Şimdi Ara

Ruby Programlama Dili

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
1
Favori
3.322
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Bir süredir forumu karıştırıyorum fakat Ruby programlama diline pek rast gelmedim. Şu anda öğrenme aşamasındayım ve kendimi geliştirdikçe yazması en zevkli dillerden biri olduğunu farkettim. İleri düzeyde C# ve Java gibi yazılım dillerini bilmeme rağmen, Ruby'nin yazma kolaylığını ve pratikliğini bana sağlayamadılar.

Ruby vs PHP vs Python Linkte Ruby'i PHP ve Python ile karşılaştırmışlar. Aralarında en hızlı çalışabilen dilin kayda değer bir farkla Ruby olduğunu görüyorum, fakat sektördeki yeri diğerleri kadar geniş değil.

İlgilenen arkadaşlar için Ruby hakkında biraz bilgi vereyim:

Ruby tamamıyla object oriented bir dildir. Bütün value tipleri de object olarak geçer, integer, boolean vb.

Her fonksiyon birer method olmakla beraber, methodlar her zaman objeler üzerinden çağırılır.

Ruby inheritance özelliğini destekler fakat çoklu inheritince desteklemez.

Ayrıca mixin özelliğine de sahiptir ve dinamiktir. Polymorphic operationları destekler.

Syntax olarak Perl ve Pyhton dillerine benzer. Java vb dillerin aksine get ve set methodları tek satır kod ile yaratılabilir. Herhangi bir parantez gerektirmez. Örnek vermek gerekirse:
    "attr_accessor" get ve set için kullanılırken "attr_accessor :isim, :soyad"
    "attr_reader" sadece get için kullanılır "attr_reader :isim, :soyad"

Ayrıca web framework için on Rails geliştirilmiştir. Ruby on Rails kullanılarak yapılan bazı siteler ise Twitter, Groupon, github, Shopify, Yellow Pages, Basecamp

Ruby yazmak için ben Netbeansin eklentisini kullanıyorum. Bunun yanı sıra Aptana Studio da kullanılabilir. Aynı şekilde Eclipse için olan Aptana Studio eklentisi eklenerek de Eclipse içinde Ruby yazılabilir.

Ruby ile yazılım geliştiren arkadaşlar varsa, hangi IDE kullandıklarını yazarlarsa sevinirim.

Saygılarımla

• Eclipse candır.

Edit: Ruby kullanmıyorum, Türkiye piyasasında henüz nam yapmamış bir programlama dili..
  • Aynen katılıyorum, Türkiyede fazla piyasası yok. Fakat Ruby ile uğraşan bir grup Türk yazılımcı da var. Ayrıca Ruby hakkında bir Türk yazılımcı kitap bile yazmış, geçen D&Rda gördüm aldım hemen, Ruby Kitap. Bence uğraşmaya değecek bir yazılım dili olduğunu düşünüyorum. Türkiyede piyasası az olabilir, ama bunun bir engel teşkil ettiğini düşünmüyorum. Yazılım geliştirmek evrensel bir olay sonuçta.

Edit: Aynen Eclipse candır, Java konusunda özellikle. Rubyde denemedim pek ama. Netbeansin Ruby plugini güzel gibi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Alasse7 -- 14 Ağustos 2013; 12:04:13 >
  • _____________________________

• Pypy şu an için deneysel aşamada. Avrupa Birliği fon sağlıyordu ona sanırsam. Python ile elde edilen bir compiler, ve geleceği var gibi. Onu takip ediyorum fakat çok fazla kaynağı olmadığı, benim de çok zamanım olmadığı için fazla ilgilenemiyorum.

Ruby'nin ona göre daha fazla kaynağı tutorialı var. Communitysindeki konuştuğum insanlar genelde kaliteli, yardımcı olmaya çalışan, para kazanmaktan çok Ruby'nin yaygınlaşması ve daha da geliştirilmesi için çaba gösteren insanlar. Bu şartlar öğrenmeyi epey kolaylaştırıyor.

Amaç karşılaştırmak değil zaten, Ruby ile uğraşan bir arkadaş varsa, konu hakkında konuşmak muhabbet etmek, hangi IDE üzerinde çalıştığı hakkında fikir sahibi olmak. Ayrıca her dilin kendine has özelliği var. Forumda C# ile Java genelde karşılaştırılıyor ama bu durum kullanım yerlerine göre değişir. Bazen C# ile yazman daha mantıklı olur, başka zaman Java. Neyse konudan sapmayayım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Alasse7 -- 14 Ağustos 2013; 13:46:17 >

• Alasse7 kullanıcısına yanıt
    Pypy bir dil değil, Python kodunu JIT derleyen bir uygulama. Python kodlarını Pypy ile çalıştırabilirsin yani. (rPython uyumluysa tabi)

Ruby'e dönersek, fazla masaüstü programlar geliştirilen bir dil değil kendisi. Daha çok Rails ile ön plana çıkıyor. Python daha genel bir dil. Bu dillerin karşılaştırması da genelde Django, Rails ve PHP üzerine oluyor.

Ruby'nin Japonya'da ciddi bir community'si olduğunu duymuştum. Bu konuda bize örnek teşkil etmesi gereken bir proje. Brezilya'dan Lua, Japonya'dan Ruby, İsviçre'den Scala ve Hollanda'dan Python çıkabiliyor. Bizim gibi devasa kaynakları olan bir ülkenin henüz bu alanda majör bir proje çıkaramaması utanç verici. (Dediğimi anlamak için Arapların kaç dil çıkarttığını araştırın. Arap alfabesiyle kod yazılan, Araplar tarafından geliştirilmiş o kadar çok dil var ki)

Twitter yavaş yavaş Scala'ya kayıyor bu arada.

• Aynen PyPy konusunda haklısın, diller hakkında konuştuğumuzdan direk dil olarak yazmışım, düzelttim şimdi

Ruby, dediğin gibi Rails ile atılım yaptı en başarılı dönemleri de Railsin çıktığı dönemler. Ama masaüstü uygulaması olarak da başarılı olabileceğini düşünüyorum. Ayrıca evet Twitter backend tarafında kısmen Scalaya yöneldi fakat halen çoğu kısımda Ruby on Rails kullanılıyor.

Japonya konusunda haklı olabilirsin ama genelde karşılaştığım insanlar Amerikalıydı. Örnek teşkil etmesi konusunda son derece haklısın fakat bizim ülkemizde yazılım sektörüne maalesef yeni bir programlama dili üretecek kadar fon sağlanmadığını düşünüyorum. Ülkemizde bu konuda çalışan birileri varsa da hiç duymadım, görmedim.

Bu arada Araplar ve diğer ülkelerin geliştirdiği programming languageler hakkında: Non-English Programming Languages

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Python ders önerisi
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Ülkemizde programcıların büyük çogunlugu database programcılıgı yapıyor Crud işlemlerinin dışına çok nadiren çıklıyor. Uygulama geliştiriyoruz. Sonuçta programcılar da para kazanmak zorunda oludugundan bu olay böle gidiyor. Kimse destek vermiyor. Büyük firmalar finansör olsa Ülkemizden de çok rahatlıkla bir programlama dili de çıkar. İşletim sistemi için çekirdek de yazılır.
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.