Bundan yaklaşık 12-14 yıl önce bilgisayarlarımız da 80MB'lik sabit diskler bulunuyordu ve bu sabit diskleri nasıl dolduracağımızı düşünür dururduk. Zaman ilerledi artık Terabaytlık sabit diskler piyasada ve birçok kullanıcı bu tür yüksek kapasiteli sabit disklere ihtiyaç duyuyor. Bu ihtiyaçlarını da bilgisayarlarına taktıkları birçok 200-750 GB arası sabit disk ile karşılıyorlar. Yanlız herşey bu kadar kolay değil. Bilgisayarın içine takılan her hard disk hem PSU'dan güç çekiyor hem de kasa içi portları azaltıyor. Kasa içi sıcaklığı yükseltmeleri ise apayrı bir konu. Kullanıcılar hem bunu engellemek hem de verilerini bir başka bilgisayara kolayça taşımak için harici sabit disk ya da sabit disk kutuları alıp kullanıyorlar.
Bugün inceleyeceğimiz ürün Red Rock'un 3.5" sabit disklerini harici olarak kullanabileceğimiz sabit disk kutusu.Bu incelemenin bir çok kişinin kafasını karıştan konuya az da olsa bir ışık tutacağına inanıyorum. Çünkü piyasa da birçok sabit disk kutusu var ve insanlar "acaba hangisini alsam rahat ederim?" "Hangisi daha hızlı ve sorunsuz?" şeklinde sorular ile iyice çıkmaza giriyorlar.
Red Rock firmasını ben daha önce hiç duymamıştım onun için almadan önce biraz tedirginlik yaşadım ama aldığım yer garanti verince güvenip aldım.(Benim bu markayı duymamış olmam markanın yeni ya da kötü olduğu anlamına gelmiyor. Ben hiç karşılaşmadım sadece)
Ürünümüz normal bir kutu boyutuna ve kutu içeriğine sahip.Şimdi bunlara yakından bakalım.
Ürünümüzün kutusundan görüldüğü gibi gerekli herşey çıkıyor.
Ürünümüz gerekli enerjisini 220V ile beslenen kendi adaptörü ile sağlıyor. Bu şekilde bilgisayarın PSU'suna yük bindirmiyor. Bu da artı puan tabiki. Adaptörün değerleri bu şekilde;
Ürünümüzün içine sabit diski koyduktan sonra kutuya vidalayabiliyoruz. Bu şekilde taşınma sırasında sabit disk içeride hareket etmiyor ve hem kendi zarar görmüyor hemde kutunun elektronik aksamına zarar vermiyor.
Şimdi hem ürünümüzün içine bakalım hemde bir sabit disk yerleştirelim ve performans sonuçlarına bakalım. İlk önce kutunun dört köşesinde bulunan vidaları elimizde açıyoruz ve kapağı çıkartıyoruz.
Kutunun içi oldukça sade, gereksiz hiçbir parça yok.
Devre şeması ve numarası;
Kutunun etrafını aydınlatan Ledler var. Buna yazının ilerisinde tekrar değineceğim.
Şimdi sabit diskimizi takalım ama önce yakından şu efsaneyi bi görelim. "Quantium Fireball Plus LM 10 GB" (Eski olduğunu biliyorum ama elimdeki tek PATA sabit disk buydu onun için bunu taktım.)
Sabit diskimizi kutuya koyup bağlantılarını yaptıktan sonra kutumuzu ters çeviriyoruz ve vida yerlerini vidalayarak sabit diski kutumuza sabitliyoruz. Artık kutumuz çalışmak için hazır.
Kutumuzun arkasında açma kapama düğmesi, USB çıkışı ve adaptör girişi var.
Kutumuzun çevresi delikli tel (metal tül) ile çevrili. Bunun hem avantajı hem de dezavantajı var. Avantajı içerideki sabit diske devamlı hava gidiyor ve sıcaklığı azalıyor ama bu şekilde sabit diskin tüm gürültüsü dışarı çıkıyor ve içerideki sabit disk çok gürültülü ise (benim kullandığım quantium'um lakabı traktördür) başınız biraz ağrıyacak.
Ürünümüzün en çok hoşuma giden özelliği içinden çıkan ufak bir parça ile dik halde çalıştırılabilmesi. Bu şekilde yer sorunu olan kullanıcılar için çok faydalı olucaktır.
Şimdi gelelim kutunun etrafındaki ledlere. Bu ledler aynı bilgisayardaki sabit disk ışığı gibi kutudaki sabit disk okuma veya yazma yaptıkça yanıp sönüyorlar, hiçbir işlem yapılmadığında ise devamlı yanarak hoş bir görüntü oluşturuyorlar. Son zamanların gözde hobisi olan kasa Modding ile ilgilenen arkadaş için biçilmiş kaftan diyebilirim.
Şimdi gelelim performans testine. Aslında bu yaptığım performans testi tam olarak geçerli sayılmaz. Çünkü içindeki sabit disk nereden baksanız 8-9 yıllık olduğu için iyice yavaş ve hantal. Genede test sonucu sabit diski PATA porttan bağlanmış hali ile aynı sonucu veriyor.Demek ki ürünümüz başarılı.
Başka bir donanım incelemesinde görüşmek dileğiyle
İlker AKANTER
Merhaba Arkadaşım bu ürün hakkında bikaç şey soracağım; 1- Ürününün menşei nedir 2- Malzeme kalitesi nasıl 3- Kasa alimünyummu (fan yok gördüğüm kadarıyla) 4- Çalışma sırasında aşırı ısınma varmı 5- Nereden ve kaça aldın 6- Ne zamandır kullanıyorsun 7- Kapasite sınırı varmı
Bu bilgileri de paylaşırsan çok yardım etmiş olursun çünkü ben de böyle bir ürün almayo düşünüyorum. Şimdiden teşekkürler...
quote:
Orjinalden alıntı: manowar_1
Merhaba Arkadaşım bu ürün hakkında bikaç şey soracağım; 1- Ürününün menşei nedir 2- Malzeme kalitesi nasıl 3- Kasa alimünyummu (fan yok gördüğüm kadarıyla) 4- Çalışma sırasında aşırı ısınma varmı 5- Nereden ve kaça aldın 6- Ne zamandır kullanıyorsun 7- Kapasite sınırı varmı
Bu bilgileri de paylaşırsan çok yardım etmiş olursun çünkü ben de böyle bir ürün almayo düşünüyorum. Şimdiden teşekkürler...
1)Eve gidince bakarım ne olduğuna. 2)Vasatın üzerinde 3)Fan yok alimünyum gibi bir metal.Hafif ve sağlam 4)Takacağınız Sabit disk ısınıyorsa ısınma olucaktır biraz. 5)Kütahya / Casper bayisinden geçen gün aldım. 60 YTL 6)4 gün olmuştur sanırım 7)Kapasite sınırı olup olmadığını bilmiyorum çünkü elimdeki tek PATA disk 10 GB'lik quantium'du ama kağıdında falan bakıp söylerim.
Bugun istediğin bilgilere baktım ama ne kutusunda nede içindeki kağıtlar da o bilgiler yok.
Yani ürünün menşei'sinin ve kapasite sınırı hakkında bir bilgi yok.
kardeseım ınceleme ıcın saol urun guzel gorunuyo ama bence bı kutuda en onemlı ozellık elektrık gırısı olmalı ben 2 kutu bozdum hep bu tip elektrık gırıs yuvalları vardı ve laskalasarak bozudular arkdasımda bı kutu var adını tam anımsayamöadım elektrık kablosu nokıa sajı gıbı kıbar ve ek adaptor yuk fişin uzerınde bence o tip bi kutu tercih etmeli
eyvallah kardeş verdiğin bilgiler için, ben de bakıcam böyle bişey yakında. güle güle kullan.