Şimdi Ara

Rüzgar Türbini Uygulamalarinda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Ve Flans Alternatör Yapimi. (15. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
941
Cevap
51
Favori
276.907
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1314151617
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Öbür başlıkta ali_kocak kanat yapımını resimledi bakabilirsir ve bilgi olabilirsin.
  • bu büyük otomobil kalıplarının altlıklarıyla olurmu acaba
    kestamitten daha sert bir alt plaka mevcut plastik gibi kalıpların altında kullaniliyor.

şu malzemeyide ondan yapmıştım

Rüzgar Türbini Uygulamalarinda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Ve Flans Alternatör Yapimi.

Rüzgar Türbini Uygulamalarinda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Ve Flans Alternatör Yapimi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WebFaresi -- 17 Aralık 2012; 23:57:17 >

• 1metre x 10cm diktdörtgen bir plaka kesip, kökünü bir yere sabitle, yere paralel olarak, kökten 1metre uzaktaki ucuna 1kg ağırlık koy, giderek ağırlıkları arttır, kaç kg yükte yamulmaya başlıyor görelim... malzeme bolsa, çift kat kullanıp aynı deneyi devam ettir... yalnız dikkat et ar-ge için harcayacağın para, o 100 usd lik ürünlerin fiyatını aşmasın:)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cokenerjik -- 18 Aralık 2012; 1:07:43 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: cokenerjik

1metre x 10cm diktdörtgen bir plaka kesip, kökünü bir yere sabitle, yere paralel olarak, kökten 1metre uzaktaki ucuna 1kg ağırlık koy, giderek ağırlıkları arttır, kaç kg yükte yamulmaya başlıyor görelim... malzeme bolsa, çift kat kullanıp aynı deneyi devam ettir... yalnız dikkat et ar-ge için harcayacağın para, o 100 usd lik ürünlerin fiyatını aşmasın:)

yok boştaki çöp parça bunlar kalıplardan artan para harcamıyoz yani :) deneyi yapacağım
  • 1 metrelik 7cm genişlik 1cm kalınlık.

1metreden mengeden tutturuldu ve tam uç noktasına 4kg 'lık ağırlık ilave edildi. Yaklaşık 9cm esnedi herhangi bir sıkıntı yok.

Bu verilerden hesap yapıp kullanışlığını ölçebilirmiyiz.
    Mukavvemet ve kırılma noktası vb hesaplarıda paylaşırsak bazı unuttuğumuz ama önemli bilgileride hatırlamış oluruz :)

• F = 4kg x 10N (yerçekimi kuvveti) = 40N
    Tork=40N x 1m=40Nm

diyelim ki rüzgar da kanada ortalama toplam bu kadarlık bir tork oluşturacak kuvvet uyguluyor, bu durumda 60dd (1tur/saniye)için güç:

güç=tork x devirdakika / 10 (yaklaşık) = 40Nm x 60dd /10 =240watt x 3kanat = 720watt

daha ne olsun

10mm kalınlık çok ama eldeki malzeme buysa bu. özgül ağırlığı ne kadar bu malzemenin? ya da o ölçülerini verdiğin malzeme kaç kg?

esneme olması iyi (kırılgan değil demek ki), kökte deformasyon olmaması daha iyi. burada asıl önemli nokta, esneye esneye malzeme kökte geri dönülmez bir şekilde tahribata yol açar (malzeme yorulması) ve bunun da sınanması, yani binlerce kez esnetilerek durumun gözlenmesi gerekir, ancak şunu da belirteyim ki, rüzgar 3 palli kanada bu yaptığımız şekilde 90 derece dik etkimiyor, biz sadece en zor şartlar altında ne oluyor ona bakıyoruz. sonuçta pervanenin döndüğü yönde bu kanat çok daha büyük bir güç aktarıcısıdır ama yine de bu aktarımı yaparken çok daha fazlasını rüzgara karşı durarak da yapmak zorunda.

daha büyük güçler için ya da daha güvenli bir mukavemet seviyesi için, aslında bu deneyi şöyle ilerletmek lazım: ağırlığı kademe kademe artırmadan önce, sadece kökten yarısına kadar bu malzemeden bir kat daha uzat, yine kökten çeyrek mesafeye aynı malzemeden bir kat daha uygula, yani 3 katlı merdivenimsi bir yapı elde et, toplamda 1.75m (1+0.5+0.25) uzunlukta, köke doğru eni artan malzeme kullanacaksın. esneme (ve dolayısı ile yorulma eşiği) iyice azalacak, anlık mukavemet de iyice yükselecektir, bu mazlemeye para vermiyorsan, uygun ağırlığı buluncaya kadar, enini daralt veya 2 kat yap, bence bu malzeme işini görür. daha ince bir malzeme olsaydı, 5mm gibi, bu tasarım, örneğin 4 katlı merdiven şeklinde, çok daha iyi sonuç verirdi, yani hem mukavemet yeterince yüksek olurdu hem de ağırlık 10mm ye göre 2 kat az olurdu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cokenerjik -- 18 Aralık 2012; 12:23:06 >

• quote:

F = 4kg x 10N (yerçekimi kuvveti) = 40N
    Tork=40N x 1m=40Nm

diyelim ki rüzgar da kanada ortalama toplam bu kadarlık bir tork oluşturacak kuvvet uyguluyor, bu durumda 60dd (1tur/saniye)için güç:

güç=tork x devirdakika / 10 (yaklaşık) = 40Nm x 60dd /10 =240watt x 3kanat = 720watt

daha ne olsun

10mm kalınlık çok ama eldeki malzeme buysa bu. özgül ağırlığı ne kadar bu malzemenin? ya da o ölçülerini verdiğin malzeme kaç kg?

esneme olması iyi (kırılgan değil demek ki), kökte deformasyon olmaması daha iyi. burada asıl önemli nokta, esneye esneye malzeme kökte geri dönülmez bir şekilde tahribata yol açar (malzeme yorulması) ve bunun da sınanması, yani binlerce kez esnetilerek durumun gözlenmesi gerekir, ancak şunu da belirteyim ki, rüzgar 3 palli kanada bu yaptığımız şekilde 90 derece dik etkimiyor, biz sadece en zor şartlar altında ne oluyor ona bakıyoruz. sonuçta pervanenin döndüğü yönde bu kanat çok daha büyük bir güç aktarıcısıdır ama yine de bu aktarımı yaparken çok daha fazlasını rüzgara karşı durarak da yapmak zorunda.

daha büyük güçler için ya da daha güvenli bir mukavemet seviyesi için, aslında bu deneyi şöyle ilerletmek lazım: ağırlığı kademe kademe artırmadan önce, sadece kökten yarısına kadar bu malzemeden bir kat daha uzat, yine kökten çeyrek mesafeye aynı malzemeden bir kat daha uygula, yani 3 katlı merdivenimsi bir yapı elde et, toplamda 1.75m (1+0.5+0.25) uzunlukta, köke doğru eni artan malzeme kullanacaksın. esneme (ve dolayısı ile yorulma eşiği) iyice azalacak, anlık mukavemet de iyice yükselecektir, bu mazlemeye para vermiyorsan, uygun ağırlığı buluncaya kadar, enini daralt veya 2 kat yap, bence bu malzeme işini görür. daha ince bir malzeme olsaydı, 5mm gibi, bu tasarım, örneğin 4 katlı merdiven şeklinde, çok daha iyi sonuç verirdi, yani hem mukavemet yeterince yüksek olurdu hem de ağırlık 10mm ye göre 2 kat az olurdu.

tam olarak bu malzeme olmayabilir fakat aynı ozelliklere yakın olduğunu düşünüyorum. Isı yalıtım plakası olarak geçiyor. Güneş vb. dış koşullara karşıda dayanıklı olurdiye düşünüyorum.

quote:

220 derece ısıya dayanıklı epoxsy levhalardır. Plakalar astbest içermez. Darbelerden, sudan, sürtünmeden ve elektrikten etkilenmez. Santimetre karede 1800 TON basınca dayanıklıdır. Kullanımda kalıbın görünüm standardını da yükseltir. Tablodaki ölçülerin dışında isteğe uygun ölçülerin temini mümkündür.
    Enj kalıplarda ısı dağılımını engellemek için plaka aralarında yada makina bağlantı plakası ile kalıp arasında kullanılır.
    Sipariş: L x W. T

Teknik veriler,
    6-8-10 mm kaln. içindir.
    Pleksi levha görünümlü
    Gerilim; 600 N mm2
    Termal İletkenlik;
    0.21 W / mK
    230 derecede
    Mukavemeti; 600 N/mm2

• quote:

Orijinalden alıntı: ŞEF34

Ben kanat yapımında alüminyum kompozit malzeme kullanıyorum. 120x100 cm. ölçülerinde plaka kestirdikten sonra çapı 80 cm. olacak şekilde merdanede yuvarlak hale getiriyorum. Tabii uçları birleşmiyor. Yarım daire gibi oluyor. Daha sonra aynen pvc boru keser gibi kesiyorum.
    Hem çok hafif oluyor hem de en küçük rüzgarda çok rahat dönüyor.

ŞEFİM bu bahsettiğin malzemeyi nerde bulurum nasıl bir şey kalınlığı nekadar bilgi verirmisin teşekkürler
  • yavaş yavaş ilerleyen benim flanştan ilk resimler çap 33cm 24+24 48 adet 40x20x10mm mıknatıs flanş kalınlığı 6mm

aynı çapta şeffaf plexiklastan 15 derecelik acılarla mıknatıs şablonu yaptırdım .

• quote:

Orijinalden alıntı: musa_ay

yavaş yavaş ilerleyen benim flanştan ilk resimler çap 33cm 24+24 48 adet 40x20x10mm mıknatıs flanş kalınlığı 6mm

aynı çapta şeffaf plexiklastan 15 derecelik acılarla mıknatıs şablonu yaptırdım .

çok güzel gözüküyor başarılar dilerim

• quote:

yavaş yavaş ilerleyen benim flanştan ilk resimler çap 33cm 24+24 48 adet 40x20x10mm mıknatıs flanş kalınlığı 6mm

Sayın Musa-ay resimde mıknatısların alt kenarlarının araları 20mm den kucuk gorunuyor gibi.Alt kenarların acıklıgı mıknatıs geneişligi kadar olmalı.

• mıknatıs genişliği kadar değil, mıknatıs genişliğinin/eninin yarısı kadar olmalı, dolayısı ile tasarım doğru. daha doğrusu eğer toplam 3 faz varsa, mıknatısın üzerinde 2 faz (yarısında 1. faz, diğer yarısında 2. faz) ve 2 mıknatıs arasında da 3. faz olmalı (kol genişlikleri de mıknatıs eninin yarısı kadar olmalı). ama eğer toplam 2 faz varsa o zaman mıknatıs eni kadar da boşluk olmalı, 1. faz mıknatıs üzerinde 2. faz da aradaki boşlukta...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cokenerjik -- 18 Aralık 2012; 23:23:09 >
  • yalnız bu mıknatıs şablonu dediğin kısım ne işe yarıyor? mıknatısları sabitlemek içinse yanlış, çünkü mıknatıs dışarı doğru gitme eğilimindedir dönerken. sadece dışardan yakalayan bir şablon olsa bile daha iyiydi ve bir de orta göbek kısmında, vida somun olan yerlerde, yani ciddi sıkıştırmaya ihtiyaç olan yerlerde o pleksiglas kırılacaktır fazla sıkarsan, o yüzden ortayı boş bırakmak daha doğru olacaktır. elbette bu durumda, pleksiglası sabitlemek için ayrıca başka deliklere ihtiyaç var... daha küçük olabilir bu delikler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cokenerjik -- 18 Aralık 2012; 23:29:04 >
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: ŞEF34

Ben kanat yapımında alüminyum kompozit malzeme kullanıyorum. 120x100 cm. ölçülerinde plaka kestirdikten sonra çapı 80 cm. olacak şekilde merdanede yuvarlak hale getiriyorum. Tabii uçları birleşmiyor. Yarım daire gibi oluyor. Daha sonra aynen pvc boru keser gibi kesiyorum.
    Hem çok hafif oluyor hem de en küçük rüzgarda çok rahat dönüyor.

ŞEFİM bu bahsettiğin malzemeyi nerde bulurum nasıl bir şey kalınlığı nekadar bilgi verirmisin teşekkürler

bak şöyle birşey

http://www.multiplyenergy.com/enerji/kelebek-06.swf

• Sayın cokenerjik verdiginiz bilgi icin teşekkurler.Şablon mıknatısları yapıştırırken kılavuzluk yapıyor.daha sonra sokuluyor.
  • Sayın cokenerjik acıklama için teşekkürler sayın sinkronun dediği gibi şablon kalıcı değil mıknatısları yerlerine daha kolay yapıştırmak için düşünmüştüm sizin dediğinizi anladım önceki açıklamalarınızda bahsetmiştiniz fakat ona uygun sağlam işlenmesi kolay malzeme aklıma gelmedi.

1.25 tel kullanarak 3 faz yapmayı düşünüyorum amacım doğrultuktan sonra en az dc 50-60 volt alabilmek akım artık telin kaldırma gücüne bağlı tabiki bu durumda acaba sipir sayım yaklaşık ne olmalıdır. teşekkürler.

Sayın şefim teşekkürler çağlayan bana biraz uzak kalıyor fakat buralarda bir araştırayım bakalım ufkumuz genişlesin bu arada menevşe handa bahsettiğin yerden teli aldımkilo 30 tl dediğin gibi.
  • Bu arada mıknatıslara yapıştırdıktan sonra polyester dökmeyi düşünüyorum.Sizin bahsettiğiniz dekrar sökmek acısından olumsuz ama ne yapalım inşallah iyi sonuç alırımda sökme ihtiyacı duymam saygılar.
  • Muas bey
    flanşlarınız çok ince olmuş.mutlak suretle esniyecektir !
    ben 12 mm kalınlık kullanmama rağmen yinede statora sürtme var,dikkat edin...
  • quote:

F = 4kg x 10N (yerçekimi kuvveti) = 40N
    Tork=40N x 1m=40Nm

daha ne olsun

kanat tasarımı tipi vb. ölçüleri için

işte baş kısmı 10cm en uc kısmı 3cm gövdesinde şu radyüs tarzınca

bir çizim yada örnekler bulabileceğimiz bi yer varmı

kanat konusunda pek bilgiye ulaşamadım.

• quote:

Orijinalden alıntı: MEMOX ENERJİ

Muas bey
    flanşlarınız çok ince olmuş.mutlak suretle esniyecektir !
    ben 12 mm kalınlık kullanmama rağmen yinede statora sürtme var,dikkat edin...

12mm esnerse vay halimize benim flanş 7mm fakat borya ve iki flanşı merkezden değil mıknatıslara yakın yerden saplamalarla birleştirdim ona güveniyorum.Eğer olmazsa

iki flanş arasına bobin kalınlığı kadar daire şeklinde bir materyal koyacağım.

Bobin kalınlığı demişken kullandığım bu mıknatıslara en uygun kalınlıkkaç mm uygun olur acaba yani iki mınatıs arasından bahsediyorum teşekkürler.
  • 
Sayfa: önceki 1314151617
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.