Şimdi Ara

Ryzen Sistem gerekli müdahaleler ve testler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
1.679
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 3 sorum var arkadaşlar,

    1)
    Asus rog c6h ve ryzen 1600x kullanıyorum. Ram'ler gskil flare x 3200 mhz c14. Sistemin kararlı olduğu ve hakkını verecek bir ayarda kullanmak istiyorum. Doccp profillerinden ram'e uygun olanı seçtim sadece. Clock ratio değişip sabilemeli miyim? Ya da neler yapmalıyım?

    2)
    Herşey stok sadece ram hızı 3200 seçili aldığım değerler gtx 1080 evga ftw2 ile :

    Unigine heaven benchmark 4: Cpu 3.6 ghz, Quality Ultra, Tessellation Extreme : 3301

    3dmark Timespy 7513

    Sonuçlar nasıl bir sorun var mı sizce?

    3)
    Kasam corsair 750d airflow edition

    Soğutma şu şekilde

    Önde intake olarak 2 adet corsair ml140 pro fan
    Arkada exhaust olarak 1 adet corsair ml140 pro fan
    Üstte sıvı soğutma radyatörü var 240 mm, kasanın içinden push through şeklinde kasa iç tarafında 2 adet exhaust fan görevi de gören cpu soğutucunun fanlarından var ayrıca yine üstte 1 adet ön tarafta exhaust 140lık fan var
    Altta ise 2 adet 120 mm'lik intake fan mevcut.

    Cpu soğutmanın fanları direk kendi bölgesine bağlı keza AIO pump da yine anakartta işaretli bölgesinde

    Onun haricindeki tüm fanlar önceden almış olduğum akasa pwm 5to1 fan birleştiriciye bağlı. Yani hepsi tek kasa fanı slotuna bağlı. Asus suite kurulu iken silent modda bile oldukça soğuktu ama pimpirikli olduğum için kurcaladım biraz (OCCT 20. dk 58 derece, Prime95 sfft testi 20. dk 54 derece, boşta iken klima kapalıysa 40 açıksa 32 C'nin altında)
    Kasa fanları Bios'tan referans olarak cpu'yu alıyor kendine. Mod olarak otomatik mi kalmalı yoksa ben mi belirlemeliyim şu derecede şu yükte çalışsın diye? Aynı şey aio pump için de geçerli.







  • Yapay Zekanın Yanıtı

    Ryzen Sistemleri için Gerekli Müdahaleler ve Testler

    AMD CBS (Chipset Bağlantı Alt Sistemi), Ryzen işlemcilerin anakarta bağlanmasına yardımcı olan önemli bir bileşendir. Ryzen sistemlerinin düzgün çalışmasını sağlamak için aşağıdaki müdahaleler ve testler gereklidir:

    BIOS Güncellemeleri:

    • En son BIOS sürümünü yüklemek, CBS'nin kararlılığını ve uyumluluğunu artırır.

    Chipset Sürücülerinin Güncellenmesi:

    • Güncel chipset sürücüleri, CBS ile işletim sistemi arasında düzgün iletişim sağlar.

    Bellek Testleri:

    • MemTest86+ gibi bellek test araçlarını kullanarak sisteminizdeki bellek modüllerinin düzgün çalıştığını doğrulayın.

    Stres Testleri:

    • Prime95 veya AIDA64 gibi stres test araçları, sistemin kararlılığını zorlar ve CBS'nin sınırlarını test eder.

    Sıcaklık İzleme:

    • HWMonitor veya Core Temp gibi araçlar kullanarak sisteminizin sıcaklıklarını izleyin. Yüksek sıcaklıklar, CBS'nin performansını olumsuz etkileyebilir.

    AMD CBS'nin Kontrol Edilmesi:

    • CBS'nin doğru yapılandırıldığını ve çalıştığını doğrulamak için Ryzen Master yazılımını kullanın.

    Diğer Müdahaleler:

    • Toz birikmesi gibi fiziksel engelleri temizleyerek hava akışını iyileştirin.
    • Güç kaynağının yeterli gücü sağladığından emin olun.
    • Sisteminiz için tasarlanmış uyumlu bileşenler kullanın.

    Bu müdahaleleri ve testleri düzenli olarak gerçekleştirerek Ryzen sisteminizin optimum performansta çalışmasını ve olası sorunları önceden tespit etmenizi sağlayabilirsiniz.

    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Benim tavsiyelerim:



    Ryzen master ile Oc yapabilirsin. Oyuna gireceğin zaman Oc profilini aktifleştirirsin.

    Kasa soğutmasına gelince tüm bileşenlerin üzerinden soğuk hava geçiyorsa sorun yok. Yaz aylarında sessizlikten taviz verip bir parça gürültülü olması iyidir. Öndeki fanların belli ayarda sürekli üflesin. Çipset sıcakken işlemciye ayarlarsan o zaman işlemci serinken anakartın fazla ısınmış olur.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • BalistikBomba B kullanıcısına yanıt
    Önce bios ayarlarını default'a getirip öyle mi ryzen master ile oc yapayım? Nedense bios arayüzünde daha kesin sonuç alıyormuşum gibi geliyor :)
  • Yemişim biosu be. P states Oc yapabiliyorsan o zaman yap. Biostan yapacaksın da ne olacak. Kur Ryzen masteri seç işlemci çarpanını ver uygun voltajı prime95 ile de şöyle bi güzel ez işlemciyi. Eğer reset, mavi ekran vs vermezse stabil olmuştur. Ön fanlar direk hava üfleyecek unutma. Çünkü çipset çok sıcak çalışıyor. Ramlare dikkat et.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: BalistikBomba

    Yemişim biosu be. P states Oc yapabiliyorsan o zaman yap. Biostan yapacaksın da ne olacak. Kur Ryzen masteri seç işlemci çarpanını ver uygun voltajı prime95 ile de şöyle bi güzel ez işlemciyi. Eğer reset, mavi ekran vs vermezse stabil olmuştur. Ön fanlar direk hava üfleyecek unutma. Çünkü çipset çok sıcak çalışıyor. Ramlare dikkat et.

    Pstate oc yapabiliyorum ama hiç tecrübeli değilim. O yüzden hangi değerleri vererek gitmem lazım onu merak ediyorum. Öğrenmek istediğim de o. Sadece sabit stabil yeterli güç istiyorum gaming için. Yani ryzen master ile hangi değerleri kaç ile değiştirerek neyi tespit etmek gerek? Ve bu işin sonunda prime ve occt testlerinde kaçıncı dk'da kaç derece sıcaklık olmalı?



    Ayrıca ramler ile ilgili neye dikkat etmem lazım?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: nev20.06


    quote:

    Orijinalden alıntı: BalistikBomba

    Yemişim biosu be. P states Oc yapabiliyorsan o zaman yap. Biostan yapacaksın da ne olacak. Kur Ryzen masteri seç işlemci çarpanını ver uygun voltajı prime95 ile de şöyle bi güzel ez işlemciyi. Eğer reset, mavi ekran vs vermezse stabil olmuştur. Ön fanlar direk hava üfleyecek unutma. Çünkü çipset çok sıcak çalışıyor. Ramlare dikkat et.

    Pstate oc yapabiliyorum ama hiç tecrübeli değilim. O yüzden hangi değerleri vererek gitmem lazım onu merak ediyorum. Öğrenmek istediğim de o. Sadece sabit stabil yeterli güç istiyorum gaming için. Yani ryzen master ile hangi değerleri kaç ile değiştirerek neyi tespit etmek gerek? Ve bu işin sonunda prime ve occt testlerinde kaçıncı dk'da kaç derece sıcaklık olmalı?



    Ayrıca ramler ile ilgili neye dikkat etmem lazım?

    Hocam, ben şöyle anlatayım:

    1-) P states OC yöntemi ile biostan direk AMD CBS içindeki bazı değerleri değiştirerek OC yapmış oluyorsun. Bunun en avantajlı tarafı, PC yüke girdikçe OC olur, yükten çıktıkça da frekansını düşürür. Hem ekonomi yaparsın, hem PC aşırı ısınmaz, daha az elektrik faturası gelir ve sistem bileşenlerinin ömrü uzar. Bu yöntem OC'yi ben hiç denemedim. O yüzden ayrıntılı bilgi maalesef veremeyeceğim. Biraz riskli bir OC yöntemidir.

    2-) Bios'tan direk işlemci çarpanını değiştirme yöntemi ile, OC yapabilirsin. Sen Bios resetleyene dek o frekansta çalışmaya devam ederler. Bunun avantajlı tarafı yapması çok kolaydır. Dezavantajı ise bu yöntemde tüm çekirdekler belirlediğin frekansa OC olur ve sürekli o frekansta çalışırlar. Aşırı ısı, elektrik faturası, ve sistem bileşenlerinin ömrünün kısalması olumsuz yönleridir.

    3-) Ryzen Master yazılımı ile OC yapmak. Avantajlı tarafı, hem yapması kolaydır. Hem de sadece PC'nin o anki oturumunda OC yapar. Bir sonraki açılışta default ayar açılır. Mesela oyuna girerken oluşturduğun bir OC profili ile oyuna girdiğinde, daha kolay ve stabil bir OC yapmış olursun. Sonraki Windows oturumuna kadar belirlemiş olduğun profilde OC modda kalır. Fakat, tüm çekirdekleri yüksek frekansta her zaman tutmaz ve yükte değilse, çekirdeklerin frekansını düşürür. Bu da bize hem daha az ısınma hem de daha ekonomi olarak geri döner. Mesela benim işlemcim R7 1700'dür. Normal frekans 3.0 GHZ'dir. Ben Ryzen masterden sürgüyle, işlemci frekansını 3,875 GHZ'ye çıkarıp, işlemci voltajını da AMD'nin belirttiği güvenli voltaj olan 1.35V yapıp kaydet ve uygula diyorum. Bu kadar basit bir şekilde bu yöntemle OC yapmış oluyorum.

    4-) Asus Zen States Beta yazılımı yardımıyla, bu yöntemde sadece Asus'un bu programını kuruyorsun. Senden, kendisine üç adet çarpan girmeni istiyor. En yüksek çarpan ile işlemcinin max OC olacağı frekansı belirlerken, diğer çarpanlarla da dengedeki frekansı ve düşük yükteki frekansı seçmiş oluyorsun. Çalışma mantığı ve avantajları 1. Yöntemdekilerin aynıdır. HPET servisini aktifleştirmen gerekir. Biosu da son sürümüne güncellemen gerekir. Dezavantajı ise, çakışma yapabilmesi ve her zaman doğru düzgün çalışmamasıdır.

    Bu yöntemlerden birini artık seçerek OC yapabilirsin.

    Bu arada Ram'lerde dikkat etmen gereken mesele, DOCP profilleridir. DOCP standart seçtiğinde ramlerin kendi hızında çalışıyorsa sorun yoktur.




  • BalistikBomba B kullanıcısına yanıt
    Oldukça açıklayıcı oldu hocam. Sanırım dememelik ryzen master ile kurcalamak yeterli olacak o zaman. Aralarındaki farklılıkları bilmiyordum. İşlemcinin performansından gayet memnunum o yüzden ağır bir overclock peşinde değilim. Tek kastım ihtiyaç olduğunda tam istenileni vermesi başka bir şey değil :) eyvallah.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Q9550 İNCELEME VE TESTLER
    17 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

    Orijinalden alıntı: nev20.06

    Oldukça açıklayıcı oldu hocam. Sanırım dememelik ryzen master ile kurcalamak yeterli olacak o zaman. Aralarındaki farklılıkları bilmiyordum. İşlemcinin performansından gayet memnunum o yüzden ağır bir overclock peşinde değilim. Tek kastım ihtiyaç olduğunda tam istenileni vermesi başka bir şey değil :) eyvallah.

    Doktorum ne yaptın?

    Dediğin gibi ihtiyaç halinde ekstra güç ve performans istiyorsan aslında en temizi Pstate OC yöntemi. Hatta ve hatta kullanmadığım zaman da mümkün mertebe az enerji tüketsin diyorsan da Pstate ile birlikte Cstate'yi de aktifleştirmen harika olur.
    Bu konu hakkında kısmen bilgi sahibiyim ama tam olarak tavsiye verebilecek kadar değilim. Dün epey bir araştırma yaptım bu konuda. Hiçbir ekstra program vs kullanmadan, direkt biostan bu OC yöntemini yaptığımızda işlemci ancak ihtiyaç halinde OC oluyor. Gerçi AMD'nin kendi Turbo Boost'u ve de XFR denilen soğutma kalitesine bağlı olarak işlemciyi hız aşırtması özellikleri var ama bunların performansa öyle ahım şahım bir katkısı yok. Yani kendi yapacağımız OC işleminin getireceği ekstra performansın yanından bile geçemez.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: BalistikBomba


    quote:

    Orijinalden alıntı: nev20.06

    Oldukça açıklayıcı oldu hocam. Sanırım dememelik ryzen master ile kurcalamak yeterli olacak o zaman. Aralarındaki farklılıkları bilmiyordum. İşlemcinin performansından gayet memnunum o yüzden ağır bir overclock peşinde değilim. Tek kastım ihtiyaç olduğunda tam istenileni vermesi başka bir şey değil :) eyvallah.

    Doktorum ne yaptın?

    Dediğin gibi ihtiyaç halinde ekstra güç ve performans istiyorsan aslında en temizi Pstate OC yöntemi. Hatta ve hatta kullanmadığım zaman da mümkün mertebe az enerji tüketsin diyorsan da Pstate ile birlikte Cstate'yi de aktifleştirmen harika olur.
    Bu konu hakkında kısmen bilgi sahibiyim ama tam olarak tavsiye verebilecek kadar değilim. Dün epey bir araştırma yaptım bu konuda. Hiçbir ekstra program vs kullanmadan, direkt biostan bu OC yöntemini yaptığımızda işlemci ancak ihtiyaç halinde OC oluyor. Gerçi AMD'nin kendi Turbo Boost'u ve de XFR denilen soğutma kalitesine bağlı olarak işlemciyi hız aşırtması özellikleri var ama bunların performansa öyle ahım şahım bir katkısı yok. Yani kendi yapacağımız OC işleminin getireceği ekstra performansın yanından bile geçemez.



    Valla şöyle oldu. Bir kaç bir şey denedim. Sanırım işlemci ile yaptığım müdahaleler çok tutmadı. Oyunlarda en çok fps aldığım ve benchmarktan en yüksek puan aldığım halim işlemciyle ilgili hiçbir şeye dokunmadan sadece ram hızını kendi hızına doccp profili çekmek oldu. Ben de şimdilik o ayarda takılıyorum. Ryzen master'da görülen sıcaklık 30 ile 35 derece arasında boşta. Yükte de 45in üstüne çıkmıyor bu sıcakta bile. Performans yeterli geldiği için şimdilik devam edicem. Ama ilerde şu pstate oc işini tamamen okuyup deneyeceğim onu da.

    Ryzen master ile kurcaladığımda da saçma sapan 2.2 ghz görülüyor bazı programlarda anlamıyorum. 3.9'a sabitliyorum ama occt testinde 2.2 ghz görüyor. Sanırım biostan seçili profil olunca ek program ile ayar yapmak sistemi bug'a sokuyor.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.