Şimdi Ara

RAID0 Hızı iki kat arttırır mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
1
Favori
3.020
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bu konuda oldukça araştırma yaptım fakat hem güncel bir konu bulamadım hemde bu işin pek yaygın olmadığını gördüm. anlatılanlara göre raid yapmak gayet mantıklı görünüyor. bilgi aktarırken çift harddiski kullandığı için hız iki katına çıkıyor. yani örnekle vericek olursam 5 gb lik bir filmin 2.5 gb si bir harddiske diğer 2.5 gb si 2. harddiske yazılmakta (aynı anda) buda otomatik olarak hızı iki katına çıkarıyor. 7200 rpm lik harddsikleri 14400 rpm olarak kullanmış oluyoruz. yanlışım varsa düzeltin araştırmalarıma göre böyle bir yorum çıkarttım. mantığa yatan bir durum açıkçası fakat yukardada söylediğim gibi veri yazma ve okuma hızımızı böylesine önemli ölçüde arttıran bir yol varsa neden yaygın değil. bu konuda detaylı bilgisi olan varsa bilgilerini bizimlede paylaşırsa sevinirim.

Saygılar...

• Raid 0 gayet yaygın yanlış biliyorsun. Bu forumdaki çoğu kişi de bunu kulllanıyor. Kaldıki anakartların artık hepsinin raid desteği var.
    Hız olayına gelince gerçekten hızlı ama senin verdiğin örnekteki gibi filmleri 2 kat hızlı izlemiyoruz yani
    Farkı en çok oyunlarda görürsün. Yükleme süreleri kısalır windows açılma kapanma süreleri kısalır.
    Raid ile ilgili yapılmış birçek test var netde biraz ararsan hepsini bulursun.
  • raid0 yazma hızını arttırır, erişim hızında değişiklik olmaz onun için ssd lerin tadını vermez yinede veri güvenliğini göze alıyorsan tek hdd kullanmaktan iyidir.
  • Yazma, yükleme, açma-kapama hızı artar sadece
  • aykutx
    arkadaşım sanırım yanlış anlamışsın film izlerken iki kat hızlı izlemeyi kastetmedim yüklerken 2 kat hızlanmasından bahsetmiştim. böyle bir tutkusu olan 2x hızla izliyebilir (bişe anlaşılır mı bilmem) :) zira yaygın olmayışı kanaatine kimse sistem toplarken böyle bişey önermiyor veya sisteminde bulundurmuyor ordan dikkatimi çekmişti.

ErKaN-23
    arkadaşımızda yazma hızı artar okuma hızı artmaz demiş ama mantığını anlıyamadım açıkçası bu konuyu biraz daha açarsan sevinirim. ssd hızına tabiki ulaşamayız fakat normal hızın 2 katına çıkaibliyorsak ne mutlu bize.

cevaplarınız için teşekkürler
  • @çoğu kişi de bilgi eksiği gördüm üst konu var bu konuyla ilgili bakabilirsin

http://forum.donanimhaber.com/m_4875972/tm.htm

kısaca açıklamak gerekirse

Doğru ssd tadı vermez ama oldukça iyi iş çıkartır raid 0 . 2 kat yazma ve okuma hızı sağlar. ancak burda ufak bir parantez açmak gerekir. iki hdd arasında iletişim sağlanacağından bu artış 2 kat değilde %90 civarında olur.

veri güvenliği için tek hdd raid 0 dan iyidir. ancak şu ana kadar raid 0 la da veri kaybetmiş insan sayısı azdır. sadece dikkatli olmanız gerekli. mesela bilgisayar yük altında iken verileri taşıma değil de kopyalama yapın vs.

her neyse veri güvenliğine gelecek olursak raid1 yaparsınız ancak buda hız artışı sağlamaz

• teşekkürler tarkolar kafamdaki soru işaretleri aydınlandı 1t lik tek hdd alacağıma 2x500 yapmak çok daha mantıklı görünüyor.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    M.2 SSD Hızı çok düşük.
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • son olarak anakartın özelliklerinde şu kısmı görünce (SATA RAID 0, RAID 1, RAID 5 ve RAID 10 desteği) sata 3 lerle raid olmuyor mu acaba diye soru belirdi kafamda. bilgisi olan arkadaşımız varsa bu konudada beni aydınlatırsa sevinirim.
  • raid in sata 3 ile alakası yoktur. dikkat etmen gereken raid 0 yaparken aynı marka model hdd kullanmaya çalışmak. yoksa %90 performans artışı yaşayacağına hiç yaşamazsın hatta performans düşüklüğü ve kilitlenmeler yaşayabilirsin.

ve sata ların uyumu gerekir. bir sata2 bir sata 3 raid yapılmaz.

eğer sata 2 hdd ise mümkün olduğunca sata 2 slotuyla raid yap derim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: AstraGTC

aykutx
    arkadaşım sanırım yanlış anlamışsın film izlerken iki kat hızlı izlemeyi kastetmedim yüklerken 2 kat hızlanmasından bahsetmiştim. böyle bir tutkusu olan 2x hızla izliyebilir (bişe anlaşılır mı bilmem) :) zira yaygın olmayışı kanaatine kimse sistem toplarken böyle bişey önermiyor veya sisteminde bulundurmuyor ordan dikkatimi çekmişti.

ErKaN-23
    arkadaşımızda yazma hızı artar okuma hızı artmaz demiş ama mantığını anlıyamadım açıkçası bu konuyu biraz daha açarsan sevinirim. ssd hızına tabiki ulaşamayız fakat normal hızın 2 katına çıkaibliyorsak ne mutlu bize.

cevaplarınız için teşekkürler

benim attığım mesaja dikkat edersen tabi üstde senin yazdığın farklı okuma hızı artar diye bir abare kullandığımı zannetmiyorum erişim süresinden yada hızından bahsetmişimdir ki bunlar çok farklı şeyler,
    erişim süresi : okuma yazma kafasının disk üzerinde bir noktaya ulaşması için geçen süredir, bu bir mekanik özelliktir ve bunu raid le felan değiştiremezsin ben bunu anlatmak istedim,

ama yinede tek hdd den kullanmaktan iyidir dedim tabi veri güvenliğini göze alıyorsan, verilerinde durduk yere gitmez ha ya hdd lerden bir arızalanır ya anakartın arızalanır, yada raid düzeneğini kendin bozarsın, dediğim gib burada önemli olan veridir her zaman yedekli çalışırsan sorun yok, 2 adet 502hj hdd lerle ortalama 250 yazma/okuma hızına ulaştım ama yinede iki aydır tek hdd kullanıyorum şu an bana yetyor en azından bir ssd alana kadar. raidler için en hızlısıda raid0 dır

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ErKaN-23 -- 18 Ocak 2012; 20:23:10 >

• tarkolar
    Sistemimi yeni topladığım için dedğin gibi aynı harddiskten iki tane alıcam yardımın için teşekkürler.

ErKaN-23
    Ben mesajını yanlış okuyarak o mesajı yazmıştım. anladım ki raid0 mantıklı bir olay bana çok yardımcı oldunuz teşekkürler tek bir hdd almak yerine yarı boyutunda çift hdd alarak toplamaya karar verdim sistemimi hepinizin eline sağlık.
  • raıd yapmak çok akıllıca olacak hdd ler ucuzlasın ilk işim raıd 0 yapmak olacak...hdd fiyatları uçmasaydı çoktan yapmıştım...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.