Şimdi Ara

Rönesans, Galileo ve İslam?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
52
Cevap
1
Favori
3.264
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bugün rönesansla ilgili ufak bir araştırma yaparken wikipedia'daki bazı cümleler dikkatimi çekti doğruluğu konusunda sizlere danışmak istedim çünkü kaynak belirtilmemiş. Alttaki resme tıklayıp dikkatimi çeken kısımları görebilirsiniz.

Rönesans, Galileo ve İslam?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi stabwound -- 26 Mart 2012; 17:44:50 >

• Bende tam tersi islam altın çağını onların kitaplarını çevirerek yaptığını biliyorum

hep böyle öğrettiler daha doğrusu büyük bir ihtimal yanlış bir bilgidir.
  • Farabi'yi kastetmiş olabilir.

Farabi Türk-İslam felsefesinin kurucusu ve Aristo'yu en iyi anlayan, Aristo'dan sonra ikinci filozof (üstad-ı sani) olarak anılır.

Farabi ile birlikte Türk-İslam Felsefesi Yunan felsefesinin önüne geçmiş, veya "bir sonraki noktaya taşınmış" diyelim.

Felsefe, astronomi, tıp, müzik kuramları gibi çok sayıda farklı alanda meşhurdur. Ve İbni Sina'nın (Avicenna) da hocasıdır.

Farabi dışında Batı'da okutulan pek çok müslüman veya Türk alim vardır. Günümüzde de okutulan bu eserlerin pek çoğu Türkçeye çevrilmemiştir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: WirLieBen

Bende tam tersi islam altın çağını onların kitaplarını çevirerek yaptığını biliyorum

hep böyle öğrettiler daha doğrusu büyük bir ihtimal yanlış bir bilgidir.

Aslında o konudan çok galileo olayına takıldım. Hadi ilk kısım belki olabilir diye düşünmüştüm ama Galileo'nun kuran okuyarak dünyanın yuvarlak olduğunu öğrenmesi bunu böyle belirtmesi çok komiğime gitti. Kuran dünya yuvarlaktır yazıyor olabilir onu bilemem ama her kim o wiki'deki yazıyı yapmışsa çok komik duruma düşmüş. Komik diyorum ama yinede bu konuyla ilgili herkesin görüşünü almak istedim.

edit: kuran değil islam alimlerinin kitaplarını okumuş ;) Galileo'dan önce dünyanın yuvarlak olduğu görüşünü ortaya atan insan olduğunu bilmiyordum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi stabwound -- 26 Mart 2012; 18:19:53 >

• ben direk altı çizili yer ve önündeki ardındaki cümleyi okudum.
    ve dogru oldugunu daha önceleri izledigim tarih belgesellerinden biliyorum.
    ama , şu şudur bu budur diyemem. hatırlayamıyorum çünkü.
  • quote:

Kim dünyanın yuvarlak olduğunu iddia ederse küfür ve delalete düşmüş olur. Çünkü bu iddia hem Allah'ın, hem Kur'an'ın, hem Peygamber'in reddidir. Bunu iddia eden kişi tövbeye davet edilir. Ederse ne ala! Aksi takdirde kafir ve dinden dönmüş bir kişi olarak öldürülür ve malı da Müslümanlar'ın hazinesine katılır. http://www.hayrettinkaraman.net/makale/0766.htm

Yukarıdaki dini söylem 1500 lere değil 1975 e aittir. Bugün İslam adına egemen olanlar bunlardır.

Bir de Mutezile akımının Bilgelik Evi ve Avrupalı feodal asillerin çocuklarını eğitim almak için gönderdikleri Ben-i Ahmer devleti var. Bunlar ileridir ama bugün dindarım diyenler tarafından "İslam dışı sapkın" olarak nitelenirler. Avrupayı olumlu etkileyenler bunlardır. Fakat bunların içinde evren ve dünyaya ilişkin doğru çıkarım yapan olmadığından Galile'nin bunlardan etkilenmesi imkansızdır. Yazıdaki bilgi doğru görünmüyor.

• Ben ingilizcesine baktım aynı konunun.Öyle bir yazı bulamadım.Wikiyi zaten değiştirebiliyorsunuz.O yazıyı yazanda kendi ideolojisine göre yazmış..
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Neden şaşırıyorsunuz ? Doğru demiş. İlk islam bilginleri ( birçoğu Türktür) o zamanki dünyadaki tüm kitapları okudular çevirdiler tartışıp
    geliştirdiler kendilerini. Böylece birçok şeyi ilk elden keşfettiler. Bugünkü bilimsell bilgilerin temellerni oluşturdular.Bu yüzden asıl keşifler onlara ait.
    En basiti ibni sina tıp ilmine kazandırdıklarını duymuşsunuzdur. Avrupa ibni sina avicenna olarak bilinir araştırın.
    Sonra Endülüs kütüphanesi... Müslümanları endülüsten atıp o kütüphaneyi yakmasalardı şimdiye birçok şeyn bulunacağını ünlü kimyacı Meri Curie nin kocası
    Piyer Curie söylüyor. Endülüsteki kütüphanedeki eserler Türk islam bilginlerinin eseridir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ntr34 -- 26 Mart 2012; 19:44:46 >
  • islam altın çaığını yunan filozofların eserlerinden alarak yaşadı,bu aydınlanma hareketi ispanya endülüste hristiyanların rönesans ve reform harereketlerine önayak oldu...hatta oxford bile bu sayede kurtuldu...burdaki en sacma yorumlardan biride batı bilimi müslümanlardan aldı tarzı yorumudur..

EDIT1: bir üstte yorum güzel bir örnek olmuş.1
    quote:

Orijinalden alıntı: bm34

Neden şaşırıyorsunuz ? Doğru demiş. İlk islam bilginleri ( birçoğu Türktür) o zamanki dünyadaki tüm kitapları okudular çevirdiler tartışıp
    geliştirdiler kendilerini. Böylece birçok şeyi ilk elden keşfettiler. Bugünkü bilimsell bilgilerin temellerni oluşturdular.Bu yüzden asıl keşifler onlara ait.
    En basiti ibni sina tıp ilmine kazandırdıklarını duymuşsunuzdur. Avrupa ibni sina avicenna olarak bilinir araştırın.
    Sonra Endülüs kütüphanesi... Müslümanları endülüsten atıp o kütüphaneyi yakmasalardı şimdiye birçok şeyn bulunacağını ünlü kimyacı Meri Curie nin kocası
    Piyer Curie söylüyor. Endülüsteki kütüphanedeki eserler Türk islam bilginlerinin eseridir.

EDIT2: dünyanın yuvarlaklığı

Dünya’ya bakan bir karaların engebeli ve düzensiz olsa da düz olduğunu düşünür. İlk çağlarda insanlar fazla gözlem yapmadan Dünya’nın düz olduğu fikrine kapılmışlar. Dünya’nın yuvarlak olduğuna dair ilk bulgular bir rivayete göre Babil’li gökbilimciler tarafından bulunmuştu. Bunun yanında kabul edilen ünlü matematikçi ve düşünür Pisagor’un MÖ 500’lü yıllarda Dünya’nın yuvarlak olduğunu bildiği ve öğrencilerine öğrettiği. Ay tutulması sırasında Dünya’nın Ay’a vuran gölgesinin dairesel olması ya da denizde uzaklaşan bir geminin ufuk çizgisinde yavaş yavaş kaybolması bu düşünceyi geliştirmekte etkili olmuş. Pisagor’dan yüzyıllar sonra Libya’daki Kyrene kentinde yaşayan Eratosthenes de bu konuda adı anılması gereken kişilerden. İskenderiye’nin 800 km güneydoğusundaki Syene’de yaz gündönümünde Güneş ışınlarının öğleyin dikey olarak düştüğünü bilen Eratosthenes, İskenderiye’de aynı tarih ve saatte Güneş ışınlarının dikeyden saptığını gözlemlemiş. Dünya’nın yuvarlak olduğu düşüncesine bir kanıt olarak düşünebileceğimiz bu görüşten yola çıkarak yerkürenin çevresini de hesapladı. Son olarak 1521’de tamamlanan bir deniz yolculuğuyla (kendisi yolculuğu bitiremeden ölmüşse de) Ferdinand Magellan Dünya’nın çevresinde dolaşarak yuvarlak olduğunu kanıtlayan kişi olarak kabul edilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi olağan_şüpheli -- 26 Mart 2012; 20:09:34 >

• quote:

Orijinalden alıntı: ar_tryk

quote:

Orijinalden alıntı: olağan_şüpheli

islam altın çaığını yunan filozofların eserlerinden alarak yaşadı,bu aydınlanma hareketi ispanya endülüste hristiyanların rönesans ve reform harereketlerine önayak oldu...hatta oxford bile bu sayede kurtuldu...burdaki en sacma yorumlardan biride batı bilimi müslümanlardan aldı tarzı yorumudur..

bir üstte yorum güzel bir örnek olmuş.
    quote:

Neden şaşırıyorsunuz ? Doğru demiş. İlk islam bilginleri ( birçoğu Türktür) o zamanki dünyadaki tüm kitapları okudular çevirdiler tartışıp

"batı bilimi müslümanlardan aldı" doğru bir yorum. Dünya Medeniyeti sadece Yunanlıların mı sanıyorsunuz. Hintlilerin ileri olduğunu da görmek gerek. Yunanlılar da kendilerinden öncekilerden etkilendiler. Mısır ve Sümer gibi.

Müslümanların başkalarından etkilenmeleri, başkalarını Mesela Avrupalıları etkileyemeyeceğini göstermez.

aslında benim cümlemdeki anlatım bozukluğundan kaynaklı bir yorum seninkisi..

bak örnek olarak arkadaşın mesajını alıntıladım..kendiside koyu harflerle yazmış orayı... benim vurgulamak istediğim bugunkü geri kalmışlık duygusunun ezikliğinden dolayı batıdaki hersey sanki müslüman dünyasının eseriymiş gibi yorumlarda bulunulmasıdır..o dönemdeki pek çok alim zaten dindar kesimin eleştirlerine maruz kalmı hatta kafir ilan edilmiştir...öbür dünya var mı yok mu bilinemez ,akıl felsefe en öenmli şeylerdir diyen adamlar bunlar..bu sefer daha anlaşılır olmustur umarım..

• quote:

Edit 2 ye cevap: Orta Çağ da Avrupalılar Dünyanın yuvarlak olduğunu bilmiyor. Müslümanlar biliyor. Müslümanlar da başkalarından öğrenmiştir. Avrupalılarda Müslümanlardan öğrendi.

bir önceki alıntıma bak lütfen...
  • quote:

benimde bildiğim kadarıyla islam'dan önce varolan yunan filozoflar tarafından ortaya atılan görüşler tartışıldı. Çoğu düşüncenin sahibi yunan filozoflardı. Ayrıca Türk-İslam diyorsunuz ama İslam'ın anadoluya gelmesiyle birlikte, Türk'ler araplaştı, isimler bile arap isimleriyle değişti, oğuz, kaan vs.. gibi isimler gitti arap isimleri osman süleyman vs.. oldu.

• quote:

Rönesans niçin İtalya da başlamştır? İpek yolu ticareti sebebiyle Venedik ve Cenevizliler Müslümanlarla sürekli iletişim halindeydiler de ondan. Ayrıca Haçlı seferleri sırasında Pek çok Kitap toplamışlar ve Avrupa ya götürüp tercüme etmişlerdir. Galile de diğerleri gibi etkilenecektir elbet. Müslümanlar da Yunan, Hint, İranlılardan kitap alıp tercüme etmişlerdir. Doğal yani etkileşim. H aMüslümanlar o kadar ileri miydi diye düşünüyorsanız Avrupa dan o zamanlar için ileriydiler.

Osmanlının zamanında avrupadan güçlü olmasının nedenlerinin başında, avrupa'daki devletlerin birbiryleriyle ve kendi içlerinde yaşadıkları taht kavgalarıydı. Bu bilinen bir gerçek. Ayrıca karanlık ortaçağ döneminde klise baskıları nedeniyle hiçbir alanda ilerleyemeyen avrupa osmanlıya yem olmuştu. Tam yem oldu diyemeyiz, osmanlı da bir yere kadar ilerleyebildi.

Osmanlı da kendini kendini bitirdi. Hazine boşaldı, yeniçeriler devlet yönetiminde en büyük sözsahibi haline geldi, hanedanda taht kavgaları, baba-oğul düşmanlığı cinayetleri başladı, müslümanların o çok sevdiği Fatih s.mehmet'in çıkardığı Fatih kararnamesinden sonra bu olay daha da arttı. Bir de herkesin bildiği gibi, osmanlı avrupa gibi bilim teknoloji alanında ilerleyemedi.

• quote:

Orijinalden alıntı: stabwound

quote:

benimde bildiğim kadarıyla islam'dan önce varolan yunan filozoflar tarafından ortaya atılan görüşler tartışıldı. Çoğu düşüncenin sahibi yunan filozoflardı. Ayrıca Türk-İslam diyorsunuz ama İslam'ın anadoluya gelmesiyle birlikte, Türk'ler araplaştı, isimler bile arap isimleriyle değişti, oğuz, kaan vs.. gibi isimler gitti arap isimleri osman süleyman vs.. oldu.

Evet yunan filozoflar. Bunların kitapları çevrildi ve bilgi birikimi sağlandı. Bu birikim neticesinde yeni buluşlar keşifler ortaya çıktı. Varolanlar tartışılmıştır elbette ama çoğunluğu ilk defa bahsi geçen keşif buluş ve icatlar.
    Türkler araplaştı demek yanlış olur kendimde araplığa ait birşey görmüyorum. Oğuz alper kaan bilge attila istemi buğra mete alp alparslan tuğrul çağatay altay alptekin vs. isimler çokcada var.

• Pek tabii doğrudur.

Elbette bizim içimizdeki o pek kıymetli burjuvalara göre binlerce yıllık bir tarih ve birikimimiz olmasına rağmen tamamen boş bir medeniyetten oluşmuşuzdur. Yani demek istediğim asıl ideolojileri ile hareket eden bu kestirip atan "havalı" guruptur. Onlara göre bizim medeniyetimiz hep boşluktaydı, sadece bir iki yüzyıl içersinde avrupalılar sayesinde bu günlere geldik.

Oysa asıl gaflet bu kör cahilliktir.

• quote:

Türkler araplaştı demek yanlış olur kendimde araplığa ait birşey görmüyorum. Oğuz alper kaan bilge attila istemi buğra mete alp alparslan tuğrul çağatay altay alptekin vs. isimler çokcada var.

Osmanlının çöküşünden itibaren milliyetcilik dalgası olustu bu durum ATATÜRK döneminde tavan yaptı....Bu yüzden biraz bedevi olmaktan uzaklaştık...

isim konnusunda bakarsan sıkca arapca isimler görürsün..saydıın isimleri kullananlar azdır..arap fars kültürü çok etkilemiştir bizleri..

Türkiyede en çok kullanılan isimler :

BAYANLAR
    1. Fatma
    2. Ayşe
    3. Emine
    4. Hatice
    5. Zeynep
    6. Elif
    7. Esra
    8. Merve
    9.Büşra
    10. Kübra

ERKEKLER
    1. Mehmet
    2. Mustafa
    3. Ahmet
    4. Ali
    5. Hüseyin
    6. Murat
    7. Ömer
    8. Yusuf
    9. Ibrahim
    10. Emre

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi olağan_şüpheli -- 26 Mart 2012; 22:45:49 >

• quote:

Orijinalden alıntı: El-Cezeri

Pek tabii doğrudur.

Elbette bizim içimizdeki o pek kıymetli burjuvalara göre binlerce yıllık bir tarih ve birikimimiz olmasına rağmen tamamen boş bir medeniyetten oluşmuşuzdur. Yani demek istediğim asıl ideolojileri ile hareket eden bu kestirip atan "havalı" guruptur. Onlara göre bizim medeniyetimiz hep boşluktaydı, sadece bir iki yüzyıl içersinde avrupalılar sayesinde bu günlere geldik.

Oysa asıl gaflet bu kör cahilliktir.

bugünlere soyut düşüncelerle değil, somut keşiflerle geldik. Rönesans hareketi olmasaydı şuan ne durumda olurduk kimbilir.

• ttnet sağolsun youtube videolarının bile izleyemiyoruz artık
  • Sadede gelelim sadede,Batı nerede şuan İslam toplumları nerede.?İslam toplumları bilgi üretemiyorlar artık.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.