Kombi alma aşamasında iken kombi konularına biraz fazla daldım sanırım kendimi radyatör hesabı nasıl yapılır sayfalarında buldum.Genellikle hesaplamalarda ısı kaybı hesaplanıp panelin ısı gücüne göre panel boyu hesabı yapılmış.(Panel Boyu=Isı kaybı/panel ısı gücü) Hesaplamalarda panel ısı gücü denen şeyin ne olduğu üzerinde pek durulmamış.(İnternette gezinirken termo teknik firmasının sayfasında görünce farkettim.)Forumda yoğuşmalımı yoksa yoğuşmasızmı muhabbeti yaparken genel görüşün yoğuşmalı kombi olduğu ve bu tip kombininde 50-55 derece maksimum çalışma ısısında verimli olacağı söylenmiş.Halbuki panel radyatörlerin ısı güçleri değerlerinin 90/70 ve 75/65 derecede su giriş/çıkış ısısına göre ve 18 derece oda sıcaklığına göre verildiği ihmal edilmiş.Yani hesap yaparken panelin verilen ısı gücü değerinin bizim kombiyi çalıştıracağımız ısı değerlerine(su giriş çıkış ve oda sıcaklığı) dönüştürülmesi gerekiyor.Evimde uygun petek boyu ne olmalıdır diyenlerin dikkat etmesi gereken ayrıntılardan biri diye düşünüyorum.
İçinizde profesyonel bir merak varsa, amatör de olsanız araştırıp öğrenmek mümkün. DH ağırlıklı olarak bu kişilerden oluşuyor. Profesyonelce bu işi yapıp da foruma katılanlar az sayıda. Petek hesaplama işinde dediğiniz gibi kalorifer işletmesi için öngörülen gidiş/dönüş (giriş/çıkış) sıcaklığına göre hesaplama yapılması gerekir. Eski merkezi kömürlü kazan sistemlerinde 90C/70C (80C petek sıcaklığı) kullanılmış iken, yeni sistemlerde ağırlıklı olarak 75C/65C (70C petek sıcaklığı) işletmeye göre hesap yapılıyor. Doğru mühendislik uygulamalarında ise özellikle yoğuşmalı kombi/kazan sistemleri dizaynında daha düşük 60C/45C vb işiletmeler tercih ediliyor/edilmesi gerekiyor. Ayrıca hesaplamalarda konfor sıcaklığı genellikle 20C olarak alınır ve 20C'deki ısıl değerler dikkate alınır. Bununla birlikte istenen oda sıcaklığı arttıkça ısıl değerlerin her 2C'de yaklaşık %5 düştüğünü bilmekte yarar var. Ama uygulamada piyasa formülleriyle ısı kayıpları genellikle fazla hesaplandığı için 75/65 ve 18C değerleriyle bile yoğuşmalı kombi işletmesi ve 22-24C konfor mümkün olabilmektedir.
Şunu da açıklığa kavuşturmakta yarar var. İşletme sıcaklık aralığı olarak sözgelimi 75/65 seçilmesi, sistemin her dış sıcaklıkta sürekli 75/65 çalıştırılmasını gerektirmez. En düşük dış sıcaklıklarda böyle çalışır, ama dış sıcaklık yükseldikçe işletme sıcaklığı düşürülerek ısı dengesi korunur. Gereksiz tüketim de engellenir.
Sonuç olarak ülke koşullarında 75/65 işletme sistemi, uç soğuklar ve 24C veya üstü konfor tercihleri dışında, ısıtma sezonunun rahat 3/4 lük kısmında yoğuşma verimini sağlayacaktır. Bunun en büyük nedeni ise ısıl kayıpların olduğundan fazla hesaplanması ve kazançların (güneşlenme, ev içi diğer ısı kaynakları vb.) pek dikkate alınmamasıdır.