Şimdi Ara

RTX 2080 Ti 22 GB olarak geri dönüyor: VRAM yükseltmesi 280 dolar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
204
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
1 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • RTX 2080 Ti 22 GB olarak geri dönüyor: VRAM yükseltmesi 280 dolar
    Ekran kartı pazarında yüksek VRAM kapasitesine yönelik talep, eski modellerin yeniden değerlendirilmesine neden oluyor. Japonya merkezli bir ekran kartı onarım uzmanı, GeForce RTX 2080 Ti'nin 11 GB VRAM kapasitesini 22 GB'a yükselten modifikasyonu satışa sundu.

RTX 2080 Ti tekrar hayata döndü

Daha önce GPU Solutions tarafından da gerçekleştirildiği belirtilen yükseltme işlemi, artık Japonya'daki AiGPU adlı onarım mağazası üzerinden sipariş edilebiliyor. Kullanıcının kendi RTX 2080 Ti ekran kartını göndermesi durumunda işlem için 45.000 Japon yeni, yani yaklaşık 282 dolar ücret talep ediliyor. Yükseltme sırasında ekran kartının üzerindeki mevcut 1 GB GDDR6 bellek yongaları 2 GB kapasiteli yongalarla değiştiriliyor.

Bununla birlikte yalnızca fiziksel bellek değişimi yeterli olmuyor. GPU'nun yeni kapasiteyi tanıyabilmesi için bellek yapılandırmasında da gerekli değişikliklerin yapılması gerekiyor. AiGPU yalnızca mevcut ekran kartlarını yükseltmekle kalmıyor, modifiye edilmiş ekran kartlarını da satışa çıkarıyor. Ayrıca AiGPU'nun sunduğu yükseltmeler RTX 2080 Ti ile sınırlı değil.

Mağazanın listesinde farklı NVIDIA modelleri için de VRAM kapasitesini iki katına çıkaran işlemler bulunuyor. Buna göre RTX A2000 6 GB, 12GB VRAM, RTX 3070 8GB, 16GB VRAM, RTX 3080 10GB, 20GB VRAM, RTX 4080 / 4080 Super 16GB, 32 GB VRAM son olarak RTX 4090 24GB, 48GB VRAM kapasitesine ulaşabiliyor.

Öte yandan bu modifikasyonların önemli bir sınırı bulunuyor. VRAM kapasitesinin artırılması GPU'nun hesaplama gücünü veya bellek bant genişliğini yükseltmiyor. Dolayısıyla 22 GB VRAM'e sahip RTX 2080 Ti, standart modelden daha yüksek grafik işlem performansı sunmayacak.

Ayrıca Bkz.Nvidia RTX 50 serisinde VRAM kilidi açıldı: GDDR7 36 Gbps'e çıkıyor

Buna karşın bellek kapasitesinin iki katına çıkması, özellikle yapay zeka modelleri, profesyonel uygulamalar ve VRAM kapasitesi nedeniyle çalışamayan iş yükleri açısından önemli bir fark yaratabiliyor. Model veya uygulamanın ihtiyaç duyduğu veriler GPU belleğine sığmadığında yaşanan performans kayıpları veya çalışma sorunları, daha yüksek VRAM kapasitesiyle azaltılabiliyor.

Kaynak:https://videocardz.com/newz/japanese-shop-now-offers-geforce-rtx-2080-ti-22gb-vram-upgrade-for-280

• Yapay zeka işleri için ise hala daha hiç mantıklı durmuyor bu fiyatlar ve VRAM'ler. Hani veri gizliliği için kullanmak isteyen büyük şirketler dışında, girişimci seviyesindeki küçük işletmeler için 100 dolarlık yapay zekalardan 2-3 tane kullanmak çok daha efektif bence. Yani zaten basit işlerde kullanmak amaç ise o zaman 20 dolarlık bir kaç paket iş görür. Diğer türlü sıkıştırılmış versiyonlarla bile açık kaynak kodlu yapay zekaların 48-64vram seviyelerinde ulaşabilecekleri zekalar yaklaşık 35-41. 96vram lik sistem kuracaksanız ulaşacağınız zeka işte GLM 5.2-Minimax M3 - Kimi K 2.6 ile falan 45-53 arası. Yani maksimum gemini 3.7 flash'ın medium seviyesi kadar. E 3.7 medium zaten 0.26 dolar yakıyor. Yine 53 zekalık Deepseek V4 Pro Max da 0.25 dolar yakıyor. Bedava donanımı verseler, zaten o donanım daha bile fazla elektrik yakar.

Yani ticari sırları olan milyon dolarlık şirketler dışında son kullanıcı için aman 20 dolar 100 dolar 200 dolar vermeyeyim kendi sistemimi kurayım hala mantıklı değil.

• Japonlar yeni uyandı çinliler 2 yıldır yapıyor bunu

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Bu işler böyle olmuyor malesef

Daha geçen çalışanımıza claude dan 30000tl ye yakın fatura geldi

Kasa:MSI MAG Vampiric 100R || PSU:High Power 750W 80 Bronze ||Anakart:MSI B450-A Pro
    İşlemci: AMD Ryzen 5 2600 ||Ram : Corsair Vengeance 2x8 16 Gb 3200 Mhz ||Depolama: Sandisk 1 TB Nvme - Seagate Barracuda 2 TB - Seagate Barracuda 1TB
    Ekran Kartı: Gigabyte RX 9070 XT OC
  • yakup548 Y kullanıcısına yanıt
    Gelir. Çok daha büyük faturalar da geliyor. Bir çok örneğini büyük şirketler yaşadı, haberleri çıktı. 30 bin dediğiniz 625 dolar. Aylık 10 binlerce dolar gelen şirketler oldu. Hatta milyon açığı çıkan şirket oldu, geç fark etmiş.

Yine burada iş ama neye kullandığına bakıyor. Yani 625 dolar 1 ayda geldi ise, şirketin büyüklüğüne, yaptığı işe göre küçük kalabilir. Zira açık kaynak kodlu ile alacağı zeka oranı belli, belki tamam claude'a gerek kalmayacak bir iş yaptırıyor. Ama o zaman da şuna da dikkat etmek gerekiyor. Bahsettiğim 96vram'in de token hızı çok fazla değil. Yani 30 gün aralıksız da çalışsa hız belli alacağınız 96vram + 64 ram ile.

Ben mesela 200 dolarlık gpt kullanmaya başladım. Yani 20x yazan versiyonu, context limiti en fazla olan versiyonu. 1.5x sözde hızlı olan 2.5 x daha fazla token kullanan versiyonunu kullanmama rağmen 200 dolarlık versiyonda limite takılmıyorum. Tabi bu benim o başka. Sizin çalışan 3-5 pc aynı anda yine 1.5x falan kullanıp üstüne işte 2 dolarlık 1M context harcatıyordur o şekilde doldurmuştur 625 doları belki.

Ama yinede 625 dolarlık claude'un işini 96vram'li 3 ayrı pc ile yaptırmaya kalksanızda aylık size ekstra rahat 200 dolar elektrik masrafı çıkartır. 3 pc aralıksız 24 saat çalışsa bile. Ve o pc lerin size vereceği zeka 53 olur, bu arada claude 61-62 zeka ile çalışarak o 625 doları çıkartıyor olur. 3 pc dedim çünkü minimum 3 96vram'lik pc, 200 dolarlık claude'un hızına ancak yaklaşır 53 zekaya rağmen.

Dolayısıyla dediğim gibi şunu incelemek gerekir. O çalışan 625 dolar harcatır iken claude'un hangi seviyesini kullanıyordu, loop'a girdi mi? İşlerini çözdürebildi mi? Yani zekasının yetmeyeceği bir işi verdi mi? Çünkü öyle durumda ben günlerce inat ettim gördüm, zeka yetmiyorsa boşa gidiyor, bak diyorsun 4 error geldi. Ah tamam diyor, anladım şunlardan ötürü, şimdi çözdüm hiç hata yok, bak diyor. Bakıyorsun 17 hata çıkmış. Onu veriyorsun. Ah tamam şimdi anladım, hepsi çözüldü diyor. 2 hata çıkmış, yine gönderiyorsun çözüyorum diyor 10 hata. Yani boşuna saatler ve tokenlar gidiyor. Yani o aşamaya gelince meğerse bu zeka bunu çözmeye yetersiz diye kabul etmek gerekiyormuş. Çünkü 6 seviye üst zekaya veriyorsun, hiç daha 2. yönlendirmeye kalmadan 2 saat çalışıp, o diğerinin günlerdir ah çözdüm bak dediği, çözemediği şeyi çözüyormuş.

Diğer yandan belki o kişi sadece milyon satırlık evrakları, dökümanları özetletmeye, raporlar çıkarttırmaya 625 dolar harcıyordur o başka. O zaman lokal versiyonlara geçme düşüncesi tabi ki uzun vadeli hesaplanabilir, hele bir de o verilerin gizlilik önemi var ise.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Spider_hip -- 20 Ağustos 2026; 16:18:28 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.