Şimdi Ara

Raid 0 Sistem Kurdum Performans Düştü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
0
Favori
609
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Selamın Aleyküm arkadaşlar,

    2 tane 500gb 7200rpm hardiskim var önceden birine işletim sistemini diğerinede arşivi atıyodum. Dün ikisini Raid0 yaptım işletim sistemini yeniden kurdum ama beklediğim performansı alamıyorum eskisinden daha yavaş sizce nedeni ne olabilir.



  • Benim bildiğim raidleri hızlanması için değil veri güvenliği için düşünüyorlar. Ortaya birileri performans artışı diye bir taş atmış ama o taş atan piyasada yok. Siz performans artışı olması gerektiğine dair bilgiyi nereden aldınız acaba?
  • dopac34 kullanıcısına yanıt
    hocam her nedense raid le ilgili hep performans artışı olduğu yazar .
  • BrkCtnn kullanıcısına yanıt
    hocam yanlış olabilir emin değilim siz yinede araştırın ancak raid0 iki diskede aynı veriyi yazıyor olabilir hani güvenlik açısından disklerden biri güme giderse diğeri sağlam kalsın diye e haliyle buda performansı düşürür siz yinede bir bakın belki bu olabilir.
  • Bende forumlarda görüyorum bu performans artışı rüyalarını. Bilip bilmeden herkes ortaya bir şeyler sallayıp duruyor maksatları da nedir bilemiyorum. Raid disklerin temel mantığı mevcut veriyi yedeklemektir. Böylece disklerdeki birinde meydana gelebilecek arıza ( bu arıza yazılımsal da olabilir donanımsal da) sistemin devamlılığını tehlikeye düşürmez. Hasarlı veri hasarsız olandan çağırılır ve işlem devam eder, fiziksel hasar durumunda ise ikincil disk kullanılmaya başlanır ve bu şekilde yine işlem sürekliliği sağlanmış olur.

    Birde şu pencereden bakılırsa durum anlaşılır. İki kişi olduğunu düşünelim bunların güçleri, kuvvetleri kısacası fiziksel tüm özellikleri aynı olsun. Bunlardan aynı yükü a noktasından b noktasına götürmelerini isteyelim. Ancak bir tanesine 2 adet yük verelim bu durumda hangisi daha hızlı bu işi yapabilir diye bir düşünelim ve cevabı bulalım. Selametle.




  • dopac34 kullanıcısına yanıt
    hocam bilgileriniz için teşekürler az önce kafama takıldı ve biraz araştırdım 2 tür raid varmış birisi sizin anlattığınız yani yedekleme durumu diğeri ise tamamen performansı artırmak için ancak anakart raidi desteklemiyorsa yazılımla yapılanlar performans artışı sağlamıyorlarmış belki hocamızın sorunuda tamda bundan kaynaklanıyordur
  • dopac34 kullanıcısına yanıt
    sakın sen sallıyor olmayasın
    raid0 hız amaçlı kullanılır, veri yedeklemez, veriyi ikiye böler yarısını birinci diske diğer yarısını ikinci diske yazar, disklerden birinde arıza olursa geri dönüşü asla yoktur ve veri kurtarılamaz
    raid1 güvenlik için kullanılır hızlı değildir, iki diske de aynı veriyi yazdığı için disklerden biri zarar görmesi durumunda sistem kaldığı yerden çalışmaya devam edebilir
    raid5 ise bu iki özelliği birden barındırır, hem hız hem güvenlik vardır ama en az 3 disk lazımdır
    başka raid çeşitleride vardır fakat genellikle bunlar kullanılır
  • Ben hız/performans maksatlı yapılan raid içinde bir yerlerde bir makale okumuştum. O manada genel olarak iki raid tipi içinde konuşuyorum. Zaten radin ana mantığı yedeklemedir, performansı ise ikincil ve atıl olanıdır. Yani iş yapmaz, iş görmezdir. Raid 0 diye tabir edileni performans artışı için kullandıklarını iddia ediyorlar. Elde bir veri bilgi var mıdır? Testler ile ortaya konulmuş sonuçları alın getirin karşılaştıralım, 2 diski alıp raid 0 yapacaksınız buna bir maliyet dökeceksiniz, sonra bunun için bir güç ve çaba harcayacaksınız. Şimdi 2 disk alıncaya kadar bir ssd disk alsam yapacağınız raid 0'a 5 basar. Maliyet daha ucuz, bilgisayarın kullanacağı kaynaklar daha düşük, enerji sarfiyatı boy ölçemeyecek derecede minimal. Ne anladım ben bu raid0 işlerinden o aman diye sormak gerekiyor. Neye göre ve kime göre performans artışı olduğu tartışılacak bir durum.
  • MuratTURAN1977 M kullanıcısına yanıt
    Sallamak için bir nedenim olduğunu düşünmüyorum. Yazdığım konulara azıcık göz gezdirseydiniz durumu anlar bu saçma sapan cümlenizi sarf etme zevzekliğinde bulunmayı gereksiz görürdünüz.

    Raid 0 bu kadar hızlı ise gönderin bir test sonucu da sallayan bendeniz de bir şeyler öğreneyim sizden..

    Bu arada madem bu kadar bilgiliydiniz de muhteremin sorununa da bir çare getirseydiniz diyeceğim ama çamur at izi kalsın daha zevkli ve renkli geliyor anlaşılan size.
  • Raid 0 yapıldığında teoride hızın iki katına çıkması gerekiyor.Tamam belki pratikte 2ye katlanmaz ama tek disk performansının da altına düşmez , düşmemesi gerekiyor.Bende anlayamadım doğrusu.

    Bir arkadaş SB950 güney köprülü anakartında bu sorunu yaşıyormuş ve çözmüş.Var mı anlayabilen ?

    quote:

    Thanks everybody for Your help and ideas!

    I solved the problem last night ... or was it this morning already ??? :>

    First thing I did was install the newest unofficial BIOS by Kingpin - 0909 I believe it is. Than I remembered, that RaidXpert and Raid BIOS itself told me, that my SSDs are connected to SATA Port 1 & 3, and the other 2 Caviars in another Raid0 array to ports 2 & 4. I doble checked the fine print on the board as well as in MoBo documentation to make sure wchich port is waht number. Sure enough according to that I had my SSDs on port 1 & 2 and the other array on ports 3 & 4. I thought I'll gie it a shoot and try switching the cables.

    Now that's what the manual tells You:

    1---3---5
    |==|==|==|
    |==|==|==| *|==| - Sata port biggrin.gif
    2---4---6

    Clearly that's not what the raid config says.
    I switched the cables. Checked if now in Raid BIOS my SSDs are number 1 & 2 and other array 3 & 4 - in fact they were - and resumed to windows for benchmark.

    Voila! Now I get 890MB/sec writes and pass 930MB/sec in reads!
    It's still not as good as Intel controller that beats 1GB/sec reads, but good enough for me to sleep better smile.gif

    I might try to unhook the 2 HDDs from the RAID, since they might be stealing some bandwich from the SSD array and see if that improves the results any. But if not, I hope some futere driver upgrades will make the performance close up on the Intel controller and beat the 1GB/s mark.

    So here we have it. When You decide to Raid your SSDs or HDDs using AMD MoBo, pay attention to the right cable routing. Obviously, the Crosshair V manual is missleading in this case. The correct SATA port arrangement is:

    1---2---5
    |==|==|==|
    |==|==|==| *|==| - Sata port biggrin.gif
    3---4---6

    Connect the Raid array's disks to ports 1&2 (or 1,2,3 and than 4 - depending on number of disks). Obviously when I had my 2 SSDs on ports 1 & 3 it limited the performance drasticaly.

    Hope that helps!

    Cheeers !




  • dopac34 kullanıcısına yanıt
    sen hayatında raid kullandın mı
    iki diskin raid maliyeti konumuz dahilinde değil
    birisi sorarsa raid mi ssd mi o zaman cevabım farklı olur
    raidin temel mantığı yedeklemek diyorsun, raid hakkında hiç bir şey bilmediğin belli
    bak yukarıda özetledim
    raid0 performans artırır, senelerdir bu sistemler kullanılıyor sen kalmış rüya diyorsun
  • MuratTURAN1977 M kullanıcısına yanıt
    Yahu gönderin bir test sonucu da bende göreyim neymiş şu muhteşem hız dediğiniz şey. Hem bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp. Sizin hızdan anladığınız bir kaplumbağanın bir diğer kaplumbağayı sollamasıysa bizim buralarda hız olarak geçmiyor o tür işlevler.

    Pek muhterem bilginiz ile de arkadaşın sorununu çözmenizi rica edip umuyorum, zira anlaşılıyor ki siz raid üzerine doktora dahi yapmış birisiniz.
  • dopac34 kullanıcısına yanıt
    sen işi deliliğe mi vuruyorsun
    verdiğin cevap yanlış, kendini düzeltmek yerine bir de üste çıkmaya mı çalışıyorsun
    yazdığın konulara bakmam neyi değiştirecek
    raid konusunda haklı mı olacaksın
    peki sen o muhteremin sorununa çare buldun mu
  • dopac34 kullanıcısına yanıt
    onlarca raid ve server kurdum ben
    senin ne bilgin varda sana test sonucu göndereyim
    merak ediyorsan sen kur raid sistem yavaşlığını ispat et
  • zwanzig kullanıcısına yanıt
    Teorik olarak hız artışından söz ediliyor ama bu kadar abartılı bir hız artışı olacağını zannetmiyorum.
    Raidlerinde keni biosları oluyor, bir çok raid biosunda hata oranı oldukça yüksekmiş. Bu yüzden raid kurmadan evvel kesinlikle bios güncellemesi yapılmasını öneriyorlar (hatta bir raid sürücüdeki bios arızası nedeni ile hddlerin yandığından bile bahsedilmiş). Gönderdiğiniz yazıda da bios güncellemesi sonrası ve mevcut portların kullanımının değişimi sonrası problemin düzeldiğini belirtmiş. Önceleri 1 ve 3 portların da ssd disk 2 ve 4 portların da caviars diskleri mevcutmuş bunları 1 ve 2 ile 3 ve 4 olarak değiştirerek sorunu çözdüğünü iletmiş. Bu arda yazıyı aldığınız site adresini alabilirmiyim, resimler ve diğer yazılarıda görmek iyi olur.

    Ayrıca problemde gelirsek. Nasıl Raid 0 yaptığını anlatmamış arkadaş o yüzden raid 0 yapıp yapmadığından emin değilim. Gerekli olan materyalleri ve nasıl raid 0 yaptığını anlatabilirse problemin nereden kaynaklandığını belki tespit etmek mümkün olabilir ama bu veriler ile (elde hiç veri yok) neden yavaşladığını izah etmek mümkün değil diye düşünüyorum.


    EDIT: Yazıda başka bir şeyden bahsedilmemiş. Anakartın kullanım kitapçığındaki bilgilerden yola çıkıp bios güncelleştirmesi sonrası verdiği port numaralarını deneme yöntemi ile bulduğunu anlatmış. Ben daha ziyade bios güncellemesi sonrası problemi çözdüğünü düşünüyorum. Bilemiyorum anakart üreticileri özellikle raid yapmak için port numarası zorunlu kılıyorlarmı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 15 Haziran 2014; 22:14:27 >




  • MuratTURAN1977 M kullanıcısına yanıt
    Burası teknik destek kısmı arkadaşım. Hava civa atacağınız kısım arka tarafta. Onlarca raid kurduysanız buyrun problem orada çözüverin arkadaşın işini olsun bitsin. Sizin gibiler bir iki ahkam keser iki üç de caka satar giderler. Birde bir şey biliyormuş gibi onlarcasını kurdum, sen hiç kurdun mu, öğrenmek istiyorsan git kendin kur gibi safsatalar ile debelenip dururlar. Madem onlarcasını kurmuşsunuz çözün arkadaşın işini benim cahilliğim içinde forumda kendinize bir konu açın oradan yayın yaparsınız..
  • dopac34 kullanıcısına yanıt
    sen beni ne kadar tanıyorsun
    nerede gördün hava attığımı, bir tane örnek göster
    senin gibi yardım isteyen insanlara tembel veya git araştır demiyorum
    buraya da sana cevap vermek için yazı yazıyorum ki bilmeyenler yanlış bilgilenmesin
    bırak şimdi arkadaşın sorununu onunla ilgileniriz sen dert etme
    cahilliğin yetmiyormuş gibi bir de akıl veriyorsun
    burada raid için hız artışı olur diyenlere sallıyorsun dersen cevabını alırsın
  • Yahu hala zevzekliğin peşindesiniz. Çözün arkadaşın problemini olsun bitsin, benim cahilliğim içinde açın bir sayfa oradan canlı yayın yaparsınız.
  • BrkCtnn kullanıcısına yanıt
    istek üzerine sana da cevap vereyim
    iki adet 500gb disk ile raid0 yaptım diyorsun
    şu an windowsta görünen toplam disk boyutun nedir?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.