Şimdi Ara

[Rehber] Detaylı Jungle Rehberi v0.1 (05.07.2011) (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
122
Cevap
5
Favori
51.026
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: marsellus


    quote:

    Orijinalden alıntı: reBishop

    Replayler sadece bende mi takılıyor? Loading kısmında sonlara doğru takılıyor, arkadan oyunun sesleri geliyor bir süre bekliyorum değişen bir şey yok, kendi kaydettiğim replaylere baktım çalışıyor. Amumu ve Nocturne Jungle replaylerini indirdim. İkisinde de bu sorun var.

    Bendede summoning %100 oluyor oyundan sesler geliyor fakat oyun ekranı gelmiyor.İzlemek istiyorum Trundle replayini bi türlü beceremedim çünkü

    Bu patcher değiştiği için falan heralde, yeniden çekip koyarım oyuna girebildiğim bir zaman




  • Çok faydalı bir konu olmuş, elinize sağlık.

    Akali jungle görmeye başladım bugunlerde , ne kadar mantıklı akali ile jungle yapmak?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Katıksız Manyak!

    Çok faydalı bir konu olmuş, elinize sağlık.

    Akali jungle görmeye başladım bugunlerde , ne kadar mantıklı akali ile jungle yapmak?

    Açıkçası akaliyle 1 kez bile denemedim jungle yapmayı, ne söylesem yalan yani. ama 6 öncesi pek gank yapamıcak olması bişey, daha bi burst dmg atması gereken karakter olarak daha az damage atıcak olması başka bişey.
    Genel olarak jungle için AD/Tank karakterler daha iyi iş yapar. Buildin daha az bozulur falan. -Fiddle gibi istisnaları var tabi-

    Yinede bir ara dener ona göre yorum yaparım.
  • Ben her oyunda akarım ve süper oynarım rehberi yeni gördüm rehber olmuş.
  • Biraz daha bişeyler ekledim

    Bide replayler için LOL Reccorder muhtemelen yeni sistem gelince değişcektir onu bekliyeyim diyorum.
  • Birşey soracağım,rehberdeki 2.jungler runelerini(ArP,Armor,CDR,Hp Regen)diziyorum.Armorları tamamladım.Quintessence'leri Hp Regen yerine Flat HP alsam çok şey değişirmi acaba?
  • Jax yapabilir mi & nasıl yapmalı?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: marsellus

    Birşey soracağım,rehberdeki 2.jungler runelerini(ArP,Armor,CDR,Hp Regen)diziyorum.Armorları tamamladım.Quintessence'leri Hp Regen yerine Flat HP alsam çok şey değişirmi acaba?

    Hızlı bi jungler için hayır, yavaş bi jungler için evet.
  • Birşey daha,normal oyunda jungle yapılmaz mı?
  • Yapılrı niye yapılmasın. Takımındakilerin hepsi kötüyse sinir krizi geçirme ihtimalin de var ama, yapmak istiyosan yaparsın yani. Hatta çalışmalarını falan normalde yap botlar çok salak olduğu ve 1v2 giden adam ezdiği için böyle gank gidince pat pat kesiyosun
  • quote:

    Orijinalden alıntı: PhTx3

    Yapılrı niye yapılmasın. Takımındakilerin hepsi kötüyse sinir krizi geçirme ihtimalin de var ama, yapmak istiyosan yaparsın yani. Hatta çalışmalarını falan normalde yap botlar çok salak olduğu ve 1v2 giden adam ezdiği için böyle gank gidince pat pat kesiyosun

    Jax için önerin var mı? Jungle
  • Biliyorum sorularım baydı ama Ranked'da hangi ratinglerde jungle yapılır? Yüksek ratinglerde felan yapılmazmı?Birde geçen 2 oyunda top lanedeki 2 adam gelip jungleı basıp harraslamaya başladılar.Hatta birinde olafla nunu vardı lanede,blue yu kestiler gelip Bunlardan nasıl korunabilirim? İşin iyi yanı adamlar geri level kaldı,kazandık iki oyunuda



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sweet Mother of Mercy -- 6 Temmuz 2011; 23:29:02 >
  • Adamların basmasından direk kurtulamazsın tek başına, buff falan bırakıp gidersin. Adamların junglerı yoksa büyük sorun çıkarmaz. Varsa da, Hangi champ ile oynadığına bağlı olarak kurtarma yolları var. Daha yavaş ama Mana olmadan çoğu champ rahat jungle yapamıyo yani
  • Ben bunun üst konu olduğunu yeni görüyorum.İkinci üst konun > real.
  • ilk tur ne oluyor jungle da? küçük campleri kesip bitirmek mi ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tiksinç


    quote:

    Orijinalden alıntı: PhTx3

    Yapılrı niye yapılmasın. Takımındakilerin hepsi kötüyse sinir krizi geçirme ihtimalin de var ama, yapmak istiyosan yaparsın yani. Hatta çalışmalarını falan normalde yap botlar çok salak olduğu ve 1v2 giden adam ezdiği için böyle gank gidince pat pat kesiyosun

    Jax için önerin var mı? Jungle



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yadigâr -- 8 Temmuz 2011; 12:00:15 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: PhTx3

    v0.1
    - Replay'ler bir süre için kaldırıldıOyunun muhtemelen izleyici modu yakında geliceği için yol replaylerini o zaman yenilemeyi planlıyorum.
    - İyi bir jungle champion'ının sahip olması gereken özellikler eklendi




    Öncelikle jungle neden yapılır?

    Jungle daha fazla exp için yapılmaz. Jungle'daki amaç, bir tane daha solo lane açıp ordaki adamın 1v1 lane gibi kasmasını ummak değildir.
    Jungle'ın amacı, daha fazla gank, daha rahat warding ve dolayısıyla hem daha avantajlı mid/duo lane, hem de daha iyi görselin verdiği rahatlığa bağlı olarak daha rahat adamların üstüne baskı kurabilmektir.
    Yani çoğu DH'linin düşündüğünün aksine jungle 1v2 lane için avantaj sağlamaktan çok, diğer 2 lane için avantaj sağlar. Düz mantıkla, 4 leveldayken adamlar 3 level olucak, 2 tane 4 level vs 2 tane 3 level olur gank gidiceksiniz. Onun yerine daha sağlam bir lane yapıp deny yaparsanız 4 level olduğunuzda adamlara daha exp verirsiniz.

    İyi bir Jungle Champion'ında olması gereken özellikler
    Maddeler halinde söylemek gerekirse,
    -İlk tur için Mana golem ihtiyac duymaması:Ne işe yarıcağını söylemeye gerek yok sanırım. Karşı takım daha iyi bir level 1 takımı picklerse veya güvenli olsun diye wraith başlarken blue giderse çok çok zorlanmıcak bi karakter olması diyebiliriz. -Bkz. Warwic-
    -Yüksek HP ile Jungle yapabilmek:Her ne kadar blue başlıyan karakterler için başlangıçta ne kadar yardım aldığına göre çok değişcek olsa da, Yüksek hp ile ilerliyen ve yüksek hp ile bitiren bi champion kullanırken, karşınıza biraz daha kırılgan bi ilk tur jungler'ı gelirse çok rahat bi şekilde gidip ufak golem ya da wraith çalabilirsiniz. Wraith çalarken dikkat edilcek nokta ise, eğerki isterseniz, ufak wraithlerden tekini kesmeden bırakabilirsiniz, böylece o kampın spawn alma süresi adamın kesmesine bağlı olarak uzucaktır.
    -Earky Gank yapabilmesi:Level 4 gank'i idare eder olup, level 3 de hiç bişey yapamayan karakterler var, mesela Amumu'yu ele alalım, 3 Level'da E veren amumu, Bandage(Q) olmadan pek iyi gank yapan bi karakter değil. Bu örnek öylesine bir örnek tabi ki, normal bi oyunda 3 levelda geriye dönse, geriye gelene kadar ufak wolflar spawn alır ve ordan yeterince exp tamamlıyıp jungle devam edebilir. Ama extreme bir örnek gerekirse, 4 level olup yardım ediceği bi lane'e yardım götüremez. Umarım anlatabilmişimdir. Bundan az etkilencek champlere gelirsek, Nunu en büyük örnek olucaktır. Nerfden sonra bile çok güçlü bi level 2-3 gank'ine sahip yani.
    -Mid/Late Game Performansı:Bunu aslında ikiye ayırmak lazım, işler iyi gittiğinde ve kötü gittiğinde diye, ama early iyi geçerse çoğu bilindik jungler zaten gayet iyi bi lategame potansiyeline sahip. Ama tabiki belli başlı junglerlar var ki, onlar belli bi yerden sonra çok yavaş kasmış olsalar bile bi şekil asist/kill alıp ortalama düzeye gelip iş yapabilcek karakter. Buna en büyük örnek Amumu diyebiliriz. Hiç bişey yapmadığı bir oyunda bile güzel bi bandage veya ulti ile takımına çok çok iyi katkı verebilir. Ya da Warwick diyebiliriz, her ne kadar warwick ile kasamamak kasmaktan daha zor olsa da birşekil level 6 olup herangi birini savunmasız yakalıyabilirsiniz. Kötüsüne örnek vermek gerekirse, Olaf, Xin vb. şu sıralar çok aşırı picklenmeyen junglerları verebiliriz.

    Son olarak oyunun şu an ki durumu (2 solo carry, AD+Support bottom) için Tanky Junglerlar her zaman bir adım önde durucaktır ama genel olarak bir junglerın sahip olması gereken özellikler bunlardır diyebilirim

    Out Jungle yapmak ve Counter Jungle Kavramı

    Basit olarak jungle karakteri kullanan adamın eline çok aşırı para geçmez, özellikle ilk levellarda baya sınırda giden bir olaydır çoğu champ için. Gidip 2 hit atsanız base gitmek zorunda kalcak olanlar falan vardır hatta.
    Out jungle yapmak ve Counter jungle yapmak baya yakın şeyler olsa da birinde takımda 2 tane jungler olur. Bunlardan 1 tanesinin işi sadece rakip junglerı tırtıklamak olur. Bence pek uğraşılmaması gereken bişey olması bir yana, rakip carrylerin gelip kesme riski çok fazladır. Yani counter jungle için 5v5 olup ciddi anlamda koordine bir takım gerekir. Tek kişi yapamaz mı bunu? yapar. Bunu tek başına yapabilcek pek champ olmasada, Nunu falan biraz da Ward alırsa takımdakiler bunları tek başına yapabiliir.

    Out jungle yapmak ise, kendi jungle'ınızın yanında adamın jungleını da tırtıklamaktır. Counter jungle'a kıyasla daha az risk taşır, adamın daha az exp'ini çalar. Yapması izlemekten daha zordur, özellikle early game'de yapmak ciddi anlamda hesap gerektirir ve Warwick gibi 6 öncesi aktif gank gezemeyen champlere karşı yapılırsa da tüm oyunu zehir eder adama.

    Basit olarak counter jungle yapan adam, adamın jungle'ında gezen Smite Eve'dir. Out jungle yapan adam ise, Kendine bir buff alıp, adamın diğer buffını çalan, sonra carry'sine early buff veren Nunu'dur. Adamı bulup HP düşüren, belki buff ya da yan campleri çalan Warwick'dir.


    Olay aslında her 2 taraf içinde exp kaybı olurken (kill almazsanız en azından) adamın kaybı, sizinkinden fazla olduğu için düzgün yapıldığında baya mantıklı bişeydir. Yapması öyle kolay değildir, yani jungle gir gez bulursun mantığıyla yapılmaz. CV olursa takımınızda, çok daha kolaylaştığı bir yana, red de CV yiyip devam eden adama gitmekten çok, ufak wolf ya da ufak golem çalmaya gitmek daha mantıklıdır. (CV sadece Red vision vercek şekilde atılmaz genelde zaten, Ufak golem görürsünüz.)

    En basit olan örneği muhtemelen blue başlıyan bi chample blue aldıktan sonra adamın wraithleri alıp sonra wolf camp gitmektir. Adamın gelip sizin jungleınızdan ufak golem çalmaması durumunda adam 3 levelken 4 leveldan baya exp kasmış olursunuz ki jungle champlerin bazısı level 4 öncesi gank yapamaz. -Amumu gibi-

    Warding

    İlk base'imizi level 4'de yaptığımızı varsayarsak, DPS champler için genelde ufak razorlar bütün paramızı yicektir. Ufak razor ihtiyac duymadıysak, bot, pot, ward alıp önce ward sonra gank gideriz. Peki Ward nereye?
    İlk ward için belirli bir yer olmasada, karşınızdaki champ early game'i blue üstüne kurulu Amumu tarzında bişeyse kesinlikle adamın blue wardlayın, takıma daha önceden söylerseniz muhtemelen hem blue alır hem adamı kesersiniz. (Jungle bitirir bitirmez gidip dikerseniz, adam jungle bitirirken blue aldıysa 3 dk içinde göremezsiniz.)
    İlk ward nereye dikilceği baya önemli olan bi warddur. Saçma sapan bi yere dikmek istemezsiniz (75g ilk geri gidince gayet iyi bi gold miktarı). Yani adamın blue veya red başladığını bilmiyosak, 2 solo lane ortası ya da adamın jungle'daki 3 yol gayet iyi yerlerdir diyebilirim. Eğerki duo giriyosanız seçim biraz daha çok kendi arkadaşınızı korumak üstüne yapılabilir tabi ki.

    İşin biraz daha picklere bağlı olduğu nokta bu diyebilirim. Mavi ihtiyacı olmayan bi junglerdan mavi çalmak bize pek bişey kazandırmaz (Takımda anivia gibi, mavi olmadan pasif kalan mavi olunca domine eden tipler varsa iş başka tabi.)

    Spawnlar

    Büyük campler -Ancient Golem ve Lizard Elder- ilk spawn 1:55'de alır ve 5 dakikada bir spawn alır.
    Ufak campler ise ilk spawn'ı 1:40'da alır ve 1 dakika 40 saniyede (100sn) bir spawn alır
    Dragon 2:30 da spawn alır, 6 dakikada bir respawn alır.
    Baron spawn saatini hatırlamıyorum ne yalan söyliyeyim 15:00 falan olması lazım. Ama 7 dakikada bir spawn alıyo.

    Spawn saatlerini bilmek neye yarar? Basit olarak level 1de blue almak yaklaşık 10~30 saniye sürer. Dolayısıyla 1:50+20+5:00 dersek adam 7:10'da tekrar gelip onu almak isticektir. 7:10 ideal zamandır, önce gitmeye pek gerek olmaması bi yana, adamın golem tankliyo olması da iyi bişeydir yani.

    Ganking

    Gank gitmenin jungle'ın esas amaçlarından birisi olduğunu söyledik. Peki gank gitmek ne işe yarar?
    Öncelikle gank gitmemizin sebebi adamı öldürmek değildir. Hatta solo lane'de stun/snare yoksa muhtemelende karşı taraf ölmez. Fakat, (Solonun ve karşı daki solonun eşit seviyede oynadığını varsayıyorum) adamı geriye yollamak bile orda bizim solomuzun karşı tarafı domine etmesine yarar. Etrafına da vision verince, zaten o lane ile işiniz bitmiş olur. Tek yapcağımız şey 3 dakikada bi ward dikmek olur ki geri dönüşü pek kolay olmayan bişeydir early base yapmak.

    Peki bizim solomuz ezikse? O zaman diğer lanelere bakarız. Hepsi rahat tutabilicek mi? tutabilicek gibilerse, ezik arkadaşımızın lane'inde kamp kurarız. Sürekli onu gankleriz. Elimize kill geçmese bile, feedlemeyen/az feedleyen/taşınabilir bir solo ve morali gittikçe düşen bir rakip geçer. (Başınıza gelmeden ne kadar sinir bozucu olduğunu anlatması imkansız olan bişey bu.)

    Bizim taraf eziyorsa? işimizi baya baya kolaylaştırır. Yapcağımız tek şey vision vermek. Gank atmaya gerek bile duymayın yani. Sadece adama gerekli vision verin bırakın rahat rahat ezsin. Karşı junglerı oraya çeksin. Siz gidip adamın jungleını bozun, buff falan çalın, diğer laneleri gankleyin.

    Rune, Mastery

    Sabit bir page falan vermicem de, genel olarak daha hızlı jungle bitirmek ve late game daha aktif olmak konusunda biraz seçim yapmamız gereken nokta oluyo bu.
    Daha hızlı jungle bitirmek için gerekenleri söyliyeyim, Armor Pen, Attack Speed, Armor. Bu 3'ü jungle ı hızlı bitirmek için en gerekli şeylerdir diyebilirim. Benim 2 tane kullandığım page var jungle için,
    1- Arp Quint, AS Kırmızı, Armor Sarı, MR/level Mavi
    2- HP Regen Quint, ARP Kırmızı, Armor Sarı, CDR Mavi
    Çoğu junglerla 4 dakika'da bitirirsiniz jungle'ı bu 2siyle. Tabi farklı şeyler kullanılabilir, Dodge olsun, HP per level'lar olsun.

    Hız
    ~4 dakika ilk tur için standarttır. yani 4:30'da bitiriyosanız, biraz yavaş kalmıştır. Build/Rune değiştirmeyi falan deneyin derim.
    Tabi yavaş junglerlar da var, ama ganking de yazdım. İlk gank giden oyunu döndürtebilir.

    Champ replayleri
    -Pek yakında tekrar sizlerle! lolol.

    Oyun başlıyana kadar Num+ ile ileri almayın replayleri takılıyolar nedenini anlamadığım sebepten dolayı. Zaten çabuk başlıyo çoğu.


    Notlar

    - Süper oynayan, her oyununda akan falan bir adam değilim. Sadece kötü oynamam.
    - Olması gereken bu, hepsini aynı anda yapan kimse yok zaten, hepimiz insanız.
    - Jungle gitmek size oyun taşıma imkanı sunmaz. Oyunu taşıcak carry yaratma imkanı sunar.
    - Kendinizden daha çok minimap'i izlemenizi tavsiye ederim. Oyununuzun diğer alanlarına da yarar sağlar minimap izlemeye alışmak
    - Hepsini okucak kadar zaman harcamıcaktır çoğu kişi, ama benim hepsini yazcak kadar boş vaktim vardı. Baya boş bir insan gibi hissettim kendimi şu an.
    - Yanlış, hata, eksik varsa paylaşın, söyleyin. Bilgi paylaştıkça çoğalır.
    - Replayleri izlemek için, LOLReplay kurmanız gerekir.http://www.leaguereplays.com/download/
    ~versiyon hatası vb. alırsanız, eski versiyonlardan başlıyarak sırayla indirip üst üste kurmayı deneyin.
    - Eklencekler (Canım sıkıldığında eserse ekliceklerim diyelim)
    ~Renk, Resim vb.
    ~Geniş champ rehberleri
    ~Metin güncellemeleri vs.



    Çok güzel anlatmışsın ama altına, örnek;

    Jungle İyi Yapabilecek Herolar diyip altına
    - Udyr
    - Fiddlestick
    - Amumu
    - Yi vb vb...

    Diye yazarsan yeni başlayan kişiler için Heroları tanımakta da yardımcı olur bence.




  • @35gta

    kendi jungle ndakileri bitirmek
  • quote:

    Orijinalden alıntı: adiluzer

    @35gta

    kendi jungle ndakileri bitirmek


    sağolasın ^^
  • Her champ için süper bi buildim yok açıkçası, Jax benim favori junglerım olmazdı. Lane'de early domine gücü olan bi champ'i jungle a atıp iyi gank oturtmayı ummak saçma olur bence..

    @eray, daha vardı gunz kısmında güncellemeyince indirdiler :D
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.