecek adamın para alıp almadığının , ayağının mı kaydığını , garip garip konuşmanın anlamı yok sizde içinizde biliyorsunuzda holiganlık yapıyorsunuz , ha yapında gelip buraya konu açmayın bari.Şike nasıl yapılırmış...Ozaman hakemde hata yapmasın onunda önsezisi var heralde eğitimli insan oda , gözünün önünde kendini atan futbolcuya bile faul veriyor sen neyin gözleminden bahsediyorsun?

Gariplik üzerine gariplik , şike yok , tapeler yalan , cemaatler gerçek , davalar namus hepsi tamamdır.Buradaki suç sizde değil , futbolu yönetemeyen zihniyette.
  • ''İnsanların ön yargılarına parçalamak, atomu parçalamakdan daha zor.''

Boşverin anlatmaya çalışmak zorunda değilsiniz anlamıyorlarsa. Bunların düşünce yapısına göre her eline bıçağı alan katil olur , koyun kesmiş insan kesmiş farkı yok
  • @Rohans,
    hala laf ebeliği yapıyorsun,

örneklerini daha farklı versen kabul ederim,
    YOBOnun şike yapmayacağı apaçık belli iken,
    neden illaki böyle absürt örnek veriyorsun?

bak verdiğim örneğe,

diyelimki, verdiğim örnekde TS kaldırın FB yazın,
    (polemik olmasın diye)

1 maç sonra bir başka kuşkulu pozisyonda,
    Fb bir gol daha kazandı ve başka bir gözlemci,
    yine rapor düzenledi,

2 hafta sonra bir rapor daha,

Disiplin-etik kurul bunları inceler.

hala anlamadınmı?
  • hem italyadaki, (milan-juve)
    hemde fransadaki (marsilya)
    şike cezaları,
    belge ve ifadelere (itiraf) dayanmıştır.
    ve Spor Cezası olarak cezalar verilmiştir.

Elbette,
    İtiraf ve Belge olmadan şike tespiti son derce zordur.

İşte bu yüzden sürmekte olan dava bu kadar önemli.
    TFF ve Etik kurulun elinde olan raporlar temizse,
    (gözlemci-temsilci-hakem)
    mecburen bu davaynın sonuçlanmasını bekleyecekler.

Belgeler ve iddialar geçersiz çıkarsa,
    Beraat ederlerse, herşey eskiye döner.
    Yok,
    ceza alırlarsa ki,
    cezaya sebep olan belgeler ve iddalar geçerli demektir,
    sportif ceza vermek hala mümkündür.

İşte durum bu kadar açık..........................................................

Ceza davasını bekleyin,
    sonra konuşun.
  • quote:

Orijinalden alıntı: mimleon

@Rohans,
    hala laf ebeliği yapıyorsun,

örneklerini daha farklı versen kabul ederim,
    YOBOnun şike yapmayacağı apaçık belli iken,
    neden illaki böyle absürt örnek veriyorsun?

bak verdiğim örneğe,

diyelimki, verdiğim örnekde TS kaldırın FB yazın,
    (polemik olmasın diye)

1 maç sonra bir başka kuşkulu pozisyonda,
    Fb bir gol daha kazandı ve başka bir gözlemci,
    yine rapor düzenledi,

2 hafta sonra bir rapor daha,

Disiplin-etik kurul bunları inceler.

hala anlamadınmı?

Sen demek istediğim anlamamışsın ki.
    Ben Yobo şike yaptı demiyorum. Yada ima etmiyorum.

Sadece izleyenlerin anlamayacağı şekilde şike nasıl yapılır onu anlatmaya çalışıyorum.

Bu gösterdiğim absürd bir örnek değil. Çoğu maçta olan hatalardan birisi.

Misal yandan yapılan ortalarda arka direği boş bırakan bek oyuncularının yüzünden sürekli gol yenmesi gibi hatalardan birisi. Bek oyuncusu arka direği boş bıraktığında orayı rakip futbolcunun dolduracağını bilmesi gerekir. Bunu bilerek yaptığında kim o bekin şike yaptığını anlayabilir. Adam ben kademe için öne doğru koştum diye savunma yapar.

Yüzlerce örnek verebilirim çaktırmadan şike nasıl yapılır hakkında.

Bugüne kadar şike olayları bu kadar ciddi boyuta ulaşmadığından hiçbir gözlemci, temsilci ve hakemin aklında aha bu maçta şike olabilir ona göre hep art niyetli izleyeyim maçları dememiştir. Ama bundan sonra bu insanların akıllarının ilk sırasında bu maçta şike olabilir dikkat edeyim diyecektir. Gerçi böyle dese ve bu futbolcu şike yapmış olabilir diye rapor yazsa yine birşey çıkmaz. Birkaç satır yukarıda bek oyuncusunun kendisini savunması gibi savunma yapabilir. Ceza verecek olanlarda birşey yapamaz.

• Bir konu bu kadar güzel çarpıtılabilirdi ancak. Öncelikle evrensel spor hukukunda şikenin sahaya yansıması diye bir tabir yok. Şike ister sahaya yansısın ister yansımasın aynı cezaya çarptırılır. Ama Demirören'in aldığı kararların çok güzel bir yan etkisi oldu, "katiyen şike yapmadık" diyen FB'liler bile birdenbire "sahaya yansımadı ki" demeye başladılar. Neyse en azından şike girişiminde bulunduğunuzu kabul ettirebildik ya, o bile başlıbaşına büyük bir olaydır.
  • Buca trabzon maçında sahaya yansımamışsa hiç bir maçta yansımamıştır. Geçiniz.
  • Boş vaktim olsa tapelerde adı geçen maçları ve şike yaptığı söylenen futbolcuları dikkatli bir şekilde izlerim. Mutlaka adı geçen futbolcuların yapabileceği şeyleri yapmadığı birkaç pozisyon bulurum. Neden oraya doğru koşmadın, adamların oradan geleceği belli diyebileceğim birşeyler bulurum.

Ahanda bu adam şike yapmış diyebilirim.

Fakattt;

O futbolcu da bana ben oraya koşmadım çünkü bu taraftan geleceklerini düşündüm derse hiçbirşey diyemem. Adamın ne hissettiğini nereden bileceğim ki art niyet arayabileyim. Yada o oyuncu hocam antremanlarda bu bölgeye dikkat et dedi derse birşey diyemem. Yada benim bölgem burası önce kendi bölgemi korumak benim görevim derse birşey diyemem.

Demem o ki bariz bir şekilde hata yapıp, rakip takıma avantaj sağlamadığı sürece bir oyuncunun şike yaptığı anlaşılamaz. Ya bariz hata yapacak ve herkes aha şike yaptı diyecek yada tapeler, belgeler olacak yada itiraf olacak.

O yüzden sahaya yansımamış demek oldukça saçma bir ifadedir.

• Arkadaş , eğer bu deliller arasında yapılan şike konuşmalarında bir anlaşmazlığa rastlanmıyorsa sen o şike nasıl sahaya yansımamıştır diyebilirsin peki? İşte o yüzden İtalya'da şikenin sahaya yansıyıp yansımaması meselesini es geçip, teşebbüste dahi küme düşme cezası verdiler ya. Mantık budur arkadaş. Zaten bunu tartışmamız saçma, sizin şu anda yöneticilerinize "Bizi nasıl şikeye bulaştırırsınız" diye patlamanız lazım, bize laf anlatmanız değil.
  • sahaya yansımamıştır arkadaşlar boşuna nefes tüketmeyin

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.