Şimdi Ara

RMS ANFİ VE SMPS BESLEME RESİMLER VE BAZI SORULAR

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
6.093
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar bir arkadaşımızın baskı devresini çizdiği aşağıda resimleri olan uygulamayı hayata geçirdim.Anfilerle fazla çalışmam olmadı bu konudan anlayan arkadaşlara bazı sorularım olacak
    1. Bu anfiyi bu soğutucu soğutabilir mi?
    2. Bu anfi 50 Volt sağlam bir besleme ile kaç Watt verir?
    3. Bu anfi için nasıl bir hoparlör tavsiye edersiniz?
    4. Arkadaş bu anfiden iki tane yaparak açık alanda nişan töreni yaptığını söyledi bu anfi düğünde kullanılabilr mi?
    5. Bu anfi sadece bas ses mi verir yoksa normal bir anfi gibide kullanılabilir mi?
    NOT: Kullanılan mosfetler : 2SC5200 ve 2SA1943
    Besleme ile ilgili sorular
    1. SMPS olarak yaptığım besleme ayarlı dirençle oynanarak 140 volta kadar ayarlanabiliyor fakat maksimum voltajda trafolar osilasyona geçiyor başlıyor ötmeye gerçi bana 50 volt simetrik lazım 50 voltta ötme filan yok sukunetle çlışıyor fakat sorun şu diyelim ki +50 voltu tam 50 volta ayarladık - kısımda 50 olması gerekirken 76 volt çıkıyor trafoları farklı marka bilgisayar powerlerinden söktüm acaba bu trafoların farklılığından olabilir mi?
    Bilgilerini bizimle paylaşacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
    MSN: sukruozkarabacak@hotmail.com
    WEB:http://www.33elektronik.tr.cx
    EMAİL: telsizciler@yahoo.com

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sozkarabacak -- 12 Eylül 2007; 11:10:56 >

• amfideki transistörler 2sc5200 ve 2sc1943 sanırım bu transistörler fena değildir aşırı ısınmazlar
    soğutucun yeterli gelebilir.arkasında zaten çift fan koymuşsun soğutma konusunda sıkıntı çekmezsin sanırım.

amfi sanırım şu meşhur t.h nın devresi galiba 250-300 watt civar olanından.amfi fena değildir sesi kaliteli

ama gözüm smps ye çarptı smps step up sanırım.yani 12 voltu yükseltiyorsun sanırım

herşey iyi güzelde smps de kullandığım o 4 mosfet ırfz44 ise işin biraz sıkıntıya girebilir aşırı ısınıyorlar onun soğutucusunu da etli bişey yapmanı öneririm
  • Smps kısmı 12 voltu yükseltiyor. Mosfetler 60 amperlik 40N06 bunları bir upsden söktüm ısınma sorunu yok benim tereddüte düştüğüm kısım anfi.
  • bazı soruları okumamışım pardon

devre fena değil iyi sesi vardır tahminen 250 watt civarı çekilir gibi geliyor denemek ölçmek lazım ne söylersek yalan olur.ama her harükarda 250 watt yabana atılacak bir güç değil

bu amfi normal sesi yükseltir bass sesi vermesi istiyorsan girişe aktif crossover yapman gerekir

iki farklı psu dan söktüğün için voltaj farklı çıkıyor muhtemelen.trafolardan birinin primer sarım sayısı fazla olduğu için voltaj yüksek sanırım tek trafo olsaydı böyle bir sorun ile karşılaşılmazdı büyük ihtimal.

trafoları sökerken şunlarada dikkat etmen gerekirdi psu da kullanılan trafoların üzerlerinde kodlar vardır ei-28 , ei33 gibi ikisininde aynı olmasına özen göstermelisin
  • trafoların biri digerinden daha şişman. sarımlar fazla görünüyor sorun bu. ie 33 den 1 tane daha bulman yadda ynei bir trafo sarmanız lazım. ayrıca çıkıştaki 330 uf 200 volt kondansatör yerine 50 voltta calıştıracaksanız o gerilime uygun kondansaötr kulalnmanızı öneririm.ayrıca kapasitesini yükseltmenizde cok iyi oalcaktır. 10000 uf veya daha yüksek degere sahip kondansatör grubu baglayın. cünkü ani basslarda bogulma yaratabilir.

ayrıca unutulabilir 12 volt luk besleme noktaalarının halarını kalınlaştırınız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi edi_büdü -- 12 Eylül 2007; 14:35:07 >
  • Selamlar...
    1. Bu anfiyi bu soğutucu soğutabilir mi?
    Birkaç saat tam güçte ve sinüs sinyalinde test etmeyecekseniz ve koyacağınız kutuda hava sirkülasyonu için delikler veya yarıklar varsa yeterlidir.

2. Bu anfi 50 Volt sağlam bir besleme ile kaç Watt verir?
    Şema olmadığından AB sınıfı bu amplinin kaç W verebileceğini ancak sallamaca/tecrübi olarak verebiliriz : Yaklaşık 120-140W RMS. Ya da piyasa tabiri ile 250W müzik gücü.

3. Bu anfi için nasıl bir hoparlör tavsiye edersiniz?
    Açık alanda düğün , tören vs. de kullanılacağı için , 2 yollu seslendirme hoparlörlerini tavsiye edebiliriz. Genelde 30 veya 38 cm lik bir mid-bass + piezo tweeter ve bir de driver kapsayan 3 yollu kabinler de iş görecektir.

4. Arkadaş bu anfiden iki tane yaparak açık alanda nişan töreni yaptığını söyledi bu anfi düğünde kullanılabilr mi?
    Çok aşırı kalabalık ( mesela 200-300 kişiden kalabalık ! ) olmayan törenlerde iş görecektir. Çünkü zaten piyasada satılan yerli imalat küp ampliler de bundan daha yüksek güçlü değil.( birkaç istisna mesela servo nun birkaç modeli gibi hariç olmak şartı ile ! )

5. Bu anfi sadece bas ses mi verir yoksa normal bir anfi gibide kullanılabilir mi?
    Hayır bu tür devreler ses bandının tamamını yani 20Hz - 20kHz ( tabii ki idealde !!! ) verebilecek şekilde tasarlanır. normal bir amplidir zaten ve arkadaşımızın da dediği gibi bir filtre ile bas amplisi de olabilir. Tabii ki şunu da unutmamak gerekir ki , bir sub-bas amplinin damping faktörü , geniş bant olandan daha yüksek olursa çok daha iyi çalışır düşük frekanslarda. Bu konu hakkında çok bilgili olmadığımdan , yorum yapamayacağım . ( çünkü yıllarca anons vs. tarzı seslendirme sistemleri ile uğraştım ve bunlar , bir disko seslendirmesi kadar ideal ses vermesi gereken cihazlar değillerdir ! )
    ----------
    NOT: Kullanılan mosfetler : 2SC5200 ve 2SA1943
    Not a itiraz : bu bahsettiğiniz malzemeler , TOSHIBA nın Hi-Fi Audio için ürettiği bildiğimiz Bipolar yani standart transistörlerdir. Tek özellikleri , ses devrelerinde birçok firmanın kullandığı kaliteli bir transistör olmalarıdır. Mosfet değildirler.
    -------------
    DC-DC devresi için de bir şema olmadığından ve çok hakim olmadığım bir konu olduğundan yorum yapmak istemiyorum. Sadece şunu merak ettim :
    Tek kontrol devresi ile 2 trafoyu nasıl kontrol ediyorsunuz ve Feedback / geribesleme hangi trafodan alınıyor? Bu geribesleme alınan trafonun çıkan voltajı olması gereken , diğeri ise tamamen rastgele olmalı diye düşünüyorum...
    Son not: resmini verdiğiniz ampli devresinin şeması yok ama sanırım akım sınırlama koruması yok devrenin. Bu durumda mümkünse çıkışını kısadevre etmemeye çalışmanızı tavsiye ederim. Sigortaların atmaya vakti kalmayabilir...
    Saygılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi untayk -- 12 Eylül 2007; 22:50:58 >

• arkadaış smps kısmında kontrol bölümü pwm entegrsinden yapılmaktadır entegrenin çıkış a ve b mosfetlerin gate ucuna gitmektedir 4tane mosfet oluduğuna göre 1 ve 3 mosfetler a 2 ve 4. mosfetler b çıkışıyla tetikleniyor ve trafolara sürlüyor trafoların çıkışları ayrı diyotlarla doğrultulup çıkış + - şaseleri ortaktır ve feadbaeack ger beslemes i ise enntegreye bağlı 1n4148 ile trimpota bağlıdır ve trimpotlan çıkış voltajı istenilen bvoltaja göre ayarlanaır ve geri besleme ile voltajta asla çökme olmaz
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Arkadaşların dediği gibi, besleme devresi sıkıntı yaratabilir.
    Ben bu smps devresinden yaptım, yalnız benim yaptığımda tek trafo vardı, pcbeslemesinden çıkarıp prımer 3mm 2x4 spir, sekonder 1,5 2x8 spir sardırdım.
    Primerin ortabacak +12v yanlar ise transtörle besleniyor.
    Sana tavsiyem 12v girişe 2 adet 4700uF 16v. Çkışlara ise en az 2x2200uF/100v tekkanalda.yada 4700uF/63v simetrik birçift kullan, yalnız çıkış değerini + - 48v olarak sağbitle. Anfin güzel.. Anfinin simetrik voltaj girişlerine 3A , hoparlor çıkışına ise 6A siğorta kullan daha iyi olur.
  • devrenin gerekli dosyaları varsa paylaşırmısın sana zahmet
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.