Şimdi Ara

Raid?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
324
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Raid nedir? nasıl yapılır arkadaşlar,ne gereklidir?biraz fransız kalıyoruz bazı konulara da o açıdan...

• Biraz kafamızı kaldırıp dikkatli baksak üst konulara
    http://forum.donanimhaber.com/m_4875972/tm.htm
  • üst konulara bakmadığımızı nerden biliyorsunuz? sadece 1. sayfada kısa bir açıklama var. merak ettiğim mesele diskleri örneğin; 2 sata diski aynı özelliklerde sisteme taktım, sonra biosta birşey yapacak mıyız, raid için anakartın destekli olduğunu nerden anlayacağız, işletim sistemini kurmadıysak nasıl kuracağız, birine kurulu iken ikinci diski takınca raid yapabilir miyim? baştan itibaren bir anlatım yapılırsa daha iyi olur düşüncesi ile tekrar soruyorum. topu önceki forumlara atmaya gerek yok, herhalde bir göz gezdiriyoruz ama oradaki cevapların %75 i teşekkür içerikli ve tavsiye beklentili yazılar, doyurucu olması için soruma cevap aradım, inşaallah bir yanlış yapmadım..!
  • çok şey istedik herhalde..
  • cevap yok diyorsunuz...............
  • pes!
  • Öncelikle hali hazırda çalışan sisteminle bir raid sürücü disketi oluşturman gerekiyor. Eğer anakartın raid destekliyorsa (çok eski bir kart değilse muhtemelen destekliyordur) muhtemelen anakart cd'sinde bunu yapan bir utility bulunur zaten. Ondan sonra anakartın kitapçığında belirtildiği şekilde bios'tan gerekli raid ayarlarını yapacaksın. Bu ayarları yaptığında diskindeki bütün bilgiler gidecek, aklında bulunsun. Yani yedek almayı unutma.

Ondan sonra Windows kurulumuna başladığında mavi ekranda en altta yazılar geçerken "raid driver'ı yüklemek istiyorsanız F6'ya basın" gibisinden birşey yazacak. O sırada F6'ya basacaksın. Ondan sonra bilgisayar senden sürücülerin yüklü olduğu disketi isteyecek, onu takacaksın. Geri kalan kısım normal kurulum ile aynı. Kolay gelsin

• gerçekten teşekkürler, sabah beri beklediğim bir açıklmaydı bu.gerçekten sağol yarbayım.
  • Rica ederim. Ama bu kadar sabırsız olmaman lazım. Haftasonu neyse, ama haftaiçi gündüz sorduğun sorulara anında cevap gelmesini bekleme bence. Milletin işi gücü var sonuçta

Tekrar kolay gelsin...
  • quote:

Orjinalden alıntı: variant

üst konulara bakmadığımızı nerden biliyorsunuz? sadece 1. sayfada kısa bir açıklama var. merak ettiğim mesele diskleri örneğin; 2 sata diski aynı özelliklerde sisteme taktım, sonra biosta birşey yapacak mıyız, raid için anakartın destekli olduğunu nerden anlayacağız, işletim sistemini kurmadıysak nasıl kuracağız, birine kurulu iken ikinci diski takınca raid yapabilir miyim? baştan itibaren bir anlatım yapılırsa daha iyi olur düşüncesi ile tekrar soruyorum. topu önceki forumlara atmaya gerek yok, herhalde bir göz gezdiriyoruz ama
    oradaki cevapların %75 i teşekkür içerikli ve tavsiye beklentili yazılar, doyurucu olması için soruma cevap aradım, inşaallah bir yanlış yapmadım..!

Soruyu nokta atışı sorsan OK, ama ilk mesajında direk konuya abanıp sormuşsun tek bir cümleyle.
    Doğal olarak üst konuyu önerdim.
    Ayrıca sabırsız olmamak şu açıdan da gerekli, bugün bir süredir kendi adıma forumda sorun yaşıyordum (konular iç hatadan dolayı görüntülenemiyordu.)

Neyse kısa kısa bir iki şey söyleyeyim, Hasbi81 arkadaş da biraz bahsetmiş.
    Buna göre kafanda şekillendirip ona göre ayrıntıları sorabilirsin.

Öncelikle, anakartının RAID destekleyip desteklemediğini, ve destekliyorsa hangilerini desteklediğinin anakartının kılavuzunda görebilirsin.
    Eğer güney köprün INTEL ise RAID için sonunda r olmalıdır (ICH8R gibi)
    Eğer anakartını ve disklerini belirtirsen daha kolay yardımcı olunabilir.

Günümüz anakartlarında RAID SATA disklerle yapılmaktadır (eskiden RAID kontrol kartları ve SCSI diskler de kullanılmaktaydı)

RAID için en az 2 diske ihtiyaç duyarsın, ve bu iki diskin aynı olması hem performans hem alan açısından en uygunudur.

Muhtemelen RAID0 yapmak isteyeceksin (RAID0= performans)
    RAID0 bir dosyanın ikiye bölünüp simultane olarak disklere yazılmasıdır.

RAID bir sisteme XP kurmak için F6 disketine ihtiyaç duyarsın.
    Vista için kurulumda disket gerekmemektedir.

RAID kurulumu destekleyen anakartlarda checksum sonrası gireceğin bir menü aracılığıyla yapılabilmektedir.
    ilk başta karışık gelse de aslında sonradan çok kolay görünen bir işlemdir.

RAID kurulumu sırasında disklerini bir ya da iki disk olarak belirleyebilirsin.
    Yani oluştururuken seçtiğin alan disklerin toplamından küçükse kalan alan ile ikinci bir disk daha yaratabilirsin.

Sistemin bu disklere sanki bölüm değil başlı başına bir disk gibi davranacaktır.
    Bu kısım biraz karışık oldu örnekle açıklayayım.
    100GBlık iki diskle RAID0 yaptığını düşünelim.
    RAID oluşturma sırasında varsayılan olarak sana 200 GB seçecektir.
    Ancak örneğin sen bu alanı değiştirip 50GB yaptın.
    150GB daha alanın kaldı bunu da ikinci kere RAID oluşturabilirsin.

Bu durumda BIOSta ve işletim sisteminde 2 farklı disk göreceksin.
    Birincinin toplam kapasitesi 50GB olacaktır.
    Bu 50GBın 25GBı birinci diğer 25GBı ikinci diskinden kullanılacaktır.
    Her iki diskinin kalan 75GBları ile ise 150GBlık ikinci RAIDini oluşturabilirsin.

Bu arada windows ortamında ya da windows kurulumunda bu disklerin herbirini ayrıca istediğin gibi bölümleyebilirsin.

Not: RAID kurulumu ile Windows kurulumu farklı ortamlarda yapılan farklı işlemlerdir, kafanı karıştırmadım umarım.

Bir diğer nokta ise şerit büyüklüğüdür.
    Şerit büyüklüğü diskine yazacağın dosya parçacıklarının büyüklüğü demektir.
    Yani aslında yazdığın birtek dosya diskine yüzlerce parçaya bölünüp yazılabilir.
    Örneğin 128000KB bir dosyayı 128KBlık bin parçaya ayırıp bunun 500ü birinci diskine diğer 500ü ise ikinci diskine yazılır.
    Şerit büyüklüğünün küçük seçilmesi küçük dosyalar için daha hızlıdır, ancak büyük dosyalarla uğraşıyorsan şerit büyüklüğünün daha yüksek olması avantajlıdır.
    tipik değerleri 16KB ile 128KB arasındadır.

• sana da teşekkür ederim,önerilerilerinizi dikkate alarak deneyeceğim raid i. takıldığım yer olursa yine değerli yardımlarınıza ihtiyacım olacaktır.teşekkürler....(sabırsızlık karadenizlilikten geliyor kusura bakmayın...)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.