Şimdi Ara

röle kullanımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
2.407
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • niye bunun hakkında hiçbir kaynak yok anlamadım. yapısını inceleyip kendi kendime bir şeyler çıkartmaya çalıştım ama çalışmadı bir türlü. ne yaptığımı anlatayım,

http://www.8051projects.info/uploaded/sanjeevnadgir/relay.jpg

bu arkadaştan var bende 5v. çalıştırmak için önce led yakmayı deneyeyim dedim. a b 2 5 bu bacaklara jumper lehimledim kolay deneyeyim diye. a ve b'den 3.3v veya 5v geçiriyorum (+ - bilmiyorum yazmıyor üstünde.) 2 ve 5'e de ledi ve direnci seri bağlıyorum. yine + -'ye dikkat etmeden. onda da yazmıyor çünkü.

ama çalışmıyor devrem. a ve b'ye göre devreyi kontrol edemiyorum. nasıl yapabilirim ?

bu kadar basit bir şeyi kullanmak bu kadar zor olmamalı.

• (: rölenin mantığına aykırı davranmışsın biraz.
    a ve b ye artı eksi yönü önemi olmadan 5v verdiğinde ve çektiğinde çıt çıt röle seslerini duyuyorsan işin yarısı tamam.
    atladığın kısım ise röle anahtarlama yapar ama içten kesinlikle enerji bağlı değildir, amacı da zaten farklı enerjileri ayrı olarak kontrol edebilmek.
    yani 3 ve 4 e de enerji vermen gerek led kaç v ile çalışıyor ise. anca o zaman 2 ve 5 e led bağlayarak röle çektiğinde yanmasını sağlayabilirsin.
    ayrıca röle üzerinde tetikleme voltajı yazar, 5v haricinde 12v ya da 24v olma ihtimali de var.
  • necoinside kullanıcısına yanıt
    yok hocam güç kaynağını da bağladım tabi. o kadar saf değiliz şükür. normal anahtar ucu bağlar gibi bağladım 2 ve 5'i.

üstünde FL 1-2C yazıyor, bu model gibi bişey sanırsam. hemen yanında L-05V var. 5v olduğunu buradan anladım.

altta sol altta 1A 120VAC ve 2A 24VDC yazıyor. 5v röle dediğimde bunlar geldi bana.
  • Sn 2 tane led al. Ab uçlarına verilen gerilimi kapatıp açmak için anahtar koy, 2-5 uçlarına sabit 12v ver ve 3-4 bacağına bir led 6-7 bacağına bir led bağla. Sen ab ucundan gerilimi geçirince röledeki bobin sayesinde oynar parça yer değiştirecek. Yani akım 3-4 değilde 6-7 den akacak yada tam tersi. Ben böylr biliyorum bence denemenden zarar gelmez

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

http://tutorial.cytron.com.my/wp-content/uploads/2012/07/5V_8pin.png

coil pin dediklerimize tetikleyici gücü veriyoruz. yani "x olunca y olsun" diyorsak x'i coil pinlere takıyoruz. + - fark etmez. necoinside'ın da dediği gibi bu ikisini bağlayıp gücü verince çıt sesini duyuyorsak tamamdır o iş.

common pin dediğimiz iki pine de y'nin çalışması gereken akımı veriyoruz. yine + - fark etmiyor. NC yani normally closed pinlerine takarsak eğer, bobin çalışmıyorken yani x'den akım geçmiyorken çalışır. kapalı anahtar akımı geçirir çünkü. NO yani normally opened pinlerine takarsak da x'den akım geçince çalışıyor. common pinlerin NO ve NC arasında geçişiyle ayarlıyoruz bunu.

gerçekten çok faydalı bir eleman. bu kadar geç keşfetmemeliydim.

• İyi röle kontaklarını anlamışsın çok güzel (ölçü aletiyle ölçerek anlamak daha çabuk olurdu ya )fakat kontaklardan led için DC akım geçireceksiniz galiba,ancak kontaklarınız dc akımda yapışıp kalırsa şaşırmayın...!
    DC akım için anahtarlama yapacaksanız eğer SSR kullanmanız gerekecek ancak bu durum için SSR ağır kaçacaktır onun için transistörle anahtarlama yapmak için uğraşırsanız elektronik pratiğiniz için daha iyi olacaktır.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    12v akü ile şerit led besleme
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • serolok kullanıcısına yanıt
    nasıl yani, sorun olur mu dc kullanmak ? nasıl bulabilirim dc için bunun gibi şemalar ?

Orijinalden alıntı: kimyasalatik

nasıl yani, sorun olur mu dc kullanmak ? nasıl bulabilirim dc için bunun gibi şemalar ?

@serolok
    Saçmalama lütfen. Rölenin üzerinde DC için belirtilen aınırları aşmadıkça röleniz taş gibi çalışır
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.