Şimdi Ara

Raspberry Pi 2 İnceleme

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
54
Cevap
4
Favori
4.010
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bu yazımızda sizler için geçtiğimiz günlerde çıkış yapan Raspberry Pi 2 modelinin incelemesini geçekleştireceğiz. Aslında ilk izlenim demekte doğru olabilir. Çünkü ürün elime bugün ulaştı ve kısa süre kullanıp deneme fırsatı buldum. Bu süre zarfındaki izlenimlerimi iletmeye çalışacağım. Öncelikle hiç bilmeyenler için Raspberry Pi nedir konusundan başlamak gerekli.

     Raspberry Pi 2 İnceleme
    Raspberry Pi Nedir ?
    Raspberry Pi İngiltere’de Raspberry Pi derneği tarafından, okullardaki bilgisayar eğitimini geliştirmek ve çocukların bilgisayar eğitiminde kullanması için geliştirilen ve kredi kartı boyutunda olan bir Tek Kart Bilgisayardır(Single Board Computer). 35 Dolarlık satış fiyatı ile dünya genelinde çok büyük satış rakamlarına ulaşmış ve tek kart bilgisayar kavramını hayatımıza sokmuştur. Hazır konu açılmışken buna da değinmek gerekir.

    Tek Kart Bilgisayar Nedir
    Tek kart bilgisayar yada İngilizce adıyla Single Board Computer, bir bilgisayarın çalışması için gerekli tüm donanımları tek kartta birleştiren konseptin adıdır. Ancak normal bilgisayar anakarlarından farkı bu tasarımda boyutlar kredi kartı boyutuna indirgenmiştir. Üzerinde işlemci, RAM, hafıza birimleri ve gerekli diğer tüm elemanlar mevcuttur. Çalışması için sadeec hafıza kartına işletim sistemini yazıp çalıştırmak yeterlidir.

     Raspberry Pi 2 İnceleme


    Raspberry Pi Alternatifi var mı?
    Raspberry Pi çıktıktan sonra benzer ürünler zaman içinde çıkmaya başladı. Dolayısıyla birçok elternatifi vardır.
    BeagleBone
    BeagleBone Black
    Banana Pi
    Panda Board
    İntel Edison
    Ancak bu alternatiflere rağmen Raspberry Pi en popüler olmayı başarmıştır. Tabi bunların çeşitli sebepleri vardır.

    Raspberry Pi Neden Önemlidir?
    Çünkü Raspberry Pi bu konsepti getiren ürün grubudur. Dolayısıyla da en büyük ve güçlü topluluğa sahiptir. Bu sayede bir çok projeye rahatça erişebiliyorsunuz ve gerektiğinde yardım alabiliyorsunuz. Bunun yanında büyük firmalarda bu topluluğu göz ardı edemiyor ve kendi ürünlerini Raspberry Pi uyumlu hale getiriyorlar. Diğer yandan da kar amacı gütmeyen dernek tarafından üretildikleri için çok ucuz fiyata ürün satın alınabilmektedir.


    Bu kadar temel bilgi verdikten sonra artık asıl konumuz olan Raspberry Pi 2 ile ilgi bilgilere gelelim.

    Raspberry Pi 2 Özellikleri
    SoC: Broadcom BCM2836 (CPU, GPU, DSP, SDRAM, and single USB port)
    CPU: 900 MHz quad-core ARM Cortex A7 (ARMv7 instruction set)
    GPU: Broadcom VideoCore IV @ 250 MHz
    OpenGL ES 2.0 (24 GFLOPS)
    1080p30 MPEG-2 and VC-1 decoder (lisans alımı ile)
    1080p30 h.264/MPEG-4 AVC high-profile decoder ve encoder
    RAM: 1 GB (GPU ile paylaşımlı)
    USB port adedi: 4
    Video girişi: 15-pin MIPI camera interface (CSI) connector
    Video çıkışı:
    HDMI
    composite video (PAL and NTSC) (3.5 mm jack ile)
    Ses Girişi: I²S
    Ses çıkışı:
    Analog: 3.5 mm jack;
    Dijital: HDMI ve I²S
    Hafıza: MicroSD
    Ağ: 10/100 Mbit/s Ethernet
    Giriş çıkışlar: 17 GPIO plus specific functions, and HAT ID bus (Model B+ ile aynı)
    Güç tüketimi: 800 mA (4.0 W)
    Güç beslemesi: 5 V – Microusb veya Pinlerden
    Ebat: 85.60 mm × 56.5 mm
    Ağırlık 45 g

    Raspberry Pi 2’de Neler Gelişti ?
    Özelliklere baktığımızda, bazılarımız anlamlarını anlamayabilir. Bu özelliklerin iyiliğini anlamak için son sürüm olan Raspberry Pi B+ sürümüne göre olan gelişmeleri belirtmek gerekir.

     Raspberry Pi 2 İnceleme



    İşelmci bazında incelediğimizde 6 kat bir hızlanma mevcut. Bu gerçekten çok önemli gelişme gerçekten. RAM tarafında ise 2 kat bir artış mevcut. Tabi en güzel yönü ise bu gelişmelere rağmen fiyatta bir artış olmaması.


    Belkide bu donanım geliştirmelerinin yanı sıra en önemli gelişme yazılım tarafından geldi. Windows 10 Raspberry Pi için özel bir sürüm yayınlanacak. Ve şaşırtıcı şekilde Windows 10 Raspberry Pi sürümü ücretsiz dağıtılacak.
    Raspberry Pi 2 için Windows 10 Bedava
    Evet yanlış duymadınız, Microsoft Raspberry Pi 2 için Windows 10 sürümünü ücretsiz daüıtacağını duyurdu. Ancak alanlar hayal kırıklığını kapılmasın. Henüz yayınlanan bir dağıtım yok. Ancak yakın zamanda ŞURADAN indirilebilir olacaktır. Siteyi inceleyerek gerekli bilgileri edinebilirsiniz.

    Raspberryi Pi 2 Fiyatı Nedir ?
    Raspberry Pi 2’nin fiyatı İngiltere’de 35 Dolar fiyat etiketi ile satışa sunuldu. Tabii ki ülkemizde vergiler ve kar marjları dolayısıyla biraz daha yüksek. Ben Türkiye Resmi Satıcısından 112TL fiyatı ile satın aldım. Fiyata bakarsak kabul edilebilir olduğunu düşünüyorum. Yine karar sizin tabii ki.

    Raspberry Pi 2 İzlenimler
    Ürün elime geldiğinde güzel bir kutu ile karşı karşıya kaldım. Açtığımda içinden bir tanıtım broşürü ve elektrostatik korumalı poşette Raspberry Pi 2 çıktı. Çıkardığımda ilk izlenmim çok küçük olduğuydu.

    Raspberry Pi 2 Aldım Şimdi Ne Olacak ?
    Aldığınızda ilk çalıştırmayı sağlamak için ihtiyaçlarınız;
    Raspberry Pi 2
    5V 1000mAh Güç kaynağı
    8GB MicroSD Kart
    Klavye
    Mause
    HDMI Kablo
    Monitör


    Sonuçta elinizde bir adet bilgisayar var. Yapmamız gereken MicroSD kartımıza bir adet işletim sistemi kurmak. Bu kısımda bazılarınızın gözü korkabilir. Ancak rahatça halledebileceksiniz. Eğer yeni bir Raspberry Pi kullanıcısı iseniz tavsiyemiz ŞURADAN Noobs indirin. İnen .zip dosyasını temizlenmiş formatlanmış MicroSD kartınıza çıkartın. Sonra Raspberry Pi 2’ye takın. Daha sonra da klavye, mause, HDMI kablo ve Micro USB üzerinden enerjiyi takın. Ekranda bir kurulum menüsü çıkacaktır.


     Raspberry Pi 2 İnceleme



    Bu menüden bir Debian Linux sürümü olan Raspbian seçin ve ilerlemeden önce klavye dilinizi belirleyin. Daha sonra ilerleyin. O andan itibaren Micro SD kartınızın içine Raspbian sürümü kurulacak. Kurulduktan sonra kullanıcı adı ve şifre soracaktır. Default değerler;
    _______________________
    Kullanıcı adı: pi
    Şifre: raspberry
    _______________________
    olacaktır. Ancak kurulum anında şifrenizi değiştirebilirsiniz. Kurulumda dikkat etmeniz gereken nokta kurulum sırasında Grafik Arayüzü Aktif etmenizdir. Çünkü kurulum sırasında bir noktada 9 adet ayar gelecek. Bu noktada 3. maddeden grafik arayüzü aktif etmeniz gereklidir. Yoksa linux sistemine alışık değilseniz ne olduğunu şaşıracaksınız çünkü sadece terminal karşınıza çıkacak.


    Eğer bunu yaptıysanız ve grafik ekranı açamıyorsanız da sorun yok. Komut satırı kullanarak ayarlar menüsünü açacaksınız.
    Raspberry Pi 2 Grafik Arayüz Açma

    sudo raspi-config

    komutunu yazıp entera basarsanız bir önceki 9 maddelik ayar menüsüne dönersiniz. Buradan yine Grafik arayüzü aktif edebilirsiniz.


    Bu andan itibaren önünüzde bir linux bilgisayar duruyor. Tek yapmanız gereken araştırıp çeşitli projelere yelken açmak.

    Raspberry Pi 2 Performansı Nasıl ?
    Bu tamamen performanstan beklentinizle orantılıdır. Eğer Raspberry Pi 2’yi gerçek bir bilgisayar olarak kullanma planınız varsa bir nebze hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Ancak durumu kendi içinde değerlendirmek gerekli. Önceki sürüme göre karşılaştırmak gereklidir.


    Elimde Raspberry Pi B+ sürümü olmadığı için bire bir karşılaştırma yapamıyorum. Ancak kendi testlerimde ayarlar yapıldıktan sonra 40-60sn arası açılma süresi var. Ancak karşılaştırmalı performans testi arayanlar şu videoya bakabilirler.




    Raspberry Pi 2 ile Oyun Oynanır mı ?
    Performans konusu açılınca bazılarınızın aklına hemen oyun performansı gelir. Oyun konusunda yüksek performans beklememeniz gerekli. Ancak orta seviye Android cihazlarda çalışan oyunlar çalışabilecektir. Örnek vermek gerekirse, ilk kurulumda yazlımın içinde Minecraft Pi oyunu yer hazırda bulunuyor. Oyunu açıp bir süre oynadım. Herhangi bir performans sorunu yer almıyor. Hatta oyun oynarken performansı analiz ettiğimde cihazın gücünün %7‘sinin kullanıldığını gördüm. Bu oran çok daha iyi oyunların oynanabileceğini gösteriyor. Ancak cihazın amacının bu olmadığını unutmamak gerekir. Cihazın temel amacı yazılım geliştimek ve projeler gerçekleştirmektir.

     Raspberry Pi 2 İnceleme



    Şu an bir günlük izlenimlerim bu kadar. İleriki dönemlerde çeşitli yazılarla tekrar karşınızda olacağız. Çeşitli rehber konuları ile karşınızda olacağız. XBMC kurulumu ve Windows 10 kurlumu ile ilgili rehberler yayınlayacağız. Aklınıza takılan konular olursa sormaktan da çekinmeyin.








    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ayhan_eee -- 16 Şubat 2015; 11:29:25 >







  • Ürüne HDD takılarak basit bir NAS sunucusu olarak kullanmak mümkün mü?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: AdmGdk

    Ürüne HDD takılarak basit bir NAS sunucusu olarak kullanmak mümkün mü?

    Ürün elime yeni geçtiğinden denemedim. Gerçi dinyada da yeni çıktı. Ancak eski sürümünü yapanlar var. Yakında forsat bulursam rehberler yaparım.





  • hocam bunun yerine hdmi dongle ile calisan televizyon monitore takilabilen cihazlar var onlar daha elverisli olur gibime geliyor resimlerini koyuyorum


     Raspberry Pi 2 İnceleme

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bana diyorsan eğer, bu ürünün amacı çok farklı amaç kendin yapmak. Yazılım geliştirmek. Hazır isteyen farklı yollara yönelebilir
  • Teşekkürler yazı için güzel yazı olmuş...
  • ayhan_eee kullanıcısına yanıt
    112+KDV mi? Samm de kdv ve kargo dahil 112 TL şuan.Hangi siteden almıştınız?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sinekel

    112+KDV mi? Samm de kdv ve kargo dahil 112 TL şuan.Hangi siteden almıştınız?

    112TL aldım. Orada hata yapmışım. Yanında kutu falan aldığımdan para karışmış
  • ayhan_eee kullanıcısına yanıt
    anladım hocam bende alacaktım ama öderken sıkıntı çıktı bende vaktim olmadığından sonraya erteledim.Çok tuhaf bir ödeme sistemi var en son telefona mesaj gelmedi bende.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sinekel

    anladım hocam bende alacaktım ama öderken sıkıntı çıktı bende vaktim olmadığından sonraya erteledim.Çok tuhaf bir ödeme sistemi var en son telefona mesaj gelmedi bende.

    Bende de sorun oldu ben havale ile almak zorunda kaldım açıkçası
  • ayhan_eee kullanıcısına yanıt
    Anladım hocam sanırım bende öyle alıcam

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: AdmGdk

    Ürüne HDD takılarak basit bir NAS sunucusu olarak kullanmak mümkün mü?

    Yapılmasına yapılır ancak dosya okuma ve yazma hızları USB hızı kadar olacaktır. Yanlış hatırlamıyorsam yaklaşık 6MB/s hızlarda oluyordu dosya okuma yazma hızları.
  • ayhan_eee kullanıcısına yanıt
    Hocam elinize sağlık yazınız güzel ve açıklayıcı olmuş açıkcası bende çok hevesleniyorum bu işlere ama başlamaya korkuyorum. :(
  • Başlamadan öğrenmek olmaz.
  • ayhan_eee kullanıcısına yanıt
    Klon arduino alıp öyle başlamayı denedim sizce hangisini daha rahat kullanabilirim bana Raspberry pi gibi geldi tecrübe sahibi olarak sizin fikriniz nedir?(Arduino daha elime ulaşmadı)
  • Ben Ardunio platformuna çok sıcak bakmıyorum. Raspberry Pi 2 ile geliştirebilirsiniz bence.
  • CapoNx C kullanıcısına yanıt
    Korkacak birşey yok başlayın gerisi gelir öncelikle basit projelerle başlarsınız daha sonra hevesle devamı gelir.Blogumu inceleyebilirsiniz yardımcı olacaktır.Arduino ve Raspberry Pi ile ilgili çalışmalar mevcut.
    http://arifnaldoven.blogspot.com.tr/
    Facebook Sayfama da beklerim...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi edison3838 -- 17 Şubat 2015; 8:34:31 >
  • Merhabalar,

    Raspberryi B+ kullanıcısıydım.. ve ben sadece Openelec(http://openelec.tv/get-openelec) XBMC yazılımını kullanıyordum işimide gayet iyi goruyordu.. performansı cidden iyidi.. neyse yenisi cıkınca onu rafa kaldırdım.. isteyen olursa gayet uygun rakama vereceğim... Raspberryi Pi2 yi aslında Win10 da nasıl calısıtıgını merak ettıgım ıcın aldım ama henuz daha cıkmadı.. Neyse Openelec XBMC yi deneyim dedim.. dün yükledim.. Aman Allahım.. ben B+ a iyi diyordum ama bu cidden 10 numara olmuş.. acılış hızı , fılmlerı acma hızı ileri geri sardırma hızları vs..vs cidden cok cok başarılı olmuş... üzerine pasif bir soğutucu takip OC deneyim dedim.. 700Mhz den 1Ghz e çıkıncada ciddi bir perofmans artışı sağladı..

    Ben umuyorum ki ilerde bu ürüne Win10 nun yanı sıra B+ 'a bir ara cıkıp kaybolan yani sonu gelmeyen Android sürümüde gelecektir...

    Linux sürümü için en sorunsuz ve en performanlısı hangisidir. ?

    Noobs içinden kurulan sistemler güncelmidir... openelec mesela KODI 5.0.3 cıkarttı...

    Bu arada bu ürün için Win10 çıkış tarihi belli mi ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ender -- 17 Şubat 2015; 10:07:57 >




  • edison3838 kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim hocam daha önceden de sizin sayfanıza denk gelmiştim girince hatırladım.Fakat benim en büyük sorunum çoğu blog sitesinde Arduino Uno ile çalışmalar yapılması ve benim Mega 2560 modelini almam.Aralarında çok fark var gibi duruyor.Bu yüzden mega ile projeler nasıl yapılır bilmiyorum açıkçası.Galiba pinler ve diğer girişler değişik bununla ilgili açık net bir bilgi bulamadım.
  • CapoNx C kullanıcısına yanıt
    Uno veya Mega olması birşey değiştirmez mega da daha çok pin var fark bu yoksa unoda yapılmış bir örneği mega ile de yapabilirsin.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.