Firmamda çalışan sunucuda, disk kapasite problemi yaşıyorum. Şu anda ki disk yapımız şu: 2 x 72GB diskimiz mevcut. Bunlar Raid sistemi ile çalışıyorlar. Dolayısıyla, toplamda 72GB disk kapasitemiz var. Bu kapasite iki sürücüye bölünerek, C:30GB ve D:40GB şeklinde ayrılmış. Sürücülerin her ikisinde de az kapasite kalmış olmakla birlikte C sürücüsü MB'lar seviyesine indiğinden bize ciddi sıkıntılar yaşatıyor. Ayrıca Acronis programı ile image şeklinde full backup alma şansımız da bulunuyor. Zaten sunucu bunu periyodik olarak da yapıyor.
Sormak istediğim birkaç çözüm yöntemi var kafamda. Bunların uygulanabilir olup olmadığını öğrenmek istiyoruz.
1. 72 GB’lık iki diski Raid mantığından çıkarıp C:72 GB ve D:72 GB şeklinde iki sürücü elde etmek. Ve şu an sunucuda mevcut C ve D sürücü verilerini imaj şeklinde aynen yeni sürücülere atarak çalışmaya devam etmek. Bu şekilde hiç yeni donanım ihtiyacı olmadan kapasiteyi 2 katına çıkarmak. Tabi burada mutlaka Raid sisteminden vazgeçerek bir dezavantaj da oluşturmuş olacağız, bunların da neler olduğunu öğrenmek istiyoruz.
2. Yeni alacağımız bir 300 GB harddisk ile birlikte, Raid şeklinde 2 x 72 GB disk toplam 72 GB alan, C:72 GB Ek olarak 300 GB tek diski (72 GB olanlar artık bulunmuyor sanıyorum), raid yapısı olmadan çalıştırmak. Yani D: 300 GB Ve şu an sunucuda mevcut C ve D sürücü verilerini imaj şeklinde aynen yeni sürücülere atarak çalışmaya devam etmek. Bu yöntemle için şunu da öğrenmek isterim, tek disk üzerinden (300 GB / 2) Raid oluşturmak mümkün müdür? Sanmıyorum ama yine de sormak istedim.
Her iki yöntem için de alınan bir disk imajının, bir başka farklı kapasiteli farklı markalı diske oturtma gibi bir durum söz konusu. Bunun uygulanabilirliği de önemli tabi ki.
Herkese teşekkürler şimdiden...
Selamlar;
Sorularına bizde kullandığımız sistemler ve kendi bilgilerime dayanarak cevap vermek istiyorum.
1. Mevcutta sizin sistemde var olan sanırım RAID-1, buda 2 sabit diski bir sabit disk boyutu gibi kullanmanızı sağlıyor. Buradaki avantajınız disklerinizden birinin bozulduğu anda sunucu sisteminin hangi diskte hata olduğunu ( eğer HP server kullanıyorsanız disklerin takılı olduğu kızaklarda kırmızı ünlem işareti ile ) göstermesi, disk hatalı olsa bile yapı gereği sisteminiz sorunsuz çalışacaktır. RAID yapısından çıkardığınızda disklerde oluşabilecek hatalarda o verilere elveda demeniz gerekiyor. Sunucu sistemleri sizinde bildiğiniz gibi 7/24 çalışan sistemler firmalar çalışan sistemlere pek yatırım yapmak istemezler. Bence RAID yapısını bozmayınız.
2. Tek disk üzerinden RAID yapamazsınız. Ayrıca güncel backup yazılımları ( Acronic - Symantec ) ile boyutları farklı olsa dahi ( küçük olmamak şartıyla ) backup - restore işlemini yapabilirsiniz. Biz 72GB * 4 lik RAID yapısı olan Exchange server ımızı 300*4 lük yeni sunucumuza başarılı bir şekilde aktarım yapmıştık.
Kolay gelsin...
Çok teşekkür ederim cevabınız için.
Şunu da sormak isterim; 2 x 72GB disklerdeki RAID yapısını koruyarak bu kapasiteden C: sürücüsünü oluşturmak, ve 1 x 300GB kapasiteli bir diskle D: sürücüsünü RAID yapısı olmadan oluşturmak mümkün müdür? Tek bir disk maliyeti ile işi çözmek açısından?
Birde; siz kendi sunucunuzda yaptığınız disk aktarımını nasıl gerçekleştirdiniz? - Eski disklerin image olarak alınıp, - Yeni disklerin montajını sağlayıp (bios vs tanıtma işlemleri) - Sonrasında direk olarak imagelerin kurulması şeklinde mi?
Yoksa dikkat edilmesi gereken püf noktaları var mıdır?