Şimdi Ara

QD OLED 4-5. NESİL - 4. NESİL TANDEM WOLED ÖNERİSİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir - 5 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
509
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba, Daha önce ASUS XG32UCDS model 3. nesil QD-OLED monitör satın aldım. Ancak cihazda “random black screen” (rastgele siyah ekran) sorunu yaşadığım için iade etmek durumunda kaldım.

Şu anda aşağıdaki modeller arasında seçim yapmaya çalışıyorum:

MSI MAG 272UP QD-OLED X24

MSI MPG 272URX QD-OLED

ASUS ROG Strix OLED XG27UCDMG

ASUS ROG Strix OLED XG27AQDMG (Tandem WOLED)

Bu modelleri incelerken özellikle MSI MPG 272URX için bazı kaynaklarda ve MSI’ın kendi açıklamalarında “5 katmanlı tandem OLED” ifadesine yer verildiğini gördüm. Bu 5. nesil olmayacak mıydı ?

Ancak benzer şekilde MSI MAG 272UP QD-OLED X24 modeli için de “4. nesil QD-OLED” ifadeleri kullanılıyor.

Bu noktada kafam karıştı.

Şu konularda net bilgi rica ediyorum: MSI MAG 272UP ile MSI MPG 272URX modelleri panel teknolojisi açısından gerçekten aynı mı? Her iki modelde de 5 katmanlı (tandem) QD-OLED panel mi kullanılmaktadır? Eğer aynı panel kullanılıyorsa, bu iki model arasındaki temel fark tam olarak nedir?

@Hobar @speedycihan @mob411 @arda505 @heyysanadiyom

İşletim sistemi : Windows 11 Pro | İşlemci : İ5 12600K | Anakart : Gigabyte H610M | Ekran kartı : ZOTAC Trinity RTX 4070 Ti | Ram : GSKILL Trident Z 2x8 GB 3200 mhz cl 9 | SSD : Samsun 960 Pro 1TB | HDD : WD black caviar 1TB | Kasa : Thermaltake View 27

• < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

yazdıklarınız dışında kendi tecrübemi yazayımda faydam olsun

hangi panel iyi veya kötü demeyeceğim o kısmı bilenler yazsın

ben tekrar monitör alcak olsam " glossy " yazan panellerden alacağım

kaplama olan monitör bence alınmamalı

ama " glossy " ekranlarda güneş geldimi yansıma yapar haberiniz olsun çünkü ekranda kaplama olmadığı için yansıma yapıyor , umarım anlatabildim  

kaplamalı ekranlarda renkler , kaplamadan dolayı zayıflıyor   ameliyathanedeki monitörlerde mesela kaplama olmaz , doktor net görmek ister  

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi heyysanadiyom -- 17 Mart 2026; 21:11:11 >

----------bu profildeki kişi veya kişiler hayal ürünüdür ----------

• Marketing saçmalıkları burada bir kere woled mi yoksa qd oled mi ona karar verilir ki woled tarafını tercih etmezdim. True black 500 olanlar en son çıkan beşinci nesil olacak sözde ama piyasada şuan LG 32GX870B, PG27UCWM dışında yada msi olanlar bekleniyor. 4k alınacaksa 32 bakın derim ayrıca ama siz küçük olsun derseniz yer yada mesafe sorunu varsa orasını bilemem. En son çıkanı alacağım diyorsanız beklemeniz gerek ama fiyatları tuzlu olacaktır. Siyah ekran sorunu dsc ile alakalı olabilir bu sorun çok yaygın ubhr 20 yani son dp 2.1 girişi olan bir model alırsanız daha iyi olur bu konu önemlidir son nesil diye satıyorlar ama çoğunun girişi

Şunu alırdım ama ne kadar olacak göreceğiz .

MPG 272URX vs MAG 272UP sorusunun cevabı bağlantı yönüyle daha üst olduğu (ubhr 20) için 272URX dir. 272UP dp 1.4 girişine sahip ve kvm swich rgb gibi özellikleri yok.

• speedycihan kullanıcısına yanıt

Dün gece MPG 272URX aldım.

İşletim sistemi : Windows 11 Pro | İşlemci : İ5 12600K | Anakart : Gigabyte H610M | Ekran kartı : ZOTAC Trinity RTX 4070 Ti | Ram : GSKILL Trident Z 2x8 GB 3200 mhz cl 9 | SSD : Samsun 960 Pro 1TB | HDD : WD black caviar 1TB | Kasa : Thermaltake View 27
  • heyysanadiyom kullanıcısına yanıt

qd oled'lerde sadece yansıma sorunu yok. parlak lcd lerde olmayan kendine has morumsu bir parlama var. sonsuz kontrast ve siyah seviyesi ışık altında yerle bir oluyor. hatta ışığın seviyesine göre lcd nin bile gerisine düşebiliyor. öyle ekrana doğrudan kuvvetli ışık gelmesine de gerek yok. güneşli bir günde gündüz vakti ev ortamı ışığı yeterli.

acil ihtiyaç yoksa bence iptal edin yeni nesil olanları bekleyin.

şu panele sahip 32" gelmediği sürece tekrar oled almayı düşünmüyorum açıkçası.

https://www.msi.com/Monitor/MPG-341CQR-QD-OLED-X36

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hobar -- 19 Mart 2026; 0:59:37 >

Hiç öyle bir durum yok yalan dolan spot ışığı altında millete gaz veriyorlar yani kullanmasak patlıcan mı diyeceğiz.

patlıcan daha doğru bir tabir oldu. Aynen patlıcan moru gibi bir renk var   3. nesil qd oled i ilk çıktığında sipariş verdim. bu yönü iyileşmediği süece bir daha almamı.

S95F alın o zaman yada ıps, va devam boşverin siz daha çok beklersiniz arkadan ışık geldiği sürece hangi ekran olursa olsun yansıma olacaktır. Işık altında telefon ve kamera her zaman daha mor ve fazla yansıma gösteriyor normal gözle bakıldığında yarısı anca ki gerçekten siyah bir sahneye bakmanız gerekir. Ben ve birçok insan tepemizde ışık açıp yada gündüz vakti perdeyi pencereyi açıp oyun falan oynamadığımız için sorun yok.

• Monitör bugün geldi, şu an aktif olarak kullanıyorum. Morumsu renk tonu, gray banding, flicker vs hiçbir sorunu yok. 4.nesil 5 layer tandem olduğu için sanırım, parlaklık çok fazla ve 33 e kadar düşürdüm yine de parlak geliyor. HD olarak ASUS XG32UCDS den bariz daha iyi. Odam nispeten ışık alıyor, ekran glossy, yansıma olmuyor, morumsu ton da yok. Gayet sipsiyah.

• furerg kullanıcısına yanıt

Hayırlı olsun sorunsuz gelmiş. HDR açık olarak kullanmanızı tavsiye ederim, SDR artık bu ekranlarda göz yoruyor. Gaming Intelligence üzerinden ürün yazılımını da güncelleyebilirsiniz ayrıca kullanım alanına göre AI kısmından oyuna göre profil oluşturmak iyi oluyor. Yazılım konusunda iyice fikir sahibi olmadan yüklemeyin, yükleme klavuzunu okuyun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi speedycihan -- 20 Mart 2026; 8:29:38 >

Teşekkür ederim.

FW i MSI resmi sitesinden indirip kurdum, OSD den kontrol ettim sorun yok.

4.nesil QD - Oled lerde parlaklık ciddi anlamda artmış, HDR açınca gözümü çok yoruyor ancak görüntü ciddi güzelleşiyor.

SDR kullanıyorum, parlaklığı % 34 e kadar düşürdüm yine de parlak geliyor.

Birde HDR her oyunda güzel durmuyor, oyundan oyuna değişiyor. Hele ki Windows normal kullanımda HDR çok yorucu oluyor.

HDR için windows parlaklık ayarını kısmak gerek 25 altı kullanıyorum ben bunu, geceleri özellikle yukarısı rahatsız eder. Nvidia app üzerinden gene contrast arttırmak siyahları daha keskin yapar bu kişiye göre değişir biraz kurcalayıp uygun ayarı bulabilirsiniz.

QD OLED 4-5. NESİL - 4. NESİL TANDEM WOLED ÖNERİSİ

Ben Oled Monitörlerde ASUS önermem kimseye, en fazla geri aide ve en fazla sorun ASUS da çıkıyor.

Reddite bakabilirsin, kendimde Asus Rog Strix XG32UCDS aldım, yakınlık sensörü bozuk + random black screen alıyorum.

Bundan önce Asus Rog Strix PG27AQWP aldım, gray banding probleminden dolayı geri iade ettim.

Daha sonra öğrendim ki Gray banding tüm 4.nesil WOLED lerde varmış. Biraz şans işi bazı panellerde daha az belli oluyor.

Almadan önce iyi araştırmak gerekiyor, ancak dediğim gibi en fazla sorun ASUS da var, Kalite kontrol çok zayıf.

• speedycihan kullanıcısına yanıt

Windows'ta HDR destekleyen içerikler dışında HDR açık tutulmaz. SDR'da kullanılır.

MSI MPG X870E CARBON WIFI Anakart---AMD Ryzen 9 9900X İşlemci---CORSAIR iCUE H170i ELITE LCD XT 420mm İşlemci Soğutucusu---MSI Gaming Trio RTX 5090 Ekran Kartı---GSkill Trident Z5 2X16Gb 6000Mhz CL30 DDR5 RAM---MSI SPATIUM M480 PRO PCIE 4.0 NVME M.2 2TB SSD---WD Black SN850 PCIE 4.0 NVME M.2 1TB SSD---Seagate Ironwolf Pro 4TB HDD---FSP HYDRO PTM PRO (PCIe5.0) AT 1200W Güç Kaynağı---Asus ProArt PA601 Kasa---Razer Nommo Pro 2.1 Ses Sistemi---LG 45GX950 5K Oled Gaming Monitör---Logitech Mx Keys Mini Klavye---RAZER DEATHADDER V3 PRO Fare

Yukarda arkadaşlar sizinle link paylaşmışlar ama bakmadınız sanıyorum? 5-Layer Tandem olanlar henüz satışa çıkmadı. Sizin aldığınız 4. nesil Qd-Oled olarak geçiyor. HD olarak Asus'tan bariz daha iyi derken neyi kastettiniz, parlaklık mı, renk gamutu mu?

MSI MPG X870E CARBON WIFI Anakart---AMD Ryzen 9 9900X İşlemci---CORSAIR iCUE H170i ELITE LCD XT 420mm İşlemci Soğutucusu---MSI Gaming Trio RTX 5090 Ekran Kartı---GSkill Trident Z5 2X16Gb 6000Mhz CL30 DDR5 RAM---MSI SPATIUM M480 PRO PCIE 4.0 NVME M.2 2TB SSD---WD Black SN850 PCIE 4.0 NVME M.2 1TB SSD---Seagate Ironwolf Pro 4TB HDD---FSP HYDRO PTM PRO (PCIe5.0) AT 1200W Güç Kaynağı---Asus ProArt PA601 Kasa---Razer Nommo Pro 2.1 Ses Sistemi---LG 45GX950 5K Oled Gaming Monitör---Logitech Mx Keys Mini Klavye---RAZER DEATHADDER V3 PRO Fare

• < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi arda505 -- 26 Mart 2026; 3:19:56 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Curimo kullanıcısına yanıt

Niye yasak mı?

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.