Şimdi Ara

Rüzgar Türbini Uygulamalarinda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Ve Flans Alternatör Yapimi. (28. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
941
Cevap
51
Favori
277.363
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2627282930
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: sinkro

Sn.WebFaresi.Linkini vermiş oşldugunuz kanatlar daha önce gündeme gelmiş,pek olumlu yorum alamamıştı.Rahmetli Mehmet bey bu kanatlar icin fırtına kanatları yorumunda bulunmuştu.Bölgenizde rüzgar hızı 12,5 m/sn civarlarında degilse verim almanız biraz zor görünüyor

sağdaki kanat tipi için whisper yüksek hızda verimli denmişti.

Soldaki de yine aynı cins mi yani iki tipte yüksek hızlar içinmi,

soldaki kanat tipinin göbeğe yakın kısımları biraz daha geniş gibi, 3-4 m/s hızlarda dönermi sizce

Rüzgar Türbini Uygulamalarinda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Ve Flans Alternatör Yapimi.

• arkadaşlar merhabalar;
    bende bu işe yeni başlayanlardanım. tecrübesizliğime vererek bir kaç soru srormak istiyorum.

mıknatısları yapıştırırken ve stotör kalıbını dökerken ne tür yapıştırıcı ve reçine kullanmamız gerektiği hususunda yardımcı olabilirmisiniz.
    ben aşağıdaki 2 linki buldum ancak bunlar bizim stattörü doldurduğumuz reçine için iş görürmü ve mıknatısı demir nüveye yapıştırmak için.
    veya sizin tecrübelerinize sığınırak link verebilirmisiniz. böylece ne aramış olduğumu görebileyim.:) internette arattırdığım zaman bir sürü polyester reçine veya tamir polyster altında çeşit çeşitleri var. forumunuzun çoğunu okumaya çalıştım ancak tamir polyster ve epoksi dışında bilgi bulamadım.:(
    şimdiden tşk ederim.
    http://urun.gittigidiyor.com/garaj/404-super-epoksi-celik-kaynak-tesisat-macunu-yap-73200759
    http://www.uygunyatmalzemeleri.com/Epoksi-ERA-4000-1-KG,PR-69.html

sanırım ikiside değil :(

• quote:

Orijinalden alıntı: musa_ay

quote:

Orijinalden alıntı: ali_kocak

quote:

Orijinalden alıntı: WebFaresi

kanatlarda tıkanıp kaldım kaynak bulamıyorum. kanat hakkında bilgiler verilmiş fakat
    ortalama 2.5 - 3m kanat yapmak için gerekli ölçüler neler bulamıyorum.

ölçüler olsa tasarımını yapip makinada işleyecez.

1 hafta daha bulamazsam
    http://www.sahibinden.com/ilan/is-makineleri-sanayi-elektrik-enerji-ruzgar-turbini-ruzgar-generatoru-icin-air-x-kanatlari-1,5-metre-capinda-92358999/detay/
    şu ilandakinden alıcam başka çare kalmadı.

sayın webFaresi

şu anda 2 metrelik pal için kalıp yapıyorum. biraz beklerseniz verim toblosunu burdan paylaşacam. uygun görürseniz size de yapabilirim.
     Rüzgar Türbini Uygulamalarinda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Ve Flans Alternatör Yapimi.

iyi forumlar

Sayın ali_kocak kanat sonuclarını bekliyoruz yanlız tek kana mı 2mt yoksa çap mı tek kanat olarak bina üstü biraz büyük gibi amatörlere pek hitap etmez sanırım en azından benim için kolay gelsin.

tek kanat 2 metre. orta bağlantı flanşıyla birlikte toplam 4.5 metre olacak. kanat modelinde sona yaklaştım zaten. 2 hafta içinde kalıpları çıkaracam muhtemelen. son halinin fotoğraflarını paylaşıyorum.

iyi forumlar

• http://www.microhydropower.com/wp-content/uploads/2012/03/The-Stream-Engine-Easy-Tune-v1.1-12-11.pdf

Arkadaşlar burda yapılmış olan minihydro generator verimi ve tasarımı nasıldır benim pek bilgim yok ama söylenilen değerlere bakılırsa gayet verimli bir alternatör olarak geldi bana.....

Resimlere ve içeriğe bakarak biraz olsun daha iyi anlarsınız siz ...... Bilgilendirirseniz sevinirim....
  • daha önceden miknatislari yapıştırdığım flanşıma
    aynı özellikte yine 5mm kalınlıktaki yeni miknatıslar yapiştirsam
    kalınlığı 10mm ye cıkarsam gücüm 500w ise 600 700 lere çıkabilirmi?

miknatıslar yerinden kopabilirmi?

• önce bobinlerinizden maksimum kaç watt elde edebileceğinizi hesaplayın.eğer normal değerin altında ise mıknatısla 10 katına bile çıkarmak mümkün
  • Sayın WebFaresi her iki kanat ta yuksek devir kanatlarıdır. Bölgenizdeki rüzgar hızı, 12.5m/sn yni 45 km/ saat civarlarındaysa verim alabilirsiniz.Bu söylediğim rakamlar
    orjinal ürün icin gecerlidir.Bu ürünler orjinalmi kopyamı.Kopya iseler verim daha düşük olacaktır.
  • ŞEF34 hocam yardımlarınız için teşekkür ederim. mıknatıs yapıştırıcıyı hangisi olacağına karar kıldım "bison epoksi" olarak. çeşitleride var ama metal metal olanını alacağız değilmi. aşağıda linkte örneği fiyatı 39 TL
    http://urun.gittigidiyor.com/yapi-market/pt-bison-epoxy-metal-metal-yapistirici-24ml-69892884#product-information
    ancak aşağıdaki linkte alteco yapıştırıcı baktım 8 TL aynı işi görüyorsa aşağıdakini almak mantık değilmi :)
    http://www.officemate.com.tr/urun/yapistirici-alteco-epoxy--2--cift-karisimli_1403932.aspx?CatId=35516.

ŞEF34 Hocam ancak dolgu polyester hakkında tam bir fikir edinemedim. dolgu polyesterleri boyacılardanmı bulabiliriz :) ben aşağıdaki linkte buldum birtane ama incemi kalınmı polyester belli değil. yani polyester deyince çok geniş kapsama giriyor. ahşap vernik ... hangisi aslında aradığım karar kılamıyorum.
    http://www.filliboyaburada.com/prod.asp?ID=3435

fikir edinebilmem için link gönderebilir seniz fikir edinmem açısından çok yardımcı olacaktır.
    tekrar tşk ederim.

• ŞEF34 Hocam valla çok iyisin çok teşekkür ederim. balıkesirdeyim ben :( "Karaköyden açık satın alıyorum. 2 kg.lık plastik bidona dolduruyor, çok küçük bir şişeyede biraz sertleştirici koyuyor, hepsine 15 tl. veriyorum" 15 TL tutuyor demişsiniz ayak üstü kazıklanacakmıştım..:). peki nerede satılıyor bu malzeme. yani boyacımı kaportacımı :) oralara sorayım.
  • valla kaba bir deneme oldu fakat
    flanşların üzerindeki miknatısların üzerine yeni mıknatıslar tutturup (yapıştırmadan) bir deneme yaptım. Mıknatıs takmadan ortalama 5v verirken, mıknatısları takınca 5.6 5.8 civarı anca veriyor

bukadar düşük bir verim artişi olması anormal degilmi

bunun bir hesabi varmı acaba
  • Arkadaşlar bir sorum olacak sizlere burdakileri okuyarak bi kaç hesaplama yapıyorum ama işin içinden çıkamıyorum....

Fatura aylık 130TL geliyor harcanan kw değeri ise 390kw aylık

bunu 390\30=13kw günlük

bunuda 13\24 saate bölersek = 550watt yapıyor yaklaşık olarak

böyle bir evi yani aylık 380-400 kw harcayan bir evi nasıl doyurucaz.... Nasıl sistem yapabiliriz sanırım hybrid ten aşşağısı kurtarmaz...

Hangi malzemeler gerekecek kaçlık olacaklar kaç adet olacaklar....

bunlar hakkında bilgi verirseniz çok sevinirim
  • quote:

Orijinalden alıntı: fm_amatoru

merhaba arkadaşlar 40 x 25 x 10 mıknatısların fiyatı nedir ve nerden bulabilirim ? bilgi verirseniz sevinirim.
    iyi çalışmalar.

http://www.neohobi.com
  • Merhaba arkadaşlar.Daha önce minyatür calışmalar yapmayı sevdigimi söylemiştim.Bakın bu motorun icini actım ne gördüm dersiniz.Nüvesiz tasarım.Boyu kucuk ama marifeti büyük.

2.5volt 300 ma lik bir ampul

http://www.izlesene.com/video/video0017/6816710

Bu led lamba
    http://www.izlesene.com/video/ruzhar-jenaratoru/6816688
    Bu flmanlı kücük bir ampul

http://www.izlesene.com/video/mini-ruzhar-jeneratoru/6816698

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sinkro -- 20 Ocak 2013; 0:28:11 >

• İyi akşamlar Sayın Şiranlı,
    Şu sıralar final sınavları ve yeni dönem hazırlıkları nedeniyle yoğundum, eskisi kadar sık giremedim konuya.
    İletinizi yeni gördüm gecikme için affola.

Verdiğiniz değerler ve videodan izlediğim kadarı ile;
    cos fi değerini ve devir düşürerek motor milinden elde edilen güç dengesini gözardı edersek,
    alternatör veriminin % 32 ila % 40 aralığında olduğu görülüyor.

Aslında deneyi 1/1 kasnak grubuyla tekrar edip, değerleri tekrar gözden geçirmekte yarar var,
    en azından tek yükü devreye alarak.

Çünkü 1400 devirlerde alternatörünüzden elde edeceğiniz gerilim haliyle artacak ve doğal olarak yük dirençleri nedeniyle
    alternatörünüzün ürettiği gücü, motorunuz anma yükünün üstünde olucağı için karşılayamayacaktır.

Deneyde görülen alternatör yüklendikçe verim artışı söz konusu,
    ancak sonucu netleştirmek için alternatörü yükte bir süre daha çalıştırmak gerekli.
    Ki bu durumda alternatör iç direnci nedeniyle ısınma söz konusu olucak, ısı nedeniyle bobinlerin direnci artacak,
    bu da daha fazla güç kaybı olarak karşımıza dikilecek. Bu kısır döngü belirli seviyeye kadar devam edecek bu durumda da
    verim bir parça daha düşecek.

Sevgi ve saygıyla

• quote:

Orijinalden alıntı: sinkro

quote:

Orijinalden alıntı: Drokya

Asıl değinmek istediğim konu;

Bobinleri mümkün olduğunca ince ama yayvan yapmak.
    Tabi ince uzun bacaklı ( V ) formundan fazla uzaklaşmadan.
    Böylelikle N S arasındaki mesafeyi azaltmış dolayısı ile
    B değerini büyütmüş oluruz ki bu da gerilimin değerini artırır.

Bu arada kutup sayısının gerilimle direk ilintisi yoktur.
    Kutup sayısı frekansla ilintili bir değerdir, flanş alternatörlerde kutup sayısı arttıkça
    gerilimin sinüsoidal yapısı düzelir. Bu da elde edeceğimiz gerilime etken bir olaydır.
    Ancak bir B değeri bir kesme hızı bir kesme açısı bir iletken boyu gibi direk etken bir durumda değildir.

Sistemimizi tasarlarken flanş çapını mümkün mertebede büyük tutarsak,
    N ile S arasındaki manyetik alanının bobinleri kesme hızı çoğalmış olur.
    Merkeze doğru daraldıkça hızımız düşer merkezden uzaklaştıkça hızımız artar.
    Ayrıca büyük flanş çapı bize bobinlerin yerleşebileceği daha büyük alanlar sunar,
    böylelikle bobinlerimiz daha ince, biraz daha yassı olur.

Bu ne demek;
    Rotorların arasında ki açıklığın küçülmesi demek.
    Bu durumda da artan manyetizma ve dolayısı ile artan gerilim demek.

Önceki iletilerimde yazmıştım bobinleri oldukça sıkı bir şekilde sarmalıyız,
    (elimizle asılarak değil, bobin teli sıkılığını sağlayan aparatla)
    bobinleri kalıptan sökmeden hızlı yapıştırıcı türünden bir tutkalla,
    kalıp üzerinde iken sabitlemeliyiz ki kalıbı açtığımızda bobinler esnemesin.

Bobinlere kablo cırtıyla bile sabitlemek bize bir kaç milim kaybettirir.
    Kaybettiğimiz bu bir kaç milimler bize yol su elektrik olarak geri gelir.

Sayın Drokya hocam.Yukarıdaki vermiş olduğunuz bilgide ((elimizle asılarak değil, bobin teli sıkılığını sağlayan aparatla)) demiştiniz cehaletimi bağışlayın bu aparat nasıl birşey.

Selam ve Dua ile

Sayın Sinkro yanıtımın gecikmesi için sizden de özür dilerim.
    Trafo bobinlerinin sarımında kullanılan İki şekilde aparat var.
    Bobin makarasının göbeğinden geçen bir mil ve makaradan çıkan iletkeni yönlendiren küçük makaralarla
    sarım işlemi durakladığında makarayı sabitleyen balatalı bir fren tertibatı var.
    Fren tertibatında ki ayar somunu ile iletken kesitiyle ilintili bir fren ayarı yapılıyor.
    Böylelikle iletken makarasından çıkan iletken 3 adet yönlendirme makarasından geçerek sarım aparatına (çıkrığa) sıkı bir şekilde geliyor.
    Bu sistem otomatik sarım sistemlerinde kullanılan bir sistem.

İkinci sistem ise iletken kesitleri kalınlaştıkça trafo sarımlarında normal insan el gücü (baş ve işaret parmakları)
    belirli spirden sonra iş göremez hale gelir.
    İki adet tahta parçası (20 x 20 x 2 cm iki adet) 4 kenarından civata ile tutturulup sarım çıkrığının ters istikametinde bir noktaya sabitlenir.
    2 cm kalınlığında levha halindeki tahta parçasının iç kısımları 1 mm kağıt presbant ile kaplanır.
    Makaradan gelen iletken bu iki presbant arasından geçirilip
    4 adet civata ile sıkılık ayarı yapılır ve sarıma bu şekilde başlanır.

Sarım esnasında iletkeni baş ve işaret parmağı ile sıkmaya gerek kalmadan sadece yönlendirme yapılarak bobinler hazırlanır.

Sevgi ve saygıyla

• quote:

Orijinalden alıntı: musa_ay

Sayın drokya bahsetiğiniz mekik şekli sayın şefin resimdeki şekilmi yoksa bu mu hangisi daha idealdir teşekkürler.

Bu arada sayın drokya hocamın ve diğer arkadaşların uyarılarına rağmen bir anlık dalgınlıkla sekiz parmak iki flanş arasında kaldı allahtan evdekiler yardım ettide kurtuldum aman arkadaşlar lütfen dikkat mıknatıs takılmış flanşları aynı odada bile bulundurmayın hele bilgisi olmayan özellikle çoçuklardan uzak tutun şakası yok valla insan kurtulamıyor. zavallı tilkileri şimdi daha iyi anlıyorum.

Musa bey sizede bir özür borcum var gecikme için,

Sizin bobin ve mıknatıs tasarımınız fena görünmüyor.
    Resim küçük büyüttüğümde de bozulma olduğu için tam anlaşılamıyor.

Sayın Şiranlının bobin formu güzel di ama kullandığı mıknatıslar bu bobin formuna uygun değildi.
    En önemli nokta bobin formu ne olursa olsun mıknatıslar aynı anda bobinlerin iki koluna birden basmayacak ölçüde olucak.
    Mıknatıslarımız genişse daha büyük çaplı bir flanş ve mıknatıslara uygun bobin formu kullanmalıyız.

Uyarı yapmama ragmen bende çok kaptırdım mıknatıs çiftlerine parmaklarımı.

Ne demişler eskiler;
    Hocanın dediğini yap!
    Yaptığını yapma...

Geçmiş olsun diyorum ve sizin özellikle çocuklar için uyarınıza yürekten alkışlıyorum.
    Gerçekten çok güçlüler hele ebatlar artıkça.

24 + 24 mıknatıstan oluşmuş flanşların arasına parmaklar girdimi tek başına kurtulmak olanaksızdır.

100 x 50 x 25 mm ölçülerinde N 52 mıknatısın bir adedi yanlış hatırlamıyorsam yaklaşık 243 kğ çekiyor .
    Çifti 486 kğ
    Düşünün 48 mıknatıstan oluşmuş flanşın gücünü

Sevgi ve saygıyla.

• Sayın Drokya hocam bu final zamanında bizlerede zaman ayırdığınız için çok teşekkürler.Asıl biz size müteşekkiriz mektepine gitmeden sayenizde gitmiş gibi bilgileniyoruz eksik olmayın .

Yakın zamanda inşallah 48 mıknatıslı flanş sonuçlarını paylaşaçağım sona geldim sayılır.
  • Arkadaşlar yukarıda bir soru sordum ama siz burda sadece kendi aranızda konuşuyorsunuz galiba sorumu yanıtladığınız için çok teşekkür ederim....

İyi Çalışmalar hayırlı satışlar diliyorum
  • quote:

Orijinalden alıntı: oguz6577

Arkadaşlar yukarıda bir soru sordum ama siz burda sadece kendi aranızda konuşuyorsunuz galiba sorumu yanıtladığınız için çok teşekkür ederim....

sorduğun soru okadar genelki bu soruya cevap vermek çok uzun sürer :)

yani şukadar daireyi beslicem ne lazım kaç tane lazım la olmaz bu işler.

Kabaca ana mantık belli. Bir ev saatlik 250w harcıyorsa, seninde alternatörün saatlik 300w üretebiliyorsa, inverterin de gayet güçlüyse dairenin elektriğini karşılayabilirsin. (rüzgara bağlı olarak değişecektir)

Tabiki hybrid sistemle saatlik 150w bir türbinin ve saatlik 100w üretebilen bir günes panelin olduğunda daha garanti bi üretimin olacaktır. Çünkü güneş enerjisi sadece güneş olduğunda değil gün ışığında gölgelik bir bölgede bile çalışmaktadır. Yalnızca verimi %15 olacağına %9lara düşebilir (ortalama değer verdim) (ayrıca verim kayıplarını da düşünmelisin)

Şimdi burda tek tek şukadar mıknatıs kullan araları bu olsun malzeme şunu al bunu al demek bence ezberci yönteme kaçmaktan başka birşey olmayacaktır.
    Senin bu forumu okuyup daha sonrada diğer foruma geçip (rüzgar türbini yapıyorum) sistemi temelden öğrenmen gerekiyor. Burada ki birçok abimiz sayesinde sıfır bilgiye sahip olmamıza rağmen şu an bir türbin yapabilecek kadar bilgilendik. Tabiki aslağa bu iş tamamdır %100 ögrendik diyemeyiz. Teknik konular ve tecrübe zaman içerisinde öğreniliyor malesef.

Sana önerim forumu zaman buldukça okuman ve birçok arkadaşımızın aklına takılan soruları incelemen böylece senin aklına takilabilecek birçok sorunun yanıtınıda bulmuş olacaksın.

Beni yönlendirmeleri sayesinde en son yaptığım alternatörde şu an elle çevirirken 25volt görüyorum. Bu işte benim için oldukça iyi bir değer. Şimdi birkaç modifiye edip sistem üzerinde ar-ge çalışmaları yapıp daha çok nasıl verim alabilirim üzerine çalışacağım. Devamlı forumda sorular soracağım yeni birşeyler öğrenebilmek için. Yakındada sistemimi paylaşacağım ki diğer insanlar görüp benim eksik kaldığım noktalara düşmeyip daha da gelişmiş bir alternatör yapabilsinler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WebFaresi -- 20 Ocak 2013; 11:55:13 >

• quote:

Orijinalden alıntı: WebFaresi

quote:

Orijinalden alıntı: oguz6577

Arkadaşlar yukarıda bir soru sordum ama siz burda sadece kendi aranızda konuşuyorsunuz galiba sorumu yanıtladığınız için çok teşekkür ederim....

sorduğun soru okadar genelki bu soruya cevap vermek çok uzun sürer :)

yani şukadar daireyi beslicem ne lazım kaç tane lazım la olmaz bu işler.

Kabaca ana mantık belli. Bir ev saatlik 250w harcıyorsa, seninde alternatörün saatlik 300w üretebiliyorsa, inverterin de gayet güçlüyse dairenin elektriğini karşılayabilirsin. (rüzgara bağlı olarak değişecektir)

Tabiki hybrid sistemle saatlik 150w bir türbinin ve saatlik 100w üretebilen bir günes panelin olduğunda daha garanti bi üretimin olacaktır. Çünkü güneş enerjisi sadece güneş olduğunda değil gün ışığında gölgelik bir bölgede bile çalışmaktadır. Yalnızca verimi %15 olacağına %9lara düşebilir (ortalama değer verdim) (ayrıca verim kayıplarını da düşünmelisin)

Şimdi burda tek tek şukadar mıknatıs kullan araları bu olsun malzeme şunu al bunu al demek bence ezberci yönteme kaçmaktan başka birşey olmayacaktır.
    Senin bu forumu okuyup daha sonrada diğer foruma geçip (rüzgar türbini yapıyorum) sistemi temelden öğrenmen gerekiyor. Burada ki birçok abimiz sayesinde sıfır bilgiye sahip olmamıza rağmen şu an bir türbin yapabilecek kadar bilgilendik. Tabiki aslağa bu iş tamamdır %100 ögrendik diyemeyiz. Teknik konular ve tecrübe zaman içerisinde öğreniliyor malesef.

Sana önerim forumu zaman buldukça okuman ve birçok arkadaşımızın aklına takılan soruları incelemen böylece senin aklına takilabilecek birçok sorunun yanıtınıda bulmuş olacaksın.

Beni yönlendirmeleri sayesinde en son yaptığım alternatörde şu an elle çevirirken 25volt görüyorum. Bu işte benim için oldukça iyi bir değer. Şimdi birkaç modifiye edip sistem üzerinde ar-ge çalışmaları yapıp daha çok nasıl verim alabilirim üzerine çalışacağım. Devamlı forumda sorular soracağım yeni birşeyler öğrenebilmek için. Yakındada sistemimi paylaşacağım ki diğer insanlar görüp benim eksik kaldığım noktalara düşmeyip daha da gelişmiş bir alternatör yapabilsinler.

• 
Sayfa: önceki 2627282930
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.