Fosil yakıt aramak, çıkarmak ve işlemek için gereken zaman ve maliyeti en kısa zamanda enerji çıktısına çeviren rüzgar gücü, dünyanın dört bir yanında giderek artan sayılarla yayılmaya devam ediyor.
Birçok coğrafyadan çok sayıda ülkenin yaptığı yatırımların ortaya koyduğu veriler, rüzgar gücünün ne kadar doğru bir tercih olduğunu gözler önüne seriyor:
ABD Enerji Bakanlığı'nın verilerine göre 2012'de dünya genelinde rüzgar enerjisinden üretilen elektril miktarı 65 milyar kw/s oldu. Bu sayı, ABD'de altı milyon haneyi aydınlatmaya yetecek enerjiyi temsil ediyor.
ABD, 2020 yılına gelindiğinde rüzgar enerjisiyle 25 milyon haneye yetecek elektrik elde etmeyi planlıyor.
Dünya genelinde kurulan rüzgar santrallerinin maliyeti, kw/s başına sadece 2-6 sent.
1 MW elektriğin, fosil yakıtlar yerine rüzgar türbinleriyle elde edilmesi, dünyayı bir yıl içinde 1500 ton karbondioksit, 6.5 ton sülfür dioksit, 3.2 ton nitrojen oksit ve 25 kg cıvadan kurtarıyor.
Rüzgar santrali çiftlikleri, tükettikleri enerjinin 17 ile 39 kat fazlasını üretiyor. Bu oran nükleer santal ve kömür santrallerinde sırasıyla 16 ve 11 kat olarak beliriyor.
İspanya, elektrik ihtiyacının yüzde 60'ından fazlasını rüzgar santralleriyle karşılayan ülke olarak, Avrupa'da ilk sırada yer alıyor.
Rüzgar enerjisi sektörü, her yıl Brezilya'da 12 bin kişiye iş imkanı sağlıyor.
Çin'de rüzgar enerjisi sektörü 2011 yılında yüzde 40 büyüme gösterirken, aynı yıl sonunda ülkedeki rüzgar türbini sayısı 46 bine ulaştı.
Danimarka, elektrik ihtiyacının yüzde 30'unu rüzgar santrallerinden sağlıyor. Danimarka hükümeti bu oranı 2020'de yüzde 50'ye, 2050'de ise yüzde 100'e çıkarmayı amaçlıyor.
2011'de yapılan bir ankete göre, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde halkın yüzde 89'u rüzgar santrallerini destekliyor.
AB genelinde, 2011 yılında rüzgar enerjisi sektöründe çalışan personel sayısı 240 bine ulaştı. Aynı yıl, dünya genelinde sektörün istihdam ettiği kişi sayısı 670 bin oldu.
TÜREB tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye'nin 2002 sonu itibari ile 18.9 MW olan kurulu rüzgar enerjisi gücü 2012 sonunda 2,312.5 MW'a, 2013'ün ilk yarısında ise 2,619 MW'a yükseldi.
Kaynak: Ntvmsnbc
özet yok mu qnq,nükleer kurak bence
Kıyaslanan ülkelerin deli gibi nükleer enerji kullandığınıda hatırlatalım.
Daha amerika çin gibi devasa ülkeler tam anlamıyla rayına oturtamamışken biz mi kullanacağız rüzgar enerjisini, geçiniz efem.
Güzel birşey yapıyorlar ancak bu seviyeye gelirken hepsi aynı yoldan geçti.Bunları kuran,yeşil enerjiye geçen, ve geçme aşamasındaki başı çeken ülkeler(Almanya,Usa,Çin),fosil yakıtlar ve nükleer santraller leveline bizden çok önce atladılar.Ettikleri karı ardından,bunca parayı temiz enerjiye dökmeleri kolay. Kaldı ki bu ülkeler kendileri geliştirdikleri bu teknolojiyi daha ucuza mal ediyorlar. Bence asıl bu ülkelerdeki elde edilen toplam enerjinin % kaçı yenilenebilir? Kaç reaktör var kaç termik santral var bu doneleri sunmalısın. Yani ispanya örneği gibi abd ve çini koy bakalım