Diyorum ki yukarda yazdiginiz gibi bir durum, bu güc kaynagi icin söz konusu degildir. Fsp hydro dedigi 1000w olmasindan mütevellit "hydro g pro" dur, akakceye 1000w hydro yazilmistir, modelinin tam numarasini buraya yazmayi unutmuştur. Zannediyorum. Diyorsunuz ki bu güc kaynagi bu sisteme gitmemis... Hayir efendim pek tabi gider ve de ihtiyac durumunda alinabilir. Nicin yakismasin? 80+platinium olmasi birsey fark ettirmeyecek. Diger yandan anakart olarak arkadasin hangi modeli sectigini gördüm. Sizin söylediginizle ayni kategoride oldugu icin unify / E gereksizdir. Bunun bu sekil anlasilacagini ümit etmistim. Bunu okuyan konu sahibide benim fikrimi merak edeceginden, b550 gaming edge veya x570 tomahawk seklinde fikrimi de belirttim. Amd nin son anakartlari bunlar ve saydigim modeller o islemciyi her türlü kaldirirlar. Geriye usb sayisi, pcie slot sayisi, sata port ihticiyaci, m2 slot sayisi ihtiyaci gibi tercihler kalir. (Özel mesaj konusu DH yurtdisi kullanicilarina uyguladigi bir ambargodur, kullandirmiyorlar, okumaya bile izin yoktu, kapattim ki cevap vermedi olmasin diye) < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kunGFu -- 28 Eylül 2021; 14:7:30 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
RTX 3090/ RYZEN 5950x sistem (2. sayfa)
-
-
Hocam şöyle bir durumda var fark etmiştirsiniz. Orada gibi eki kullanmıştım. Tamamen şahsi görüş benimkisi.
Keza haklısınız da, aynı sistem için güzel bir model 850W 80+Gold psu rahatlıkla yetecektir. Benim konu sahibinden anladığım kadarıyla üst segment ve uzun süre sistem kullanmak istiyor.
Anakart konusu için; sizinde önerdiğiniz gibi b550 gaming edge yada b550 tomahawk max Wifi çok rahat yetecektir. Üst mesajlarda o yüzden forumda incelemesi yapılmış konuları da atmıştım. 5950x ile yapılmış testler olduğundan ötürü.
Psu içinde 80+platinum dememdeki sebep; sizde biliyorsunuz ki bu tarz ürünlerin malzeme kaliteleri gayet iyi oluyor. Bu da her hangi bir sorun çıkartma durumunu daha da düşürecektir diye düşündüğümdendir.
Tabi bu FSP nin kötü bir ürün olduğunu göstermiyor. Sadece kişisel öneriler bunlar. Bu sistem parçalarına bu kadar verilmişken; PSU içinde ona göre bir hareket izlerdim. Sistem nereden baksanız 40 bin civarında. PSU içinde ona göre bir ürün almayı kişisel olarak tercih ederdim.
(Umarım yanlış anlaşılma veya kırma gibi bir durum yoktur. Bu tarz savunmalar olmadıkça kendimizi geliştiremeyiz. Teşekkürler bilgiler için)
-
Güzel bir tartışma olmuş, bir sürü şey öğrendim. Model ismini eksik yazdıysam kusura bakmayın. Ancak PSU konusunda dediğim gibi FSP Aurum 1200w ile devam edeceğim. Yüksek bir psu arayışımın sebebi, belki bu sisteme bir 3090daha ekleyebilirim bütçe geçerse elime. Öyle bir setupa hazır olsun diyorum şimdiden.
Anakart konusunda da bu konuşulanları dikkate alacağım mutlaka. Asus seçmemin sebebi tamamen 128gb ram in QVL listesinde olmasıydı. Bugüne kadar ben de sürekli MSI kullandım yoksa. Ancak Corsair vb markaların QVL listelerine ulaşamıyorum. O yüzden ramler anakart ya da işlemci ile uyumsuz olacak diye bir korku var içimde. Test edilmiş olması güven veriyor. Bilmiyorum ne dersiniz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi triplepen -- 28 Eylül 2021; 20:44:54 > -
Merhabalar, 128gb ram kesinlikle gerekli mi? Ne is yapacaksiniz bu sistemle? Ve ikinci rtx 3090 icin hangi program sli veya dual gpu destekli bunun arastirilmasi gerekiyor. Gpu render da bile cok fazla destekleyen program yok. Octane destekler, vray next destekler, realtime programlari desteklemez falan bakilmasi lazim. Yanliz rtx 3090 nin vram leri genellikle cok sicak calisiyor haberiniz olsun. 750w lik evga g2 ile bir müddet kullandim lakin lumionda asus oc modeli vramleri 110dereceye kadar cikmisti. Allem ettim kallet ettim 97 ye indirdim lakin termalpad degistirmedim cünkü garantinin bozulmasini istemedim. Termal pad degistirip sogutan var, arka yani backplatte ye kücük kare bakir yapistiranlar var.. ben hicbir yerini kurcalamadan müdehale etmeden iade ettim. Hem yüksek watt hem yüksek isi, bu kartin ömrü benim beklentimden daha kisa olacakti. Rtx 3070 bu noktada ideal diyebilecegim bir model. O yetmez ise bir üstü rtx 3080 bakabilirdim ama 3070 yetti bana. Rtx 3080 ti konusuna bakamadim benim tatil zamanima geldi cikisi piyasa ile bulusmasi... 3070ti veya 3080 ti kullanan inceleyen biri varsa mutlaka iletisime gecin, sorun.
128gb ile 3600mhz hiz mümkünmüdür emin degilim, dediginiz gibi ramin, anakartin ve islemci icerisindeki imc lerin gercekten uyumlu olmasi gerekir. Eger eminseniz bu ram ile asus E nin sorunsuz calistigina, alin. 3200mhz ile 128gb ram bence daha gercekci, arastirmak lazim. Imc'e büyük bir yük bu... Msi larin support kisminda uyumlu ram listesi vardir ve uyumlulugu genistir. Ayni sekilde gskill den memory finder kisminda ramler ile uyumlu anakart listesi vardir.
Amd bu seriden sonra ddr5 li anakartlara gececek, performans artisida bekliyoruz. Veri yolu x2 olacak, gecikme artacak ama bakalim testler neleri gösterecek. Pc cok gerekli ise bu sekil toplanabilir ama elde pc varsa ddr5 beklenebilir. Amd islemcileride pga soketten lga ya gececek. Bu ne zaman gelecek 2022 icerisinde, basida olabilir sonuda... Ramler hazir, intel ve amd yi bekliyorlar, pandemi yine geciktirir mi bilinmez. Risk var mi, var..
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
128gb ram gerekli hocam, keşke daha fazla desteklese daha fazla koyabilsem. After Effectste vs dolduruyorum tamamen. Preview alma hızımı ciddi arttırıyor bu da bana zaman olarak geri dönüyor.
Evga 3090lar NVlink ile birbirine bağlanıyor. Eskiden çoklu kartı bu programlar desteklemiyordu ancak artık destekliyorlar. Redshift isimli render motoru ile kullanıyorum. Render alırken 85derecenin üzerini görmedim, bir kaç aydır yük altında bırakıyorum düzenli olarak. gayet iyi çalışıyorlar. Asus SLI destekliyor ancak bu NVlink desteklediği anlamına gelir mi emin değilim. Ancak şart da değil. Kartlar birbirinden bağımsız takılsa bile renderda redshift tarafından kullanılıyor. Hedefim sadece render sürelerini kısaltmak olduğu için benim açımdan sıkıntı yok.
Uyumluluk listelerine baktığım zaman msi'n QVL listesinde bu rami göremiyorum ne yazık ki. O yüzden Asusla devam etsem iyi olacak. Rami değiştirirsem ekstra 2-3bin lira daha ödemem gerekicek, daha uygun bir seçenk yok gibi duruyor.
-
Evet adobe lar rami ve ssd de bos alani cok severler. Zamaninda yapilan testlerde 64gb ile 128gb arasinda cok büyük farkliliklar yoktu. Youtube da saniye bazinda ölcerek yapmislardi testi lakin 64gb yetmiyor dersen yine inanarim cünkü adobe ve video... 3600mhz istiyorsun anladigim kadariyla yahut buldugun rame göre anakart arasiyisindasin. Buna yapacak birsey yok. Rtx 3090 a gelecek olursak ben gpu sicakligindan bahsetmiyorum yanlis anlasilmasin, diger sicakliklarada bakin. Bende gpu 55-60 derece iken vram sicakligi ucuyordu. Kasa havalandirmasi cok iyi oldugu halde.
Redshift destekliyormus evet, o zaman alinabilir. Sli ile alakasi yokmus, paralel calisabiliyormus, aynen mining gibi... Hatta pugetsystem.com da redshift multi gpu diye yaz ve William M George un yazdiklarina bakarsak, farkli modellerde beraber calisiyormus lakin gpu vram lerinin düsük olmamasi gerekiyor, atiyorum gtx 1050 kullanmayin, sinirlandirir diyor.
Bir konu daha var, msi b550 lerin cogunda böyle belki asusta da böyle olabilir. B550 lerde Multi gpu taktigin zaman ikinci M2 slot iptal oluyor yahut, M2 de bir ssd takili ise pcie slotu kapaniyor, ekrankarti bozuk zannedersin diye bu hattlirlatmayi da yapayim. X570 lerde bu böyle degildi yanlis hatirlamiyorsam, ama anakart aciklamalarini bir oku derim cünkü markadan markaya degisiyor.
-
Şahane bilgi hocam. 2. M2 takmayı düşünmüyorum ama olur da böyle bir durumla karsilasirsam aklımda.
Ram konusunda sadece Adobe belli bir yere kadar hız farkını görmek mümkün değil, haklısınız. Yani testi yapılan sahnenin cache boyutu önemli. Siz bir videoyu editlediniz, ram prewiew aldınız, bekliyosunuz diyelim. After effects olduğu kadarını Rame yazıp, kalanını harddiske cache olarak yazıyor ve orda birden yavasalamaya başlıyor harddiske bağlı olarak. O videoyu tekrar çağırdığınizda yine ram alanı geniş ise ve oradan cagiriyorsaniz, after çok daha akıcı çalışıyor. O yüzden ne kadar koyabiliyorsam koyucam :)
Ayrıca bir diğer örnek de zbrush. Zbrush raminiz ne kadarsa o kadar ağır bir sahne yukleyebiliyor sahneye. Ben projeye bağlı olarak bir çok yazılım degistirdigim için hazır olmasını istiyorum.
Keşke dediğiniz gibi ddr5 sisteme gecebilsem ama biraz acele etmem gerekiyor. Belki 3-4 yıl sonra o şekilde upgrade ederim.
Çok teşekkürler bilgiler için.
-
Hocam mesela şu anda render alıyorum. Değerler bu şekilde.
-
Anladim, sicakliklar cok iyi, sizde gpu ya tam yükleme yapmiyor sanirim, benim gpu load %100 de oluyordu model asus rtx 3090 tuf oc idi , realtime render full kullaniyor gpu yu...
Sende bu sekil ikinci kart ta gelebilir, lakin üstteki kart nerden baksan 10 derece sicak calisir. Ama bu kosullarda cokta etkilemez, 65+10 da bir sorun olacagini sanmam. Bu program karti deli gibi zorlamiyor anladigim kadariyla... Rica ederim
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Evet hocam. Redshift tam load kullanmıyor genelde ancak ben bu konuyu Redshift forumlarında sorduğumda, kartı eski bir sistemle kullandığım için bottleneck yaratabileceği söylendi. Yani bu yeni sistemde belki tam verimle çalışabilir ve sıcaklıklar daha da tehlikeli bir hal alabilir bilmiyorum. Öyle bir durumda tabi vazgeçerim ya da ikinci bir sistem kurarım, yapacak bir şey yok gibi duruyor. Umarım bunu gerektiricek projeler gelir de bunları düşünmek zorunda kalırım ^^
Tekrar teşekkürler, sağolun.
-
İmzam da ki sistem gayet hızlı ve bitirici hocam.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X