Şimdi Ara

Ryzen 7 9700x vs Ryzen 7 9800X3D Hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
31
Cevap
0
Favori
1.592
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Yakın zamanda 5070ti veya 9070xt ekan kartlı bir pc toplamak istiyorum. Başlıkta da belirttiğim iki işlemci arasında kaldım. Ryzen 7 9700x ve Ryzen 7 9800X3D, ikisi arasında nerden baksak yüzde 70-80 fiyat farkı var. Daha çok 4K çözünürlükte oyun oynayacağım ve çok zaman zaman premiere kullanarak kurgu yapacağım. Sizin tavsiyeleriniz ne olur? Ayrıca 7800x3D işlemci de var fakat bir jenarasyon eski olması düşündürüyor.

2-Bu işlemciler için hava soğutma mı sıvı soğutma mı kullanmak faydalı olur?

3-Sorularıma ek olarak bu işlemcilerden birini seçtiğimde ram tercihim nasıl olmalı? 6000Mhz üzerinde amd işlemcilerle kullanmak gereksiz mi oluyor ve bazı işlemcilerde sadece xmp yazıyor, expo olmasına da gerek var mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi resistancemetal -- 15 Eylül 2025; 17:24:33 >

AMD Ryzen 7 9800X3D Review - The Best Gaming Processor
    https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-7-9800x3d/12.html

4K oyun
    techpowerup
    AMD Ryzen 7 9800X3D Review - The Best Gaming Processor
    https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-7-9800x3d/20.html

Bu yeter
    https://www.gaming.gen.tr/urun/384878/thermalright-peerless-assassin-120-se-argb-tl-c12c-s-120mm-6-x-6mm-isi-borulu-amd-intel-uyumlu-hava-sogutucu-2-yil-birebir-degisim-garantili/

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Evet hocam araştırdığım kadarıyla temel fark 1080p gibi düşük çözünürlüklerde ortaya çıkıyor. Benim de o çözünürlükte işim yok. Arada çok ciddi fiyat farkı var. Premierede de sizin attığınız testlere göre değecek bir fark yok gibi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi resistancemetal -- 15 Eylül 2025; 18:2:1 >
  • Hocam ben uzun zamandır 9700x kullanıyorum. Çocukların pc de 7800x3d var. 2k da 9700x oyunlarda 7800x3d ile hemen hemen aynı, hatta bazı oyunlarda öne geçiyor. Günlük kullanımda ise 9700x kesinlikle daha hızlı bir işlemci. Bundan önceki 3 sistemimde de 9800x3d vardı. 2k da cs2 gibi oyunlarda 9800x3d en fazla %5 civarı daha hızlı ama yine de çok yakınlar, 4k da ise fark %2 bile olmuyor yani 2k ve 4k için kesinlikle 9700x oldukça yeterli bir işlemci. Artı olarak 9700x e pbo ayarları v.s. yapınca 5700mhz ve üstü frekanslarda normal halinden ortalama %10 daha performanslı çalışıyor ki bu gerçekten güzel bir oran. Ben 9700x işlemcimi 9800x3d ile değiştireceğim. Sebebi de sistemi ilana koyduğumda (diğer bileşenlerim üst seviye) 9700x e alıcılar burun kıvırıyor. Soranlara durumu açıklamaya çalışıyorum ama anlamıyorlar. Hem 9700x hem de 9800x3d görece sıcak çalışan işlemciler. İyi bir 360mm öneriyorum.

• gOkO kullanıcısına yanıt

Bilgi için teşekkür ederim. 9700x aldım. Çok rekebatçi oyunlarla işim yok, battlefield 6 oynayacağım. Onu da 4k açacağım. Aradaki fiyat farkı da çok, benim de araştırmama göre benim o farka ihtiyacım yokmuş

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Kaliteli çift kule soğutucu ile rahatlıkla soğutabilirsin. Thermalright peerless assassin, phantom spirit, frost commander tarzı.

Aynen öyle yaptım phantom spirit se +ryzen 7 9700x aldım. Kurguda da yetecektir, animasyon vs işim yok

Biraz curve yaparsın, render işinin en kısa surede bitmesi gerekmiyorsa termal limit koyarsın. Mutlu mesut kullanırsın. Sistemi montajladığında test-kontrol yapmayı unutma.

Renderlarda acelem yok. Test kontrol işini nasıl yapayım?

Önce BIOS üstünden expo profilini aktifleştiriyorsun.

PBO +200MHz.

All core -25 curve veriyorsun. Sorun olmazsa -30, -35... Bi yerde illa hata verir zaten. Yüksek saat hızlarını, daha düşük voltajda çalıştırmaya yarar. Verimlilik artışı sağlar.

10-15 CPU testinde frekans/voltaj ve sıcaklığı gözlemle. İdeal noktaya geldiğinde (sana göre) termal limit koyup sonlandırıyorsun. 80°C limitte bu hız kötü ama 85'te bu hız iyi gibi. İstemezsen hiç limit koyma. Kendine göre ayarlarsın.

OCCT kullanıyorum ama alternatif programlar var.

Memtest86 ile ram testi.

Ssd'de sağlığını kontrol edebilirsin, bi hız testi yapsan olur.

Ekran kartına da ufak bi UV dokunuşu yapıp en sonunda kasa fanlarını elle ayarlıyorsun. Furmark ile test edebilirsin.

Bundan sonra ağır stres testini uzun süre çalıştırıyorsun.

Hata vermezse; ısınmayan, sessiz(opsiyonel) ve stabil sistem elde ediyorsun.  

Düzenleme: PBO eklendi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TimFoster -- 27 Eylül 2025; 20:15:22 >

• TimFoster kullanıcısına yanıt

Anladım hocam siz verimlilik ayarlarıyla beraber yazdınız. Çok teşekkür ediyorum, inşallah sıkıntısız güle güle kullanırız

Rastegele olarak yazıyorum. Curve olmadan 1v 5ghz çalışıyorsa -10 curve ile 5.1ghz, -20 ile 5.2ghz çalışır, -30 co yazarsın reset atarRyzen 7 9700x vs Ryzen 7 9800X3D Hakkında  değerler sallama. Stok hali yerine curve ayarı yaparsan; eskiden 5000 hızında 95°C'ta çalışan, yenisinde curve ile beraber 80°C'ta 5000 hızında çalışabilir. Yani tamamen neye göre eğip bükecek olduğuna bağlı Ryzen 7 9700x vs Ryzen 7 9800X3D Hakkında 

Bi önceki mesajı düzenleyip ekleme yapayım pbo'yu unutmuşum.

Düzenleme: anlatım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TimFoster -- 27 Eylül 2025; 20:17:55 >

Merhaba hocam ben de 9800x3d 9070xt ikilisi yaptım 2k için ama 9800x3d satıp 9700x mi geçsem yoksa dursun mu? Rtx 5080 vardı aklım da ama onun yerine işlemciyi yüksek tuttum. Bu konu da öneriniz nedir acaba?

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Hocam almışsınız artık satmanıza gerek yok bence. İkinci eli 19-20 9800x3d nin. İleride 5080 super alırsınız. Şimdilik bu kombinasyonla uzun süre sorun yaşamazsınız. 9700x te 2k da gayet güzel besliyor 9070xt yi ama dediğim gibi almışsınız çiçek gibi olmuş. Bende 9800x3d yaptım makineyi. Hiç bir fark gözlemlemedim neredeyse :) 9700x i de yeni kasa toplayıp ona taktım.

Zaten 2k da 9700x yeterliydi ama 9800x3d box aldım. Güncelleme yaparsam gpu daha rahat olur diye. Dediğiniz gibi devam edeyim bu şekil de en kötü yine 2 sene götürür diye düşünüyorum. Belki o zamana fiyatlar normalleşir ki sanmam 🙂.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.